İnternet bebeklik evresinde, bamaşka bir dünya geliyor


“Hedefimiz 1 numara olmak”
Çok değil, sadece 10 yıl önce ABD’de şirketini kurdu. “En iyi bildiği iş olan güvenlik” alanına odaklandı. İnternet güvenliğinde yarattığı şirketi Comodo, hızlı bir şekilde büyüdü, dünyanın önde gelen şirketleri tarafından tercih edilmeye başlandı. Şimdi 100’ün üzerinde ülkede, 200 bin şirkette, 25 milyon kullanıcının güvenliğini o sağlıyor. “Dünya çapında 1 numara olmak” isteyen Melih Abdulhayoğlu, bu tahminini internette sağlanacak müthiş gelişmeye dayandırıyor.

Söyleşi / Melih Abdulhayoğlu
Nil DUMANSIZOĞLU [email protected]

Onunki tam bir girişimcilik öyküsü… Çok sayıda başarılı girişimci gibi o da yola üniversite sıralarında koyuldu. Daha ikinci sınıfta klavyelerle ilgili yaptığı bir icat ve kazandığı 5 bin dolarlık ödül, Melih Abdulhayoğlu’nun girişimcilik öyküsünü şekillendirdi. Şimdi dünyanın tanıdığı, büyük hedefleri olan Comodo’yu yönetiyor.

1998 yılında İngiltere’de kurulan ve 2004 yılında ABD’nin New Jersey eyaletine taşınan Comodo, bugün 100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösteriyor. “Online ortamda güven yaratma” vizyonuyla çalışan Comodo, online güvenlik konusunda ihtiyaç duyulan çözümleri sağlıyor. Şirketin müşterileri arasında NASA, IBM, New York Borsası, Sony, Chase, Michigan Üniversitesi gibi önemli kurumlar bulunuyor.

Comodo’nun kurucusu ve CEO’su Melih Abdulhayoğlu, ilkokul ve lise eğitimini Türkiye’de tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için İngiltere’ye gitti. Bradford Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde okurken ikinci sınıfta klavyelerle ilgili yaptığı bir icatla 5 bin sterlinlik bir ödül kazandı ve daha sonra bu icadın patentini aldı. Gerisi de onun girişimcilik ruhuyla şekillendi.

Her zaman insanları koruma içgüdüsünde olduğunu belirten Abdulhayoğlu, Comodo’nun bu ilhamla kurulduğunu anlatırken sorularımızı da şöyle yanıtladı:

Comodo’nun kuruluşundan bahseder misiniz? Böyle bir girişim yapma fikri nasıl doğdu?
Üniversite ikinci sınıfta klavyelerle ilgili yaptığım bir icat, 5 bin sterlinlik ödüle layık görüldü. Bu icadın daha sonra patentini de aldım. Tüm objelerin birbirleri ve çevreleriyle internet üzerinden iletişim sağlayacağını çok önceden öngörüyordum. Bu durumun farklı güvenlik sorunları yaratacağı sonucuna vardım. Olası güvenlik sorunlarının önlenmesi için dijital sertifikasyona ihtiyaç duyulacağı düşüncesiyle SSL ve dijital sertifikalar üzerine çalışmalarımı sürdürdüm.

Bu çalışmaların sonucunda, 1998 yılında Comodo’yu kurdum. Her zaman insanları koruma içgüdüsü içerisinde oldum. Bu yönüm, dünyadaki insanları internette korumak için Comodo’nun kurulmasına da ilham oldu.

Comodo’yu kurarken ne tür sıkıntılar yaşadınız? Yatırımcı bulmakta zorluk çektiniz mi?
Yazılımların geliştirilmesi sürecinde eşimin çalışıyor oluşu açıkçası benim için büyük şans oldu. Bir yandan Comodo ile uğraşıyordum, eşim de evi çekip çeviriyordu. İşlerin rayına oturmasıyla birlikte de zaten herhangi bir sorunumuz kalmadı. Yatırımcılar yapmış olduğumuz işe inancımızın ne denli büyük olduğunu gördü ve onlar da bize inandı.

Şirketin büyüme yolunu hangi gelişme açtı?
İnternette güvenliklerini parayla sağlayamayacak insanlara bu hizmeti ulaştırmaya başladık. Sonrasında bazı büyük şirketler, bizlerle yol almak, kurumsal yapılarını Comodo ile korumak istedi. Bu şekilde Comodo’nun başarı yolu açılmış oldu.

HEDEFİNİZDE NE VAR?
Dünya çapında 1 numara olmak için girişimlerimiz olacak.

Comodo’yu kurarken ne tür sıkıntılar yaşadınız? Yatırımcı bulmakta zorluk çektiniz mi?
Yazılımların geliştirilmesi sürecinde eşimin çalışıyor oluşu açıkçası benim için büyük şans oldu. Bir yandan Comodo ile uğraşıyordum, eşim de evi çekip çeviriyordu. İşlerin rayına oturmasıyla birlikte de zaten herhangi bir sorunumuz kalmadı. Yatırımcılar yapmış olduğumuz işe inancımızın ne denli büyük olduğunu gördü ve onlar da bize inandı.

Şirketin büyüme yolunu hangi gelişme açtı?
İnternette güvenliklerini parayla sağlayamayacak insanlara bu hizmeti ulaştırmaya başladık. Sonrasında bazı büyük şirketler, bizlerle yol almak, kurumsal yapılarını Comodo ile korumak istedi. Bu şekilde Comodo’nun başarı yolu açılmış oldu.

“İLK SİBER GÜVENLİK AR-GE MERKEZİNİ AÇTIK”
Türkiye’de teknoloji ekosistemi kurmak adına girişimlerimiz var. Bu kapsamda ilk olarak ODTÜ Enformatik Enstitüsü ile geliştirdiğimiz proje kapsamında Türkiye’nin ilk siber güvenlik ve savunma AR-GE merkezini kurduk. Yakın gelecekte savunma sanayinde en gelişmiş 10 ülke arasında olmayı hedefleyen Türkiye’nin, savunma sanayi bilişim teknolojilerinde özkaynaklarını kullanması adına ODTÜ Teknokent içerisinde kurulan merkez, Türkiye’deki siber güvenlik çalışmalarına büyük katkı sağlayacak. Bu alanda ulusal ürünlerin üretimini sağlamak istiyoruz. Bu merkezin bir de yeni Türk girişimcilerin çıkmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz.

Comodo’nun bugün geldiği nokta nedir?
Comodo, bugün dünyanın farklı noktalarında yer alan 100’ün üzerinde ülkede bireysel kullanıcıların taleplerine cevap verebiliyor. Kurumsal kullanım açısından da şu an 200 bin işletmede, 25 milyon kullanıcının internet güvenliğini sağlıyoruz. Binin üzerinde çalışanımız var.

Comodo kullanıcılarına nasıl hizmet veriyor? Siber güvenliğini sağladığınız büyük şirket ya da kurumlar var mı?
Şu an birçok saygın yazılım dergisi ve bu alanda otorite kabul edilen kişilerce Comodo, dünyanın en güvenli anti-virüs firewall’una sahip şirketi olarak görülüyor. Müşterilerimiz arasında NASA, IBM, New York Borsası, Sony, Chase, Michigan Üniversitesi gibi seçkin bankacılık, finans, eğitim ve devlet kurumları bulunuyor. Amerika başkanlık seçimleri zamanında Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney’in dijital güvenliğini de biz sağlamıştık.

Kendi sektörünüzde, ilk kuruluş zamanınızla bugünü nasıl kıyaslarsınız?
Açıkçası özellikle güvenlik yazılımı açısından çok farklı ve yenilikçi projelerin geliştirilebileceğini düşünüyorum. Özellikle Windows, MAC OS X, IOS gibi işletim sistemlerinin yanı sıra esas olarak tüm objelerin birbirleriyle ve çevreleriyle internet aracılığıyla iletişim sağlaması ve bundan doğabilecek güvenlik sorunları üzerine farklı alanlardaki girişimcilerin yapabileceği çok proje olduğunu düşünüyorum.

internet-bebeklik-evresinde2

Bir teknoloji uzmanı olarak Comodo dışında yaptığınız çalışmalar var mı?
2005 yılında internet sektöründe öncü şirketleri bir araya getirmek ve farklı konularda sektörün bilirkişilerini bir arada toplamak adına CAB (Sertifika Yetkilileri Tarayıcı Forumu -Certification Authority Browser Forum) adlı forumu oluşturmada ön ayak oldum.

Ayrıca 2009 yılında Ortak Bilgisayar Güvenlik Standartları Forumu’nu düzenledim. Bu tür çalışmalara fırsat buldukça devam etmek istiyorum. Comodo haricinde ayrıca kendime ait toplamda 27 patendim bulunuyor.

GLOBALE GİDEN YOL PES EDİYORLAR Türkiye’den globale açılmak maalesef çok kolay olabilecek bir iş değil. Girişimciler desteklenmediklerinden dolayı bir süre sonra tıkanarak pes ediyor. Ayrıca kesinlikle dünya tarafından kabul edilecek bir girişiminiz olması gerekiyor. Bunun için de daha önce denenmemiş yollar denemek gerekiyor.

NE YAPTIM? Ben tüm objelerin birbirleriyle ve çevreleriyle internet aracılığıyla iletişim sağlayacağını çok önceden öngörerek bu durumun farklı güvenlik sorunları yaratacağı sonucuna vardım ve olası güvenlik sorunlarının önlenmesi için dijital sertifikasyona ihtiyaç duyulacağı düşüncesiyle SSL ve dijital sertifikalar üzerine çalışmalarımı sürdürdüm ve sürekli üzerine daha fazlasını koyabilmek için çalıştım.

Başka sektörlerle de ilgileniyor musunuz? Ne tür yatırımlar ilginizi çekiyor?
Evet, ilgilendiğimiz farklı sektörler var. Fakat bunları paylaşmak için henüz erken olduğunu düşünüyorum.

Türkiye’de girişimciler genellikle şirketlerini ileriki dönemde büyük bir şirkete satmayı hedefliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Comodo olarak her gün nasıl daha fazla büyüyebilir ve yatırımlar yapabiliriz diye düşünüyoruz. Şirketi belli bir büyüklüğe getirip satmak bir strateji olabilir ama bizim planlarımızda böyle bir satış söz konusu değil. Aksine her geçen gün daha fazla büyüyerek dünyanın 1 numarası olmak için çalışıyoruz.

internet-bebeklik-evresinde3İnternetin bugün geldiği nokta hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bana göre internet, henüz bir bebek ve emekleme aşamasında. Bu nedenle geleceğin internet ve bilişim üzerine yapılacak girişimlerde olduğunu düşünüyorum. Bu dünyanın dışında kalarak internet dünyasına direnmek mümkün olmayacak. İnternetin bu denli büyük bir havuz olduğunu düşündüğümden dolayı bu alanların değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

ABD ve Türkiye’nin start up ekosistemini karşılaştırır mısınız?
Amerika, kuruluşundan bu yana girişimciliğin ana vatanı olmuş bir yer. Yeni girişimcilerin, buluşların desteklendiği bunlar için birçok olanağın yaratıldığı bir ülke. Bu açıdan yeni gelişmekte olan Türkiye’yi ABD ile kıyaslamak haksızlık olur.

Önümüzdeki 5-10 yıl için hedefleriniz nelerdir?
Şirketimiz bundan böyle de gerek bireysel kullanıcılara gerek kurumlara üst seviyede güvenlik teknolojileri üretmeye devam edecek. Kullanıcı memnuniyetini maksimumda tutarken pazar payımızı genişletmeyi, ülkelerde tekno-kent ya da farklı yapılanmalar aracılığıyla küresel girişimciliğe destek olmayı hedefliyoruz. Dünya çapında 1 numara olmak için girişimlerimiz olacak.

“TÜRKİYE’DEN ÇIKAN GİRİŞİMCİ SAYISI YETERSİZ”
DAHA FAZLA DESTEK Bir Türk girişimci olarak Türkiye’den çıkan girişimci sayısının yeterli olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’deki sistemin bu tür yaratıcı, yenilikçi projelere sahip girişimcileri daha fazla desteklemesi gerektiğini gerekiyor.

EKSİKLİK NEREDE? Türkiye’de parlak beyinlerin kalabilmesi için şartlar maalesef henüz uygun değil. Mevcut şartların oluşabilmesi için hep bahsettiğimiz üniversite, devlet ve özel sektörün beraber çalışıp bir ekosistem yaratması lazım. Biz de bu ekosistem için çalışıyoruz ve parlak beyinlerin Türkiye’de varlık göstererek ülkemize katkı sağlamalarını istiyoruz.

TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİ Türkiye’deki girişimcilere tavsiye olarak, iyi düşünülerek kurgulanmış teknoloji girişimlerinin başarılı sonuçlanacağını düşündüğümü söyleyebilirim. ODTÜ Teknokent içerisinde yer alan Comodo üssünün en büyük amacı, burada bulunan girişimcilere destek olabilmek.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.