Profesyonel yöneticiyken çalıştığı şirketin Türkiye’den çıkış kararı alması Kemal Erol için yeni bir kariyerin başlangıcı oldu. Girişimcilikte karar veren Erol, 2,5 yıl önce Vivense. com’u kurdu. Mobilya sektöründe üreticiyle tüketiciyi bir araya getiren Vivense.com, iş modeliyle yüzde 40 maliyet avantajı sunmayı vadediyor. Bugüne kadar 3 tur yatırım aldıklarını açıklayan Kemal Erol, şimdi daha hızlı büyüme peşinde. Fiziksel mağazalar da açarak Vivense’yi hem yurtiçinde hem yurtdışında sektörde en büyük ilk 3 marka arasına taşımayı planlıyor.
ÖZLEM BAY YILMAZ [email protected]
15 yıl önceye kadar Türkiye’de faaliyet gösteren e-ticaret sitesi sayısı üçü geçmiyordu. Aradan geçen sürede aktif e-ticaret sitesi sayısının 15 bine yaklaştığı tahmin ediliyor. Bu ortamda binlerce site içinden sıyrılarak pastadan pay alabilmek oldukça zor. Ancak her zaman olduğu gibi fark yaratabilenler başarılı oluyor. Müşteri beklentilerini iyi analiz edip Vivense. com’u kuran Kemal Erol, bunu yakalamış bir girişimci. 2,5 yıl gibi kısa bir sürede mobilya satışı yapan diğer sitelerden ayrışmayı başaran Erol, Vivense. com’da üreticiyle tüketiciyi bir araya getiriyor. Müşteriler için mobilya alışverişini zahmetli ve maliyetli bir süreç olmaktan çıkarmayı vadediyor. 40 kişilik ekibin görev yaptığı Vivense’de, 10 bine yakın ürün var. Ayda 500’e yakın yeni ürün girişi yapılıyor ve şirket 30 binin üzerinde eve ulaşıyor. Kemal Erol, yarattığı üreticiden tüketiciye iş modeliyle ortalama yüzde 40 oranında fiyat avantajı sunduklarını söylüyor. Henüz 2,5 yıllık Vivense, bugüne kadar Cem Sertoğlu, Evren Üçok, Hasan Aslanoba ve Can Yücaoğlu gibi isimlerden yatırım almayı başardı. Geçtiğimiz günlerde de üçüncü tur yatırımı çekti. Böylece toplamda 7 milyon dolarlık yatırım almış oldu. Bu son gelişmeyle birlikte Erol, hedef büyüttü. Vivense markasını perakende sektörüne de adapte ediyor. İlk etapta İstanbul ve Ankara’da mağazalar açtı. Sırada İzmir ve Antalya gibi büyük şehirler var. Erol’un asıl planı ise 2017’de Avrupa’ya açılarak markasını uluslararası seviyeye taşımak. Profesyonel yöneticiyken girişimciliğe soyunan Kemal Erol ile Vivense.com’u ve markayı taşımak istediği noktayı konuştuk:
“HER ŞEY İNTERAKTİF OLACAK”
BÜYÜK HEDEF Sitede satılan tüm ürünler Vivense marka. Kendi markamızla hazırladığımız mobilya koleksiyonunu tüketicilere sunuyoruz. Vivense’yi bir e-ticaret sitesi değil, bir mobilya markası yapmayı hedefliyoruz.
KAFELİ MAĞAZALAR Türkiye’deki mobilya mağazalarından farklı bir konseptle mağazalaşacağız. Türkiye’deki mobilya mağazaları çok büyük ve insanlar girmeye ürküyor. Peşine takılan satıcının tüm katları dolaştırmasından insanlar yılmış durumda. Biz, iç mimarlarımızla oturup konuşabilecekleri, kafesi de olan bir konsept sunacağız.
ÜÇ BOYUT TEKNOLOJİSİ
Mağazalarımızda her şey interaktif olacak. Hatta üç boyutlu projeksiyon teknolojisini getiriyoruz. Bu teknoloji, ilk olarak Ankara mağazamızda kullanılacak. Mesela bir koltuk var mağazada, onun hangi renk ve kumaşta olmasını istiyorsanız tabletten seçeceksiniz ve renk koltuğa yansıyacak. Böylece zevkinize uygun olarak tasarladığınız ürünü anında görme şansınız olacak.
Girişimciliğe nasıl adım attınız?
Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldum. Accenture, McKinsey&Company, Yapı Kredi Bankası ve Türk Hava Yolları’nda çalıştım. Son olarak da Rocket Internet şirketinin Türkiye operasyonunda yer aldım. Şirket bünyesindeki ev üzerine özel alışveriş imkanı sunan WestWing’in kurucusuyum. Roket Internet’in Türkiye pazarından çıkma kararı almasının ardından görevim sona erdi. Kafamda bir iş fikrim oluşmuştu ve bunu hayata geçirmeye karar verdim.
Neydi bu iş fikri?
Roket Internet’te çalıştığım dönemde, ev ürünlerinin satışının ilgi gördüğünü fark etmiştim. Özellikle mobilya alanında bir açık vardı. İnsanların dev mobilya mağazalarını gezmek yerine, internetten mobilya satın almayı daha çok tercih edebileceklerini düşünüyordum. Bunun üzerine Vivense. com’u kurdum. Üreticiden doğrudan teslimat yapılacak bir sistem oluşturdum. Bu iş fikrimi de daha önceden tanıdığım yatırımcılarla paylaştım.
Kimdi o yatırımcılar?
Cem Sertoğlu ve Evren Üçok ile paylaştım. Belli bir değerlendirme aşamasından sonra Sertoğlu ve Üçok ile birlikte melek yatırımcı Hasan Aslanoba da yatırım yaptı. İlk olarak 1 milyon TL’lik bir yatırım aldık. Sonrasında da ikinci ve üçüncü tur yatırımlar geldi. İkinci ve üçüncü turda kimler yatırım yaptı? İkinci turda Can Yücaoğlu ve Gamze Dinçkök’ten 2 milyon dolarlık yatırım aldık. Son olarak 130 milyon dolarlık bir hacme sahip olan Alman Earlybird Venture Capital’den ve daha önceki iki yatırımcımızdan 5 milyon dolarlık yatırım geldi. Earlybird Türkiye ve Doğu Avrupa’ya yatırım yapmayı hedefleyen bir fon.
NE KADARLIK YATIRIM YAPILDI?
Bugüne kadar şirkete 7 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı.
Üçüncü tur yatırımdan sonra neler değişti?
Bir süre önce mağazalaşmaya karar vermiştik. Çünkü insanlar, mobilya gibi pahalı bir ürünü siteden alırken her ne kadar siteye güven duysa da tedirgin oluyor. Ürünleri yerinde görmek, kumaşlara dokunmak istiyorlar. Bunun için tüm ürünler olmasa da belli başlı parçalarımızı sergileyebileceğimiz, kumaş paletlerimizin yer aldığı mağazalar açmaya karar verdik.
“İŞ MODELİ TUTTU DEMEK İÇİN ERKEN”
İDDİAMIZ İş modelimiz tuttu demek için çok erken. E-ticaret ile mağazacılığı birlikte deniyoruz. Marka olmak gibi bir iddiamız var. Üretim süreçlerini ve teslimat süreçlerinin kendi kontrolümüz altında olmasını istiyoruz. Kendi teslimat ekiplerimizi kurmak bu stratejinin bir parçasıydı.
ENTEGRE İŞ Çok boyutlu uçtan uca entegre bir iş yapmaya çalışıyoruz. Çok fazla partiyle işbirliği yapıyoruz. Bunları teknolojik altyapımızla entegre etmeye çalışıyoruz. Bu kadar kapsamlı bir işte 2,5 yıl gibi kısa sürede iş modelim tuttu demek fazla iddialı olur. Ancak her geçen gün yaptığımız işe inancımız daha da artıyor.
10 YILDA NEREDE OLURSUNUZ?
Mobilyada insanların aklına gelen ilk 3-5 marka arasına girmek istiyoruz.
Nerelerde mağazalar açacaksınız?
İlk olarak İstanbul’da merkezimizin olduğu binada orta büyüklükte bir showroom açtık. Yakında Ankara’da Söğütözü’nde 350 metrekarelik bir mağaza açacağız. Önümüzdeki altı ayda mağazalarımız artacak. Ardından İzmir ve Antalya gelecek. Sonraki aşamada Gaziantep ve Diyarbakır’ı da düşünüyoruz. 2017’de ise Avrupa’da mağaza açma planımız var.
Kaç mağazaya ulaşmayı hedefliyorsunuz?
Önümüzdeki yıl 6-7 mağazaya ulaşmayı planlıyoruz.
Vivense 2,5 yılda ne kadarlık bir hacme ulaştı?
Bugüne kadar şirkete 7 milyon doların üzerinde yatırım yapıldı. Geçen yıl 8 milyon TL ciroya ulaştık. Bu yılki hedefimiz ise 20 milyon TL ciroya ulaşmak.
Vivense’nin müşteri profili nedir? Kimler sizden alışveriş yapıyor?
Türkiye’nin her bölgesinden müşterilerimiz var. Özellikle ataması başka şehre yapılan personel, yeni ev açacak olan herkes, evlenecek çiftler, öğrenciler bizden alışveriş yapıyor. Bugün günde 200’ün üzerinde eve ürünlerimizi teslim ediyoruz.
Vivense en çok ne satıyor?
En çok takım satıyoruz. İnsanlar bir konsept çerçevesinde tüm odayı kendi zevklerine göre satın alıyor.
Vivense nasıl bir açığı kapatıyor?
Mobilya genel olarak sıkıntılı bir alan. Üretici ve perakende tarafı çok parçalı, güçlü markaların çok az olduğu bir alan. Üreticiden çıkan bir ürün müşteriye teslim edilene kadar çok verimsiz süreçlerden geçiyor. Bu süreçlerin bir kısmını tamamen kaldırarak, bir kısmını daha iyi yaparak çok ciddi fiyat avantajı sağlayabiliyoruz. Ürünlerin lojistiği üreticiden doğrudan müşteriye teslim edilecek şekilde organize ediliyor. Bu ciddi bir avantaj sağlıyor.
Bugün bulunduğunuz yere baktığınızda yakaladığınız bu sonucu hayal etmiş miydiniz?
Vivense’yi kurarken hedefimiz, güzel ve başarılı bir ev markası yaratmaktı. Mobilya kategorisini önceliklendirerek 2,5 yılda önemli bir yol kat ettik. 40 bine yakın eve mobilyalarımızı teslim ettik. Bugün geldiğimiz nokta, gelecekteki hayallerimizin daha da somutlaşması için önemli bir nokta oldu.
Yatırımınızı hayata geçirirken zorlandığınız noktalar oldu mu?
Tabii, kolay süreçler değil. İşe inanmak, kendine inanmak, ekibine inanmak sanırım en önemli unsurlar. İnancın yanına güçlü bir irade eklerseniz yatırım süreçleri sadece prosedürden ibaret olmaya başlıyor. Buradaki zorluk, bu inanç ve iradenin yatırımcıya iletilmesi. Bunu eksiksiz bir şekilde karşı tarafa aktarmak için biraz uğraşmak gerekiyor.
Gelecek 10 yılda kendinizi nerede görmek istiyorsunuz?
10 yıl sonra sadece Türkiye’de değil birçok ülkede mobilya ihtiyacı olan insanların aklına gelen ilk 3-5 marka arasına girmeyi hayal ediyoruz. Türkiye’deki mobilya üretim kapasitesinin yurtdışına açılması için de Vivense’nin önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz.
“OPERASYON MERKEZLERİ KURACAĞIZ”
30 BİN EVE ULAŞTI Vivense’de 40 kişilik bir ekip görev yapıyor. Sitede 10 bine yakın ürün var. Satışların yüzde 60’ını büyük ürünler, yüzde 40’ını küçük ürünler oluşturuyor. Ayda 500’e yakın yeni ürün girişi yapılıyor. 30 binin üzerinde eve ulaşan Vivense, ortalama yüzde 40 oranında fiyat avantajı sunuyor. Ücretsiz nakliye ve kurulum yapıyoruz.
İÇ MİMARLIK HİZMETİ Tüm ürünleri tek bir yerden almak isteyen evlilik hazırlığı yapan çiftler sıklıkla bizi tercih ediyor. Çeşit ve fiyat avantajımız cazip geliyor. Kumaş kartelamız var ve satın alacağınız ürünü kişiselleştirebiliyorsunuz. Ayrıca İstanbul için ücretsiz iç mimar hizmeti de veriyoruz. Bünyemizdeki iç mimarlar danışmanlık hizmeti vermek için haftada 10 eve gidiyor. Bu hizmeti Ankara’da da vermeyi planlıyoruz.
150 ÜRETİCİ İLE ÇALIŞIYOR Mobilya tedarikini İnegöl’deki 150 üreticiden yapıyoruz. Üreticilere daha yakın olup süreçleri daha yakından takip edebilmek için kısa bir süre önce İnegöl’de 10 kişilik bir operasyon merkezi kurduk. Alım yaptığımız Ankara gibi diğer illerde de bu merkezlerden kurmayı planlıyoruz.
0 yorum