Yazılımın facebook’u


2 milyona yakın üyesi var. Apple’dan NASA’ya MIT’ten Stanford’a pek çok dev onu kullanıyor. İki yazılımcı kardeşin, uzaktan birlikte çalışabilme ihtiyacının sonucunda doğdu. Koding, kardeşler tarafından ‘yazılım geliştiriciler için Facebook’ olarak tarif ediliyor. Bugüne kadar 19,5 milyon dolar yatırım alan Koding’in CEO’su Devrim Yaşar, “10 yıl sonra on milyonlarca yazılım geliştirici üyeli bir şirket hayal ediyoruz” diyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ [email protected]

Üniversite eğitimlerini yurtdışında tamamlayan İzmirli Devrim ve Sinan Yaşar kardeşler, kariyerlerini de yurtdışında sürdürmeyi seçti. Devrim Yaşar, ABD’de birçok şirkette yazılım geliştirme üzerine görev yaptı. Sinan Yaşar ise Almanya’da çalışıyordu. Bir dönem, uzaktan aynı yazılım projesi için çalışmaları gerekti. İlk önce yalnızca kendilerinin kullanacağı bir araç geliştirmeye karar verdiler. O sıralar bunu bir girişime dönüştürme fikirleri bile yoktu. Sonrasında ise kendileri için geliştirdikleri bu aracı, internete koymaya karar verdiler. O zamanlar adını ‘Kodingen’ olarak koydukları araçları, hiç beklemedikleri kadar büyük bir ilgi gördü. Hatta yatırım aramadıkları halde ilk yatırımlarını aldılar. Bunun ardından da kardeşler kendi işlerine yöneldi. İlk olarak San Francisco’ya taşındılar. İsmini ‘Koding’ olarak kısalttıkları şirketlerini büyütmeye odaklandılar. Bugüne kadar Matrix Partners, RTP Ventures, 500 Startups ve Khosla Ventures gibi önemli yatırım şirketlerinden 19,5 milyon dolarlık yatırım alan Koding’in CEO’su Devrim Yaşar ile girişimlerinin ortaya çıkışını ve gelişimini konuştuk. Yaşar ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin detayları şöyle:

Sinan Yaşar,Devrim Yaşar

Sinan Yaşar,Devrim Yaşar

1,5 MİLYONU AŞKIN ÜYESİ VAR
1- Koding’de yüzde 90’ı mühendislerden oluşan yaklaşık 30 kişilik bir ekip çalışıyor.
2- Dünyanın dört bir tarafından
2 milyona yakın yazılım geliştirici üyesi var.
3- Apple ve NASA gibi yüzlerce şirket, Stanford ve MIT gibi yüzlerce üniversite şu an Koding’i kullanıyor.
4- Bugüne kadar Koding’in üyesi yazılımcılar, platform üzerinde milyarlarca satır kod yazdı.

Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz? Girişimcilik hikayeniz nasıl başladı?
İzmir doğumluyum ve 37 yaşındayım. Üniversite eğitimimi bilgi teknolojileri alanında Hollanda’da, Delft University of Technology’de tamamladım. Üniversiteden sonra 10 yılı aşkın bir süre çeşitli şirketlerde yazılım geliştirme üzerine çalıştım. Son olarak New York’ta, LocalResponse şirketinde CTO olarak görev yapıyordum.

yazilimin-facebooku-2

Ne kadar süredir ABD’desiniz?
Yaklaşık 6 yıldır ABD’de yaşıyor ve çalışıyorum. Koding’i de bu sebeple ABD’de kurduk. Şu anda “İyi ki de ABD’de kurmuşuz” diyorum. Bunun başlıca sebebiyse bizim gibi inovatif ve dünya çapında işler yapan şirketler için dünyadaki en uygun yerin Silikon Vadisi olmasını düşünmem.

Koding nasıl ortaya çıktı? İş fikri nasıl oluştu?
Koding’in ortaya çıkmasına, o sıralar Almanya’da yaşayan kardeşim ve kurucu ortağım Sinan ile uzaktan, aynı yazılım projesi için birlikte çalışma ihtiyacımız sebep oldu. İlk önce yalnızca kendimizin kullanacağı bir araç geliştirmeye karar verdik, yani başlarda bir girişim kurma fikrimiz bile yoktu. Sonrasında kendimiz için geliştirdiğimiz bu aracı internete koymaya karar verdik. O zamanlar ismini Kodingen koymuştuk. Hiç beklemediğimiz, oldukça büyük bir ilgiyle karşılaştık.

Koding tam olarak nedir? Nasıl bir iş ve gelir modeli var?
Koding’i en basit şekilde “yazılım geliştiriciler için Facebook” olarak tarif edebiliriz. Hem bireysel yazılım geliştirme ekipleri hem kurumsal şirketler Koding’i kullanarak yazılım geliştirme süreçlerini çok daha efektif ve kolay hale getirebiliyor. Gelir modelimiz ise kurumsal şirketlerden aldığımız aylık abonelik ücreti üzerine kurulu. Biraz da güncel verilerden bahsetmek gerekirse Koding, şu an 2 milyona yakın yazılım geliştirici üyeye ve Apple’dan NASA’ya kadar yüzlerce kurumsal müşteriye sahip.

BEĞENDİĞİ GİRİŞİMLER HANGİLERİ?
Son zamanlarda beğendiğim girişimlerin başında Getir, Zeplin ve Paraşüt geliyor.

Bu başarıyı sağlayan ne oldu? Hangi aşamada “İş modelimiz tuttu” dediniz?
“Bu işi başardık” dediğimiz an, hiçbir beklentimiz olmadan internete koyduğumuz Kodingen’in on binlerce kişi tarafından kullanılmaya başlamasıyla çok olumlu geri dönüşler almamızdı. Bahsettiğim bu büyük etkinin ardından, yatırım aramadığımız bir dönemde ilk yatırımımızı aldık. Bunun ardından da New York’tan San Francisco’ya taşındık.

İlk yatırımınızı ne zaman aldınız? Ne kadarlık bir yatırımdı?
İlk yatırımımızı 2011 yılının yaz aylarında aldık. İlk yatırımımız 2 milyon dolardı. Daha önce de söylediğim gibi yatırım aramadığımız bir dönemde yatırımcılar bizi buldu.

Şu ana kadar kaç tur yatırım aldınız?
Toplam üç tur yatırım aldık. 2 milyon dolarlık tohum yatırımımızdan sonra 17,5 milyon dolar Seri A ve Seri B yatırımları aldık.

“HIZLI VE VERİMLİ KOD YAZABİLMEYİ SAĞLADIK”
NEDEN KURULDU?
Günümüzde yazılım geliştirme ekiplerine yeni katılan bir yazılımcının, projeye aşina olup katkı vermeye başlaması ortalama 4 hafta sürüyor. Bunun yanında sürekli devam eden bir iletişim problemiyle zaman ve mekan bağımsız çalışamama sorunları da söz konusu. Koding ile tüm bu problemlere çözüm sunmayı amaçladık.
KOLAYLIK GETİRİYOR
Koding olarak özetle yazılım geliştiren küçük veya büyük tüm şirketler ve üniversiteler için bulut tabanlı ve ‘PaaS – Platform as a Service’ olarak konumlanan bir ürün geliştiriyoruz. Bu ürünle yazılım geliştiricilerin daha hızlı, verimli ve mutlu bir şekilde kod yazabilmelerini sağlıyoruz.

KRİTİK ÖNERİLER
ÜRÜNE ODAKLANIN
Hem Koding hem geçmişteki tecrübelerimden yola çıktığımda girişimcilere ilk olarak her zaman ürünlerine odaklanmalarını tavsiye ediyorum.
KULLANICIYI DİNLEYİN
Gerçek bir problemi çözdüklerinden emin olsunlar ve ilk günden itibaren kullanıcılarını da dinleyerek ürünlerini sürekli geliştirsinler.
YATIRIMCI TERCİHİ
Yatırım alma seviyesine geldiklerinde doğru tercih yapmaları çok önemli. Çünkü günümüzdeki internet girişimleri, yatırımcılardan finansman desteği haricinde başka başka konularda da yararlanabiliyor.

İŞ MODELİNE HAKİMİYET
Yürüttükleri iş modeline tüm detaylarıyla hakim olsunlar. Girişimin önündeki yasal prosedür ve engeller nedir, iş modelinin yakın coğrafyalardaki gidişatı nasıl ve dünya üzerinde benzer işi yapan şirketler ne durumda gibi sorulara her zaman net cevaplar verebilmeliler.

Bugün bulunduğunuz yere baktığınızda bunu hayal etmiş miydiniz?
Koding’in kuruluş aşaması, bizzat bizim ihtiyaç duyduğumuz bir alanda, kendimiz için ürettiğimiz bir araçla oldu. Dolayısıyla en başta bu denli büyümek gibi bir düşüncemiz yoktu. Ama zaman geçtikçe ne kadar önemli ve büyük bir problemi çözebileceğimizi fark ettik. Bu farkındalıktan sonra şu an geldiğimiz yerden çok daha ilerisini hedefliyoruz.

Nedir hedefleriniz?
10 yıl sonra Koding’i dünyanın her yerinden on milyonlarca yazılım geliştirici üyesi olan bir şirket olarak hayal ediyoruz. Bu noktaya ulaştığımızda belki milyarlarca dolarlık bir şirket olabilir, ABD borsasına açılabiliriz.

Koding ilk girişiminiz mi?
Koding’ten önce yine Sinan ve benim kurucu ortaklığını yaptığımız bir ödeme sistemleri girişimimiz vardı. Aslında orada da epeyce büyüdük. Hatta bir dönem ekibimiz 40 kişinin üzerindeydi. Ama 2000’li yılların başlarında henüz Türkiye’de ödeme sistemleri pazarı yeterince gelişmediğinden bir yerde tıkandık ve girişimimize son verdik.

Yurtdışında Türk olarak bir girişimi hayata geçirmenin avantajları ve dezavantajları neler?
Belki uzun süredir yurtdışında bulunmanın da etkisi olmuştur ama Türkiye’de doğup girişimini ABD’de hayata geçiren biri olarak herhangi bir zorluk yaşamadık.

Türkiye’den çıkan start up’ları takip ediyor musunuz? Beğendiğiniz girişimler var mı?
Türkiye’ye uzak olsak da girişimcilik dünyasını yakından takip ediyoruz. Son zamanlarda beğendiğim girişimlerin başında Getir, Zeplin ve Paraşüt geliyor.

NE KADAR YATIRIM ÇEKTİ?
Önemli yatırım şirketlerinden toplam 19,5 milyon dolarlık yatırım aldı.

FIRSATLAR NEREDE?
YAZILIM KİRALAMA MODELİ
Türkiye için SaaS yani aylık abonelikle yazılım kiralama modeli ve ‘nesnelerin interneti’ konusuna eğilen donanım girişimlerini ilerleyen yıllarda çok daha fazla göreceğimizi düşünüyorum. Girişimciler de bu konulara odaklanabilirler.
MENA BÖLGESİ
Girişimin sahip olduğu iş modeline göre fırsat barındıran ülkeler değişiyor aslında. Örneğin Koding kullanıcılarının büyük bir kısmını ABD oluştursa da Rusya, Almanya, Birleşik Krallık ve bazı Güney Amerika ülkeleri bizim için oldukça önemli. Diğer yandan Türkiye’deki bir e-ticaret sitesi de MENA Bölgesi’ni önemseyebilir.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.