“5.029 destekçi bizi de şaşırtı”


Kickstarter’dan 704 bin dolarlık yatırım alınca tüm dikkatleri üzerlerine topladılar. Aslında 17 yıldır arkadaşlar. Üniversite yıllarında çalışmaya başladılar. Monument’ten önce de kurdukları iki girişimleri var. Ercan Erciyes ve Semih Hazar, Monument ile bir ihtiyaçtan yola çıktılar. Artan sayıdaki fotoğraf ve videoların depolanması ve yönetimi için geliştirdikleri Monument, kısa sürede büyük ilgi gördü. İlk ürünleri Eylül 2016’da piyasaya çıkacak. Monument Kurucu Ortağı Ercan Erciyes, “Monument’i içerik yönetimi konusunda dünyada lider bir konuma taşımak istiyoruz” diyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ  [email protected]

Çoğu girişimcinin öyküsü okul yıllarına dayanıyor. Ercan Erciyes ve Semih Hazar’ınki de öyle…17 yıldır arkadaş olan Erciyes ve Hazar, ilk girişimlerini üniversite yıllarında hayata geçirdi. Ardından iki girişimleri daha oldu. Ama isimlerini, Ağustos 2015’te kurdukları Monument sayesinde duyurdular. Artan sayıdaki fotoğraf ve videolarının depolaması ve yönetiminde yaşadıkları sorunlara çözüm olarak geliştirdikleri ürünleri, kısa sürede büyük ilgi gördü. Bunun etkisiyle de Monument, kitle fonlama platformu Kickstarter’dan en çok yatırım toplayan Türk girişimi olmayı başardı. Fotoğraf ve video yönetimini kolaylaştıran, ayrıca kullanıcıları bulut tabanlı çözümler gibi aylık abonelik ücreti ödemek zorunda bırakmayan çözümleri, 40 günde 5 bin 29 destekçiden 704 bin dolarlık yatırım çekti. Üretim hazırlıklarına başladıkları ürünü, Eylül 2016’da piyasaya sunmayı hedeflediklerini söyleyen Monument Kurucu Ortağı Ercan Erciyes ile projenin ortaya çıkış öyküsünden hedef pazarlara kadar pek çok konuyu konuştuk. Erciyes ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin detayları şöyle:

HANGİ GİRİŞİMLERİ BEĞENİYOR?
Operasyonunu ABD’ye taşıyan Zeplin ve Udemy her açıdan motive edici örnekler.

İş hayatına nasıl başladınız?
Monument Labs’in kurucu ortağıyım. Lisans derecemi elektrik-elektronik mühendisliği, yüksek lisansı ise mühendislik yönetimi üzerine aldım. Ortağım Semih Hazar ile 17 yıldır arkadaşız ve 12 yıldır birlikte çalışıyoruz. Semih Hazar ile birlikte üniversitede okuyorken ilk girişimimizi kurduk. Daha sonra okul bitmeden 2002’de bu şirketin satışını gerçekleştirdik. Bundan sonra okula ara verip yurtdışında Nokia’da bir yıl çalıştım. Biraz daha iş tecrübesi kazanarak yeni şeyler öğrenmek istiyordum. Okulu bitirmemizin ardından uzun yıllar B2B alanında yazılım ve donanım çözümleri üreten bir mühendislik şirketi kurduk.

İlk girişiminiz neydi?
Üniversitede okurken kurduğumuz ilk girişimde, internet sayfalarını başka bir işlem yapmaya gerek kalmadan, kullanılan cep telefonunun özelliklerine göre görüntülenmesine olanak sağlayan bir çözüm geliştirmiştik. O zamanlar telefonların bugünkü gibi geniş özellikleri yoktu ve sayfalar mobil uyumluluk gözetmeksizin hazırlanıyordu. Bu da sınırlı özelliklere sahip, küçük ekranlı mobil cihazlardan internete erişimde kullanıcı tecrübesini olumsuz etkiliyordu. Geliştirdiğimiz algoritmalar webdeki içeriği birkaç saniye içerisinde kullanılan mobil cihazın özelliklerine uygun formata çevirerek navigasyonu kolaylaştırıyordu.

Bugüne kadar kaç girişiminiz oldu?
Monument haricinde önceden kurduğumuz üç farklı girişimimiz oldu. Bunların ikisinin satışını gerçekleştirdik. Monument’ten önce kurduğumuz son şirket, bir video içerik platformuydu. “Nasıl yapılır” konulu video içerikleri sunan bu uygulamamızı, 2013’ün başında sattık. Bunun haricinde B2B alanında donanım ve yazılım çözümleri üreten başka bir girişimimiz oldu. Burada edindiğimiz tecrübeyle her zaman bir tüketici ürünü yapmayı istiyorduk. Bu sayede de Monument’i kurduk.

“HEDEFİMİZ ÇOK BÜYÜK”
İÇERİĞE ODAKLANACAK
Gün geçtikçe daha çok resim ve video çekiyoruz. Bu da içeriğin depolanmasını ve yüzbinlerce içerik arasından istediğinize kolayca ulaşmanızı her zaman değerli kılacak. Amacım Monument’i içerik yönetimi konusunda dünyada lider bir konuma taşımak.

YENİ MODEL GELİYOR
Kickstarter’dan elde ettiğimiz sonuçtan sonra yoğun bir şekilde Monument’in üretim sürecine odaklandık. Bir yandan da aldığımız geri dönüşü değerlendirerek Monument’in yeni modelini geliştirmeye başladık.

Monument fikri nasıl ve ne zaman ortaya çıktı?
Monument üzerine çalışmalara Şubat 2015’te başladık, resmi kuruluşu da Ağustos 2015’te gerçekleştirdik. Fikri ise artan sayıdaki fotoğraf ve videolarımızın depolanması ve yönetiminde yaşadığımız zorluklarla başladı. Yaptığımız görüşmelerde karşılaştığımız zorlukların başkaları tarafından da yaşandığını gördük. Bu sırada ne kadar alternatif çözüm varsa hepsini denedik ve bizim yapmak istediğimizi yapan bir ürün bulamadık. Burada fark yaratabileceğimizi gördük ve bu bizi çok heyecanlandırdı. Var olan çözümleri deneyip bulut çözümlerinde de eksikler görmemizin ardından “Bu konuda bir çözüm üretebilir miyiz” diye düşünmeye başladık.

Projenizi nasıl bir çalışma sonunda hayata geçirdiniz?
Her yeni başlayan girişim gibi “Acaba çok dar bir kısma ait bir problemi mi çözmeye çalışıyoruz” sorusuna cevap verebilmek için yaklaşık 150 farklı profilden insanla görüşmeler yaptık. Kullanıcı ihtiyaçları hakkında detaylı bilgi sahibi olduk. Çalışmalara 2015’in başında başladık. Şu andaki cihazımız bizim üçüncü prototipimiz. İlk prototip, birçok kullanıcı tarafından tasarımı nedeniyle olumsuz dönüş aldı. Kullanıcıları bu süreçlere dahil ederek final tasarıma ulaştık. Donanım konusunda daha önceden tasarım tecrübemizin olması ürün geliştirme sürecinde bize oldukça hız kazandırdı.

Ercan Erciyes

Ercan Erciyes

Monument nasıl bir açığı kapatıyor?
Fotoğraf ve video çekmek, artık gündelik hayatımızın bir parçası. Giderek artan bu içeriği depolamak ve istediğimizde kolayca ulaşmak, paylaşmak, yedeklerini almak, kısacası bu hatıraları hayatımızın bir parçası haline getirmek zaman alıcı, zorlu bir işlem. Bulut tabanlı çözümler kullanırken tek bir şirkete bağlı kalıyorsunuz ve ömür boyu aylık abonelik ücretleri ödemek zorundasınız. Ayrıca kişisel bilgilerinizin güvenliği sizin için önemli ise bugün bunu sağlayabilecek bir çözüm bulunmuyor. Bugün birçok bulut servisi sadece içerik depolama hizmeti veriyor ve binlerce içeriği yine sizin yönetmeniz gerekiyor. Ayrıca hesabınızın ele geçirilme ihtimalini düşündüğünüzde ikinci bir yedeğinizin olmaması, biriktirdiğiniz tüm hatıraların yok olmasına ya da istemediğiniz kişilerin eline geçmesine neden olabilir. Diğer bir yandan harici diskleri kullandığınızda telefonlarınızdan ya da kameralarınızdan fotoğraf ve videoları sizin transfer etmeniz, klasörlemeniz ve yedeklerini tutmanız gerekiyor. Ayrıca bunlara istediğiniz zaman uzaktan erişmeniz mümkün olmuyor. Monument, fotoğraf ve video yönetimini bir resim çekmek kadar kolaylaştıran bir çözüm. Ayrıca aylık abonelik ya da başka bir ücret ödemenize gerek kalmıyor.

“ÇİN’DE FIRSATLAR VAR”
BEKLENTİLERİ ANLAMAK
Başarılı olmak için en önemli kriterin ürün geliştirmeye başlamadan önce müşterinizi doğru anlamak olduğunu düşünüyorum. Bunun için yapabileceğiniz tek şey potansiyel kullanıcılarınızı bulmak ve onlarla görüşmek. Kullanıcıların yaşadıkları sorunları ve beklentilerini anlamak, işinizin en kritik aşaması. Bu aşamada elde ettiğiniz bilgiler, önünüzdeki birkaç yılı nasıl planlamanız gerektiğini size anlatacak.

YAPAY ZEKA VE GÜVENLİK
Önümüzdeki yıllarda start up’lar için fırsat gördüğüm alanların başında robot teknolojisi, yapay zeka ve güvenlik uygulamalar geliyor. Bunların gelecekte sıkça karşımıza çıkacak konular olacağını düşünüyorum. Ülke olarak bakıldığında da Çin’in pazar olarak öneminin gittikçe artacağına inanıyorum; oldukça büyük fırsatlar var.

“FARK YARATTIĞIMIZI GÖRMEK İSTİYORUM”
AİLE VE ARKADAŞ FAKTÖRÜ
Girişimcilik yolculuğumuzda en büyük desteği klasik bir cevap olacak ama ailemizden ve arkadaşlarımızdan aldık. Bir girişimcinin arkasında bu destek yoksa zaten ilerlemesinin imkanı yok. O kadar yoğun çalışıyorsunuz ki arkadaşlarınızı, karınızı, çocuğunuzu zor görüyorsunuz. Onlar da sizin için fedakarlık yapmak zorunda kalıyor. Örneğin benim eşim hamile, Semih’in iki çocuğu var. Eğer onların desteği olmasaydı bunların hiçbirini yapmak mümkün olmayacaktı.

HIZLANDIRICI PROGRAMLAR
Bu süreçte özellikle Startupbootcamp-İstanbul ve İTÜ Gate hızlandırıcı programlarının başarımızda çok büyük etkisi oldu. Sağladıkları network dışında stratejinin geliştirilmesi, finansal modelin oluşturulması gibi daha birçok konuda bize önemli katkı sağladılar. Onlar da gerçekten ailemizin birer parçası oldu. Ne zaman yeni bir gelişme olsa heyecanımızı ilk oradaki ekiplerle paylaşıyoruz. Bu serüvene katılan herkes gibi sunduğumuz ürün/ hizmetin birçok insanın hayatına girdiğini ve fark yarattığını görmeyi hayal ediyorum.

Hangi aşamada “Bu işi başardım, iş fikrim tuttu” dediniz?
Monument’i ilk kez geçtiğimiz ocak ayında Las Vegas’ta düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES’te tanıttık. CES’e gidinceye kadar nispeten daha kısıtlı bir çevrede etkisini izleyebiliyorduk. CES’te oluşan ilgiyi gördükten sonra inancımız daha da katlandı. Fuar sonrasında NBC-Chicago kanalında yayınlanan bir teknoloji programına davet edildik. Bu banttan yapılan bir çekimdi ve tam olarak ne zaman yayına gireceğini bilmiyorduk. Programın yayınlanmasının ardından bir gün bir anda web sitemize yüzlerce kayıt gelmeye başladı. Herkes ürünün ne zaman çıkacağını, nereden satın alınabileceğini öğrenmek istiyordu. Bu bizim için önemli bir gelişmeydi.

Monument’i kurduğunuzda ilk hedefiniz neydi? Bugün bulunduğunuz yere baktığınızda bunu hayal etmiş miydiniz?
İlk günden beri Kickstarter’a çıkmamız gerektiğini biliyorduk. Bu bize hem üretim için ihtiyacımız olan bütçeyi hem daha geniş bir kitleye ulaşmamızı sağlayacak kullanıcı grubunu oluşturmamızı sağlayacaktı. Kickstarter aynı zamanda ürünün pazardaki etkisini seri üretim gibi yüksek maliyetlere gerek kalmadan ölçümlemenize olanak sağlıyor. Projenin başarılı olacağına emindik ama bir anda 700 bin doların üzerine çıkacağımızı ilk günden hayal edemezdik.

NE KADAR YATIRIM ÇEKTİNİZ?
Kickstarter’dan 40 günlük kampanya sonunda 704 bin dolarlık yatırım çektik.

Kicstarter’dan fon toplamaya nasıl karar verdiniz? Orada nasıl bir süreç işledi?
Kickstarter gibi kitle fonlama platformları özellikle donanım start up’ları için oldukça önemli bir araç. Burada başarılı olabilmenin en önemli kriteri ise kampanya öncesinde yaptığınız hazırlıklar. Bu kampanyanın neredeyse yüzde 80’ini oluşturuyor. Çünkü kampanyanızı başlattığınızda sizi destekleyecek bir kitlenin hazır olması ve oluşan momentumu sürdürmenizde yardımcı olması gerekiyor. Biz kampanya öncesinde kullanıcı kayıtlarını önemli ölçüde artırdık ve medya hazırlığımızı yaptık. Sadece kampanya hazırlıkları için 3 aydan fazla çalıştık.

Monument, Kickstarter’dan en çok fon toplayan Türk girişimi oldu. Bunu nasıl başardınız? Yatırım yapmak için Monument’i seçmelerinde neler etkili oldu?
Resim depolama ve içeriğin yönetimi herkesin yaygın olarak yaşadığı ortak bir sorun. Bugüne kadar örnek alınan bir kullanıcı tecrübesi hala oluşmadı ve burada ciddi bir pazar potansiyeli var. Monument ile kullanıcılara bu doğrultuda aradıkları çözümü sunduğumuzu görüyoruz. 40 günlük kampanya sonunda 5 bin 29 destekçi ile 704 bin dolara ulaştık.

Yurtdışına ilişkin hedefleriniz neler?
Monument için Kuzey Amerika pazarına öncelik veriyoruz. Kickstarter kampanyasında da açık ara talep buradan geldi. Ayrıca Amazon.com’un Exclusives Programı’na kabul edildik. Bu program da Kuzey Amerika pazarındaki fırsatları değerlendirmemiz açısından önemli. Şu anda Amazon’un desteklediği sınırlı sayıdaki tüketici elektroniği ürününden biriyiz. Halen birçok ülkeden çok sayıda distribütörlük teklifi alıyoruz. İlerleyen zamanda kademeli olarak daha geniş bir coğrafyaya açılmaya başlayacağız.

Üretime ne zaman başlayacaksınız?
Üretim hazırlıklarına çoktan başladık bile. Amacımız Eylül 2016’da ürünleri ilk destekçilerimize ulaştırmak. Kickstarter kampanyasına başlamadan önce Çin’deki üreticimizle deneme üretimleri yapmış olmamız bu süreçte bize önemli bir avantaj sağladı.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.