1 kişi de olsanız kurumsallaşın

Stratejist ve değişim mühendisi olarak bugüne kadar yüzlerce şirkete danışmanlık yaptım. İş dünyasında birçok kurumsal değişimi yönettim. Pek çok şirketin büyümesine tanıklık ettim. Bugüne kadar tüm deneyimlerimi de 70 kritik sözde bir araya getirdim ve “Milyon Dolarlık Sözler” kitabımı yazdım.

Haluk Ziya Türkmen/Stratejist

Bu sözler, insanların uzun yıllar eğitimle akademik tecrübelerle tam içselleştiremediği konuları, güncel, hayattan çıkmış tecrübeler eşliğinde draje olarak veriyor. Uzun, sıkıcı ve bir anlamda demode eğitimler yüzünden değişim ve iş geliştirmeye karşı defansa geçen yöneticilerin ufkunu, onların kalbine hitap eden bir uslüp ve kurguyla açmaya çalışıyor. Aslında bu kitap için iş hayatında daralmış, gelişimi için sıkıntı yaşayan şirketlere 70 çıkış yolu sunuyor da diyebiliriz. Global ekonominin dijitalleşmesi ve “gerçeklerden” kopmasıyla bıkkınlık, yılgınlık yaşayan, oyundan düşen, “içten yanmalı” özelliğini kaybeden gençlere ve müteşebbislere yeniden başlama enerjisi veren bir manifesto niteliğindeki bu kitapla bir nevi herkese başarı kriterlerinizi, seçtiğiniz yeni yolları, aldığınız riskleri ve hayallerinizi de yeniden gözden geçirin diyorum.

“İŞ PLANLARI YAZILI OLMALI”
Aslında geçmişten bugüne insanların hayatında değişen iki şey var; onlar da hız ve konfor. Yarın robotlarla çalışsak da değişmeyecek kurallar var. Mesela tecrübe girişime engeldir. Plansız olan her şeyi yapar. Start up’ların da mutlaka planlı olması gerekiyor. İş planı onlar için kritik konu.

Örneğin Google’a desen satan bir girişimci var. Onun Google’a yaptığı sunumu yüzde 90 değiştirdim. Çünkü sunumda deseni nasıl yaptığını anlatıyordu, oysa karşı taraf o deseni nasıl kullanacağını bilmek istiyor. Bir de restoran zincirlerine menü sağlayan bir girişimci var. Ona teklifi nasıl yazması, nasıl sözleşme yapması gerektiği konusunda danışmanlık yaptım. Birçok girişimci iş sözleşmesini yaparken hangi durumda, ne kadar ücret alması gerektiğini bilmiyor, gelirini de yönetemiyor. Bu konuda desteğe ihtiyaçları oluyor.

Start up girişimcileri her sabah bir finansör çıkacakmış gibi iş planlarını yazılı hale getirmeli. Kurumsallaşmak da çok önemli. Bir kişi de olsa kurumsallaşmalılar, yaptıkları işte çözüm ortakları iş ortakları kullanmaları önemli. Dışarıdan görenler girişimcinin profesyonel olduğunu düşünmeli. Bunun dışında ne iş olursa olsun bir mekana bağlı kalmamak gerekiyor. Sadece Türkiye odaklı hareket edilmemeli. Lokal olmak büyümenin önünde engel, işi Dubai’de ya da Londra’da da kurmayı başarmak gerekiyor. Her yerde çalışabilecek olan, işini ona göre kuran daha hızlı ilerler.

“GLOBALDE ÖNEMLİ BİR YATIRIM SÜRECİNDEYİZ”
Melih Abdulhayoğlu/Ezlo Kurucusu

eZLO, dünya çapında ev otomasyon teknolojileri ve çözümleri geliştiren, yenilikçi bir global şirket. IoT ve güvenlik yazılımı alanlarında kendini ispat etmiş ekip liderleri sayesinde, eZLO ev otomasyonu pazarında çıtayı yükselten yüksek kaliteli yenilikçi yazılım mühendisliği sunuyor. eZLO’nun genel merkezi New Jersey eyaletinin Clifton şehrinde yer alırken Filipinler ve Ukrayna’da da uluslararası ofisleri bulunuyor. eZLO olarak Kaliforniya merkezli IoT pazarının önde gelen akıllı ev hizmetleri platform tedarikçisi MiOS’u satın aldık. Bu satın almayla birlikte akıllı ev sistemleri teknolojisinde hem Türkiye’de hem globalde önemli bir yatırım ve geliştirme sürecine gireceğiz. Halen eZLO ve MiOS markasıyla başta Amerika olmak üzere global arenada satışa sunduğumuz ürünleri çok kısa zamanda Türkiye’de de satışa sunacağız. Planlarımıza göre gelecek yılın ikinci çeyreğinden itibaren Türk kullanıcılarla ürünlerimizi buluşturacağız.

PENETRASYONU ARTIRACAK
Bu satın alma eZLO’nun çok sayıda farklı dikeyde faaliyet gösteren OEM ve B2B şirketlere sunacağı düşük maliyetli ve kolay uyarlanabilir çözümlerinin hazırlık sürecini hızlandırarak akıllı ev pazarındaki penetrasyonunu artıracak. MiOS ve Vera markalı son kullanıcıya yönelik ürünler, eZLO Innovation ailesinin bir parçası olarak kendi markalarıyla devam edecek. Ayrıca eZLO, halen geliştirme aşamasında bulunan ürün ve platformlar için daha fazla yatırım yapmayı planlıyor. Bunun yanı sıra MiOS, eZLO’ya yenilikçi start up’lardan ilk 500 şirkete dek geniş bir global müşteri tabanına sahip bir satış kanalı kazandırıyor. Var olan MiOS müşterileri için destek ve satış bağlantıları değişmeyecek.

ATIK KAĞITLARI ORGANİK GÜBREYE ÇEVİRİYOR
Murat Bahadır Kılınç/Episome CEO’su

Episome Biyoteknolojik Ürünleri’ni 2014 yılında Dr. Murat Balaban ile birlikte kurduk. Episome, biyoteknolojik ürünler geliştiren, faydalı mikroorganizma ve endüstriyel enzim üretimi konularında uzmanlaşmış bir biyoteknoloji şirketi. Geliştirdiğimiz Epicellulyse XT, kağıt çamurundan biyogaz elde etmeyi sağlayan enzimatik reaksiyonlara dayalı dünya çapında patentli bir teknoloji. Temel olarak, bu teknoloji, kağıt sanayisinin problematik bir atığı olan kağıt çamurunun güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini ve yenilenebilir enerji üretimi için biyogaz üretim tesislerinde kullanılabilir hale getirilmesini sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde, kağıt sanayi atıkları dünyada ilk defa biyogaza ve organik gübreye çevrilebilir hale geliyor.

DEĞERLİ KAYNAK
Kağıt çamuru içerdiği yüksek selüloz oranı sayesinde biyogaz ve gübre için değerli bir potansiyel kaynak. Bu atık, Episome’un uzman ekibi tarafından üretilen selüloz enzimi ve selüloz sindiren mikroorganizmaların karışımından oluşan ‘CelluRise’ adı verilen biyoteknolojik ürün ile bir ön muameleye tabi tutuluyor. Bu işlem kendi tasarımımız olan ‘EpiDigester’ adını verdiğimiz makine içerisinde gerçekleştiriliyor. Dünya biyogaz endüstrisi tarafından önemli uğraşlara rağmen bugüne kadar biyogaza çevrilemeyen kağıt sanayi atıkları, bu teknoloji sayesinde biyogaz için ideal bir hammadde haline getiriliyor. Bu teknoloji sayesinde, ülkemizde yılda yaklaşık 1 milyon ton, dünyada ise yıllık 50 milyon ton atıktan çevreci ve yenilebilir enerji ve çevreye dost organik gübre üretimi mümkün olacak. Bu da 1,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını ve 120 bin hektar tarımsal alanın gübre ihtiyacını karşılayacak. Yenilenebilir enerji üretimi ve kimyasal gübre kullanımının azalması sonucunda 40 milyon ton kadar karbon salınımının önüne geçilecek. Bu teknoloji sayesinde döngüsel ekonomi ve sıfır atık amaçlarına bir adım daha yaklaşılmış olacak.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.