Müşteriye en iyi deneyimi sunma ve dijitalleşme odağıyla ortaya çıkan yenilikçi bir uygulama olan Müneccim, anlık veriler üzerine kurulu bir sistem.
Özgür Günaydın/Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı
Bir iş makinesi üzerinde ortalama 900 adet sensör bulunuyor ve bu sensörlerden makinenin performansıyla ilgili anlık birçok teknik bilgiye erişebiliyoruz. Uygulama, nesnelerin interneti teknolojisiyle uydu takibindeki makinelerden gelen tüm verileri, yapay zekâ ve robot teknolojisiyle işliyor. Sonrasında, makinenin aynı tempo ve koşullarda çalışması durumunda yaşanabilecek olası bir arızayı önceden tespit ederek uyarı veriyor. İnsanlar için kan şekeri veya kolesterolün yükselmesi nasıl bir hastalık habercisiyse, gerçek zamanlı alınan bu veriler de bir arızanın habercisi olabiliyor. Bu uygulama bize reaktif bir iş modeli olan arıza sonrası müdahale yerine, proaktif bir yaklaşımla arıza gerçekleşmeden sorunu çözme fırsatı veriyor. Hem bakım maliyetlerini azaltıyor hem makinenin durmasına sebep olacak büyük bir arızanın önüne geçmiş oluyoruz.
DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU
Müneccim’in temelinde müşteriye en iyi deneyimi sunma hedefimiz yatıyor ve bu uygulama Borusan Cat’in distribütörden çözüm ortaklığına evrilme yolculuğunun meyvelerinden biri.
İnşaat sektörünün mevcut durumunda ve çetinleşen rekabet koşullarında artık kaliteli satış ve satış sonrası hizmeti sunmak yetersiz kalıyor. Biz de makine ithal edip satışını gerçekleştirmeyi, sonrasında da teknik hizmet sunmanın ötesine geçmeyi hedefledik ve bir dönüşüm yolculuğuna başladık. Bu yönde başlangıç noktamız müşteri segmentasyon çalışması oldu. Çünkü müşteriye en uygun ürün ve hizmeti sunmak için de önce ihtiyacını çok iyi anlamak gerekiyor. Müşterilerimizin farklı beklentilerini analiz ederek başladığımız bu çalışmada, Kazakistan’dan başlayarak müşterilerimizi segmentlere ayırdık. Bugün 6 ülkede 21 segmentteki müşterilerimizin ihtiyacını tam olarak karşılamaya yönelik çözüm önerilerimizi sunuyoruz.
DÜNYADA BİR İLK
Müneccim, Borusan Cat Ar-Ge bünyesindeki strateji, veri analitiği ve süreç mühendisliği birimlerinin çalışmasıyla ortaya çıktı. Yazılımın tamamı 35 Türk mühendisin ortak çalışmasıyla hazırlandı. Bu, bütünü ile Borusan Cat bünyesinde gerçekleştirilmiş ve yüzde 100 yerli bir proje.
Sistemin hayata geçirilmesi son derece kapsamlı, eşgüdümlü ve titiz bir çalışma gerektirdi. Ekiplerimiz gayet başarılı bir uygulama yaptı ve sistem 6 aydır çalışıyor. Mevcut durumda Müneccim yüzde 70–80 oranında doğru arıza tespiti yapabiliyor. Müneccim’in dünyada bir ilk olmasının gururunu yaşıyoruz. Bu uygulamamızla, 2018 yılında Türkiye’de Yılın Veri Madenciliği ve Yapay Zekâ ödülünü aldık. Dünyanın önde gelen yazılım şirketlerinden SAP’nın düzenlediği 2019 Küresel İnovasyon Ödülleri’nde “Dijital Öncü” ödülüne layık görüldük. SAP ödüllerinin en itibarlı kategorisi olarak kabul edilen bu alanda ödül alan ilk Türk şirketiz. Elbette çok gururluyuz ancak hikâyenin henüz başındayız ve geliştirme çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Yapay zekânın öğrenebilme kabiliyetini sürekli geliştirerek Müneccim’in doğru arıza tespit oranını yüzde 90’lar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.
“YEMEKGELİR’İ YURT DIŞINA TRANSFER EDECEĞİZ”
Doğuhan Öngel/Yemekgelir Yönetim Kurulu Üyesi
Yemekgelir’in öyküsü 80’li yıllara dayanıyor. O yıllarda babam Gökhan Öngel, kendi fikri olan “Alo Sipariş Hattı” ile telefonla yemek sipariş projesini geliştirdi. Balmumcu’da minik bir ofiste bu projeyi gerçekleştirmek için büyük uğraşlar verdi. Ancak o zamanlar babamın okulu dolayısıyla ile proje uzun soluklu olamadı. Ayrıca yine o yıllarda ileride bankalara ilham verecek bir sadakat kartı projesi fikrini de geliştirdi. 2000’li yıllara gelindiğinde teknolojiyle paralel olarak yemek siparişi vermenin kolaylaşması ve sektörün de büyümesiyle birlikte benim de içinde bulunduğum Royal Şirketler Grubu olarak, geçmişten gelen hayalimizi gerçekleştirmek üzere harekete geçtik. Online yemek siparişi sektöründe önemli bir oyuncu olma hedefiyle Kasım 2018 itibarıyla projemiz için çalışmalara başladık. Royal Şirketler Grubu, 1997 yılında kurulan ve 500 çalışanı ile elektrikli ev aletleri sektöründe bilinen birçok markanın üreticisi. Yemekgelir.com da Royal Şirketler Grubu ve Koton İnşaat’ın e-ticaret platformu olarak hayata geçti.
Yemekgelir, yemek sektörünü ve restoranları rahatlatmak, tüketicilere daha avantajlı ve kolay yemek siparişi verme deneyimini yaşatmak amacıyla kurulan bir start up projesi.
3 FAZDA 50 MİLYON TL YATIRIM
Amacımız “Türkiye’nin Online Yemek Sipariş Platformu” olabilmek. Online yemek siparişi hizmetinin yanında müşterilerimizin dışarıda yemek yeme tercihlerine cevap verebilecek offline hizmet de vermeyi planlıyoruz. Yemekgelir.com’un sunduğu en önemli avantajlardan biri de “YePuan” uygulamamız. Uygulama sayesinde restoranlar kazanırken, tüketiciler de yemek siparişi sırasında biriken puanları sayesinde indirimli ve bedava yemek siparişi verme şansına sahip olabilecek. Bir başka uygulamamız olan “Bingo” ile restoranlar ekonomik gösterim bedelleri karşılığında son kullanıcılar için süreli kampanyalar yaparak satışlarını artırabilecek. Ayrıca günün belli saatlerinde de restoranların kendi kampanyalarını yapabilecekleri uygulamalarımız olacak. Yemekgelir. com, 3 fazda toplam 50 milyon TL yatırım garantisi aldı. 2017 yılında planlanmış bir proje olup, 16 Temmuz itibarıyla İstanbul’un belirli bölgelerinde, Ağustos 2019 itibarıyla da tüm Türkiye’de son kullanıcıyla buluşuyor olacak. Toplam 100 kişilik bir ekip ile yola çıktık. Şu an 8 binin üzerinde restoran ile sözleşmelerimizi imzaladık. 2019’un son çeyreğinde büyük ilçeleri de hizmet ağımıza dahil ederek, online yemek sektörünün şu andaki hakimi olan Alman, İspanyol ve Rus menşeili şirketlerle rekabette önemli bir yer edineceğiz. Orta ve uzun vadeli hedefimiz ise Yemekgelir’i yurt dışına transfer ederek uluslararası bir online yemek sipariş platformu olabilmek.
0 yorum