Delivery Hero, çevrimiçi yemek siparişinde dünyanın en büyük çatı sipariş şirketi… Mayıs 2015’te Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara satın aldı. Delivery Hero’nun kurucusu ve CEO’su Niklas Östberg, bu alımdan çok memnun. “Şirketin performansı benim beklentilerimin çok üzerinde. Beraber güçlü bir takım oluşturduk ve gelecek bizim için çok parlak görünüyor” diyor. Girişimcilere tavsiyelerde de bulunan Östberg, “Haftanın her günü mücadele edin, sorun değil çözüm bulmaya odaklanın” diyor.
Niklas Östberg, günümüzün en başarılı girişimcilerinden… Kendi deyimiyle “çocukluktan beri var olan girişimci ruhu” onu, 90’ların sonuna doğru start up piyasasına itti. 1999’da yatırım raporları satan ilk şirketini kurdu. Bu arada bankacılık ve danışmanlık gibi beyaz yakalı işlerden kazandığı parayla da bir yemek siparişi platformu kurmaya hazırlanıyordu. Oliver Wyman danışmanlık şirketinde 5 yıl yönetim danışmanı olarak çalışmasının ardından online pizza siparişi şirketi “Pizza.nu” ile başarı hikayesini başlattı. Birkaç sanal yemek siparişi platformu kurduktan sonra 2011’de global olarak “Delivery Hero” adıyla büyümeye karar verdi.
Östberg’in bizim gündemimize girişi ise Türkiye’nin en büyük online satın alması olarak tarihe geçen Yemeksepeti ile oldu. Östberg, “Bünyemize 2015’te katılan Yemeksepeti ve Talabat en önemli alımlarımız. İkisi de çok kuvvetli şirketler ve potansiyellerinin çok üzerinde büyümeyi başardılar” diyor. Östberg, bu alımlardan çok mutlu olmakla birlikte yakın dönemde yeni bir alım yapmayı düşünmediklerini, şu anda hizmet ve ürün kalitesini artırmaya odaklandıklarını söylüyor. Yolun başındaki girişimcilere de tavsiyeleri var: “Haftanın her günü mücadele edin, sorun değil çözüm bulmaya odaklanın ve işinizin detaylarına hakim olun.” Delivery Hero ile online küresel yemek siparişi sektöründe lider kalmayı hedefleyen Östberg ile hem büyüme vizyonlarını hem bir girişimi zirveye ulaştırmanın yollarını konuştuk:
ÖSTBERG’DEN 4 KRİTİK TAVSİYE
–Başkalarının tavsiyelerine uymak yerine kendi öğrendiklerinizi uygulayın.
–Güçlü bir takım oluşturun, doğru işe alım güçlü girişimin temelidir.
–Haftanın her günü mücadele edin, sorun değil çözüm bulmaya odaklanın.
–İşinizin detaylarına hâkim olun ve günlük operasyonu yakından takip edin.
Girişimci olma hikayeniz nedir?
Doğduğumdan beri girişimci bir ruha sahibim. Sokakta hot dog (sosisli sandviç) satmaktan komşulara gazete dağıtmaya dek birçok iş yaptım. 1999’da yatırım raporları satarak ilk gerçek şirketimi kurdum. 2002’de de bir girişim vakfı kurdum. Bir noktada da bankacılığı ve danışmanlığı denemem gerektiğini düşündüm. İşimden kazandığım primlerle de İsveç, Finlandiya, Polonya ve Avusturya’da faaliyet gösteren bir yemek siparişi platformu kurdum.
Delivery Hero’yu nasıl kurdunuz? Size ilham veren fikir neydi?
Birkaç başarılı sanal yemek servisi platformu kurduktan sonra küresel olarak “Delivery Hero” adıyla büyümeye karar verdik. İlham kaynağımız ki hala da öyle, müşterilerimize küresel ölçekte en iyi yemek siparişi tecrübesini yaşatmak.
HEDEFİNİZ NEDİR?
İnternet yemek siparişi sektörünün hızlı büyümesinde önemli bir lider olmak istiyoruz.
Şirketinizi nasıl büyüttünüz? Şirketinizi geliştirirken attığınız kritik adımlar hangileriydi?
Başlarda organik olarak büyüdük. Son iki yılda birçok başka yatırımcı da bizim dünyanın en iyi yemek siparişi platformu kurma vizyonumuzu kabullendi. Şu anda onlarla beraber güçlü bir şirket yaratmaya ve var olduğumuz pazarlarda büyümeye odaklanmış durumdayız.
Delivery Hero’nun başarıya ulaştığını hissettiğiniz kritik bir an var mıydı?
Başarılı olacağımıza her zaman yürekten inandım. Öte yandan müşterilerimize en iyi hizmeti verebilmek için ölçek ve liderlik gerekiyor. Bu bağlamda başarımızın yatırımcılara kendi heyecanımı iletebilme yeteneğimle paralel olduğunu biliyordum.
Delivery Hero’yu kurarken karşılaştığınız ana zorluklar nelerdi?
Bir yandan müşterilerimize iyi bir hizmet sunarken diğer yandan da küresel hedeflerimize ulaşabilmek için gereken ölçeği yaratabilmek büyük bir zorluktu bizim için.
Delivery Hero’nun büyümesinde şirket satın almanın rolü nedir? Satın alma şirketinizin büyümesinde kritik bir rol oynadı mı?
İlk iki yıl organik olarak büyüdük ve faaliyet gösterdiğimiz işi anladığımızı ispat ettik. Bu sayede büyük miktarda sermaye topladık ve bu da bize işimizi şirket satın alarak büyütme şansını verdi. Yemeksepeti ve bünyemize 2015’te katılan Talabat en önemli alımlarımız. İkisi de çok kuvvetli şirketler ve potansiyellerinin çok üzerinde büyümeyi başardılar.
Şirket alımlarına dair gelecek planlarınız neler? Delivery Hero’yu büyütmek için ne tür şirketler satın almayı planlıyorsunuz?
Şu anda odağımız hizmet kalitemizi artırmak ve üst düzey bir ürün yaratmak ama küresel olarak lider pozisyonumuzu güçlendirmek için şirket satın alma fırsatlarına da bakıyoruz.
Yemeksepeti’ni satın almaya nasıl karar verdiniz ve şu ana kadar şirketin performansını nasıl buluyorsunuz?
Yemeksepeti, sanal yemek siparişi sektörünün gerçek anlamda öncülerinden ve grubumuza büyük bir değer katıyor. Ne kadar güçlü bir şirket yaratıldığını gördüğümüzde onlarla güç birliği yapmak bizim için çok kolay bir karar oldu. Şirketin performansı benim beklentilerimin çok üzerinde. Beraber güçlü bir takım oluşturduk ve gelecek bizim için çok parlak görünüyor.
Yemeksepeti için gelecek planlarınız, küresel hedefiniz nedir?
Türkiye’nin büyüme potansiyeli çok yüksek. Takımımız gece gündüz verdiğimiz hizmeti iyileştirmeye çalışıyor.
Başka Türk şirketlere de yatırım yapmayı planlıyor musunuz? Radarınızda başka hangi Türk şirketleri var?
Başka bir yemek siparişi şirketi almayı düşünmüyoruz ama değişik alanlarda verdiğimiz hizmeti iyileştirecek yenilikçi şirketleri satın almayı düşünebiliriz.
Türkiye girişimcilik dünyasını nasıl buluyorsunuz?
Türkiye şüphesiz girişimcilik için müthiş ve heyecan verici bir pazar. Avrupa, Orta Doğu, Rusya ve Orta Asya arasında stratejik bir yerde. Genç ve eğitimli bir iş gücüne sahip. Ülkenin 78 milyonluk nüfusunun yarısı internet kullanıcısı, Avrupa’daki en büyük 5’inci internet kullanıcısı nüfusuna sahip. Kişisel olarak Türkiye’de şu anda ilgilendiğimiz başka bir yatırım yok ama eminim ileride burada birçok fırsatımız olacak.
Türk start up’larının yurt dışında başarılı olabileceğini düşünüyor musunuz? Küresel bir iş kurabilmek için ne yapmaları lazım?
Yurt dışında başarılı olmamaları için bir sebep düşünemiyorum ama tüm genişleme stratejileri iş modeliyle çok alakalıdır, bu konuda genel bir tavsiye vermek zor.
Girişimcilere herhangi bir tavsiyeniz olur mu? Başarılı bir start up kurmak için yapılması ve yapılmaması gereken şeyler neler?
Haftanın her günü mücadele etmek ve sorun değil çözüm bulmaya odaklanmak. Bunun dışında bir girişimci işinin detaylarına hâkim olmalı ve günlük operasyonu yakından takip etmeli.
“YEMEKSEPETİ BİR İNOVASYON MAKİNESİ GİBİ ÇALIŞIYOR”
DÜNYAYA ÖRNEK Büyüme rakamları açısından Yemeksepeti beklentilerimizin çok ötesine geçti. Rakamlar dışında da şunu gördük ki burası inanılmaz bir deneyim ve know how biriktirmiş. Yemeksepeti takımı tüm dünya için bir inovasyon makinesi gibi çalışıyor. Şimdi bunları başka ülkelerde nasıl uygulayabiliriz, onun üzerinde çalışıyoruz.
YENİ FİKİRLER Mesela bir müşteri alışkanlıklarının dışına çıkıp yeni bir çeşit yemek istiyorsa, ona özel restoranlardan özel indirimli tanıştırma yemekleri sunmak. Yeni müşterileri yeni restoranlarla tanıştırmak oluyor bu… Sipariş götürmeyen restoranların sipariş götüren restoranlar aracılığıyla sipariş götürmesi de bir başka yöntem. Bir restoranın o an boş duran bir kuryesi varsa başka bir restorana ödünç verebiliyor. Bu verimliliği de artırıyor.
BAŞKA ŞİRKET ALMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Düşünmüyoruz ama değişik alanlarda verdiğimiz hizmeti iyileştirecek yenilikçi şirketleri satın alabiliriz.
Girişimciler bir şirket kurarken ne gibi hatalar yapıyor? Bu hatalara düşmeyi nasıl engelleyebilirler?
Buna genel bir cevap vermek zor. Ben insanlara her zaman başkalarının tavsiyelerine uymak yerine kendi öğrendiklerini uygulamalarını salık veririm. Zaman içinde güçlü bir takım oluşturmanın ve doğru işe alımların çok önemli olduğunu anladım. Uzun vadede işin gücünü alacağı temel budur.
Gelecekteki iş planlarınızdan bahsedebilir misiniz?
Ana hedefimiz milyonlarca kullanıcı için muhteşem bir yemek siparişi tecrübesi yaratmak. İnternet yemek siparişi sektörü hala hızla büyüyor ve Delivery Hero olarak amacımız bu büyümede önemli bir lider olabilmek.
0 yorum