“Yeme-İçme Alanını DijitaleTaşıyoruz”


Irmak Dönmez Büyümez

Irmak Dönmez Büyümez

Reztoran.com, online restoran rezervasyon platformu. Irmak Dönmez Büyümez tarafından hayata geçirilen girişim, 7 restoranla başladığı yolculuğuna, bugün 800’ün üzerinde restoranla devam ediyor. Ayda 20-25 bin kişilik rezervasyon alıyor. Arzuhan Doğan Yalçındağ, Fırat İşbecer ve Hakan Sabancı’nın da melek yatırımcı olarak desteklediği platform, iki turda toplam 900 bin dolarlık yatırım çekti. Kurucu Dönmez, Türkiye’de rezervasyon alan tüm restoranları bünyelerine katmayı hedefliyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ obay@ekonomist.com.tr

Online restoran rezervasyonu sistemi yurt dışında çok yaygın olarak kullanılıyor. 10 yılı aşkın bir süre yurt dışında yaşayan ve o süre zarfında bu sistemi sıkça kullanan Irmak Dönmez Büyümez ve eşi, üç yıl önce Türkiye’de bu alana yatırım yaptı. Büyümez çiftinin evlerinin bir odasında hayat bulan Reztoran.com, 6 aylık bir geliştirme sürecinin ardından faaliyete geçti.

Gerçek zamanlı restoran rezervasyon servisi sunan Reztoran, “Bu akşam nerede yesem”, “Cam kenarında yer bulabilir miyim”, “Seçtiğim restoranın menüsünde neler var”, “Fiyatlar bütçeme uygun mu acaba” gibi kullanıcının pek çok sorusuna yanıt veriyor. 7 restoran ile başladığı yolculuğuna bugün 800’ün üzerinde restoranla devam eden platform, 2016 yılında ilk yatırımını Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ, Pozitron’un kurucularından Fırat İşbecer, Gram Games kurucularından Kaan Karamancı, melek yatırımcı Tunç Yalgın, Çağlar Şahinbeyoğlu ve Kerim Türkmen’den aldı.

İkinci turda ise mevcut yatırımcılarının yanında Doğan TV Holding, Cem Garih, Mehmet Gül, David Nahmiyas, Hakan Sabancı, Can Gürel ve Alen Anav’ın aralarında bulunduğu yatırımcılara Yunanistan’ın önemli yatırım fonu Venture Friends’in kurucusu Apostolos Apostolakis de katıldı.

İki turda toplam 900 bin dolarlık bir yatırım çektiklerini açıklayan Irmak Dönmez Büyümez, “Rezervasyonlarımız ilk aylarda bir elin parmağını geçmezken bugün 20-25 bin kişilik rezervasyon alıyoruz” diyor. Girişimci, hikayesini ve gelecek hedeflerini şöyle anlattı:

Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?
İzmir’de doğdum. Ortaokul ve liseyi Bornova Anadolu Lisesi’nde okuduktan sonra tıp okumaya Viyana’ya gittim. Doktor olmak çocukluk hayalimdi, ancak bana uygun değilmiş. Bunun üzerine hayatımın yönünü değiştirip tıp eğitimimi bırakarak işletme okudum. Eğitim hayatının ardından birkaç farklı şirkette çalıştım ve baktım ki Viyana’da 10 yıl geçivermiş. Artık İstanbul’a dönmeye karar verdiğim noktada eşim Murat Büyümez ile maceraya atılmaya karar verdik ve 2014 yılında Reztoran’ı kurduk.

İş hayatına nasıl başladınız?

Stajları da sayarsak işletme okuduğum yıllarda başladım. Her yaz 2-3 aylık stajlar yaptım, okurken de çalıştım. Telia Sonera, Vestel ve Mercedes gibi şirketlerde görev aldım. Her birinin bana çok büyük katkıları oldu. 2014’ten beri aktif olarak Reztoran’da çalışıyorum. İlk girişimim de Reztoran. Reztoran bizim ilk bebeğimiz.

Reztoran’ın yola çıkış hikayesi nasıl başladı?
Reztoran’ı evimizin bir odasında kurduk. İstanbul’da 7 restoran ile yola çıktık. Şu anda İstanbul’un yanı sıra Türkiye’de Ankara, İzmir, Çeşme, Bodrum’da hizmet veriyoruz. Avrupa’da ise Paris’ten Londra’ya binlerce restoranın seçilen tarih ve saatteki müsaitlik durumunu anlık olarak gösteriyor, özel taleplerle sorunsuz hizmet vererek bu alandaki sıkıntıları ortadan kaldırıyoruz.

Irmak Dönmez Büyümez

Irmak Dönmez Büyümez

Fikir nasıl doğdu?
Dünyada online restoran rezervasyon platformları hem çok yaygın hem son kullanıcı tarafında çok popüler ve hayatı kolaylaştırıyor. Yurt dışında yaşadığım dönemde rezervasyonlarımı hep bu siteler üzerinden yapıyordum. “Restoranı aradım ulaşamadım, orada yer yokmuş nerede vardır acaba, bu bölgede hangi restoranlar var, açılan yeni yerler nereler, şöyle bir restoran açılmış ama nasıl bir yer, menüsü nasıl” gibi soruların yanıtlarını tek sitede bulabilmek büyük kolaylık.

Rezervasyon aşamasında da restoranı aramaya gerek kalmadan, gecenin üçünde dahi müsaitlik durumunu görebildiğimizden sorunsuzca hallediliyor. Özellikle bu sebeple Türkiye’de de online rezervasyona olan ilgi her geçen gün artıyor. İnsanlar her alanda olduğu gibi pratiklik ve kolaylık arıyor.

Projenizi ne kadarlık bir çalışma sonunda hayata geçirdiniz?
Reztoran’ı kurmadan önce yaklaşık 6 ay boyunca araştırma ve geliştirme yaptık. Onlarca rapor okuduk. Restoranlarla toplantılar yapıp sıkıntıları ve talepleri dinledik. Bu iş modelini dünyada deneyip başarılı olan şirketlerin nasıl başarılı olduklarını araştırdık. Başarısızlıklarını, hatalarını anlamaya çalıştık. Bunun sonucunda fikir yavaş yavaş kağıda dökülmeye başladı. Demo yazılımlar yapıp restoranların taleplerini ekledik. Böylece restoranlara verdiğimiz masa ve rezervasyon yönetim platformu Rezmanager ilk halini aldı. Daha sonra evimizin bir odasını ofise çevirip Reztoran.com ve Rezmanager, hazırlamaya başladık.

Reztoran nasıl bir açığı kapatıyor?
Reztoran öncelikle yeme-içme sektörünü dijitale taşıyor. Zaman insanların hayatında her şeyden değerli. Alışverişin internetten yapıldığı, yemek siparişinin internetten verildiği bir dönemde, restoran rezervasyonunu internetten yapmak oldukça hızlı ve kolay.

Yatırımınızı hayata geçirirken zorlandığınız noktalar oldu mu?
Ekip oluşturmak her işte olduğu gibi bizim işimizde de zor bir noktaydı. Restoranlara online rezervasyon sisteminin varlığını anlatıp Reztoran’a dahil etmek için ilk yıl çok dil döktük. 7 restoran ile başladığımız bu yolculuk bugün 800’ün üzerinde restoran ile devam ediyor.

İlk yatırımızı ne zaman ve kimlerden aldınız?
İlk yatırımımızı 2016’da Doğan Holding ortaklarından Arzuhan Doğan Yalçındağ, Pozitron’un kurucularından Fırat İşbecer, Gram Games kurucularından Kaan Karamancı, melek yatırımcı Tunç Yalgın, Çağlar Şahinbeyoğlu ve Kerim Türkmen’den aldık.

Toplam ne kadarlık yatırım çektiniz?
İki turda toplam 900 bin dolarlık bir yatırım aldık. İkinci turda ise mevcut yatırımcılarımızın yanında Doğan TV Holding, Cem Garih, Mehmet Gül, David Nahmiyas, Hakan Sabancı, Can Gürel ve Alen Anav’ın aralarında bulunduğu yatırımcılara Yunanistan’ın önemli yatırım fonu Venture Friends’in kurucusu Apostolos Apostolakis de katıldı.

Sizce yatırımcıların Reztoran’ı seçmelerinde neler etkili oldu?
Bizi seçmelerindeki en önemli etkenin ekip olduğunu düşünüyorum. Ben ilk tur yatırım turunda hamileydim, ancak bu bile hiçbir yatırımcımızı ürkütmedi. İlk yatırım turuna çıktığımızda Reztoran anlaşmalı restoranları olan, rezervasyon alan ve belirli bir büyüme eğrisi olan bir şirketti. Somut rakamlar olunca yatırımcıların da bakış açısı daha net oluyor.

Bugünkü ortaklık yapınız nasıl?
Eşim, ben ve birbirinden değerli melek yatırımcılarımız da dahil olmak üzere Reztoran’ın 15 ortağı var.

Yurt dışına ilişkin hedefleriniz neler?
2015’ten beri Bookatable iş birliğiyle Avrupa’da birçok şehirdeki binlerce restorana rezervasyon alıyoruz. Çeşitli iş birlikleriyle ülkeleri ve şehirleri büyütmeye devam edeceğiz. Şu an Türkiye özelinde de bazı iş birlikleri için görüşmelerimiz devam ediyor.

Gelecekte Reztoran’ı nerede görmek istiyorsunuz?
Türkiye’de rezervasyon alan tüm restoranları bünyemize katarak, restoran rezervasyonunda kusursuz hizmet veren ve herkesin severek kullandığı bir şirket olmak istiyoruz.

SİSTEMİNİZDE KAÇ RESTORAN VAR?
“Bugün 800’ün üzerinde restoranla yolculuğumuz devam ediyor.”

“TALEPLERE CEVAP VERİYORUZ”
Reztoran.com’da restoranların menüsünden mekan ve yemek görsellerine, çocuk oyun alanı, engelli tuvaleti gibi hiçbir yerde bulamayacağımız özelliklerden restoran hakkında yapılan yorumlara kadar tüm bilgiler mevcut. En çok gelen talep, cam kenarı ya da deniz manzaralı masa için geliyor. Altyapımız gereği zaten cam kenarı ya da manzaralı masaların doluluğunu görebildiğimiz için müsaitse mutlaka müşterilerimize bu masaları ayırıyoruz. Doluysa da bunun bilgisini verip manzaralı masası müsait olan restoranları öneriyoruz.

YURT DIŞI BÜYÜME PLANINIZ NEDİR?
“Avrupa’da binlerce restorana rezervasyon alıyoruz. İş birlikleriyle ülkeleri ve şehirleri büyüteceğiz.”

“REZPARA KAZANDIRIYORUZ”
CLUB’LAR AĞA GİRDİ Özellikle yaz aylarında sezonluk olarak hizmet verdiğimiz Bodrum, Çeşme ve Alaçatı’da ağımızı restoranların yanı sıra club ve beach club’larla genişlettik. Ayrıca temmuz başından itibaren yayında olan sadakat programımız var. Artık kullanıcılarımıza rezervasyon yaptıkça ‘RezPara’ kazanacakları ve diledikleri restoranlarda harcayabileceği bir imkan sunuyoruz.

YENİ ÖZELLİKLER EKLENİYOR Artık akıllı telefonlar bir organımız gibi oldu. Kullanıcılarımız da en çok uygulamamızı kullanıyor. Bu sebeple müşterilerimizden gelen talepleri değerlendirerek IOS ve Android cihazlarındaki uygulamalarımızı her hafta güncelliyoruz ve yeni özellikler ekliyoruz.

“EN ÇOK NEREDE ZORLANDIK?”
İLK BASAMAKLAR Kuruluş aşaması, her girişimde olduğu gibi bizim için de zor bir aşamaydı. Ekip kurmak, düzen oturtmak zaman alıyor. İlk yatırımı aldıktan sonra büyüme süreci de aynı şekilde… Marka oluşturma süreci de hem çok stratejik hem farklı alanlarda emek isteyen bir süreç.

EN BÜYÜK HAYALİM En büyük hayalim, Reztoran’ı herkesin kullandığı bir uygulama haline getirmek. Alışkanlık değiştirmek en zor şeylerden biri… İnsanları online rezervasyon sistemine alıştırarak onlara daha kolay ve pratik bir imkan sunarak bir taraftan da alışkanlıkları değiştiriyoruz. Sistemimize dahil olan ve rezervasyon yapan her bir kişiyle her gün hayalimize daha çok yaklaşıyoruz.

KİMLER DESTEKLEDİ? Girişimcilik yolculuğunuzda en büyük desteği eşimden ve yatırımcılarımızdan aldım. Yatırımcılarımız bize Reztoran ile ilgili her alanda maddi manevi desteklerini esirgemiyor. Sanki her gün bizimle ofiste çalışıyormuşçasına işe dahil olarak değerli fikirlerini paylaşıyorlar. Reztoran’ı eşimle birlikte kurduk ancak şirket içinde operasyonu yöneten kişi ben oldum. Eşim benim hayat arkadaşım, yatırımcım, mentorum…

 

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.