Girişimcilik konusunda motivasyon artırıcı örnekler oldukça, start up projeleri gittikçe fazlalaşıyor. Ama son ekonomik gelişmeler doğrultusunda da maalesef yapılan yatırımlarda düşüşler başladı. Bence esas sorun yatırım aldıktan sonra başlıyor. Yatırım almış start up’ların ticari hayata başarıyla geçiş süreçlerinde, satış ve pazarlamalarında ve sonrasında da operasyonlarındaki başarısızlıklar, yatırımcıların iştahını kesiyor. Özellikle sağlık alanında çok fazla start up projesi çıkmaya başladı. Son zamanlarda incelediklerimin çoğu birbirini tekrar eden, net bir fark sunmayan projeler. Sanırım yeterince inceleme yapılmadan girişilmiş projeler.
Oğuzhan Süral/HY Health&Care CEO’su
İLGİ ALANIMIZDAKİLER
Son 1,5 yıldır başladığımız start up projelerinin yavaş yavaş ayağa kalkmaya başladığı bu günlerde iyi birer kurguyla yapılmış ama satış-pazarlama ya da operasyonda sekteye uğramış yeni start up’larla da ilgileniyoruz. Hatta daha yeni meme kanseri üzerine oldukça başarıyla kurgulanmış bir işle anlaşma sağlamak üzereyiz. Sağlık sektöründe yapay zeka modelleri ne kadar ilerlemiş olursa olsun, kusursuz bir bilişim sistemi de tasarlamış olsanız insan faktörü çok önemli ve asla ikinci plana düşmeyecek. Hekimler her zaman başrol oynamaya devam edecek. Bunu tasarlayan projeler de her zaman başarıya ulaşıyor.
TELETIP ALANINDAKİ POTANSİYEL
Örneğin yıllardır teletıp ve ikinci görüş konusunu konuşuyoruz. Ben de bu konuda ülkemizin en başarılı sağlık gruplarıyla dünyanın en başarılı teknoloji şirketlerini bir araya getirerek birçok proje yapmayı denedim ama hiçbirinde başarılı olamadım. Birkaç yıl önce de pes ettim. Ama geçtiğimiz günlerde dijital ortamda hasta ve hekimleri bir araya getiren teletıp projesi WELL, sağlık teknolojileri şirketi Philips ve sigorta devi Allianz’dan 290 milyon dolarlık yatırım aldı. Teletıp sektörünün çok daha fazla büyüyeceğini gösteren müthiş bir örnek oldu. Bu tarz start up’ların temel kaynağı gittikçe bireyselleşen sağlık ve insanların daha uzun ve sağlıklı yaşama isteği. Benim de maalesef sahip olduğum Çölyak hastalığıyla ilgili akıllı yazılımlar üzerinde çalışılıyor. Bu yazılımlar sayesinde telefonların kamerası kullanılarak ne yiyip ne yemeyeceğinize anında karar verebiliyor olacaksınız.
SAĞLIKTAKİ KOMPAKT CİHAZLAR
Özellikle Apple’ın açtığı yeni tasarım anlayışıyla sağlık endüstrisinde de daha kompakt cihazlar çıkmaya başladı. Yine bizim de yatırımcısı olduğumuz bir göz cihazıyla çözümü olmayan ve tedavi süreci çok ağrılı geçen kuru göz hastalığını daha kolay ve başarılı tedavi edecek bir cihaz bulundu. 3. tur yatırım alan bu cihaz daha pazara çıkmadan bu yılın en iyi tasarım ödülünü aldı. İş modeliyle de oldukça fark yaratan bu teknolojide cihazın satın alma bedeli oldukça düşük. Ama Appstore gibi çalışan bir sistemle tedavi başına sanal olarak ücret ödenecek ve doktor ve dolayısıyla hastalara ulaşım daha kolaylaşmış olacak.
0 yorum