Projelerin işteki önemi


Proje bazlı olarak çalışan bir şirket için projeler olmazsa olmaz çalışmalardır. Şirketin ana hedefleri olan gelir kazanımı ve stratejik hedefleri sağlayan doğrudan bu projeler olduğu için şirketin hayatta kalmasını sağlayan en önemli unsurlardır. Operasyon yapısında olan ve ana amacı satmakta olduğu ürünlerin getirisi olan şirketlerde ise projeler ilk sıralarda yer almıyor. Bu şirketlerde öncelik, üretilen ürünün satılması, geliştirilen hizmetin veya servisin kalitesinin artırılmasıdır. Projeler ise bu hedeflere ulaşılması için yapılan ara çalışmalardır.

ÖMÜR BENEK/Danışman

Günlük rutin operasyon çalışmaları zamanının çoğunu alan kişi ve birimler için doğal olarak öncelik projelerden ziyade bu çalışmalardır. Çünkü bu çalışmaların başarısı, KPI’larında (Key Performance Indicator) yer almakta olup ana hedefi bu işlerde başarılı olmaktır. Projeler ise genelde ikinci hatta üçüncü planda yer alır. Projeleri ilk sıraya almanın yolu ise proje hedef ve çıktılarını da KPI’lara eklemek olabilir. Ayrıca projelerin katkısının da net olarak belirlenmesi ve anlatılması çok yerinde olacaktır. Projelerdeki başarıları 3 ana yapıya ayırabiliriz:

1- Ürün başarısı: Ürün döngüsü, projenin tamamlanmasından sonra başlayan süreçtir. Bu süreç, ürünün piyasaya sürülmesi, satış çalışmalarının yürütülmesi, reklam ve pazarlama faaliyetleri, satış sonrası destek hizmetleri, servis kalitesi ve süreçlerin iyileştirilmesi ile ürüne ait arıza ve sorun takibi, satış değerleriyle müşteri memnuniyetinin izlenmesini içerir.

2- Proje başarısı: Ürünün teklif ve fikir aşamasından gerçeğe dönüştüğü sürecin tamamı aslında proje süreci içerisinde yer alır. Proje döngüsünün bitmesiyle ürün döngüsü başlar. Proje başarısı ise işte bu süreç içerisindeki ana hedeflerin başarısıdır.

3- Proje yönetim başarısı: Proje döngüsü içerisinde hedefe ulaşmak amacıyla yaptığımız çalışmaları proje yönetim mantığına uygun olarak yapıp yapmadığımızı ifade eder. Bunlar, projenin başlatılması, planlanması, yürütülmesi, izlenmesi ve kontrolü ile kapatılması süreçlerinin tümünü kapsar.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.