Projelerde yaşanan çekişmeler ve kısıtlar


Bir projeye başlamak için gereken tüm hazırlığı yaptınız ve proje başlangıç toplantısını düzenliyorsunuz. Artık bu zamana kadar düzgün ve istenildiği şekilde giden her şey bu toplantıdan itibaren çok farklı olacak. Zaten bunu toplantı sırasında siz de ufaktan ufaktan fark edeceksiniz…

Ömür Benek / http://omurbenek.com

Projelerde çekişmelere neden olan başlıca kısıtlar:

1- Zaman kısıtlaması en sık yaşanan konudur: Projede çalışanlara verdiğiniz süreler, her zaman zorlayıcı olur. Projenin faydasını onlara iyi şekilde anlattığınızda projeye verecekleri önem artar.

2- Bütçe kısıntıları: Bu durum sık yaşanabildiğinden önerim planlama aşamasında bu riski göz önünde bulundurarak bütçenize bir miktar ekleme yapmanız.

3- İnsan kaynağı talepleri/kısıtları: İnsan kaynağı ihtiyacının proje yöneticisi tarafından doğru şekilde belirlenmesi gerekir.

4- Kapsam değişiklikleri: Özellikle büyük değişiklikler sorunlara neden olur.

5- Önceliklendirmelerdeki değişiklikler: Bu durumlar, genelde yapılacak çalışmaların ertelenmesi nedeniyle yaşanıyor.

6- Projede hedefte olmayan aksiyonlar: Proje yöneticisinin sorumluluğunda olan bu konuda, bu tür hedefler planlama aşamasında ayıklanabilirse gereksiz efor sarf edilmesi önlenebilir.

NEDEN BATIYORLAR?
Murat Şahin / www.orijinal.com.tr

Aslında basit olarak “al sat” yaparak hayatını sürdüren şirketler neden batar? 05 Ağustos tarihli Hürriyet Gazetesi’ndeki “Rusları Tur Çarptı” başlıklı haberi görünce bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum. Bir tur şirketi nasıl batar? Aslında tüketiciye hizmeti belki de aylar öncesinde satmış ve parasını almıştır. Oteli, uçağı, transferleri de çok önceden aldığı için çok ucuza satın almış ve çoğunu da ödemiştir. Çünkü maliyet hesabını iyi yapmaz. Patronlar, kendi zamanlarının maliyetini hesaplamaz, tüm bu işleri yapmak için merkez ofislerinde istihdam ettikleri personeli, bu işi kullandıkları ofis, bilgisayar, elektrik, su, internet bağlantısı ve telefon masraflarını satacakları ürünün fiyatına maliyet olarak eklemez. Onlar nasıl olsa var ve her durumda bu masraflar ödeniyor ya! İyi ama patronlar elde ettikleri gelirlerden yine hesapsızca geçimlerini sürdürecek bir parayı cebine koymayı sürdürür. Hal böyle olunca da Türkiye’ye getirdikleri bir turist için turist otele adımını attığında 350 dolar zararla işe başlamış olabilirler. Maliyetleri yanlış yönetmek sadece turizm endüstrisinin konusu mu? Hayır! Aynı şey servis taşımacılığında da var. Türkiye’de borç harç kendisine bir minibüs satın alıp personel-öğrenci servisi taşımacılığı yapan binlerce kişi var. Arabanın maliyetini, kredi faizlerini, kendi emeğini hiç hesaba katmıyor. İki yıl kredi süresi sonunda arabası olsa yeter. Oysa bir şirkete girip çalışsa daha az stresle aynı kazancı elde edecekti. Kafa böyle çalışınca da bu binlerce insan aslında otomotiv şirketlerine, akaryakıt şirketlerine ve bankalara çalışmaktan öte bir şey yapmış olmuyor.

Hadi ülkemin esnafı, KOBİ’si, girişimcisi biraz hesap kitapla değer yaratacağız.

TRENDLERİN ŞEKİLLENDİRDİĞİ GİRİŞİMLER
Natali Yeşilbahar / Vitringez.com

Pek çok kişi, girişimcilerin birinci hedeflerinin para kazanmak olduğunu düşünür ama aslında bir girişimcinin öncelikli amacı bir sorunu çözmektir. Bir girişimci ne zaman ki insanların halihazırda sahip oldukları bir soruna anlamlı bir çözüm sağlamayı başarır, o zaman bu çözümün doğal bir sonucu olarak para kazanmaya başlar. Odak noktaları sorun çözmek ve insanların hayatlarını kolaylaştırmak olan girişimlerin, eninde sonunda başarılı olması kaçınılmaz. Üstelik çevremizde bunun sayısız örneği de var. Genellikle daha büyük bir kitlenin derdi olan sorunu, en pratik şekilde çözen girişimler, en başarılı girişimler oluyor.

Başarılı girişimlerin diğer bir önemli özelliği de hepsinin eğilimleri yakından takip ederek daha fazla kullanıcının ilgisini çekmeyi başarmış olmaları. İşte dijital dünyadaki önemli trendleri takip etmenin sonucunda ortaya çıkmış ve bu sayede başarıyı yakalamış 8 önemli girişim…

projeler2

1-Evernote: Yaşamdaki verileri organize etmek
Hepimiz bazı şeyleri unutmamak için not alırız. Evernote, aslında bu temel ihtiyacı karşılamak için ortaya çıkmış ama sonucunda çok daha fazlasını sunmayı başarmış bir girişim. Evernote ile basit bir şekilde yazılı notlar alabileceğiniz gibi, bir fotoğraf, bir sesli not veya tüm bir web sayfasını bile not olarak kaydedebilirsiniz.

2-Eventbright: Kolay etkinlik düzenleme ve bilet satışı
Etkinlik düzenlemek kolay bir iş değil. Planlanması, uğraşılması gereken pek çok detayı var. Zaten bu yüzden pek çok büyük şirket etkinliklerini, etkinlik şirketleri yardımıyla düzenliyor. Peki, bir etkinlik şirketi ile çalışma imkanınız yoksa? O zaman da Eventbright yardımınıza koşuyor.

3-Dropbox: Bulut yedekleme ve paylaşım
Ürettiğimiz dijital verilerin adedi her geçen gün artarken, bu verileri paylaşma ihtiyacımız da aynı oranda artıyor. Bu hem çocuklarının fotoğraflarını paylaşmak isteyen bireysel kullanıcılar için hem şirketlerine ait dokümanları hızlı bir şekilde paylaşmak isteyen kurumsal kullanıcılar için geçerli. Dropbox da bu konuda bulut tabanlı bir servis ve çözüm sunan bir girişim.

4- Instapaper: Web’deki içerikleri kaydetme
Instapaper, trendlerin yeni girişimleri nasıl şekillendirdiğine en iyi örneklerden biri. İki ayrı trendi birleştirerek bugünkü başarısını sağlamış olan Instapaper’ın yakaladığı birinci trend mobil kullanımın hızla artıyor olması. Hemen her internet sitesinin ziyaretçilerinin önemli bir kısmı, artık mobilden geliyor. İkinci trend ise kullanıcıların bu cihazlar üzerinde daha çok hızlı tüketilebilir içeriklere ilgi gösteriyor olmaları. Daha uzun ve zaman alacak içerikleri ise mobilden okumak veya izlemek yerine kaydetmek ve sonra incelemek istiyorlar. Instapaper da işte tam olarak bunu yapıyor.

5-Buffer: Sosyal medya yönetimi
Sosyal medya çağında yaşıyoruz. Günümüzde hemen hemen tüm bireysel kullanıcılar, sosyal medyadayken markaların sosyal medyadan uzak kalması mümkün değil. Durum böyle olunca profesyonel bir sosyal medya yönetimi aracı, sosyal medyayı profesyonel veya en azından ciddi bir şekilde kullanan herkesin ihtiyacı. Buffer da işte desteklediği sosyal ağ sitelerindeki varlığınızı yönetmek için etkili bir çözüm sunuyor.

6- Trello: Web tabanlı proje yönetimi
Proje yönetimi, eskiden daha büyük ekipler için önemliyken, özellikle internet girişimcileri için ufak ve hızlı olması gereken ekipler için de büyük bir önem taşır hale geldi. Trello da bu anlamdaki ihtiyacı çözmeye aday en başarılı girişimlerden biri.

7- Feedly: Online haber takibi uygulaması
Günümüzde her türlü bilgiye istediğimiz kaynaktan ulaşabilmemiz mümkün. Bu sınırsız bilgi olanağı tüm avantajlarına rağmen bazen karmaşaya da sebep olabiliyor. Bilgi almak istediğimiz haber kaynaklarından sadece ilgi alanımıza giren konularda yararlanmak ve bu kaynakları bir araya getirmek, birçok kişinin hayatını kolaylaştırabilir. Tam da bu ihtiyaca karşılık veren Feedly, takip ettiğiniz haber kaynaklarını bir araya getirmenize, bu kaynaklardan derlenen haberleri dileğiniz zaman okumak için arşivlemenize ve sosyal medya platformlarında paylaşmanıza olanak sağlıyor.

8- IFTTT: Farklı uygulamaları bir arada çalıştırmak
Gördüğünüz gibi hayatlarımızı kolaylaştıran uygulamaların sayısı her geçen gün artıyor. Artık bu uygulamaların her biriyle ayrı ayrı uğraşmaya vakit bulmak kendi başına bir problem haline geldi. Bu problemin ortaya çıkmasının ardından çözümü de gecikmedi. IFTTT, en temel hali ile belli bir koşulun gerçekleşmesi durumunda bir eylemin hayata geçmesini sağlamayı hedefliyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.