Özgür Günay: İnsansız ekskavatör üreteceğiz

Smart İş Makinaları, mini ekskavatör pazarında yüzde 100 yerli tasarımla faaliyet gösteriyor. 30’a yakın alanda hizmet veriyor. Smart İş Makinaları Kurucusu ve Genel Müdürü Özgür Günay, bu yıl mini ekskavatör ve yükleyici pazarındaki pazar paylarının yüzde 10’u geçtiğini belirtiyor. Günay, “2 yıl içinde ormancılık, karayolları ve tarım için özel makineler geliştirmeyi planlıyoruz” diyor.

ELÇİN CİRİK [email protected]

Smart İş Makinaları, Türkiye’nin mini makine segmentindeki ilk yerli üretim makine olma özelliğine sahip. Ege Üniversitesi Teknopark bünyesinde üniversitenin ilk şirketi olan Smart İş Makinaları, kullanıcıların ihtiyacı olabilecek her şeyi tek makinede bir araya getirmeyi hedefliyor. Şirket bugün çok fonksiyonlu ekskavatörleriyle 30’a yakın işte altyapı, üst yapı, geri dönüşüm, ormancılık, yol inşaat ve bakım, endüstriyel tesisler, tarım ve hayvancılık sektörlerine hizmet veriyor. Kurucu ve genel müdür Özgür Günay, bu yıl mini ekskavatör ve yükleyici pazarındaki pazar paylarının yüzde 10’u geçtiğini belirtiyor.

2018 yılını 630 bin Euro ciroyla kapatan Smart İş Makinaları, bu yıl sonu için de 950 bin Euro hacim öngörüyor. Özgür Günay, “Smart İş Makinaları olarak mini ekskavatör pazarında faaliyet gösteriyoruz. Türkiye’de iş makinesi sektörü son 2 yılda yüzde 80 daralmasına rağmen Smart olarak satışlarımızı bir önceki yıla göre yüzde 50 artırmayı başardık” diyor.

5 yıllık girişim, önümüzdeki 2 yıl içinde ormancılık, karayolları ve tarım için özel makineler geliştirmeyi planlıyor. Ormancılık sektörü için tasarlanan iş makinesi, 2020 başından itibaren seri üretime başlayacak.

Smart İş Makinaları Kurucusu ve Genel Müdürü Özgür Günay ile makine sektörünü ve bu alandaki Türkiye ve yurt dışı planlarını konuştuk:

Bugün hangi alanlarda nasıl bir büyüklüğe sahipsiniz? Hangi sektörlere özel ürünleriniz var?
Mini ekskavatör pazarında faaliyet gösteriyoruz. Yüzde 100 yerli tasarım ve üretimle 6-8-10 tonluk paletli ekskavatörleri Türkiye pazarına sunuyoruz. Farklı BOM tasarımı sayesinde ekskavatör dışında yükleyici ve forkliftin yaptığı işleri de gerçekleştirebilme özelliğine sahip Smart çok fonksiyonlu ekskavatörlerde yüzde 83 yerli parça kullanıldı.

Yeni nesil, çok fonksiyonlu Smart ekskavatörleri, şantiyelerdeki makine kalabalığını ortadan kaldıracak şekilde tasarladık. Kazıcı (ekskavatör), yükleyici (loder), kompakt yükleyici, forklift, kırıcı, kesici gibi makineler yerine sadece bir Smart ekskavatörle tüm ihtiyaçlar karşılanabiliyor. Hidrolik Kilitli Ataşman Değiştirici (Quick Coupler) sayesinde, ataşmanlar (kazıcı kova, yükleme kovası, forklift çatalı, kırıcı, tomruk ataşmanı, harvester ve her türlü hidrolik ataşman gibi) yalnızca birkaç saniye içinde değiştirilebiliyor. Makinelerimizin kontrol yazılımlarını da kendimiz yaptığımız için farklı marka ataşmanların da makinelerimizle uyumlu bir şekilde çalışmasını garanti ediyoruz. 3 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda kaynaklı imalatlar dahil olmak üzere makinelerimizin üretimini gerçekleştiriyoruz.

Çok fonksiyonlu ekskavatörlerimiz ve 30’a yakın işe özel ataşmanlarımızla altyapı, üst yapı, geri dönüşüm, ormancılık, yol inşaat ve bakım, endüstriyel tesisler, tarım ve hayvancılık sektörlerine hizmet veriyoruz.

Bu yıl mini ekskavatör ve yükleyici pazarındaki payımız yüzde 10’u geçti. Karayolları Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, sulama birlikleri, belediyeler ve özel belediye müteahhitleri mevcut müşterilerimiz. Özellikle ormancılık ve tarım sektörlerinde mekanizasyona yönelik ürünler tasarlayıp geliştiriyoruz. Ormancılık sektörü için tasarladığımız iş makinesi sektörde tüm iş yapış şekillerini değiştirecek yenilikler içeriyor. 2020 yılı başından itibaren seri üretimine başlayacağız.

Bu yıl şirketiniz için nasıl geçiyor? İlk 9 ayda nasıl büyümeleriniz oldu?
2018 ciromuz 630 bin Euro oldu. 2019 sonu ciromuzun da 950 bin Euro civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Türkiye’de iş makinesi sektörü son 2 yılda yüzde 80 daralmasına rağmen Smart olarak satışlarımızı bir önceki yıla göre yüzde 50 artırmayı başardık. Bu başarımızdaki en önemli faktör, konvansiyonel iş makineleri yerine çok fonksiyonluluk kazandırdığımız yeni nesil iş makinesi konseptimiz. Tasarımdan yazılıma kadar tüm süreçleri şirketimiz bünyesinde yaptığımız için müşterilerimizin işe özel isteklerini çok hızlı çözebiliyoruz.

Büyüme planlarınız nasıl şekilleniyor?
Bu yıl sonuna kadar 8 tonluk ekskavatörümüzün yanına 4 yeni model daha ekleyeceğiz. 2, 6, 10 tonluk ekskavatör ve ormancılık faaliyetlerinde kullanılacak özel ekskavatör modellerimiz de ürün gamımıza eklenecek.

Mini ve midi ekskavatör pazarının tamamı yabancı markaların ürünlerinden oluşuyordu. Bu ürünler birbirine çok benzer ve klasik diyebileceğimiz tek fonksiyon için tasarlanmış ürünler. Sadece kazı yapmak veya sadece yükleme yapmak gibi… Smart isminin esin kaynağı da akıllı, çok fonksiyonlu makineler olduğu için ürün geliştirme stratejimiz yapılamayanı yapmak. Yüzde 100 yerli tasarım ve dünya standartlarında üretimimizle yeni nesil Smart çok fonksiyonlu ekskavatörlerin iş makineleri sektöründe dengeleri Türk malı ürünler lehine çevireceğine inanıyoruz.

Mevcut makinelerle yapılabilen işlerin yanında yeni özellikler ekleyerek müşterilerimize komple sistem çözümü sunuyoruz. Adı üstünde “Smart” (akıllı) makineler geliştirip üretiyoruz.

Ürün bazında bir sonraki adımınız ne olacak?
Önümüzdeki 2 yıl boyunca ormancılık, karayolları ve tarım için özel makineler geliştireceğiz. Bunların yanında bizi en çok heyecanlandıran ürünümüz insansız ekskavatör projemiz. Bu konuda Avrupa Birliği bünyesinde büyük bir konsorsiyumun ortaklarındanız ve 2022 sonunda otonom Smart ekskavatörleri piyasada göreceğiz.

Gelecekte en önemli pazarınız, ürün grubunuz ne olacak?
Güçlü bir Ar-Ge ekibimiz mevcut. Smart’ı güçlü yapan özelliklerin en başında tüm tasarım ve yazılım süreçlerini harici destek ihtiyacı almadan kendimizin yapabilmesi. Otonom sürüş ve yapay zeka çalışmalarımız ürünlerimizi farklılaştıracak özellikler.

Bu yıl ve yakın gelecekte yatırım planlarınızı alabilir miyiz? Nerelere nasıl yatırımlarınız olacak?
2020 yılında 1 milyon Euro’luk işleme makineleri ve boyahane yatırımı yapacağız. Üretim kapasitemiz yıllık 100 makineye çıkmış olacak. Bunun yanında satış ve pazarlamaya yönelik yatırımlar yapacağız. Yurt içi ve yurt dışı fuar katılımlarımız artacak.

TEB ile nasıl bir iş birliğiniz bulunuyor? Bu iş birliğinin ne gibi artıları oldu size?
TİM ve TEB’in ortaklaşa geliştirdiği girişimci ekosistemi şirketimizin gelişiminde çok faydalı oldu. Eğitim, krediye ulaşma imkanı ve satış konularında çok destek aldık.

“YERLİLERİN ORANI YÜZDE 25’İ GEÇMİYOR”
SEKTÖRDE TABLO
İş makineleri sektöründe maalesef yerli ürünlerin oranı yüzde 25’i geçmiyor. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı sadece yüzde 10. Dolayısıyla sadece Smart olarak değil mevcut ve yeni markalarla sektördeki bu dengesizliği gidermemiz gerekiyor.

İNŞAATA BAĞLI İnşaat sektöründe yaşanan daralma bizleri de olumsuz etkiliyor. Bu süreçte 2. el makinelerin çoğu yurt dışına satıldı. Sektör iyileştikçe yeni makine ihtiyaçları artacaktır diye düşünüyoruz.

“2020’DE İHRACATIMIZ BAŞLAYACAK”
“İhracat için gerekli sertifikasyonları tamamladık ve 2020 yılı ilk çeyreğinde ihracatımız başlayacak. Ürünlerimizi Avrupa’da satmak için gerekli testleri ve sertifikasyonu tamamladık. Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve İspanya’yı öncelikli hedef ülkeler olarak belirledik.”

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.