Yenibiris.com, start up’ların insan kaynakları problemine çözüm getirmek için bu yıl kasım sonunda Power by Yenibiriş platformunu hayata geçirmeyi planlıyor. Platformun, ekosistemin kendine özel bir CV havuzu olacağını söyleyen Yenibiris.com Genel Koordinatörü Serra Hotoğlu, “Platform, start up’lar tarafından dijital İK danışmanı olarak kullanılabilecek” diyor.
Doğru kişilerle kurulmuş bir ekip, start up’ların başarılı olmasında en önemli faktörlerden biri… Ancak start up’lar istedikleri nitelikte insan kaynağı bulamamaktan, adaylar da start up’lara nasıl ulaşacaklarını bilememekten şikayetçi. Yenibiris. com, bu noktada start up’ların insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere bir proje başlattı. Projenin ilk aşamasında start up şirketlerine ücretsiz ilan yayımlama olanağı sağlayan Yenibiris.com, bu yıl kasım ayının sonunda hayata geçirilmesi planlanan Power by Yenibiriş ile start up’larda çalışmak isteyen adayları ve start up şirketlerini aynı platformda buluşturacak. Sadece start up’lara hizmet verecek bu siteyle ekosistemin insan kaynakları problemini çözmeyi amaçladıklarını belirten Yenibiris.com Genel Koordinatörü Serra Hotoğlu, sorularımızı yanıtladı:
Yenibiris.com’un start up’larla ilgili projelerinden, desteklerinden bahseder misiniz?
İlk etapta start up şirketlerine ücretsiz üyelik vermeye başladık. Bunun dışında aday ve işveren buluşması yapmaya çalışıyoruz. Start up’lara özel bir site oluşturup bu girişimlerin, start up şirketlerinde çalışmak isteyen adayları görebilmelerini sağlayacağız. Bu ekosisteme girmek isteyen adaylar da bu ilanlara kolayca ulaşabilecek. Bu platformun adı da Power by Yenibiriş olacak. Kasım sonu gibi platformu hayata geçirmeyi planlıyoruz.
Platform, işveren konumundaki start up’lara ne gibi avantajlar sağlayacak?
Platformun, ekosisteme özel bir CV havuzu olacağını düşünüyoruz. Amacımız, ekosistemin insan kaynakları problemini çözebilmek. İlan ve başvuru süreçlerini de kolaylaştıracağız. Bizim gibi platformların genellikle şirketlerin insan kaynakları departmanına yönelik bir sistemi var. Ancak start up’lar genellikle küçük ekiplerden oluşuyor ve 5-10 kişilik ekip içinde insan kaynakları uzmanı olmuyor. Bu nedenle kolay anlaşılabilecek bir arayüzle Yenibiris.com, start up’lar tarafından bir işe alım uzmanı, dijital İK danışmanı olarak kullanılabilecek.
Şirketler konusunda kriterleriniz ne olacak?
Start up şirketleri için belli kıstaslarımız var. Ciro, personel sayısı, şirketin yaşı, hacmi gibi parametrelere bakarak belli bir tanım yapıp belli bir filtreden geçirerek teknoloji girişimcilerine ücretsiz kullanım hakkı vereceğiz. Özellikle büyüme evresinde gerçekten paraya ihtiyaçları olduğu ve çeşitli çözümlere güçlerinin yetmediği dönemde start up’lara destek olmak istiyoruz.
Adayların start up’lara ilgisi nasıl?
Özellikle Y kuşağının ilgisinin yoğun olduğunu söyleyebilirim. İnsanlar belirli kalıplardan sıkılmış durumda ve yeni nesil daha özgür daha amaca yönelik, vizyon sahibi yerlerde çalışmak istiyor. Memur zihniyetinde çalışmak istemiyorlar. Bu nedenle girişimlere yapılan başvurularda artış var.
Start up’ların adaylarda aradığı özellikler nedir?
Start up’lar için adayların nasıl bir kültürden geldiği, nasıl bir iş ortamında çalışmak istediği ve sorumluluk duygusu çok önemli. Şirketlerin sürekli kendini geliştirmek isteyen, araştıran, öğrenen, öğrendiği şeyi uygulayan insanlara ihtiyacı var. Pozisyon olarak da aslında her pozisyona ihtiyaç olabiliyor. Hatta kurucu ortak arayan da var. Mesela teknik bir yazılımcının bir fikri var, bu fikri hayata geçirmek için iş ortağı arayabiliyor. Hayata geçirdiğimiz proje kapsamında, sistemden kurucu ortak bile bulunabilecek.
Yenibiris.com Teknoloji ve Ürün Koordinatörü Eren Çamlıkaya: “Bir start up’ta çalışmak istiyorsanız her işi yapmayı kabul etmelisiniz. Herkes elini taşın altına koymalı. ‘Bu benim iş tanımımda yok’ cümlesi start up’larda asla kurulmamalı.”
Özellikle tercih edilen bölüm ve üniversiteler var mı?
Tabii belli pozisyonlar belirli üniversite ve bölümlerden alınabilir. Onun dışında çok özel tercihleri olduğunu düşünmüyorum. Onlar için daha çok kişinin geçmişi, daha önce nerede çalıştığı, hangi işleri başardıkları daha önemli. Start up’lar sıfırdan başlayıp büyümeye odaklandığı için alacakları kişilerin de bu özellikte olmasını istiyor.
KİMLER ŞANSLI?
–Üniversitede çalışıp çalışmadığı önemli bir kriter olabilir. Okurken çalışma hayatına girmiş, bir şeyler için çabalamış kişilerin artısı olacaktır.
–Proje için mutlaka çok heyecanlanmış olmalı. O şirkette çalışmaya başladığı anda 7/24 onu düşünmeye başlamalı. İşi kendi şirketi gibi görmesi lazım.
–Çok klişe olabilir ama başarısızlıktan da yılmamaları gerekiyor. Çünkü start up’ların ilk dönemleri çok gelgitli olur.
–Start up demek yanılmak ve tekrar denemek demek. O düşüp ayağa kalkma sürecini çalışanlar defalarca yaşıyor olacak.
1 Comment