1.PROJE
App Store’da 153 ülkede en iyi yeni oyunlar listesinde birinci seçilen Recontact: İstanbul’un yaratıcısı Kıraarthane Games’in kurucusu Eray Dinç, “Yeni oyunlar üretmeyi hedefliyoruz. Bu oyun serisini diğer şehirlerle devam ettireceğiz” diyor.
Simay-Eray Dinç
Eray Dinç, 27 yaşında ödüllü bir yönetmen. Uluslararası ve ulusal film festivallerinde 13 ödülü var. Sadri Alışık Akademi’de 5 yıldır sinema bölüm başkanlığı yapan ve sinema yönetmenliği üzerine dersler veren Dinç, geçen yıl kız kardeşiyle birlikte video sanatını ve video oyun dinamiklerini birleştirmeye karar verdi. Bu girişimden mobil oyun Recontact: İstanbul projesi doğdu. AppStore’da Apple tarafından Türkiye’nin en iyi oyunu seçilen Recontact: İstanbul, 150’den fazla ülkede 2015’in en iyi oyunları listesinde yer aldı. Dinç, girişim fikirlerini ve mobil oyun alanındaki hedeflerini şöyle anlatıyor:
5 KİŞİLİK EKİP
“Kız kardeşim Simay Dinç, başarılı bir girişimci olmasının yanı sıra filmlerimin de yapımcısıydı. İstanbul’un başrolde olacağı, video sanatını ve mobil oyunu harmanlayacağımız mobil oyun fikrini birlikte geliştirdik. Bu fikir bizi çok heyecanlandırınca ekibimizi kurup oyun için çalışmalara başladık. Şirketimizi sıfır sermayeyle kurduk. Melek yatırımcılardan destek istemedik. Tamamıyla asgari bütçeyle bir araya gelen 5 kişilik yetkin ekip, entelektüel bilgi birikimlerini harmanladı. 3 ay gibi kısa bir sürede de projemizi hayata geçirdik.
YENİ ŞEHİRLER GELİYOR
Filmlerimin tamamının ana konusu sürekli kayıt altına alınmak, dijital olarak dikizlenmek ve gözetlenmek gibi temalardan oluşan eleştirel çalışmalardı. Bununla ilgili yeni bir film projesi geliştirirken sadece güvenlik kameralarından oluşan bir polisiye senaryo ortaya çıktı. Sonrasında bu projenin daha interaktif bir yapısı olabileceğine karar verdiğimde Recontact için ilk kıvılcımlar ortaya çıkmıştı. Video sanatını ve mobil oyun dinamiklerini harmanladığımız bu oyunun sonu da sürpriz bir eleştirel yapıyla son buluyor. “Kayıt altındaki bir şehirde gözetleyen miyiz yoksa gözetlenen mi?’’ Video sanatı ve mobil oyunun harmanlandığı ilk proje olan Recontact:İstanbul, Temmuz 2015’te AppStore editörleri tarafından seçilerek 153 ülkede en iyi yeni oyunlar listesinde birinci oldu. İstanbul’un başrolde olduğu sıra dışı mobil bulmaca oyunumuz Çin’den İtalya’ya kadar bütün önemli yayınlarda yer aldı. Bugün 11 dilde AppStore’da yer alan Recontact:İstanbul, günde yüzbinlerce kişi tarafından görüntüleniyor. Recontact serisini diğer önemli şehirlerle devam ettirmeyi ve video sanatıyla mobil oyun birlikteliği üzerine tasarlanmış yeni oyunlar üretmeyi hedefliyoruz.
Şirket adı: Kıraarthane Games Marka: Recontact: İstanbul Girişimciler: Eray Dinç, Simay Dinç Kuruluş tarihi: 2016 Sektörü: Sinema ve mobil oyun Faaliyet alanı: Dijital Sanatlar Melek yatırımcı: Yok Sermaye ihtiyacı: Var
SIRA POLİSİYE OYUNDA
Bu yıl yapmak istediğimiz bir diğer proje, interaktif sinema olarak tanımlayabileceğimiz bir polisiye mobil oyun projesini hayata geçirmek. Hikayesini ve sinema oyuncularını içinde barındıran geniş kapsamlı bir macera üretmek istiyoruz. Bu macerayı oynayan oyuncular, tamamı gerçek olan görüntüler üzerinde olay yeri inceleme yapabilecek, şüphelileri sorgulayarak suçluları tespit etmeye çalışacak, güvenlik kameralarını ve belgeleri inceleyerek sonuca ulaşmak için ter dökecek. Önümüzdeki dönemde mobil dünyada farklılık ve fayda yaratmak isteyen paylaşım ekonomisini gündemine almış akıllı para yatırımcılarına açığız.”
Okan Arıkan
2.PROJE “CİDDİ BİR TALEP VAR”
Mikado Yayınları’nın kurucusu Okan Arıkan, bebek ve çocukların gelişimine önemli katkı sağlayan eğitim seti Adım Adım’ı yurtdışına açmayı planlıyor. Arıkan, “Geliştirdiğimiz setin yurtdışında örneği yok. Fuarlarda büyük ilgi görüyor” diyor.
Okan Arıkan, Mikado Yayınları’nın sahibi. 45 yaşında olan Arıkan, 10 yıl önce 35 yaşındayken Sudoku merakı sayesinde girişimci oldu. Mantık bulmacası Sudoku’nun algoritmasını çözen Arıkan, Sudoku çılgınlığını Türkiye’de ilk defa kitap haline getirerek yayıncılık işine girdiğini belirtiyor. Arıkan’ın Sudoku’dan sonra ikici projesi ise bebeklerin ve çocukların gelişimlerine katkı sağlayan eğitim seti Adım Adım’ı çıkarması oldu. Arıkan, 9-48 aylık bebeklerin gelişimine katkı sağlayan eğitim seti Adım Adım’ı, Türkiye’den sonra yurtdışına ihraç etmeye hazırlanıyor. Arıkan, projesini şöyle anlatıyor:
BAŞLANGIÇ SUDOKU
“1971 doğumluyum. 1989’da TED Ankara Koleji’nden mezun oldum ve 1993 yılında ODTÜ Elektrik Elektronik Bölümü’ne başladım. Yüksek lisans için University of Baltimore’u seçtim. Amerika’da uzun yıllar sigorta ve finans sektörlerinde üst düzey yöneticilik yaptım. Türkiye’de de pazarlama alanında çalıştım ve ilk Sudoku bulmacalarının algoritmasını çözdükten sonra Mikado Yayınları’nı kurdum. 2009’da çocukların gelişimi için Adım Adım setini hayata geçirdim. Bu süreçte Türkiye ve dünyadaki çocuk gelişimi alanındaki tüm çalışmaları inceledim. Yurtiçi ve yurtdışında uzmanlarla mesai yaptım.
“ÖĞRETİCİ KİTAP AZ”
Mikado Yayınları çocuklara yönelik bir yayın evi. Yaptığım araştırmalarda belli yaşın altındaki çocuklara yönelik yeterince eğitici, öğretici malzeme ve kitap olmadığını fark ettim. Uzmanların görüşlerine göre çocukların zihinsel ve bedensel gelişimi için 9-48 ay arası son derece önemliydi ve biz de Adım Adım eğitim setini, uzman pedagog ve psikologlardan oluşan bir ekiple hazırladık. Adım Adım setini hazırlarken gelecek nesillerin, eğitim ve öğretim hayatlarında daha başarılı olmasını amaçladık. Her aya özel olarak Adım Adım setlerini geliştirdik. ‘Eğlenceli eğitim, planlı gelişim’ sloganıyla yola çıktık.
Şirket adı: Mikado Yayınları Marka: Adım Adım Girişimci: Okan Arıkan Kuruluş tarihi: 2006 Sektörü: Yayıncılık Faaliyet alanı: Kitap Melek yatırımcı: Yok Sermaye ihtiyacı: Var
“İLGİ YÜKSEK”
Bugüne kadar 500 binin üzerinde Adım Adım eğitim setini, aileler satın aldı. Uzman pedagoglar ve psikologların hazırladığı, çocukların gelişimine destek olan setimiz yurtdışında da büyük ilgi gördü. Geçtiğimiz yıllarda Adım Adım, İngiliz yayıncılarla beraber dünyanın en büyük kitap fuarı olan Frankfurt fuarında İngilizce olarak yer aldı ve tüm dünya ülkelerinden talep gördü. Çocukların gelişiminde, akranlarına kıyasla fark yaratan Adım Adım setleri, çocuklarla ebeveynleri arasında da güçlü bir bağ oluşmasını sağlıyor. Yurtdışında katıldığımız fuarlarda Adım Adım seti büyük ilgi gördü. Yurtdışında da bir örneği olmadığından gelecek planlarımız arasında farklı dillerde gelişim setleri hazırlamak var. Hatta bu konuda çalışmalara da başladık. Çin, Endonezya, Almanya, Fransa, İspanya’dan ciddi talep var. Bu talebi karşılamak için ülkemize özel olan çalışmaları biraz daha globalleştirerek yeni versiyon çalışmalarını başlattık.”
Emre Bayıksel-Nevra Tekin-Ozan Ersen
3.PROJE “YURTDIŞINDA YAYILMAK İSTİYORUZ”
Dubai’de ofis açan Türk yazılım şirketi Lineris’in kurucu ortağı ve genel müdürü Ozan Eren, “Türkiye ve Dubai’de bulunan ofislerimizi başka stratejik noktalara da genişletmek istiyoruz. Hedefimiz, pazarda global bir oyuncu haline gelebilmek” diyor.
Ozan Eren, CRM yazılımları üreten Lineris’in kurucu ortağı. Üniversiteden beri kurumsal yazılım alanında çalışmalar yapan Eren, 5 yıl önce iki ortağı Nevra Tekin ve Emre Bayıksel’le kendi yazılım şirketini kurdu. Önümüzdeki dönemde pazarlama ve e-ticaret konularına ağırlık vereceklerini söyleyen Eren, “Bunları büyük hacimli verileri bulut ortamında çok hızlı işleyeceğimiz sipariş önerme yazılımımız takip edecek” diyor. 50 bin TL ile yola çıktıklarını, bugünkü cirolarının ise 3,5 milyon TL’yi aştığını söyleyen Eren, her yıl yüzde 30-35 bandında büyüdüklerini belirtiyor. Eren, Lineris’i ve planlarını şöyle anlatıyor:
“DOĞRU ZAMANI BEKLEDİM”
“İstanbul Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okuduktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde MBA yaptım. Üniversitede öğrenci olduğum 1997 yılından beri kurumsal yazılımlar alanında çalıştım. Danışmanlık, proje yönetimi, satış, orta ve üst düzey yöneticilik yaptım. Küçük ölçekli organizasyonları alıp büyütme konusunda oldukça deneyim kazandım ve kendi işimi kurma fikri oluştu. İş fikri ilk günden itibaren vardı ancak doğru zamanı belirlemek gerekiyordu. Piyasada faaliyet alanımızda hizmet veren şirketlerin neredeyse tamamı çok geniş bir ürün yelpazesinde çalışıyordu. Ancak biz diğer şirketlerden ayrışarak ve farklılaşarak başarılı olabileceğimize inanıyorduk. Bu doğrultuda daha stratejik ve spesifik bir alanda, derinlemesine uzmanlık geliştirerek butik hizmet vermeyi seçtik.
“DUBAİ’DE OFİS AÇTIK”
Lineris Solutions adından da anlaşılacağı üzere çözüm sağlayan bir bilişim şirketi. CRM veya daha bilinen haliyle müşteri ilişkileri yönetimi konusunda kurumsal yazılım geliştiriyoruz, bu konuda danışmanlık ve eğitim veriyoruz. Şirketimizi 50 bin TL özsermayeyle kurduk ve destek almadık. Kurulduğumuz 2011 yılından bu yana her yıl ciddi büyüme oranları kaydederek ilerliyoruz. Türkiye’de geliştirdiğimiz uzmanlığımızı Balkan ülkeleri, Rusya ve Ortadoğu ülkelerine de yayıyoruz. Özellikle Ortadoğu’ya daha yakın olabilmek ve daha iyi hizmet verebilmek için geçen yıl Dubai’de bir ofis açtık.
Şirket adı: Lineris Bilgi Sist. A.Ş. Marka: Lineris Solutions Girişimciler: Ozan Ersen, Nevra Tekin, Emre Bayıksel Kuruluş tarihi: 2011 Sektörü: Bilişim Faaliyet alanı: Yazılım Melek yatırımcı: Yok Sermaye ihtiyacı: Var
3 KRİTİK STRATEJİ
Gelecekle ilgili stratejimizi 3 alanda belirledik. Bunlardan ilki, odağımızı dağıtmadan, özümüzden vazgeçmeden yeni uygulamaları da hizmet portföyümüze sokacağız. Coğrafik olarak da şu anda Türkiye ve Dubai’de bulunan ofislerimizi başka stratejik noktalara da genişletmek istiyoruz. Hedefimiz pazarda global bir oyuncu haline gelebilmek. Üçüncü ve en az ilk ikisi kadar önemli olan konu ise AR-GE merkezi olabilmek. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını görüp bunlara uygun çözümler geliştirmek şirket DNA’mızda var. Bunu daha sistemli ve sürekli hale getirmeyi arzu ediyoruz.”
Yaşar Çelik
4.PROJE “4 YILDA YARIM MİLYARI YAKALARIZ”
Biletall.com, geçen yıl yüzde 50 büyüyerek 108 milyon TL ciroya ulaştı. Sitenin CEO’su ve kurucusu Yaşar Çelik, “Türkiye’de bilet pazarı çok büyük. 4 yıl sonra 500 milyon TL ciro yapabileceğimizi öngörüyoruz” diyor.
Yaşar Çelik, 26 yaşında Kayserili genç bir girişimci. Erciyes Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Hayatındaki dönüm noktası 30 yıllık aile şirketini e-ticarete girmeye ikna etmesi oldu. Çelik’in otobüs şirketlerine yazılım çözümleri sunan aile şirketi, Türkiye’nin en büyük yolcu bileti satan e-ticaret sitelerinden birine dönüştü. 9 yıl önce 50 bin TL ile yola çıkan Çelik, bugün Biletall.com’la 108 milyon TL ciroya ulaştı. Çelik, “Dünyanın herhangi bir A noktasından B noktasına gidişte tüm biletleri tek elden sağlamayı hedefliyoruz” diyor. Çelik, Biletall’ın hikayesini ve 9 yılda geldiği noktayı şöyle özetliyor:
“FIRSATI GÖRDÜK”
“Aile şirketimiz İpek Bilgisayar’la uzun yıllar şehirlerarası otobüs şirketlerine hizmet verdik. Sektörü incelediğimizde pazarın son derece büyük olduğunu ve internet ortamında henüz bilet satışıyla ilgili bir çalışma olmadığını gördük. Biz de çözüm olarak “Madem bizim müşterilerimiz otobüsle yolcu taşıyor, biz de onlarla anlaşıp internetten otobüs biletlerini satalım” dedik. ARGE ekibimizle ‘Ulusal Bilet Dağıtım Sistemi’ projesini oluşturduk. TÜBİTAK da destek verince otobüs ve uçak şirketlerinin yanı sıra İDO ile anlaşmalar yaptık. Onların yazılımlarıyla Biletall sistemini entegre ederek işe başladık.
“2,2 MİLYON BİLET SATTIK”
Biletall A.Ş. 50 bin TL sermayeyle kuruldu. İlk yılın sonunda 500 bin TL ciro elde ettik. 9 yıllık süreçte her yıl bir önceki yıla göre en az 2 kat büyüdük. 2015’te TOBB’un düzenlediği ‘Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen Şirketleri’ yarışmasında yüzde 267 büyüme oranıyla 27’nci sırada yer aldık. 2012’de 18 milyon TL olan ciromuzu 2014’te 72 milyon TL’ye, 2015’te ise 108 milyon TL’ye taşıdık. Bugün ürün sepetimizde 115’ten fazla şehirlerarası otobüs şirketinin biletleri, 500’den fazla havayolunun biletleri, TCDD biletleri ve İDO biletleri var. Geçen yıl sistemlerimiz üzerinden 100 milyon adet sorgu, 10 milyon adetin üzerinde de işlem yapıldı ve 2,2 milyon adet bilet satışı gerçekleşti.
Şirket adı: Biletall İç ve Dış Tic. A.Ş. Marka: Biletall.com Girişimci: Yaşar Çelik Kuruluş tarihi: 2006 Sektörü: Ulaşım, E-ticaret Faaliyet alanı: Bilet satış ve dağıtımı Melek yatırımcı: Yok Sermaye ihtiyacı: Var
“PAZAR ÇOK BÜYÜK”
Türkiye’de bilet pazarı çok büyük. Yılda 250 milyon otobüs bileti, 170 milyon uçak bileti, 60 milyon İDO bileti ve 20 milyon tren bileti satılıyor. Şu anda internetin payı bu satışta yüzde 8 ve bu oran hızla yükseliyor. 4 yıl sonra 500 milyon TL ciro yapabileceğimizi öngörüyoruz. Hedefimiz, dünyanın herhangi bir A noktasından B noktasına gidişte tüm biletleri tek elden sağlamak. Ayrıca girişimci adaylar için iFrame adında bir sistem oluşturduk. Bu projeyle kendi sayfasını oluşturup bilet satmak isteyen girişimcilerin sayfaları için altyapı hizmeti sağlıyoruz. Gelecek yıllarda ilk olarak online satış kanallarımız içerisine TCDD’yi dahil etmeyi hedefliyoruz. Bankalar, elektrik dağıtım şirketleri ve GSM operatörleri ile kampanyalar düzenleyerek kullanıcılarımıza her konuda maksimum faydayı sağlamayı planlıyoruz.”
Eren Alphan – Ali Atalık
5.PROJE “HEDEFİMİZ 1 MİLYON KULLANICI”
N’oluyo aylık 3,5 milyon tekil ziyaretçiye ulaştı. Platformun kurucu ortağı Eren Alphan, “2016’nın ilk yarısında N’oluyo Android ve iPad native uygulamaların piyasaya girmesiyle 1 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.
N’oluyo, televizyon odaklı bir sosyal içerik platformu. Kullanıcılar, N’oluyo’ya üye olarak yerli ve yabancı 15 binden fazla TV programını takip edebiliyor. iPhone uygulaması 4 ayda 65 bin üyeye ulaşan N’oluyo’nun kurucularından Ali Atalık 36, Eren Alphan ise 33 yaşında. Her ikisi de yurtdışındaki prestijli üniversitelerden mezun. Atalık, üniversiteden sonra 7 yıl Eczacıbaşı Topluluğu’nda, Alphan ise çeşitli reklam ajanslarında çalışmış. 3 yıl önce kendi işlerini kurmaya karar veren ikiliden Alphan, iş fikirlerini ve markalarının doğuş hikayesini şöyle anlatıyor:
ÖRNEKLERİ ARAŞTIRDILAR
“N’oluyo’yu hayata geçirmeden önce çeşitli reklam ajanslarında çalıştım. Bu süreçte dijital mecralar konusunda tecrübemi derinleştirdim. 9 yıl içerisinde markalar için birçok proje ürettim, bunlardan bazıları için ‘Keşke biz yapsaydık’ dediklerim oldu. Ortağım Ali de Eczacıbaşı Topluluğu’nun çeşitli markalarında 7 yıl çalıştı. İkimizin de içinde kendi işimizi yapma fikri vardı. N’oluyo’nun iş fikri ise 3 yıl önce televizyon izlerken oluştu. Benimle aynı programı seyredenlerin Twitter’da konuşmalarını takip etmeye çalıştığımda, bu konudaki meşakkatli durum bizi harekete geçirdi. Ortağım Ali ile N’oluyo’nun doğru bir proje olduğuna karar verdikten sonra yurtdışında bize örnek olabilecek platformları araştırmaya, rakip analizi yapmaya başladık.
4 AYDA 65 BİN ÜYE
iPhone uygulama ve web çalışmalarına 2014’ün ilk çeyreğinde başladık. Web sitemizi Ocak 2015’te yayına aldık ve 1 yılın sonunda televizyon tutkunlarından oluşan sitemiz, aylık 3,5 milyon tekil ziyarete ulaştı. Web ile eş zamanlı yürüyen ama düşündüğümüzden çok daha fazla zaman, sabır ve yatırım alan iPhone uygulamamız geçtiğimiz ağustosta yerini aldı ve 4 ay içinde 65 bin üyeye ulaştı. Platformun bu hale gelmesinde en önemli etken N’oluyo ekibi oldu. Televizyon tutkunlarından oluşan bir ekibimiz var. Hal böyle olunca da yeni ürün geliştirme ve bunu da doğru içerikle birleştirme konusunda güzel işler ortaya çıkartıyoruz.
Şirket adı: Ekran İşleri Marka: N’oluyo Girişimciler: Ali Atalık, Eren Alphan, Burçin Ergünt Kuruluş tarihi: 2014 Sektörü: Eğlence /Televizyon/ Medya Faaliyet alanı: Online medya Melek yatırımcı: Yok Sermaye ihtiyacı: Var
YENİ PROJELER
Öncelikli hedefimiz izlediğiyle ilgili içerik arayışında olan herkesi N’oluyo kullanıcısı yapmak. 2016’nın ilk yarısında N’oluyo Android ve iPad native uygulamaların da piyasaya girmesiyle yıl sonuna kadar 1 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun dışında şu an üzerinde daha yoğun çalıştığımız televizyon ve dizi kategorisinin ötesinde spor ve sinema kategorilerine de yoğunlaşarak farklı kullanıcı ihtiyaçlarına da cevap verebilmek istiyoruz. Ayrıca yerli dizi ihracatının ivme kazanmış olduğu bu dönemde N’oluyo’nun da farklı coğrafyalarda varlık göstermesini istiyoruz. Henüz melek yatırımcılardan bir destek almadık. Doğru yatırımcıdan gelecek sermayeyle her alanda daha hızlı büyüyebileceğimize inanıyoruz.”
1 Comment