MV Holding, Gedik Yatırım, Netmarble Türkiye ve Bahçeşehir Üniversitesi, girişimcileri bir çatı altında toplamak ve onlara 360 derece destek vermek için StartersHub’ı hayata geçirdi. Yatırım odağı finansal teknolojiler, nesnelerin interneti ve büyük veri, oyun ve yaşam bilimleri olan platformun ana yatırımcısı olan MV Holding’in icradan sorumlu yönetim kurulu üyesi Ebru Dorman, “Üç aylık başvuru döneminde 63 farklı ülkeden 500’den fazla başvuru aldık. Bunların yüzde 65’inden fazlası yurtdışından geldi. 2015’te 30’dan fazla start up’a destek olmayı planlıyoruz” diyor.
ÖZLEM BAY YILMAZ [email protected]
MV
Holding, Gedik Yatırım, Netmarble Türkiye ve Bahçeşehir Üniversitesi, Türkiye ve çevre ülkelerde girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve desteklemek üzere geçtiğimiz haziran ayında StartersHub’ı hayata geçirdi. Bu yeni oluşum, yeni kurulan girişimlerin hızla büyüyen, başarılı, global şirketler olması için gerekli girişim sermayesini ve stratejik ortaklıkları sağlayacak. Bu ortak çalışma alanında, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan girişimlere dünya standartlarında bir destek sağlanması hedefleniyor. Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük hızlandırma programı Startupbootcamp’in İstanbul bacağını da içine alan StartersHub, yenilikçi bir fikri olan ve bunu bir iş modeline dönüştürmek isteyen girişimciden piyasaya sürecek bir ürünü olan ya da iş modelini bir ileri seviyeye taşımak isteyen şirketlere kadar herkese açık bir yapı. StartersHub konseptinin ilk destekçilerinden ve ana yatırımcısı olan MV Holding’in icradan sorumlu yönetim kurulu üyesi Ebru Dorman, “Buradan çıkacak başarılı start up’lardan bir kısmına ileride direkt yatırımcı olarak ortak olmayı değerlendireceğiz. Aynı zamanda diğer iştiraklerimiz ile sinerji yaratabilecek girişimlere iş ortağı olarak da destek vereceğiz” diyor. Değer yaratmak üzere her türlü işbirliğine hazır olduklarını vurgulayan MV Holding İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Dorman, StartersHub’ı ve bu oluşumun girişim ekosistemine nasıl bir değer katacağını Start Up’a anlattı.
StartersHub nasıl ve ne zaman ortaya çıktı?
StartersHub, girişimcilik ekosistemi oyuncularının bir çatı altında toplanması ve girişimcilere daha uzun soluklu, 360 derece destek verme fikrinden ortaya çıktı. Fiziksel olarak 12 Haziran 2015’te kapılarını dünyaya açtı. Bir eşi daha yok. Biz bir ortak çalışma alanı değiliz, kuluçka merkezi değiliz, hızlandırma programı değiliz. Biz bunların hepsini ve daha fazlasını içeren bir platform, bir “enabler”ız. Ortaya çıkış hikayesi kurucu ekibin tecrübelerinden kaynaklanıyor. Daha önce ekosistemin öncülerinden olarak kuluçka merkezleri ve hızlandırma programları yürüttük ama maalesef dünya standartlarında başarı hikayeleri çıkarmak için bunların kendi başlarına yetersiz kaldığını gördük. Bu programlardan çıkan şirketler, henüz Türkiye veya yurtdışından venture capital almaya hazır durumda olmuyor. Arada bir boşluk, karşılanmayan bir destek ihtiyacı var.
KAÇ GİRİŞİMCİYE DESTEK VERİLDİ?
2014’te 9 girişimciye destek olduk. 2015’te ise 30’dan fazla girişimciye destek olmayı planlıyoruz.
StartersHub takımı kimlerden oluşuyor?
Takım, girişimcilik ekosisteminde son birkaç yıldır aktif bulunan insanlardan oluşuyor. Fikir babası Ersin Pamuksüzer, 1990’lardan beri seri girişimci olarak zaten dünya çapında projelere imza atmış biri. Bu takımın ilk bir araya geldiği operasyon Başakşehir Belediyesi ortaklığında yapılan LivingLab İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Merkezi. Ardından dünyanın en büyük akselerasyon programı ağı olan Startupbootcamp programını İstanbul’a getirmek ve Bahçeşehir Üniversitesi ortaklığında yürütmek yer alıyor.
Yatırım ortaklığındaki kurumlar nasıl bir araya geldi?
Gücünü teknoloji sektöründen alan MV Holding, StartersHub konseptinin ilk destekçilerinden ve ana yatırımcısı. Altyapı ve finansal tecrübesinden yararlandığımız Gedik Yatırım Holding de ilk ortaklarımızdan… Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı olarak kurduğumuz yapı StartersHub’ın yüzde 100 sahibi. Bu şekilde yatırımcılarımızın hem vergisel avantajları oldu hem transparan bir yönetim ve fon güvenliği sağlanmış oldu. Bahçeşehir Üniversitesi daha önce Startupbootcamp İstanbul 2014 hızlandırma programı çerçevesinde ortak çalıştığımız bir kurumdu ve hem takıma hem yapılan işlere olan güvenlerinden dolayı bu yeni projemizde bulunmaktan heyecan duyacaklarını bildirdiler. NetMarble, oyun sektöründeki girişimcilerle yakınlaşmak için bir yapı oluşturmayı düşündüğü sırada yollarımız onlarla da kesişti ve bunu StartersHub yapısı altında gerçekleştirmeye karar verdiler.
Başarı hikayesi
Y COMBINATOR’A GİRDİ: Yurtdışı başarı hikayelerinden başlayacak olursak, adını henüz açıklayamayacağımız yatırımlarımızdan biri dünyanın en büyük hızlandırma programı olan Y Combinator’a girdi. Geçen yıl bize sadece fikir aşamasında gelmiş olan bu ekip, bizim programımıza katılmalarından 4 ay sonra San Francisco’ya gidip bu programa kabul edildi.
SAN FRANCISCO’DA KULLANILIYOR: Bir başka yurtdışı başarı hikayesi ‘i-papers’ ismindeki eğitim yönetim sistemi aracı olan girişimimiz. Şu an San Francisco ve New York dahil 12 adet k12 okulunda aktif olarak kullanılıyor.
PİLOT PROJELER DEVREDE: Başka bir başarı örneği ise bir ‘Tag2Sense’ isimli tedarik zincirini akıllı hale getiren start up’ımız. Netlog Lojistik, Turkcell, Arçelik, Atabay İlaçları, Havi Lojistik, Keyveni Catering, Pixtrading ve MSE-Europe gibi sektörün öncü şirketlerinde pilot projelerle ürün kullanımı başladı. Şu an Tag2Sense ürünlerinin seri üretim aşamasına geçilmiş olup üretimin tamamlanmasıyla birlikte perakende ve proje bazlı satışlar başlayacak.
ORTALAMA KAÇ YATIRIM YAPILACAK?
Yılda 30-40 yatırım yapmayı planlıyoruz.
StartersHub’ın kurulması ne kadar sürdü?
Planlama süreci ve sistemin şekil alması 5-6 ay aldı. Sistemin ayağa kalkması 2 ay sürdü. Buna merkezimizin 6 haftalık inşaat süresi de dahil. Kanyon’un hemen yanındaki bin metrekarelik açık plan ofisimiz ziyaret eden herkesin çok etkilendiği bir yer oldu. Kapılarımızı dünyaya 12 Haziran’da açtık. Haziran bitmeden içeride 120 kişi oturuyordu bile. Beklediğimizin üstünde bir ilgiyle karşı karşıyayız.
Ne kadarlık bir başlangıç sermayesiyle yola çıkıldı?
Küçük bir fonla yola çıkma kararı aldık ve 22 milyon TL’lik kuruluş sermayesiyle başladık. İş modelimizi kanıtlamamızı takiben bir sermaye artışı planlıyoruz.
Ne tür girişimleri destekliyorsunuz?
Yenilikçi bir fikri olan ve bunu bir iş modeline dönüştürmek isteyen girişimciden, piyasaya sürecek bir ürünü olan ya da iş modelini bir ileri seviyeye taşımak isteyen şirkete kadar herkese kapımız açık. Stratejik ortaklarla yürüteceğimiz yatırım odağı alanlarımız; finansal teknolojiler, nesnelerin interneti, büyük veri, oyun ve yaşam bilimleri. Bir de Startupbootcamp İstanbul hızlandırma programımız var ve buraya her türlü teknoloji şirketi başvurabiliyor.
Girişimcilere ne gibi destekler veriliyor?
StartersHub, girişimlere 250 bin dolara kadar doğrudan yatırım yapabiliyor. Ortaklarımız aracılığıyla yatırım miktarları daha da yukarı çıkabilecek. Yılda 30-40 yatırım yapmayı planlıyoruz. Yatırım yapılan start up’lara, her türlü altyapı imkanı ve ofis alanı sunuluyor. Girişimciler StartersHub’ın imkanlarından nasıl yararlanıyor? 7/24 açık bir başvuru sistemimiz var. Bunun için web sitemizde bir alan hazırlıyoruz. Ayrıca f6s isimli uluslararası platformu da aktif olarak kullanıyoruz. Mentorlarımızın önerilerine çok değer veriyoruz ve onların aracılığıyla da bir akış yaratmaya başladık.
Girişimcilere fonlama nasıl yapılıyor?
Programlara katılmadan da StartersHub yatırımlarından ve desteklerinden yararlanmak mümkün. Bu konuda esnek bir duruşumuz olduğu için bunu proje bazlı değerlendirmeye tâbi tutuyoruz.
Sadece Türkiye’deki girişimciler mi destekleniyor?
StartersHub olarak Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu ağırlıklı olmak üzere bütün ülkelerden girişimcileri destekliyoruz. Üç aylık başvuru döneminde Startupbootcamp İstanbul programına 63 farklı ülkeden 500’den fazla başvuru aldık. Başvuruların yüzde 65’ten fazlası yurtdışından geldi.
Bugüne kadar kaç girişimciye destek oldunuz?
Bu yıl StartersHub ailesine katılan Startupbootcamp İstanbul kapsamında 2014’te 9 girişimciye destek olduk. 2015’te Startupbootcamp İstanbul, Gamebootcamp dahil olmak üzere StartersHub olarak 30’dan fazla girişimciye destek olmayı planlıyoruz. Kurucularımızın kişisel tecrübeleri göz önünde bulundurulduğunda bugüne kadar desteklediğimiz girişim sayısı çok daha yüksek seviyelerde.
En büyük fonlamayı kime yaptınız?
StartersHub olarak bu soruyu cevaplamak için çok erken. Kurucu ortaklarımızın en büyük yatırımı Turkcell girişimine oldu diyebiliriz.
GİRİŞİMCİLERE NELER SUNULUYOR
YENİ HİZMETLER: StartersHub çatısı altında, ofisimizin içinde hizmet sağlayıcılar mevcut. Bunların bir kısmı bedelsiz, bir kısmı da piyasa fiyatlarının çok daha altında hizmet sunuyor. Hisse karşılığında hizmet sağlayabilecek olanlar da var. Bu hizmetlerin içinde yazılım, tasarım, UI/UX, hukuk, müşavirlik, muhasebe, growth hacking, video üretimi, animasyon ve motion graphics gibi birçok alan bulunuyor. Yeni hizmetler ekleniyor.
MENTOR AĞI VAR: Değer yaratmada en önemli faktörlerden biri de mentor ağımız. Çok kıymetli mentorlarımız bilgi ve tecrübe birikimlerini eşleştikleri girişimcilerle paylaşıyor, networklerine erişim sağlıyor, girişimcilerimizin zorlu serüvenlerinde en önemli destekçilerinden oluyorlar. Oyun alanında dünyanın önde gelen oyun şirketlerinden NetMarble ile hem yatırımcı hem stratejik ortak olarak işbirliği yaptık ve Gamebootcamp adını verdiğimiz programı başlattık.
STRATEJİK ORTAKLAR: Borsa İstanbul, Microsoft, WSI gibi önemli ortaklarımız da var. Microsoft’un her girişimimize sağladığı destekler içinde yılda 120 bin dolar değerinde Azure bulut hizmeti, Visual Studio ve Office gibi yazılımlara ücretsiz erişim, eğitim programına erişim ve kurumsal müşteriler ile bağlantı sağlanması var.
0 yorum