Outschool %2.000 nasıl büyüdü?

Salgın en çok eğitim sektörüne yaradı. Bu alandaki girişimler süreçten olumlu etkilendi. San Francisco’lu Outschool da bunlardan biri. Mart ayında okulların kapanmasıyla Outschool, yüzde 2 bin oranında rekor büyüdü.

ASLI SÖZBİLİR
[email protected]

2017’de online eğitim start up’ı olarak kurulan Outschool, Ağustos 2020 itibarıyla 50 bin sınıfa, 7 bin aktif öğretmene, 1,6 milyon yeni kayıtlı öğrenciye ulaştı. Peki şirket bunu nasıl başardı? Kurucu ortak ve CEO Amir Nathoo, küçük gruplara odaklanarak canlı, interaktif, online sınıflarla mükemmel öğrenme deneyimi sunduklarını söylüyor.

andemi pek çok sektör için felaket anlamına gelirken bazıları için büyük fırsat kapıları araladı. Online eğitim bu şanslı sektörlerin başında geliyor. 5 yaşındaki San Francisco merkezli online eğitim sağlayıcısı Outschool da bu dalgayla parlayan yıldızlardan.

Outschool, eylül ayında Lightspeed adlı bir Silikon Vadisi girişim fonundan 45 milyon dolar yatırım aldı. Böylece kurulduğundan beri aldığı toplam yatırım miktarı 57 milyon dolara ulaştı. 2019’da 6,5 milyon dolar gelir elde eden şirketin, 2020 sonu için hedefi 100 milyon dolara ulaşmak.

Başarılı girişimin kurucularından Outschool CEO’su Amir Nathoo, “Öğrenmeyi eğlenceli, sosyal ve kendi kendini yöneten bir hale getiriyoruz. Vizyonumuz yerel okullaşmayı destekleyen global bir eğitim topluluğu inşa etmek” diye konuşuyor.

Amir Nathoo ile Outschool’un gelişim stratejisi ve pandemiyle online eğitim sektöründe ortaya çıkan fırsatları konuştuk:

Girişimcilik dünyasına nasıl adım attınız?

Outschool, çocukları, tutkulu öğretmenler ve diğer öğrencilerle canlı, online sınıflarda buluşturmanın bir yolu olarak başladı. Outschool, dünyanın her yerindeki ebeveynlerin çocukları için geleneksel okul müfredatı dışında öğrenme fırsatları aradığını ve bu arayışın daha önce hiç olmadığı kadar büyüdüğünü kurulduktan kısa süre sonra hızlıca fark etti.

Outschool nedir?

Outschool, gerçek hayattaki öğretmenleri küçük gruplar halindeki öğrencilerle buluşturuyor ve onlara Minecraft’tan Pokemon’a, aşçılıktan kimyaya, cebirden edebiyata her şeyi keşfedebilecekleri canlı online eğitim deneyimleri sunuyor. Dünyanın her tarafında öğretmenlerden öğrencilere sunulan 100 bin online dersle Outschool, geleneksel müfredatta genelde eksik kalan kısımların tamamlanmasına yardımcı oluyor.

Outschool’un misyonu eğitimi eğlenceli, sosyal ve kendilerinin yönettiği bir hale getirerek çocukların öğrenmeyi sevmesini sağlamak. Outschool’da sınıflar bir kerelik geliştirme derslerinden bir sömestr uzunluğundaki ana derslere kadar çeşitleniyor. Tüm konularda sınıflarımız mevcut ve öğrencilerimizin yaşları 3-18 arasında.

Outschool’u kurmaya nasıl karar verdiniz?

Nick Grandy, Mikhail Seregine ve ben Outschool’u 2015’te eğitimde pozitif bir etki yaratma ve düzenli okullar dışında eğitim deneyimleri için bir tüketici pazaryeri sunma motivasyonuyla kurduk. İlk başta evden eğitim topluluğunun içindeki bir grup inovatif ebeveyn ve öğretmenle bir prototip yaparak işe başladık.

2017’de “çocuklar için eğlence ve sosyal öğrenme deneyimlerine odaklı canlı online sınıflar sunan bir pazaryeri olarak ürünün lansmanını gerçekleştirdik. Hemen ardından ebeveynlerin çocukları için özel öğrenme fırsatları peşinde olduğunu anladık.

Daha sonra da ailelerin okul sonrası ve hafta sonlarında çocuklarının ekran önünde daha az pasif zaman geçirmelerini sağlamak için onların ilgi ve meraklarına cevap verecek fırsatlar aradığını gördük.

Böylece fikir gelişmeye devam etti. Bugün yaratıcı Outschool öğretmenlerinin yardımıyla çocuklar yemek pişirmeden sanata, geometriden şarkı söylemeye pek çok alanda öğrenmeye devam ediyor. Kısaca bugün platformumuzda hiçbir konuda eğitim potansiyeli eksikliği yok.

Outschool’un ana misyonu nedir?

Misyonumuz çocukların öğrenmeyi sevmesi için ilham vermek. Bunu yapabilmenin en iyi yolunun çocukların ilgilerini öğrenmek, onları ilgilerini paylaşan diğerleriyle bağlantılandırmak ve onlara kendi patikalarını seçmek için otonomi vermek olduğuna inanıyoruz. Öğrenmeyi eğlenceli, sosyal ve kendi kendini yöneten bir hale getiriyoruz. Vizyonumuz yerel okullaşmayı destekleyen global bir eğitim topluluğu inşa etmek.

Outschool nasıl çalışıyor?

Bedava üye olduktan sonra Outschool’da sınıflarımızı inceleyebilirsiniz. Öğrencinizin heyecanlandığı dersleri seçebilir ve daha sonra da kredi kartınızla kaydolabilirsiniz. Bir kere kaydolduğunuz zaman seçtiğiniz dersin müfredatını ziyaret edebilir ve “Classroom” sayfasından sınıfın tüm detaylarını ve direct Zoom toplantısına girmenizi sağlayan butonu görebilirsiniz.

Sınıfların çoğu gruplar halinde canlı “video chat” olarak yapılmakla beraber, bazı esnek sınıflarımız önceden kaydediliyor ve öğrenci derse kendisi uygun olduğu zaman ulaşabiliyor.

Şu anda ebeveynlere Outschool hakkındaki tüm temel şeyleri öğreten bedava bir webinar sunuyoruz. Burada doğru sınıfı seçmekten ders sırasında Zoom kullanımına ve derse başarılı hazırlanmaya kadar pek çok konuda ailelere fikir veriyoruz.

Eğer sınıf seçmek konusunda bir yardıma ihtiyaç olursa bize öğrenci hakkındaki temel bilgileri veriyorsunuz, biz de öğrencinize uygun olabilecek derslerin listesini size detaylarıyla gönderiyoruz.

Şu anda Outschool sisteminde kaç öğretmen ve kaç öğrenci var?

Bu yılın mart ayından beri 80 binden fazla çocuk 500 binden fazla sınıfa kaydoldu. Outschool yaklaşık 10 bin bağımsız öğretmen tarafından yaratılan ve aşçılık, piyano ve bilim dersleri dışında Amerikan tarihi, cebir ve geometri gibi akademik sınıflar da sunan bir platform haline geldi.

Outschool’un asıl hizmet sunmayı hedeflediği müşteri kitlesi kim?

Misyonumuz çocukların öğrenmeyi sevmesi için onlara ilham vermek. ister okul sonrası “zenginleştirme” için kullanılsın ister matematik ve yazı konusunda ekstra destek için kullanılsın her koşulda Outschool sınıfları eşi görülmemiş bir etkileşim yaratıyor.

Ve tabii Outschool platformunda bunları mümkün kılan tüm harika öğretmenleri de unutmamak lazım. Onlara sadece para kazanacakları eşsiz bir platform sağlamanın yanında aynı zamanda âşık oldukları şeyi yani öğretmeyi gerçekleştirebilmeleri için yaratıcı bir ortam sunmayı umut ediyoruz.

Online sınıflar aslında uzun süredir var. Sizi diğerlerinden ayıran ve daha iyi yapan nedir?

Outschool küçük gruplara odaklanarak canlı, interaktif, online sınıflarla mükemmel öğrenme deneyimleri sunuyor. Her öğretmen izleniyor, background kontrolü yapılıyor ve takımımız tarafından kendilerine “kaliteli eğitim verme eğitimleri” veriliyor. Bu format öğrenciler, öğretmenler ve Outschool topluluğu arasında yüksek derecede sosyal etkileşim sağlıyor.

Ancak mevzu öğretmenlere, konulara ve öğrencilere geldiğinde Outschool benzersiz bir çeşitlilik sunuyor. Fortnite’tan dünya dansına ve deniz biyolojisine kadar tüm konular hakkındaki derslerle öğrenmek isteyenler tutkularıyla eşleşecek mutlaka bir sınıf buluyor.

Outschool öğrencileri çocuklar için olabilecek en geniş canlı online müfredat seçeneklerini tecrübe ediyor.
Online öğretmenlerin deneyim zenginliğinin yanı sıra hem öğretmenlerin hem online sınıf arkadaşlarının çeşitliliği onlara bu geniş seçenekleri sağlıyor.

Outschool, öğrenmek isteyenlere 50 binden fazla canlı online sınıf sunuyor. Bu sınıfları ve konuları nasıl belirliyorsunuz?

Outschool’da öğretmenler sevdikleri ve bildikleri şeyleri öğretmekte özgür. Öğretmenlerin öğretmekten heyecan duyduklarında yaratıcı ve eğlenceli sınıflar yaratabildiklerini gördük. Her sınıf Outschool.com üzerinden sunulmadan önce içerik ve uygunluk açısından titizlikle inceleniyor.

Outschoolda “Pokemon”, “Dungeons and Dragons” gibi eğlenceli sınıflar da var. Platformda sunacağınız dersleri hangi felsefeye göre belirliyorsunuz?

Her Outschool sınıfı, konusu üzerine özel bir ilgisi veya özel bir yetenek seti olan bağımsız öğretmenler tarafından öğretiliyor. Öğretmenlerin anlattıkları konuya tutku duyduklarında öğrencileriyle daha üst bir seviyede etkileşim kurduklarını fark ettik. Outschool, öğretmenleri sınıflarını nasıl dizayn edecekleri ve ne öğretecekleri konusunda özgür bırakıyor. Outschool, bir müfredat ya da kurs programı dikte etmiyor. Bunun yerine öğretmenlere sınıfları yaratma konusunda güvenirken, ailelere ve öğrencilere de ihtiyaçları, ilgileri doğrultusunda en uygun sınıfları seçme konusunda otonomi sağlıyor.

Finansal modeliniz nedir? Aileler ortalama ders başına ne kadar ödüyor?

Öğretmenler belirledikleri sınıf fiyatının yüzde 70’ini alıyor. Yani hizmet bedelinin yüzde 30’u Outschool’a gidiyor. Öğretmenler liste fiyatını ve katılımcı sayısını belirlemekte tam yetkiye sahip. Genel olarak ortalama her sınıfta öğrenci başına 10-15 dolarlık bir ücret söz konusu.

Outschool olarak COVID-19 döneminde nasıl bir tecrübe yaşadınız?

Altı ay boyunca, dünyanın her yerinde okullar hızlıca online öğretime geçti. Ve böylece ebeveynlerin belki de hayatlarında ilk kez çocuklarının evden eğitimini idare etmek konusundaki zorluklarla yüzleştiğine şahit olduk.

Bu dönemin tüm benzersiz zorluklarına rağmen Outschool ailelere çocuklarının öğrenmesi ve gelişmesine destek
olma konusunda bir yol sunabildi. Takımımızın ve 10 binin üzerindeki öğretmen topluluğumuzun bu süreçte daha önce hiç olmadığı kadar fazla aile ve organizasyona, “çocuklara öğrenmeyi sevdirme” misyonundan vazgeçmeden, hizmet vermesi beni ayrıca gururlandırdı.

Okullar yeniden açılsa bile milyonlarca insan küçük gruplar halinde canlı, online öğrenmenin gücünü ve Outschool’un eğitim topluluğunun inanılmaz yaratıcılığını keşfetti.

Peki siz bu süreçte ne kadar büyüdünüz?

Martta okullar tüm dünyada kapandığından ve aileler çocuklarının uzaktan eğitiminin idaresiyle yalnız başına kaldığından beri sınıf rezervasyonlarımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 bin arttı. Outschool’un Ağustos 2020 itibarıyla 50 bin sınıfı, 7 bin aktif öğretmeni, 1,6 milyon yeni kayıtlı öğrencisi var. 2019’da bir yılda yaptığımız kayıt sayısını bu yaz sadece 1 haftada gerçekleştirdik. Outschool’un Şubat 2020’de 25 kişi olan kendi kadrosu da şu an 60 kişinin üzerine çıktı.

Aslında COVID-19 krizi Outschool’un büyümesinin başlangıcı değildi. Bu kriz bizim yolculuğumuzda sadece bir nokta olarak tanımlanabilir. Bu yılın mart ayından beri sistemimizdeki sınıflara kayıtlı çocuk sayısı 80 binden 500 bine çıktı.

Pandemiyle birlikte hangi sınıflarınıza talep arttı? Pandemi etkisiyle listenize yeni sınıflar eklediniz mi?

Özellikle şarkı söyleme ve dans gibi abonelik bazlı haftalık sınıflarımızdaki tüm konulara talep artışı oldu. Okullar kapandığında ve müfredat dışı aktivitelerin de büyük oranda son bulduğunda öğrencilerimizin Outschool’u evde kalırken aktif olabilmek için kullandığını gördük.

“PLATFORMU TÜM DÜNYAYA AÇACAĞIZ”

FİYATTA VE İÇERİKTE BAĞIMSIZ
Outschool’daki tüm öğretmenler bağımsız ve Outschool platformunda çeşitli nedenlerle yer alıyorlar. Bir kısmı bu işi akşamları bir ek gelir sağlamak için yapıyor, bir kısmı da tam zamanlı bir gelir kapısı olarak görüyor. Öğretmenler az ya da çok kendi istedikleri kadar öğretiyor ve öğrenci başına fiyatı kendileri belirliyor.

Şu anda sadece ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda’da yaşayan öğretmenler Outschool’da eğitim verebiliyor. Platformumuzu gelecekte tüm dünyadaki öğretmenlere açabilmek için çalışıyoruz.

TİTİZ ÖĞRETMEN SEÇİMİ
Her bir öğretmen, takımımız tarafından gözlemleniyor, özgeçmişi kontrol ediliyor ve ayrıca kaliteli eğitim sunmaları için kendilerine ayrı bir eğitim sağlanıyor. Tüm öğretmenlerin profesyonel geçmişini ve eğitimini gözden geçiriyoruz.

Bunların arasından eğitim deneyimi, konu uzmanlığı ve genç öğrencilerle bildiklerini paylaşma tutkusu olanları seçiyoruz. Tüm sınıflarımızın özgün içerik, öğrenme hedeflerimiz, öğretmen deneyimi, sınıf tecrübesi ve daha pek çok konudaki standartlarımızı karşılaması gerekiyor.

Bunun için sınıflarımız resmi olarak ilan edilmeden önce mutlaka takımımız tarafından değerlendirmeye tabi tutuluyor.

PANDEMİ EĞİTİMİ NASIL ŞEKİLLENDİRECEK?

YENİ NORMAL
Son krizin ortaya çıkardığı problemler ve fırsatlara yanıt olarak ilk ve orta öğretimde bir “yeni normal” gözlemliyoruz. Outschool’un yaptığı bir ankete göre Outschool ailelerinin yüzde 40’ı okullar açıldığında dahi evden eğitimi sürdürme eğiliminde. Ayrıca geleneksel fiziki okullar, bütçe kısıtları baskısı altında öğrencilerinin ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için Outschool gibi platformlara ihtiyaç duyacak.

“DEMİRBAŞ OLACAĞIZ”
Pandemi sonrası eğitimde hibrit yaklaşım daha fazla uygulandıkça Outschool’un gelecekte öğrenmenin demirbaşlarından biri haline geleceğini öngörüyoruz. Bütçe kısıtları geleneksel okullarda “zenginleştirme” eğitimlerini öncelik olmaktan çıkaracak. Ama bu, ebeveynler için de konunun önemsizleşeceği anlamına gelmiyor. Bizim ilgi bazlı sınıflarımız işte bu boşluğu dolduracak.

 

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.