36 yaşında bir endüstri mühendisiyim. Bursa’da otomotiv sektöründeki öncü şirketlerden birinde profesyonel yönetici olarak çalışıyorum. Türkiye’nin endüstriyel gelişimi konusunda idealleri olan biriyim. Zaman zaman kendi girişim fikirlerim olsa da bazı zorluklar nedeniyle gerçekleştiremiyorum. Bu zorluklar da şöyle:
1- SERMAYE: Ücretli çalışan ve ev kredisi ödeyen, aileden de bir sermayesi olmayan 2 çocuklu bir aileyiz. Bu nedenle iş fikirlerine yatıracak ciddi bir sermayemiz yok. Hatta mevcut standardımızı korumak için ikimizin de çalışması veya eve katkıda bulunması gerekiyor. Bu da yapacağımız herhangi bir girişimde hemen para kazanmaya başlamamız kısıtını getiriyor. Ayrıca sermayemiz olmadığı için ya sermaye için bir melek yatırımcı bulmamız gerekiyor ya kredi çekerek iş fikri üzerindeki gelir getiri beklentisini artırmamız… Yani daha iş fikrinin detaylarını düşünmeye başlamadan zaten 0-1 malup başlıyoruz.
Bu sayfalar girişimci yazarlara açıktır. 150 kelime ile yazın, paylaşın…
Ersin SARAÇ/Endüstri mühendisi
Nilüfer Gözütok Ünal
[email protected]
2- PROSEDÜRLER: Genel olarak çevremiz de bizim gibi ücretli profesyonellerden oluştuğu için girişimciliğin ne şekilde formülize edildiğini ve hangi kanuni aşamalardan geçerek ne şekilde bir yapıda çalışılması gerektiğini çok iyi bilmiyoruz. Okusak da yaşamadığımız için bazı ince işlerden bihaberiz.
3- FİNANSAL YÖNETİM: Yeni bir iş fikrinin finansal olarak ne şekilde yapılanıp hangi senaryolarla nasıl kâr eder noktaya geçeceğini, sabit ve değişken yönetsel giderlerin ne şekilde olacağını, en kötü senaryoda neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz.
4- MENTOR EKSİKLİĞİ: Girişimcilik dünyasının uzağında olduğumuz için bu konularda fikir alış verişi yapabileceğimiz, bize fikirsel olarak destek olabilecek ve ağabeylik yapabilecek kişiler yok.
5- TEŞVİKLERDEN HABERDAR DEĞİLİZ: Ayrıca ülkemizdeki teşvik ve girişimcilere destek projelerinden çok haberdar değiliz. Bu zorluklar nedeniyle zaman zaman iyi olduğununa inandığımız fikirleri girişime dönüştüremiyoruz. Ülkelerin kalkınmasının ancak daha ilerici ve yenilikçi bir kültür yaratılmasıyla mümkün olduğuna inanıyorum. Teknoloji ve bilgi yaratan, ayrıca fikirleri fiile dönüştürebilen bir ülke olduğumuz zaman dünya üzerinde sadece pazar büyüklüğüyle değil çağın değişimine yön veren bir ülkeye dönüşeceğimize inanıyorum. Bu nedenle belirttiğim zorlukların aşılmasında fikirleri olan beyinleri, pazarlarla buluşturmak ve bu zorlukları aşacak her çabanın çok daha büyük bir kazançla geri döneceğini düşünüyorum.
BAŞARMAK İÇİN BUNLARI YAPMAYIN!
Sujan Patel/When I Work’un kurucusu
1. “Biz bunu yapamayız” Başarılı kılan özelliklerden biri de müşterilerin sorunlarına ve taleplerine çözüm bulmayı kendilerine öncelikli iş olarak kabullendirme yeteneğidir. Ortaya ani bir ihtiyaç çıkarsa başarılı insanlar çözüm üretmeyi çabuk öğrenir.
2. “Nasıl yapılacağını bilmiyorum” Başarılı insanlar, çözüm bulmanın kapısını otomatikman kapatmak yerine bir projede veya kendi kariyerlerinde başarılı olmak için ellerinden geldiğince fazlasını öğrenmeye çalışır. Örneğin yılda birkaç kez İtalya’ya gittiği halde İtalyanca öğrenmeyi reddeden ve başarılı olmuş uluslararası bir şirket müşaviri görmeniz asla mümkün değildir.
3. “Ben bunun ne olduğunu bilmiyorum” Sürekli görmezden gelinerek hiçbir sorun kendiliğinden ortadan kalkmaz. Her ne kadar etkileşim içinde olduğunuz insanlara karşı dürüst olmak daima en iyisi olsa da bu cümleyi “Muhakkak onun ne olduğunu öğreneceğim” şeklinde bitirmek başarılı olmanın sağlam bir yoludur.
4. “Ben her şeyi kendi başıma yaptım” Mükemmel insanlar çevresini en az kendileri kadar akıllı, bilgili ve adanmış insanlarla doldurur. Yeri geldiğinde methiyeler düzmekten kaçınmayın, zira o övgülerin karşılığını muhakkak alırsınız. Size yardım eden veya bir fark yaratan insanların kıymetini bilin.
5. “Çok erken” Eğer günün çok erken bir saatinde genel bir toplantı, bir proje lansmanı veya bir röportaj fırsatı varsa başarılı insanlar iki elleri kanda olsa bile mutlaka orada olur. Başarılı olmanın bir parçası da doğru yerde doğru zamanda bulunmaktan geçer.
6. “Çok geç” Eğer sizden akşam saat 9’da potansiyel bir iş ortağıyla akşam yemeği yemeniz istenmişse ve bunu yapabilecek durumdaysanız kesinlikle gidin. Küçük bir akşam yemeğinde veya mesai saatleri dışındaki bir toplantıda kuracağınız ilişkiler, kariyeriniz veya bir sonraki projeniz için bir fark yaratabilir.
7. “Birlikte çalışamıyor olmamız çok kötü” İletişim kurmaktan gerçekten hoşlanacağınız insanları bulmak çok sık rastlanılan bir şey değildir. O yüzden ister bir örnek vaka çalışması olsun isterse yeni bir iş fırsatı, başarılı insanlar gerçek başarıya giden yolun sizin kişiliğinizle ve çıkarlarınızla aynı hizada duran insanlarla birlikte çalışmaktan geçtiğini çok iyi bilir.
8. “Bir ara görüşelim” Bu cümle çoğu zaman atlatma amacıyla söylenir. Başarılı insanlar, eğer birileriyle görüşmeyi gerçekten istiyorsa onun gerçekleşmesi için asla peşini bırakmaz. Başarılı insanların kendi ağlarına yeni bağlantılar ve ilişkiler katmak için herhangi bir gizli ajandaları olmaksızın çok sıkı çalıştıkları gerçeğiyle de uyumludur.
9. “Üzgünüm, çok meşgulüm” Eğer önlerine bir fırsat çıkmışsa başarılı insanlar onu ellerinden kaçırmamak için ne gerekiyorsa yapar. Lao-Tzu’nun dediği gibi “Zaman yaratılabilen bir şeydir. ‘Hiç vaktim yok’ demek aslında ‘Yapmak istemiyorum’ demektir.”
10. “Hepsi benim fikrimdi” Hiçbir fikir sadece tek bir kişiye ait olamaz, o bir ekip içinde fikirlerin birbirleriyle etkileşiminden ve birbirlerini şekillendirmesinden edinilen deneyimlerin bütünüdür. Başarılı bir şirket ve kültür oluşturmanın kritik bir kısmı da övgüleri ve teşvikleri adil bir şekilde dağıtmaktan geçer.
11. “Ben hiç kitap okumam” Rich Habits’ten Tom Corley varlıklı insanların yoksul insanlara kıyasla çok daha fazla okuduğunu keşfetmiş: “Zengin ailelerin yüzde 63’ü çocuklarından ayda 1-2 bilimkurgu dışında kitap okumalarını isterken yoksullarda bu oran sadece yüzde 3.” Bilim kurgunun yanı sıra bilim kurgu dışı kitaplar da okumak stresin azaltılmasına, yaratıcılığın artırılmasına ve hafızanın güçlendirilmesine yarayabilir.
12. “Ben yeterince iyi değilim” Başarılı olmak bir parça kendine saygı duymaya bağlıdır. İş ve kişisel hayatınızda başarılı olmanızı garantileyen önemli özelliklerden biri de kendinize haksızlık etmemeniz. Gerçekten ilgi duyduğunuz alanlara yönelin. Bugün paraya ihtiyacınız olmasaydı yaşamınızda neler yapardınız?
13. “Sorun yok” Başarılı insanlar başkalarının özürlerini ne zaman kabul etmeyerek çekip gideceklerini iyi bilir. Eğer ortada bir darboğaz varsa ve sizin bir projeyi zamanında bitirmenizi, kendi işinizi kurmanızı veya hedeflerinize doğru ilerlemenizi engelleyen bir şeyler söz konusu ise o zaman etrafınıza duvarlar örmenin ve ilişkilerinizi sınırlamanın vakti gelmiştir.
14. “Eğer rakiplerimizde yoksa” Gerçek inovasyonlar madalyonun öbür yüzünden çıkar. Yani rakiplerin neleri yapmadıklarını araştırıp bularak ve endüstrideki bir gereksinime cevap vermek için o boşluğu doldurarak…
15. “İzin yapmak enayilere göredir” Gerçek başarının içinde tatillerin, arkadaşlar ve aile fertleriyle birlikte geçirilen hafta sonlarının ve iş günlerinde mesai saatleri dışında geçirilen zamanın olduğu çok yönlü bir yaklaşımmış gibi görülmesi gerekir. Her ne kadar iş yükü zaman zaman kişiye göre farklılıklar gösterebiliyor olsa da bir tatile çıkmak sizin işinizi daha iyi yapmanızı sağlayabilir.
0 yorum