PİLOT, bu yıl üçüncü döneme girdi. Yenilenen programın kapsamı genişletildi. Programın içeriğinin zenginleştirildiğini anlatan Türk Telekom İş Planlama Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, girişimlere yapılan sermaye desteğinin miktarının da önemli ölçüde artırıldığını söylüyor. “PİLOT’a seçilen her girişime 75 bin TL nakit sermaye desteği ve Türk Telekom ile iş ortağı olma fırsatı sunuluyor” diyor.
Telekom devi Türk Telekom, 3 yıl önce Türkiye’deki ilk kurumsal girişim hızlandırma programı olan PİLOT’u hayata geçirdi. Ülkedeki girişimcileri hızlandırarak girişimcilik potansiyelini açığa çıkarmayı misyon edinen bu program, geride bıraktığımız dönemde 1.000’e yakın başvuru aldı. 30 girişim de programdan mezun oldu. Bu girişimlere toplamda 750 bin TL’lik sermaye desteği sağlandığını belirten Türk Telekom İş Planlama Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, programı üçüncü dönem itibariyle artık daha iddialı bir noktaya taşıdıklarını söylüyor. “Programın kapsamı genişletilerek yepyeni olanaklarla içeriği zenginleştirildi ve girişimlere yapılan sermaye desteğinin miktarı önemli ölçüde artırıldı” diyen Er, sözlerine şöyle devam ediyor:
“PİLOT’a seçilen her girişime 75 bin TL nakit sermaye desteği ve Türk Telekom ile iş ortağı olma fırsatı sunuluyor. Programa seçilen ekipler, İstanbul’da ofis alanı imkanından, 100 bin dolar değerinde bulut hizmetleri paketinden ve mobil iletişim paketinden faydalanabiliyor.” Türk Telekom İş Planlama Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, PİLOT’u ve yeni dönem hedeflerini şöyle anlattı:
Türk Telekom PİLOT girişim hızlandırma programı 3 yıl önce başladı. Aradan geçen bu zamanda neler yaptınız?
2013’te hayata geçirdiğimiz, Türkiye’deki ilk kurumsal girişim hızlandırma programı olan PİLOT’ta üç dönemi geride bırakmanın mutluluğunu yaşıyoruz. PİLOT’un tamamlanan üç döneminde 1.000’e yakın başvuru aldık. 100’ün üzerinde girişimle yüz yüze görüşme gerçekleştirdik. 30 girişim, programdan başarıyla mezun oldu ve girişimlere toplamda 750 bin TL’lik sermaye desteği sağlandı. Her dönem sonunda ilk üçe giren toplam 18 girişimciyi, Silikon Vadisi’nde yaptığımız ziyaretlerde dünyanın en büyük şirketleriyle bir araya getirdik. Burada gerçekleştirilen toplantılarda, PİLOT girişimleri, küresel girişim dünyasının en önemli paydaşlarını yakından tanıma imkanı buldu. Girişimciler ayrıca Stanford ve Berkeley üniversitelerinde girişimcilik derslerine katıldı.
PİLOT’a başvurular ne zaman başlıyor?
PİLOT’un yeni dönemi için başvuruları www. turktelekompilot.com.tr web sitesi üzerinden almaya başladık. 29 Şubat’ta başlayan süreç 4 haftalık başvuru turlarıyla ilerliyor. PİLOT’a başvurular, Türk Telekom ile işbirliği potansiyeli, fikrin yenilikçiliği ve uygulanabilirliği, faaliyet gösterilen pazarın büyüklüğü ve büyüme potansiyeli, iş modelinin tutarlılığı ve ekibin yetkinliği dikkate alınarak çeşitli perspektiflerden değerlendiriliyor. PİLOT ekibi tarafından değerlendirilip başvurusu olumlu bulunan ekipler tanışma toplantısına davet ediliyor. Davet edilen ekiplerle gerçekleştirilen yüz yüze görüşmeler sonrasında projeleri uygun bulunan 20 ekip ‘Seçim Günü’ne davet ediliyor. Kapsamlı bir değerlendirme sonrası programa katılmaya hak kazanan 10 ekip belirleniyor. PİLOT’a kabul edilen girişimler 12 hafta süren bir hızlandırma programına dahil oluyor.
Kimler PİLOT’a başvurabilir?
Teknoloji alanında yenilikçi projesi olan tüm girişimciler PİLOT’a başvurabilir. Özellikle desteklediğimiz alanlar eğitim, enerji, perakende, sağlık, telekomünikasyon, büyük veri, yapay zeka, akıllı ev, akıllı şehir, kurumsal uygulamalar, mobil uygulamalar ve siber güvenlik.
Bu yıl PİLOT’a kabul edilenleri neler bekliyor?
Hızlandırma programına katılan ekipler, düzenlenen eğitim ve çalıştaylarla fikirlerini başarıyla hayata geçirebilmek için izleyebilecekleri yöntemler hakkında bilgi sahibi oluyor. Ekiplerden, iş fikirlerini doğrulamak için çalışmaları ve program sonunda doğrulanmış bir iş modelini esas alan bir ‘Ana Fonksiyonlara Sahip Ürün’ (MVP) ortaya çıkarmaları bekleniyor. Programı tamamlayan ekipler, geliştirdikleri MVP ve iş modelini girişimcilik ekosisteminden seçkin yatırımcıların katıldığı ‘Demo Günü’nde sunuyor.
PİLOT’a kabul edilip de sonrasında Türk Telekom’dan yatırım ya da farklı destek alan girişimler oldu mu?
PİLOT Programı’nda desteklenen 9 girişim yatırım aldı, 1 girişim projesi Türk Telekom tarafından satın alındı ve ürünleşti. 7 girişim ise Türk Telekom ile iş birliği yapma fırsatı yakaladı. Türk Telekom olarak girişimcilerle ülkemize katma değer sağlayacak her türlü işbirliğinin içinde olmak istiyoruz. Yenilikçi girişimcilerle işbirliği yapmayı, ekosistemi büyüterek ekonomik fayda yaratmayı önemli bir yatırım olarak görüyoruz.
PİLOT’u nereye taşımayı hedefliyorsunuz?
Bu yıl PİLOT programını tamamen yenileyerek çok ileri bir noktaya taşıdık. Programın kapsamı genişletilerek yepyeni olanaklarla içeriği zenginleştirildi ve girişimlere yapılan sermaye desteğinin miktarı önemli ölçüde artırıldı. PİLOT’a seçilen her girişime 75 bin TL nakit sermaye desteği ve Türk Telekom ile iş ortağı olma fırsatı sunuluyor. PİLOT’un ilk üç döneminde programa kabul edilen her girişime 10 bin TL sermaye desteği veriliyordu. Programa seçilen ekipler İstanbul’da ofis alanı imkanından, 100 bin dolar değerinde bulut hizmetleri paketinden ve mobil iletişim paketinden faydalanabiliyor. Seçilen ekipler program boyunca girişimcilik ekosisteminin önde gelen girişimcilerinden ve yatırımcılarından oluşan mentor ağına erişim imkanından faydalanabiliyor. Program süresince ve sonrasında girişimlere çeşitli iletişim mecralarında Türk Telekom tarafından iletişim desteği sağlanıyor. İlerleyen yıllarda da PİLOT programının kapsamını girişimcilerin beklentilerini en üst seviyede karşılayacak biçimde şekillendirmeye devam edeceğiz. Türkiye’nin geleceğine imza atacak girişimlere daha fazla deneyim, bilgi ve kaynak aktaracağız.
“GİRİŞİMCİLERE DESTEK OLUYORUZ”
MENTORLA ÇALIŞMA
PİLOT ile yenilikçi fikirlerin gelişmesine katkı sağlamakla kalmayıp girişimcilerin önlerine çıkan yeni fırsatları da değerlendirmelerine yardımcı olmak için onları cesaretlendiriyoruz. Ayrıca programımızda, girişimcilerimizin gerçek müşteri ihtiyaçları ve iş modelleri üzerinde, yöneticiler ve mentorlarla çalışmalarına imkan veriyoruz.
ÜRÜN GELİŞTİRME OLANAĞI
Girişimciler, gerçek pazar, bilgi birikimi ve işbirliği olanaklarıyla iş modellerini doğrulayıp projelerini hayata geçirme şansı buluyor. Böylece daha fazla enerji ve kaynak sarf etmeden ürün ve servislerini geliştirebiliyor. Altyapımızla, kanallarımızla, sahip olduğumuz müşterilerle ve erişimimizle girişimciler için benzersiz bir fırsatlar dünyasının kapılarını aralıyoruz.
BAĞLANTI İMKANI
Böylesine yaygın, güçlü ve köklü bir kurumun, girişimciler için sağlayabileceği değerler, hayallerin dahi ötesine geçiyor. Türkiye’nin lider iletişim teknolojileri şirketi olmanın avantajlarını ve imkanlarını tecrübemizle birleştirip girişimlerle paylaşıyoruz. Teknolojimizle, bilgi birikimimizle, bağlantılarımızla onlara destek oluyoruz.
0 yorum