İşi doğru yapmak mı ? Doğru işi yapmak mı ?


Bizlere “İşinizi doğru yapıyor musunuz?” şeklinde bir soru sorulsa eminim büyük çoğunluğumuz bu soruya “Evet” yanıtını hiç düşünmeden verecektir. Gerçekten de öyle mi? Biraz düşünelim, örneğin size birçok kişiden iş geliyor, siz de “Hayır” diyemiyorsanız burada 2 yerde hata vardır: İlki size sizinle ilgili olmayan iş geliyorsa; şirket içinde görev tanımları yeterli değildir. Sizinle ilgili bir iş geliyor ancak iş yoğunluğu var ve konsantre olamıyor – asıl yapmanız gereken işleri yapamıyorsanız- burada da iş yükü dağılımında bir problem olduğu aşikar. Bu noktada sizin gerekli önlemleri alıyor olmanız lazım. Ancak halen sorun devam ederse 1. derecedeki yöneticinizle durum değerlendirmesi yapmalısınız.

İkincisi de siz gelen işe “Hayır” diyemiyorsanız bu noktada kusura bakmayın sorun sizde. Başa gelen çekilir diyerek, biraz da usanarak ve belki de ekstra mesailer yaparak o işi çözmeniz gerekebilir. Aslında her günün sonunda da aşağıdaki gibi bir gün sonu muhakemesi yapmak eminim çok faydalı olacaktır.

1-Ben bugün hangi işleri yaptım?

2- Karşıma çıkan sorunlara karşı proaktif mi reaktif mi yaklaştım?

3- Sorunlara karşı çözüm getirdim mi? Veya çözümü bilen kişilere yönlendirip onları devreye soktum mu?

4- Önce kendime sonra çevremdeki insanlara işleriyle ilgili yardımcı oldum mu?

5- Müşteriniz ile görüşüp sorunlarını dinlediniz mi? Sorunları için çözüm önerileri getirdiniz mi? Gelelim “Doğru İşi Yapmak mı?” kısmına.

Aslında yazıdaki amacım kariyer ve gelişim anlamında hangisinin size ne kazandıracağı…

1-Doğru işi yapıyor olmak için doğru zamanda doğru yerde doğru kişilerle çalışıyor olmak gerekli. Siz istediğiniz kadar işinizi en iyi şekilde yapıyor olun bunlar sizinle değilse nafile.

2-Doğru yerde olmak, siz ister kader ister şans deyin sizin elinizde olmayan nedenlerle olabilir. Yeni bir iş kurmak ya da projeye girmekteki veya girmemekteki kararınız sizi doğru bir yere sürükleyebilir.

3- Doğru zamanda olmak da aslında bir nebze de olsa size bağlı. Çünkü etrafınızı iyi analiz eder, tehdit ve fırsatları iyi görürseniz işte o zaman doğru zamanda doğru yerde olmayı da başarabilirsiniz.

4- Doğru kişilerle olmak ise hem size hem kadere bağlı sanırım. Beraber çalışmış olduğunuz kişilerin referansını almak, onlarla olan çalışmanız bitse bile iletişimi koparmamak ve networkünüz içinde olmasını sağlamak sizin elinizde. Özetle siz işinizi ne kadar iyi yaparsanız yapın sizin dışınızda olan etkenler de vardır. Etrafınızla kurduğunuz ilişkiler, iletişim ve empati yeteneklerinizin gelişmesi bu noktada çok önemli. Hatta kimi şirket ve birimlerde teknik beceriden bile önde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.