“Dijital sağlıkta yatırımlar zayıf”


Özgür Turgay, bir tıp doktoru. Kariyerine Medline’da ambulans doktoru olarak başladı. Aynı şirkette genel müdür yardımcılığına kadar yükseldi. Acıbadem Mobile’da kurucu CEO’luk yaptı ve 40 yaşında profesyonel hayatını bırakıp girişimci oldu. Teknoloji ve sağlığı birleştiren girişimleriyle dikkat çeken Turgay’ın kurduğu Wellpoint Şirketler Grubu çatısı altında 5 şirket bulunuyor. Hedefi ise modern sağlık çözümlerine yönelik farklı girişimlere imza atmaya devem etmek.

FATOŞ BOZKUŞ  [email protected]

dijital-saglikta-yatirimlar-zayif-2Dr. Özgür Turgay, sağlık alanındaki yatırımlarıyla tanınan bir girişimci. Yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Wellpoint Şirketler Grubu çatısı altında Platform OSGB, Akademi Acil Durum Kurumsal Eğitim Merkezi, Unicall Bireysel Sağlık Yönetim Sistemleri, Wellpoint Evde Sağlık Hizmetleri ve Curative Dijital Pazarlama Ajansı olmak üzere 5 şirket bulunuyor. İş hayatına Medline’da başlayan ve daha sonra Acıbadem Mobile şirketinin kuruluşunda CEO olarak yer alan Turgay, ruhunda hep girişimciliğin olduğunu söylüyor. Profesyonel hayat içindeyken de kendi girişimleri olduğunu, dahası çalıştığı şirketlerde de iç girişimci olarak şirketler kurduğunu anlatan Turgay’ın hedefi, Wellpoint çatısı altında kurduğu 5 şirketi büyütmek. Hedefi ise yılı 700’ün üzerinde çalışan ve 50 milyon TL’ye yakın bir ciroyla tamamlamak. Dr. Turgay, önümüzdeki dönemde yine modern sağlık çözümlerine yönelik farklı girişim projelerini de şirketleştirmeyi planlıyor. Turgay ile yaptığımız söyleşinin detayları şöyle:

Start up dünyası tıp eğitimi almış girişimcilere çok da alışık değil. Siz tıp eğitiminden sonra girişimci olmaya nasıl karar verdiniz?
Daha tıp öğrencisiyken iş hayatına Medline’da adım attım. Ambulans doktoru olarak başladım. Yıllar içinde genel müdür yardımcılığına kadar yükseldim. Aslında ilk girişimim Wellpoint’i, 2007 yılında kurdum. Fakat daha tam olarak başlamamışken o dönemde bana gelen iyi bir profesyonel teklifi değerlendirdim ve 2008 yılında Acıbadem Mobile şirketinin kuruluşunda CEO ve icra kurulu üyesi olarak yer aldım. Girişimciliğe ise “iç girişimci” olarak bu şirkette devam ettim. Ambulans hizmeti olarak planlanan Acıbadem Mobil’de evde bakım hizmetlerini, dijital sağlık projelerini hayata geçirdim. Ekipçe doktorsensin.com portal’ini kurduk. Ardından yaşlı bakım merkezi yatırımı yaptık. Sağlık koçluğu, genetik testler gibi alanlara yayıldık. Girişimcilik iştahı aynen devam etti.

2016’DA CİRO HEDEFİNİZ NE?
Hedefimiz yılı 50 milyon TL’ye yakın bir ciroyla tamamlamak.

Bu süreçte Wellpoint şirketi ne oldu?
İş sağlığı ve güvenliği kavramları henüz bugünkü kadar gündemde değildi; hatta hiç konu dahi edilmeyen bir dönemdi. Ben bu işin geleceğini görerek kurmuştum Wellpoint’i. Genel müdürümüz hissedardı, işleri o sürdürdü. Bu girişimim kendi mecrasında hayatına devam ederken diğer bir taraftan da melek yatırımcı olarak farklı işlere yatırım yaptım. Yurtdışında da bazı ilginç projelere bu şekilde destek verdim. Bunların bazıları başarısız oldu tabii. Girişimciliğin “uzaktan” olmayacağını görünce bunlardan çıkış yaptım.

Wellpoint’in başına ne zaman geçtiniz?
2014 yılında geçtim. 40 yaşındayken profesyonel yaşantımı sonlandırdım. Özellikle ülkemizdeki dijital sağlık konusundaki yatırımları zayıf buluyordum. Ayrıca 2012’de iş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasanın çıkmasıyla çok ciddi talep artmıştı ama sektörde özellikle sağlık tarafında katma değerli servis yaratma konusunda çok ciddi bir açık vardı. Şirketin başına geçince önce buna odaklandık. Beş yıllık stratejik planımızı yaptık. Altyapımızı güçlendirdik.

Bugün Wellpoint çatısı altında yer alan şirketleri ne zaman kurdunuz?
2015 yılında önce Wellpoint Akademi’yi kurduk. “İş yerinde davranış değişikliğini hayata geçiremezseniz kaza ve hastalıklar devam eder” dedik. Kartal civarında bir simülasyon merkezi kurmak için çalışıyoruz. Halihazırda birçok sanayi tesisinin ihtiyacı olan, dünya standardı NEBOSH (İş Güvenliği Odaklı Liderlik) eğitimleri veriyoruz. Yine geçen yıl dijital sağlık projeleri geliştiren ajansımız Curative’i kurduk. “Creative” ve “cure” kavramlarını birleştirdik diyelim… Zira ilaç sektöründe ve sağlıkta, satış ve pazarlama alanlarında köklü bir değişim yaşanıyor. Kurumların çok yaratıcı ve akıllı projelere ihtiyacı var. Bu şirkette ayrıca kendi özgün sağlık projelerimiz üzerine de çalışıyoruz.

dijital-saglikta-yatirimlar-zayif-3“KANSEROLMADAN.COM BİR SORUMLULUK PROJESİ”
Dr. Özgür Turgay’ın eşine 2 yıl önce meme kanseri teşhisi konmuş. Başarılı bir tedaviyle iyileşmiş. Ancak o dönem yaşadıklarından yola çıkarak Turgay yeni bir proje geliştirmiş. “Kanser olan hastanın çok sahipsiz kaldığını fark ettiğini” söyleyen Turgay, bu projesiyle ilgili şunları söylüyor: “Çok iyi onkologlarımız, cerrahlarımız ve hastanelerimiz var. Ama bilgi kirliliği çok fazla. Gerçek ve değerli bilgiler ise derli toplu değil. Biz bu platformda kanser olmamak için neler yapmak gerektiğinden, olduktan sonra ikinci görüş almaya kadar pek çok bilgi, içerik ve hizmeti sunacağız. Dünyadan kanser tedavisiyle ilgili haberlere yer vereceğiz. İnsanlar psikolojik destek de alabilecek. Yıl ortasında bitirmeyi düşündüğümüz bu projeyi bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak görüyorum.”

Curative’in geliştirdiği ve hayata geçirdiği bir proje var mı?
Bir online psikiyatri hastanesi projesi geliştirdik, bitirdik; ismi nettenterapi.com. Psikolog, psikiyatr, pedagog ve danışmanları bir araya getiriyoruz, danışanlarıyla yüz yüze iletişimi kendi ortamlarından internet sayesinde kurabilecekler. Çok yeni bir teknolojiyle ortaya çıkardığımız bir platform.

Nasıl doğdu bu proje?
Özellikle psikologlar, yaşadıkları şehrin dışından danışan alamıyordu. Bir de ofis, sekretarya gibi iş yapmasan da katlandıkları maliyetler vardı. Hastalarda ise mahremiyet sorunu olduğu için danışman ofislerine gitmek istemiyorlardı. Şimdi bu sayede görüntülü görüşebilecekler. Bu projenin peşinde erken dönem yatırımcı olmak isteyen pek çok fon var.

Hastane ve ilaç şirketlerine ürettiğiniz bir proje oldu mu?
Kardiyoloji alanında öncü olacak bir projeyi bitirmek üzereyiz. Bir ilaç şirketiyle yaptığımız bu proje ciddi kalp rahatsızlığı geçirenleri takip etmeyi amaçlıyor. Bilindiği gibi kalp rahatsızlığı geçirenlerin rehabilitasyon süreçlerini doğru yapabilmeleri çok önemli. Bu bir mobil uygulama ve portal olacak. Yemek, beslenme, ilaç, egzersiz hatırlatmaları olacak. Ayrıca birçok ilaç şirketinin tıbbi içerik üretimini yapıyoruz.

Sağlık sektörünün işleyişi değişiyor. Bu model biraz da onamı hizmet edecek?
Sağlık sektörü hastanın pasif, doktorun aktif olduğu bir yöne doğru gidiyor. Koruyucu hekimliğin geliştirilmesi önemli. Bizim bu alanda da bir mobil uygulamamız var. Meme kanserinin erken teşhisi için yapılması gereken meme muayenesini kolaylaştıran bir uygulama. Bir artırılmış gerçeklik uygulaması. Bununla meme muayenesi çok daha kolaylıkla yapılabilecek. Bu çalışmayı hayata geçirebilirsek Türkiye’nin ilk yapay gerçeklik uygulamalarından birisi olacak.

Yeni bir girişiminiz olan Be Engage ne zaman kuruldu?
6 ay önce sağlık alanında yılların tecrübesi olan iki uzman arkadaşımızla üzerinde çalışmaya başladık. Mutluluk ve sağlık odaklı çalışan bağlılığı programı. Öncelikle çalışanın işinden memnuniyetinden ve bireysel sağlığından yola çıkıyoruz. Ardından yüzlerce uygulama ve aktivitenin olduğu uzun soluklu bir program başlatıyoruz. Her bir çalışanın akıllı telefonunda kendi özgün datası nihayetinde şirketin toplam mutluluk endeksini oluşturuyor. Çalışan gündelik hayatına renk getirecek, onu tekdüzelikten kurtaracak, su içme, teşekkür etme gibi çok basit uygulamalardan yoga, diyet, fitness ve online psikolojik desteğe kadar giden çok kapsamlı bir program. Amaç çalışanın mutluluğunu ve bağlılığını artırmak.

“YENİ KLİNİKLER KURACAĞIZ” STRATEJİK PLANLAMA DÖNEMİ
Geçen yılı büyüme hazırlıkları ve stratejik planlamayla geçirdik. Bu yıl şimdiden 550 çalışanı geçtik. Hedefimiz yılı 700’ün üzerinde çalışan ve 50 milyon TL’ye yakın bir ciroyla tamamlamak. Tabii ki yeni yatırımlarımızın katkısını henüz tahmin edemiyoruz.

YENİ PROJELER VAR MI? Olmaz mı! Bireysel sağlık yönetimi klinikleri kurma planımız var. Önümüzdeki yıl ilkini açmak istiyoruz. Hasta olan insanlar için muhteşem hastanelerimiz ve tesislerimiz var. Bizim yapılar ise sağlıklı insanların sağlıklarını muhafaza etmelerine odaklanacak. Her türlü doktorun olduğu klinikler bunlar. Bir de ameliyat sonrası nekahat döneminin geçirileceği merkezlerde eksiklik var. Gelecek yıl bu konuda da yatırımımız olacak.

Unicall diye bir de çağrı merkeziniz var. Bu çağrı merkezi ne için kuruldu?
Evet, bir outbound aktif satış şirketi. 30 kişilik bir ekip. Enerji alanında büyük bir grubun çağrı merkeziyiz. Ama ana işimiz yine sağlık. Sigorta destekli ve erken teşhis hedefleyen “Bireysel Sağlık Yönetimi Paketleri” diye tanımladığımız ürünlerimiz var. Meme sağlığı koruma, erkek sağlığı koruma, onkoloji asistans gibi paketlerimizin satışı yapılıyor.

Homecare yatırımınız da çok yeni değil mi?
Evet, bu yıl başında operasyona başladık. İki ilaç şirketiyle çalışmaya başladık. Hasta destek programları diye tanımlıyoruz bu işi. Eve hemşire gönderiyoruz. Evde sağlık hizmeti konusunda çok ciddi açık var. Koca sitelerde iğne yapacak hemşire yok. Fizik tedavinin de büyük bir kısmı evde yapılabilir. Bu yıl ona da gireceğiz. Evde kemoterapi üzerine de çalışıyoruz. Bu yeni şirkette şimdilik 12’si hemşire 23 kişilik bir ekibimiz bulunuyor. Laboratuvarı da ayağınıza getirebiliyoruz. Yakın zamanda evde sağlık hizmetinin SGK kapsamına alınması bekleniyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.