“Hedefim seri girişimci olmak”


Selçuk Atlı, bilgisayar mühendisliği eğitiminden sonra girişimci olmayı tercih etti. Ancak ilk girişimiyle beklediği ilgiyi göremeyince Silikon Vadisi’ne gitti. 3 yıl gibi kısa bir sürede hayata geçirdiği şirketlerle 9 milyon dolarlık yatırım topladı, Vadi’nin en çok dikkat çeken girişimcisi olarak adından söz ettirdi. Atlı, şimdi birçok yeni proje üzerinde çalışıyor. Bu projeler arasında onu en çok heyecanlandıranı, Start up Studio. Atlı, mühendislik ayağı Türkiye’de olan bu projeyle başarılı fikirlere sahip mühendisleri Silikon Vadisi’ne taşımayı planlıyor.

AYŞEGÜL SAKARYA  [email protected]

Selçuk Atlı, Silikon Vadisi’nin en başarılı Türk girişimcilerinden… Hikayesi de pek çok girişimciye ilham verecek türden… Türkiye’deki girişimi istediği ilgiyi görmeyip Silikon Vadisi’ne gitmeye karar verdiğinde, ne çalışma izni ne de tanıdığı kimse vardı. Sadece içindeki girişimci ruhu ve kafasındaki fikriyle yola çıktı. Biraz şans biraz azimle doğru insanlara ulaşmayı başardı. İlk girişimi olan SocialWire’ın beğenilmesi, yatırımcılar tarafından tanınmasını sağladı. SocialWire’ın ardından Boostable geldi ve Atlı’nın girişimleri bugüne kadar 9 milyon dolara yakın yatırım aldı. Atlı, bugün birçok koldan girişimciliğe devam ediyor. Bir taraftan 500 Startups şirketi için çalışırken, bir taraftan da birkaç start up ve girişimin danışmanlık kurulunda yer alıyor. Tüm bunları yaparken yeni projelere kafa yormayı da bırakmış değil. Bu projeler arasında onu en çok heyecanlandıranı yakında hayata geçirmeyi düşündüğü Start up Studio. Start up Studio’yu kendi fikirlerini, kendi takımıyla üreten ve başarılı olan fikirlere kendi fonuyla yatırım yapan bir yatırım şirketi modeli olarak tanımlayan Atlı, “Bunun mühendislik ayağını Türkiye’de kurup başarılı olan fikirleri Silikon Vadisi’ne taşıyabilecek bir yapı üzerine araştırma yapıyorum” diyor. Atlı ile İstanbul’dan başlayıp Silikon Vadisi’ne ulaşan girişimcilik hikayesini konuştuk…

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
İstanbul’da Koç Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okudum. 2006’da okul birincisi olarak mezun oldum. Daha sonra Politecnico di Milano Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği’nde yüksek lisans yaptım. 2008 yılında Amerikan hükümetinin verdiği Fulbright bursunu alarak ABD’de Rensselaer Polytechnic Institute’da yüksek lisansıma devam ettim. Semantic web ve bilişim yönetimi alanlarında uzmanlaştım. Fulbright Bursu’nu aldıktan sonra Türkiye’ye dönüp iki yıl bilgilerinizi ülkenizde kullanmanız gerekiyor. 2010 başında Türkiye’ye geri döndüm. Türkiye’ye döndükten sonra Koç Üniversitesi’nden iki arkadaşımla birlikte İletken Teknoloji adında bir şirket kurduk. İletken, tavsiye sistemi teknolojileri geliştiren, bu alanda ürün ve servis üreten bir şirket. Mesela Amazon.com’da alışveriş yaparken sitenin nelerden hoşlandığınızı anlayıp önünüze ürün tavsiyeleri getirmesini sağlayan teknolojiye benzer bir yazılım geliştirdik. Bu yazılımı, bu özelliklere ihtiyacı olan e-ticaret sitelerine sunduk.

Peki bu girişiminizde ne tür sonuçlar elde ettiniz?
Bu ilk girişimimizdi ve birçok zorluk yaşadık. 2010’da bu kadar yenilikçi bir işi Türkiye’de anlatmak çok zordu. İstediğimiz ilgiyi göremeyince Silikon Vadisi’ne geldim. Silikon Vadisi’ne gelişiniz nasıl oldu?
Silikon Vadisi’ne turist olarak geldim. Çalışma iznim yoktu, kimseyi tanımıyordum. Bir şekilde doğru insanlarla tanıştım ve üzerinde çalıştığım projeyi beğendiler. 3-4 ay içinde çok zor ulaşılabilen yatırımcılara ulaştım. Silikon Vadisi, Hollywood gibi… Herkes meşhur olmak için geliyor ama herkes iyi filmde oynayamıyor. Ben hem şanslıydım hem doğru yatırımcılara ve bana yardımcı olan, tecrübeli mentorlara ulaştım.

hedefim-seri-girisimci-olmak-2İLK DENEYİMİMDEN NE ÖĞRENDİM?
EN BÜYÜK SORUN: İlk start up girişimimde doğru takım nasıl kurulur bunu öğrendim. İletken’i ilk kurduğumuzda en büyük sorun, çok teknoloji odaklı ilerlememiz oldu. Türkiye’de birçok girişimcinin sıkıntısı bu. Belli bir pazardaki belli bir müşteri profiline odaklanmak yerine derin bir teknoloji üzerinde çalışıyorduk.

TEKNOLOJİ AMAÇ DEĞİL: İşin satış ve pazarlama kısmını burnumu sürte sürte öğrendim. Teknoloji geliştirmek bir amaç değil araçtır. Önemli olan belli bir müşterinin ihtiyacını rahatça giderebilecek bir ürün ortaya çıkarmak. B2B modellerinde başka şirketlere bir şey sattığınızda satış süreçleri uyumlu olmalı.

BÜYÜK KAZANMALISINIZ: Çok büyük şirketlere çok uzun süreçlerde ürün satıyorsanız çok büyük kazanmalısınız. Bazen bu uçaksavarla sinek avlamaya benziyor. Ürününüzü veya pazarını adapte etmeniz lazım. Çok kısa sürede ürününüzün en minimal veya tatminkar halini pazara sürmeniz gerekiyor.

GİRİŞİMCİ NASIL OLMALI?hedefim-seri-girisimci-olmak-3
“Girişimcinin bir vizyonu ve tezi olmalı. Girişimcilik çok zor, inat etmeniz ama deli olmamanız lazım.”

Bu süreçte yatırımcılara hangi fikirle gittiniz?
O zaman kafamda SocialWire fikri vardı. SocialWire ABD’de büyük e-ticaret sitelerinin Facebook’ta otomatik ve kişiye özel ürün reklamları yürütmesini sağlayan bir şirket. Kısa süre içerisinde Silikon Vadisi’nde bilinen bir girişimci ve melek yatırımcı olan Brian Sugar’dan 50 bin dolarlık ilk yatırımımızı aldık. Bundan birkaç ay sonra First Round Capital ve 500 Startups gibi Silikon Vadisi’nin önde gelen yatırımcılarından oluşan bir gruptan toplam 2 milyon dolar kadar yatırım aldık. O zamandan bugüne SocialWire 5 milyon doların üzerinde yatırım çekti.

Boostable nasıl ortaya çıktı?
SocialWire’ın takımını kurduktan sonra yönetimine daha önce ABD’nin en büyük internet şirketlerinden biri olan AOL için ve öncesinde Digg.com için iş geliştirme müdürlüğü yapmış olan Bob Buch’u getirdim. SocialWire’ı büyütürken bir sonraki fikrim olan Boostable çıktı ortaya. SocialWire ile büyük e-ticaret sitelerine akıllı bir reklam platformu satıyorduk. Bu esnada en fazla zorlandığımız müşteri tipi, Türkiye’de örnekleri GittiGidiyor.com ve Sahibinden.com olan eBay ve Ticketmaster.com gibi pazaryerleri oldu. Bunun sebebi eBay gibi pazar yerlerinde bir ürün satıldığı zaman paranın çoğunun satıcıya gitmesi ve eBay’e küçük bir komisyon kalması. eBay’in günün sonunda satıştan kendine kalan parayla Facebook, Google gibi kanallarda kârlı bir şekilde reklam satın alması gerekiyor ve bunu yapması çok zor. Boostable, eBay gibi pazar yerlerine entegre olup, bu pazar yerlerindeki satıcıların ürünlerini Facebook ve Google gibi mecralarda kolayca reklam etmesini sağlıyor. Bu sayede satıcılar birkaç dakika içerisinde ölçülebilir ve etkili reklam kampanyaları oluşturabiliyor. Diğer taraftan da pazar yerleri etkili bir şekilde reklam trafiği çekmek için gereken bütçeyi, satıcılarından alıyor. Bu sayede herkes kazanıyor.

Boostable’ın yatırım alma süreci nasıl gelişti?
Boostable Silikon Vadisi’nin en prestijli ve seçici start up hızlandırma programlarından biri olan YCombinator’a kabul edildi ve bu programın sonunda Techcrunch ve Business Insider tarafından o dönemin en başarılı şirketlerinden biri olarak lanse edildi. YCombinator programının sonunda, Boostable yine Silikon Vadisi’nin önde gelen yatırımcılarından SVAngel ve 500 Startups gibi şirketlerden 3,2 milyon dolar yatırım aldı. Müşterileri arasında ABD’nin çoğu büyük pazar yeri ve reklam platformunu kullanan binlerce satıcı var.

Şu an neler yapıyorsunuz?
Birkaç ay önce Boostable’ın yönetimini kurucu ortağım Alex’e bıraktım ve 500 Startups yatırım şirketinde Entrepreneur in Residence pozisyonunda işe başladım. Bu pozisyon yatırımcı, mentor ve girişimci rollerinin karması. Silikon Vadisi’ndeki büyük yatırım şirketleri daha önce sizinle çalışmışlarsa ve siz onlara yakın olan tecrübeli bir girişimciyseniz yeni işinizi kurarken size bu rolü öneriyorlar.

EN BEĞENDİĞİM GİRİŞİMCİLER
NASIL BAŞARDILAR? ABD’de Airbnb’nin girişimcilerini çok takdir ediyorum, çünkü bir girişimcide olması gereken, deli olmadan dayanıklı ve istikrarlı olma özelliği onlarda var. Airbnb hiç para kazanmıyordu, tüm yatırımcılar “Hayır” diyordu. Ancak sabırla müşterilerini anlayarak ve ürünlerini geliştirerek 5-6 milyar dolarlık bir şirket kurdular.

PES ETMEMENİN SONUCU: Pes etmemeleri ve kendilerini adapte edebilmeleri onları başarılı kıldı. Türkiye’ye gelince Peak Games’in kurucusu Sidar Şahin ve Markafoni’nin kurucusu Sina Afra’yı kendi pazarlarında oldukça başarılı buluyorum. Türkiye’de önümüzdeki dönemde ekosistem büyüdükçe başarılı örneklerin sayısının artacağını düşünüyorum.

hedefim-seri-girisimci-olmak-4Yeni projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Şu aralar zamanımın bir kısmıyla 500 Startups’a yardım ederken beğendiğim birkaç tane start up ve girişimin danışmanlık kurulunda yer alıyorum. Bunlardan birkaçı yine bir Silikon Vadisi Türk girişimi olan Mobile Action ve başka bir 500 Startups şirketi olan StackShare. Diğer taraftan üzerinde çalıştığım birtakım fikirlerim var. Bu fikirleri hayata geçirmek için bir Start up Studio’su kurmayı planlıyorum. Start up Studio’su yeni bir model ve ABD’de örnekleri arasına Betaworks ve Expa var. Model kısaca kendi fikirlerini, kendi takımıyla üreten ve başarılı olan fikirlerine kendi fonuyla yatırım yapan bir yatırım şirketi modeli. Bunun mühendislik ayağını Türkiye’de kurup, başarılı olan fikirleri olduğu zaman bu mühendisleri Silikon Vadisi’ne taşıyabilecek bir yapı üzerine araştırma yapıyorum. Bu proje henüz çok erken aşamada.

Silikon Vadisi girişimcilere ne tür fırsatlar sunuyor?
Silikon Vadisi, fiziksel bir yerden çok bir topluluk. Burada kaynaklar var, doğru insanlara ulaşırsanız, doğru bir takımla doğru bir iş üzerine çalışırsanız size kapılar açılıyor. Dolayısıyla dünyadaki en hırslı ve akıllı girişimciler buraya geliyor. Nasıl ki bankacılık için Newyork’a gitmeniz lazımsa teknoloji için de buraya gelmeniz lazım.

HEDEFİNİZ NEDİR?
“Kendime koyduğum hedef,
seri girişimci olmak.

Orada olmanın ne tür zorlukları var?
Google, Facebook gibi dünyanın en büyük şirketleri burada. En iyi mühendisleri işe almak için birbirleriyle ve yatırım almış diğer ufak şirketlerle yarışıyorlar. Burada bir mühendis, yıllık ortalama 140-150 bin dolar maaş istiyor. Mühendis olarak para kazanıyorsunuz ama bu para aynı zamanda çok kolay harcanıyor. Eğer bir start up’sanız iyi mühendisleri makul ücretlerde bulundurmak zorlaşıyor. Diğer taraftan Türkiye’de mühendis var ama girişimci ve yatırımcı az. Hasan Aslanoba, 212VC, Early Bird ve Sina Afra gibi iyi yatırımcılara rağmen kaynaklar Silikon Vadisi ile karşılaştırılabilecek düzeyde değil.

Girişimcilik konusunda en büyük hayaliniz nedir?
Bu hayalinize ulaşmak için kendinize ne kadar süre tanıyorsunuz? Ben aynı zamanda müzisyenim, şarkı yazarıyım. Sonbaharda ABD’de bir albüm çıkarma hazırlığındayım. Müzik yaratmak, sahneye çıkmak ve bunu insanlarla paylaşmak, bir girişimci olmaya çok benziyor ve beni benzer şekilde tatmin ediyor. Bir sanatçının birçok albümden oluşan uzun bir kariyer hedefleyeceği gibi ben de kariyerim boyunca birçok girişim ve ürün yaratmayı hedefliyorum. Bu nedenle kendime koyduğum hedef seri girişimci olmak. Bir start up kur, büyüt, başarılı hale getir ve satılsın veya halka açılsın.

“DÜŞÜNCE YAPISI DEĞİŞİRSE GLOBAL İŞLER ÇIKAR”
PAZAR BÜYÜK
Türkiye’de yerel ve komşu pazarlarda başarılı olan birçok start up var. Türkiye’nin pazarı büyük olduğu için girişimciler, “Ben burada internette ayakkabı satsam bile iyi bir iş kurarım” diye düşünüyor. Sırbistan’daki adam daha akıllı olduğu için değil, pazarı küçük olduğu için global düşünüyor. Bu düşünce yapısı biraz değişirse milyar dolarlık global işler çıkarmamız mümkün olabilir diye düşünüyorum.

YATIRIMCI YETERSİZ
Türkiye’deyken erken aşama yatırımcı yoktu. Artık yeni yeni yatırımcılar girmeye başladı. Hala yeterli değil ama iyiye gidiyor. Silikon Vadisi’ni Silikon Vadisi yapan sadece girişimciler ve yatırımcılar değil. Aynı zamanda bu girişimleri satın alan büyük teknoloji şirketleri. ABD’de Google, Salesforce gibi şirketlerin içerisinde işleri tamamen pazarı araştırıp, şirket satın almak olan ekipler var. Türkiye’de genellikle bu çok yapılan bir şey değil. ABD’deki büyük teknoloji şirketleri ARGE’lerini daha ufak şirketleri satın alarak gerçekleştiriyor. Bu satın alma kültürü bütün ekosistemi iteleyen bir sistem oluşturuyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.