Apsiyon, bulut tabanlı bir site yönetim sistemi. Kurucu ortak ve CEO Kudret Türk, 760 bin konutla çalıştıklarını söylüyor. Bu yılın sonunda 1 milyon konutu aşacaklarını belirten girişimci, “Hayalimiz, Türkiye’de yakaladığımız başarıyı yurt dışına taşımak” diye konuşuyor.
AYÇE TARCAN AKSAKAL
[email protected]
Apsiyon, apartman yönetim sisteminin kısaltması. 8 yıl önce kurulan ve bugün 20 milyon TL ciroya ulaşan şirket, kısa sürede scale up aşamasına geçerek önemli bir başarı hikayesi yarattı. Uzun yıllar finans yazılımları geliştiren 3 mühendis tarafından kurulan şirketin önemli özelliklerinden biri, daha önce Türkiye’de var olmayan “bulut tabanlı site yönetim” pazarını yaratması.
Büyüme performansıyla Deloitte Technology Fast 500’de Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi’nin En Hızlı Büyüyen ilk 500 Teknoloji Şirketi arasına girmeyi başaran Apsiyon’un kurucu ortağı ve CEO’su Kudret Türk, “2012’de sektördeki ihtiyacı öngörerek geliştirdiğimiz site yönetim çözümünün karşılığını hızlı bir büyümeyle aldık” diyor.
Türk, üçüncü VC (venture capital) yatırımını geçtiğimiz mart ayında tamamladıklarını belirterek bu yatırımla en büyük hedeflerinin Türkiye’de yakaladıkları başarıyı yurt dışında yinelemek olduğunu söylüyor.
Apsiyon Kurucu Ortak ve CEO’su Kudret Türk, iki ofis arkadaşıyla kendi işini kurmaya giden süreci şöyle anlattı:
Kendi işinizi kurmaya nasıl karar verdiniz?
iki ortağımla birlikte Mikro Yazılım’da yazılımcı olarak çalışırken hep kendi işimizi kurup start up dünyasına girme hayalimiz vardı. Ancak profesyonel hayatta çalışırken girişimciliğe geçiş kararını vermek çok kolay olmadı. Mikro Yazılım’da çalışmaya devam ederken bir taraftan “Dijital Projeler” adında bir şirket kurduk. internet projeleri yapıp büyütme hayalimiz vardı.
Apsiyon fikri nasıl doğdu?
O dönem ortaklarımızdan Erkan, yeni evlenip bir siteye taşınmıştı. Sitedeki ilk yönetim toplantısına katıldığında
site yönetiminde ciddi sıkıntılar yaşandığını anlattı. Yıllarca finans yazılımları geliştirdiğimiz için bunu internet projesi şeklinde yaparsak site yönetimiyle ilgili dertleri çözeriz diye düşündük. Diğer projelerimizi rafa kaldırıp apartman yönetim sistemleri üzerine yazılım geliştirmeye odaklandık. Bir taraftan da profesyonel işimizi yapıyorduk. Apsiyon’un son kullanıcıya ürün olarak sunulabilmesi için yaklaşık 2 yıl hafta sonları dahil tüm boş zamanlarımız çalışarak geçti.
Sonra süreç nasıl gelişti?
2012’de sitemizi açtık ve konut sektörünün geliştirdiğimiz yazılıma ciddi ihtiyacı olduğunu gördük, müşteri taleplerine yetişmekte zorlanıyorduk. Ancak bir taraftan işe devam ediyorduk. Bu süreçte melek yatırımcı arama sürecine girdik ve ilk yatırımı 2012’de Tarık Buğra Yıldırım’dan aldık. 1 milyon TL tutarında bir melek yatırımdı.
İlk yatırım size ne kattı?
Apsiyon’un dijitalde ve sahada tanıtılması için şimdiki ölçeğe göre küçük bir satış ekibi kurduk. Bunun dışında müşteri desteği için de bir ekip oluşturduk.
Bu küçük çekirdek ekiple çok büyük işler başardık ve kısa sürede kârlı bir şirket olarak Türkiye’de çok yeni olan iş modelimizin sürdürülebilir bir model olduğunu kanıtladık. En önemlisi de ilk yatırımın ardından şirketimiz 2 yılda gelir elde edebilen, yüz binin üzerinde konutta kullanılan kârlı bir şirket konumuna geldi.
Büyümenizdeki diğer dönüm noktaları neler oldu?
Hızlı büyümeyle geçen ilk dört yılın ardından şirketimize 2016 yılında ilk büyük yatırım gerçekleşti. Bu turda Türkiye ve Avrupa’nın en büyük yatırım fonlarından Earlybird Venture Capital’dan 2,5 milyon dolar yatırım aldık. Bu yatırımı planlarımız çerçevesinde iyi değerlendirerek ofisi ve ekibi büyüttük. Maltepe’de büyük bir ofise taşındık. Hızlı bir ölçeklenme sürecine girdik ve Earlybird’den 2017’de ikinci tur yatırım aldık.
Şu andaki büyüklüğünüz nedir?
9 binin üzerinde sitede ve yaklaşık 760 bin konutta geliştirdiğimiz ürünler kullanılıyor. Ayrıca ürünlerimiz sadece konutlarda değil Kapalıçarşı’dan AVM’lere, plazalardan derneklere kadar toplu yaşam ve ortak harcamaların olduğu her yerde tercih ediliyor.
Geçtiğimiz yıl ne kadar büyüdünüz? Cironuz ne oldu?
2019’u 20 milyon TL ciroyla kapattık. Ciro bazında iki kat büyüdük. Faaliyet gösterdiğimiz konut sayısında ise yüzde 65 civarında bir büyüme gerçekleştirdik.
Yeni yatırım ihtiyacınız devam ediyor mu?
Geçtiğimiz mart ayının 13’ünde 5 milyon dolar tutarındaki son yatırımımızı aldık ve böylece 3’üncü VC yatırımımızı tamamlamış olduk. Zaten yatırımı aldıktan hemen sonra korona virüs süreci başladı. 16 Mart Pazartesi günü evden çalışmaya geçtik.
Yurt dışıyla ilgili projeleriniz nedir?
Şimdiye kadar yurt dışı satışlarımız yurt içindeki bağlantılarımız sayesinde oldu. Ancak bir noktada yurt dışı planlarımız başladı. Son aldığımız yatırım kararı da bundan kaynaklandı. Türkiye’deki başarı hikayemizi yurt dışında da yaratmak istiyoruz.
Yurt dışı hedefiniz nedir?
Öncelikle Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni hedefliyoruz. Son 6 aydır Ingiltere, Almanya ve Ispanya’daki apartman ve site yönetim sistemlerini inceliyoruz. Korona virüs öncesinde Ingiltere’de ofis açmak istiyorduk, ancak salgından dolayı bu kararımızı bir süre erteledik. Bu süreçte yurt dışında ürün, rakip ve pazar analizlerine odaklandık. Ayrıca yurt dışı için mevcut ürünümüzle ilgili geliştirmeler yapıyoruz. Global olarak tüm ülkelerde çalışan modüler bir ürün yapmak istiyoruz.
Yeni ürünler hangi alanlarda olacak?
Örneğin “Apsiyonmarket” adında çok yeni bir projemiz var. Market alışverişinizi Apsiyonmarket üzerinden yapabiliyorsunuz. İstanbul Anadolu Yakası’nda aktif olarak kullanılıyor ve bu proje özelinde Istegelsin’le iş birliği yaptık, onların depolarından siparişlerin gönderimini sağlıyoruz.
2020 sonu için hedefiniz nedir?
2020’de de 2019’daki büyüme oranımızı devam ettirmek istiyoruz. Buna göre bütçe ve planlarımızı yaptık. Evde kalmanın yaşadığımız süreçte bizim için pozitif etkisi daha ağır basacak gibi duruyor. Bekle-gör stratejisi geliştirdik. Hedeflerde değişiklik yapmayı öngörmedik. Şu anda 760 bin konutta hizmet veriyoruz, 2020 sonunda 1 milyon konutun üzerine geçeceğimizi öngörüyoruz.
Bundan sonrası için en önemli hayaliniz nedir?
Hayalimiz Türkiye’de yakaladığımız başarıyı yurt dışında da yinelemek. Bu modeli dünya genelinde yaymak istiyoruz. Çünkü ekip ve ürün olarak iyiyiz.
“İŞİMİZE İHTİYAÇ ARTTI”
“REVİZE ETMEDİK”
Evlere giren bir ürün ürettiğimiz için korona virüs bizi sadece iletişim anlamında yavaşlattı. Ancak salgın sürecinde işimizi durdurmadık. Çünkü bu dönemde hizmet verdiğimiz sektöre ihtiyaç arttı. Aynı zamanda sektörün önemi de arttı. Bu durum yurt dışında da böyle. Korona ve sonrası dönemde işlerimizin büyüyerek devam edeceğini öngörüyoruz. Uzaktan çalışmayla işimizi yürütüyoruz ve operasyon aynen planladığımız gibi gidiyor.
IOT ÇALIŞMALARI
Türkiye için yeni ürün geliştirmeleri yapıyoruz. Nesnelerin interneti tarafından ciddi çalışmalar yaptık. Sitelerde kullanılan güvenlik sistemlerini kendi yazılımımıza entegre ettik. Artık bulut üzerinden konutların güvenlik, sayaç okuma gibi işlerini kendi yazılımlarımıza entegre ederek yönetebiliyoruz.
YENİ PROJE
Korona sonrası dönemde hızla kullanıcılarımıza nasıl fayda sağlarız diye düşündük ve bir hafta içinde Apsiyon’un “Komşum Var” uygulamasını geliştirdik. Bu sayede artık sitelerde yaşayanlar ihtiyaçlarını “Komşum var” uygulaması üzerinden paylaşabiliyor ve birbirleriyle daha hızlı yardımlaşabiliyorlar.
KADER ORTAKLIĞI YAPTIK”
YATIRIMCI DESTEĞİ
Korona virüs sürecinde yatırımcılarımızın ekstra talep ve çekinceleri olmadı. Earlybird’le yaptığımız işe kader ortaklığı olarak bakıyoruz. Çünkü çok kurucu odaklı bir VC. Bize kriz sürecinde ciddi bilgi destekleri oldu. Ayrıca tüm portföy şirketi olarak kendi aramızda toplanıp durum değerlendirmesi yapıyoruz. Bu toplantıların da çok faydası oluyor.
“İYİ Kİ GİRİŞİMCİ OLMUŞUM”
Bugün geldiğimiz noktada “İyi ki profesyonel hayatı bırakıp kendi işimi kurmuşum” diyebilirim ancak girişimcilik çok zor. Çok daha fazla çalışma, çok da fazla motivasyon gerektiriyor. Ortaklarımla şirketi kurarken en önemli avantajımız üçümüzün de yazılım tarafından gelmemiz oldu.
“ÖNCE UZMANLAŞIN”
Üniversitelerden girişimcilik hikayemizi anlatmak için davet alıyorum. Üniversitedeki öğrencilere en önemli tavsiyem, okulu bitirir bitirmez hemen girişimci olmasınlar. En azından belli bir süre start up’lara girip çalışmalarını öneriyorum. Belli bir alanda uzmanlaştıktan sonra start up dünyasına girmeleri daha akıllıca olur.
“EKİBİMİZİ BÜYÜTÜYORUZ”
DENGELİ EKİP
Apsiyon 100 kişiden oluşan oldukça dengeli ve kalifiye bir ekibe sahip. 25 satış-pazarlama uzmanı, 25 satış sonrası ekibi, 30 civarında geliştirici ve 20 kişiden oluşan idari işler personeli bulunuyor.
YAZILIMCI ARIYOR
2020’de odağımız ekibi ve yatırımları büyütmek. Önümüzdeki süreçte yeni işe alımlarımız devam edecek. Yıl sonunda ekibimiz 135 kişi olacak. 35 kişi daha alacağız. Ağırlıklı yazılımcı tarafında yeni yetenekleri aramıza katacağız.
0 yorum