“Akvaryumda Topraksız Tarım Yapıyoruz”


Ben Mesut Kılıç ve yakın arkadaşım Murat Oral, birimiz iç mimar, birimiz mühendis, iki doğa sever babayız. Ben medikal sektörde 11 yıl profesyonel olarak çalıştıktan sonra 2004 yılında ilk defa kendi işimi kurarak girişimciliğe adım attım. Hep yeni projelere ilgi duydum, yeni ve butik ürünler araştırdım. Türkiye’deki kıyasıya ve anlamsız rekabet ortamından uzak durmaya çalıştım. Ortağım ise 20 yıldır yerli ve yabancı perakende markaları için mağaza tasarımı ve uygulamaları yapıyor. Ayrıca sürdürülebilir tarımla yakından ilgili ve bu konuda daha farklı tasarımlar üzerine halen araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Murat ile birlikte akşamları sakin kafayla internetin başına geçip yeni ürün ya da proje araştırması yaparken aquaponik yöntemle yapılan seracılık gözümüze çarptı. Onu incelerken ev tipi akvaryum üzerine yapılmış ürünler gördük ve fikir çok hoşumuza gitti. Biz de bir prototip için kolları sıvadık.

İLK PROTOTİP
Dünyada yapılmış diğer örnekleri inceledik, eleştirileri okuduk, benim de 30 yıllık akvaryum hobicisi olarak tecrübelerimle yaptığımız araştırmalardan elde ettiğimiz sonuçları birleştirerek ilk prototipimizi yaptık. Daha sonra ürün üzerinde birtakım revizyonlar yaptık. Murat üç boyutlu çizimlerini ve tasarımını hazırladı. Daha sonra zorlu bir kalıp yaptırma süreci geçirdik ve sonunda ürün ortaya çıktı. Yaklaşık 1 yıl süren bu süreç boyunca çok sayıda denemeler gerçekleştirdik. Bugün ortaya çıkardığımız ürün bir akuaponik akvaryum. Ürünün adı da AquaGarden. AquaGarden, kendi kendini temizleyebilen, akuaponik sistemle çalışan “Patentli Ekolojik bir Nano Akvaryum”. Akuaponik basit anlatımıyla topraksız tarımla akua-kültürünün birleşmiş hali. Balıkların dışkıları bitkiler için organik bir besin sağlıyor, gelişen bitkiler kökleri vasıtasıyla bu organik atıkları sudan aldıkların sudaki kirlenmeyi önlemiş oluyorlar, yani doğal bir filtre görevi görüyorlar. Balık bitkiye organik besin sağlıyor, bitki de balığın suyunu temizliyor.

“ZİHİNSEL GELİŞİME FAYDA SAĞLIYOR”
AquaGarden, çocukların sosyal ve zihinsel gelişimine fayda sağlayan bir ürün olduğu gibi çocuklara aynı anda hem hayvan hem bitki yetiştirme sevgisini aşılayan bir ürün. Her ne kadar başta yola çocuk odaklı çıktıysak da AquaGarden çok şık ve dekoratif bir ürün olma özelliği ile büyüklerin de oldukça beğenisini kazandı. Bu ürünle elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Şimdi özel okullara ulaşmaya çalışıyoruz. MEB ile temas halindeyiz, yurt dışı pazarları araştırıyoruz. Şu anda Almanya’dan 1.500 adetlik bir sipariş aldık, onu hazırlayıp göndereceğiz. Avrupa pazarı bizim için çok önemli.

“HÜCRE ÜRETİM FORMÜLÜNÜ BULDUK”
Türkiye’de güneş potansiyeli birçok dünya ülkesine göre yüksek seviyede. Güneş kaynaklarından sağlanacak enerji sayesinde hem sağlıklı hem güçlü bir enerji kaynağı sağlayabiliriz. UGS Enerji 5 yıldır enerji alanında faaliyet gösteriyor. Şirketimiz 42 yıllık tecrübeye sahip Elektrik Mühendisi Mehmet Durdu Uğraş danışmanlığında birçok araştırma içerisine girdi. Başta güneş enerjisi olmak üzere rüzgar, baraj ve dalga enerjisine dair araştırmalar yaptı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi EMUM Dairesi ve UGS Enerji ortak çalışması olarak geliştirmiş olduğumuz proje güneş hücresi Ar-Ge çalışması sayesinde hücre üretim formülünü bulduk.

“ORTAKLIK YAPMAK İSTİYORUZ”
Dünyada çok az sayıda bulunan güneş hücresi üretimi Türkiye’nin gelişmesini sağlayacak önemli bir üretim tesisi. Kurulması planlanan hücre üretim tesisi, bilgisayar donanımında, araç elektronik aksamında, beyaz eşya ve diğer teknoloji ürünlerinin aksamında kullanılacak olan yarı iletken ürünler de üretecek. Bu gelişmeler doğrultusunda Türkiye’ye kazandıracağımız bu tesise yatırımcı olmak isteyenlerle temasa geçmek ve bir iş ortaklığına girişmek istiyoruz. Devletin teşvik sistemi kapsamında üretim yeri, vergi muafiyeti ve sigorta primi muafiyetini aldık.

HEYBRO İLE SOSYAL ÇEVREYİ GENİŞLETİYOR
262Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fagot Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Yazılım dilini, 2014’te sıfırdan başlayarak, kendi çabamla ve okulda bulunan bazı öğretmenlerin yardımlarıyla öğrendim. İki yıl süren yoğun çalışma temposunun ardından ilk uygulamam olan HeyBro’yu Nisan 2016’da Google Play Store’da kullanıcılara sundum. HeyBro’nun yapım amacı, kullandığımız birçok mesajlaşma uygulamasının eksik özelliklerini tamamlayarak daha geniş kullanım alanıyla farklı deneyimler sağlamak. Bu özelliklerden biri, düzenli kategorilerle kişilerinizi gruplara ayırıp daha kolay ulaşıma olanak sağlamak. Ayrıca “güncel arka fon” özelliğiyle bulunduğunuz anın fotoğrafını konuşma arka planında kullanabilir ve bu fotoğrafları herkesin görmesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak bu fotoğraflardan albüm yaratabilir ve insanların beğenisine sunabilirsiniz. “Plus2” özelliğiyle diğer kullanıcılara arkadaşlık isteği gönderebilir, sosyal çevrenizi kolayca genişletebilirsiniz. HeyUni ise Türkiye’deki bütün üniversiteleri birleştirerek, kullanıcıların istedikleri üniversitenin, istediği bölümüne ulaşmasını sağlıyor. Burada amaçlanan büyük bir bilgi paylaşım ağı yaratmak. Örneğin yazılım bölümünde okuyan bir öğrenci, kendi alanında bilgiye ihtiyaç duyduğu zaman, yine kendi alanında Türkiye’deki bütün üniversitelere kolayca ulaşarak, bilgi paylaşımı yapabilir.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.