Bireysel girişimcinin yol arkadaşı


Mükellef, bir şahıs şirketi kurulumu için online olarak tüm işlemleri ve prosedürleri yerine getiren bir girişim. 2019’da kurulan girişim, 7 binden fazla şirketin kuruluşuna aracılık etti. Mükellef Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Okan Şafak, “Hedef, 2022 sonuna kadar 20 bin şirketin online olarak kuruluşunu gerçekleştirmek” diyor.

COVID-19 salgını dijital dönüşümü hızlandırmakla kalmadı, tüketici alışkanlıklarının yanında çalışma hayatının dinamiklerini de kökten değiştirdi. Kısıtlamalar nedeniyle evde kaldığımız dönemde uzaktan çalışma, iş hayatının bir parçası haline geldi.

Neredeyse tüm iş süreçleri online platformlara kaydığı için bu dönemde henüz işini yeni kurmakta olan mikro girişimciler oldukça zorlandı. Ancak teknoloji burada da devreye girdi, kapanma döneminde evden çıkmadan, notere ve ticaret odasına gitmeden şahıs şirketi kurmak isteyenlerin imdadına Mükellef yetişti.

Bir şahıs şirketi kurulumu için online olarak tüm işlemleri ve prosedürleri yerine getiren Mükellef, girişimcilerin işlerini sürdürmesinin yolunu açtı, hatta fatura kesebilir noktaya getirdi. Mükellef’in bu hizmeti, “yeni normal” döneminde de ilgi gördü ve birçok kişi, şirket kuruluşunu, vergi dairesine, notere, ticaret odasına gitmeden online olarak yapmayı tercih etti.

Mükellef’in verilerine göre 2021 yılının ilk yarısında 2020 yılının ilk yarısına kıyasla online olarak şirket kuranların sayısında yüzde 30 artış yaşandı. Mükellef, kuruluş yılı olan 2019’dan bugüne toplam 7 binden fazla şirketin kuruluşuna aracılık etti.

Mükellef üzerinden kurulan şirketlerin faaliyet alanlarına bakıldığında ise son dönemde artan online alışverişlerin de etkisiyle en çok kurye ve e-ticaret şirketleri olduğu göze çarpıyor.

Öte yandan son dönemde internet üzerinden gelir elde eden YouTuber ve internet fenomenleri de şahıs şirketlerini online platform kullanarak kuruyor. Mükellef üzerinden online şirket kurulumunda en yüksek talep

İstanbul’dan gelirken İstanbul’u İzmir, Ankara, Kocaeli ve Bursa takip ediyor. Şirket kurulumundaki yaş aralığında 25-35 yaş grubu ön plana çıkıyor. Oran olarak düşük olsa da 55 yaş üstü de şahıs şirketini online olarak kurmayı tercih ediyor.

360 DERECE BAKIŞ AÇISIYLA UÇTAN UCA HİZMET

Bir girişimci için şirket kurma aşamasında yapılacaklar listesi oldukça uzun. Mikro girişimler şirketlerini kurduktan sonra ihtiyaçları ne, nereden ve nasıl karşılanır gibi pek çok soruya yanıt aramak zorunda kalıyor. Mükellef, burada da devreye giriyor.

Bireysel girişimcinin sadece şirket kurmasına aracı olmuyor, şirketlerini kurduktan sonra online ön muhasebe programı, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Defter hizmeti gibi tüm süreçlerde online olarak hizmet veriyor. Böylelikle şirket sahibi olmak isteyenlere uçtan uca tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir platform sunuluyor.

Süreç, kullanıcıların şirket kurulumu için gerekli olan belgeleri online sistem üzerinden yüklemesi ve belgelerin incelenmesiyle başlıyor. Mükellef ile şirket kuranların, ek bir ücret ödemeden e-imzaları kapılarına kadar ulaşırken, ön muhasebe programı da oluyor.

Girişimciler saniyeler içinde e-fatura kesmeye başlıyor, giderlerini online olarak sisteme girebiliyor. Aynca beyannameler de hazırlanıyor. Hizmetler sadece bununla da sınırlı kalmıyor. Sanal ofis kiralayabiliyor, marka tescili yapabiliyor ve KOSGEB’in yeni girişimcilere sunduğu destekten yararlanmak üzere danışmanlık alabiliyorlar.

Girişimini yurt dışına açmak isteyenler Ingiltere ve Amerika’da da şirketini online olarak Mükellef aracılığıyla kurabiliyor. Dijital iş imkanlarından faydalanmak isteyen girişimciler için önemli bir fırsat yaratmak hedefiyle Ağustos 2021’de Amerika’da ofisini açan Mükellef, yurt dışı açılımını farklı coğrafyalarda sürdürmeyi hedefliyor. Girişimciler şirket kurulumundan finansal süreçlerin yönetimine kadar tüm bu hizmetler için ayda 250 TL + KDV’lik bir bedel ödüyor.

2019 yılında Mükellef’i kurarken temel motivasyonun bir girişimcinin yaşayacağı zorluklara ortak olmak ve hayatını kolaylaştırmak olduğunu söyleyen Mükellef Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Okan Şafak, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Tüm hizmetlerimizi ve yeni yatırımlarımızı güçlü iş ortaklarımızla birlikte hayata geçiriyoruz.

Banka, e-fatura dönüşümü, muhasebe yazılımları, sanal POS, pazar yeri gibi alanlarda Akbank, Mastercard, Garanti BBVA, Ideasoft, Param, Iyzico, Logo işbaşı, Axa Sigorta, Kolektif House, Multinet, N11, Trendyol Go ve Paraşüt gibi birbirinden değerli 36 iş ortağımız bulunuyor. Geliştirdiğimiz ortak proje ve kampanyalarla girişimcinin ihtiyacını karşılıyor, avantajlar yaratıyoruz.”

“2022 SONUNDA 10 ÜLKEDE HİZMET VERECEĞİZ”

Kullanıcıların şirket kuruluşundan tüm finansal ihtiyaçların yönetimine kadar pek çok süreçte Mükellef’i kullanırken farklı kazanımlar elde etmeleri için de çalıştıklarını belirten Şafak, bu kapsamda neler yaptıklarını şöyle anlatıyor: “Kendimizi girişimcinin yol arkadaşı, takımının bir üyesi olarak görüyoruz. Bu motivasyonla da hayatı kolaylaştırıcı tüm imkanları düşünüyoruz. Örneğin bu kapsamda Mükellef mobil uygulamamızı hayata geçirdik.

Kullanıcılarımız süreçlerini mobil telefonları aracılıyla da kolaylıkla takip edebiliyor. Kısa süre önce Mükellef Kart’ı devreye aldık. Kullanıcılarımız bu kart sayesinde iş ortaklarımızın da katkılarıyla çeşitli indirimlerden faydalanabiliyor. Mükellef Kart’a kullanıcılarımızın gündelik hayatlarında bazı avantajlardan faydalanabilecekleri yenilikler eklemek üzere çalışıyoruz.

Tüm bu yatırımlarımızı da kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını takip ederek güçlü iş ortağı ağımızla gerçekleştiriyoruz.” Mükellef ABD ve Ingiltere ile başlayan yurt dışı açılımını büyüterek 2022 sonuna kadar 10 ülkede şirket kurulum hizmeti vermeyi hedefliyor. Şafak, “Bir diğer hedefimiz Mükellef’in hizmet verdiği ülkelerde ofis kurmak. Bunun ilk adımını Amerika’da ofis açarak attık” diyor.

MİKRO GİRİŞİMCİLERE ŞİRKET KURMADAN E-TİCARET YAPMA İMKANI

Mükellef, Mükellef Lite hizmetiyle bireysel girişimcilere çözümler sunmaya devam ediyor. 2021 yılı başında yürürlüğe giren yasayla bir vergi dönemi içinde geliri 240 bin TL’yi aşmayan evden üretim yapan mikro girişimciler, vergiden muaf tutulurken geliri 240 bin lirayı aşanlar şirket kurarak sonraki satışları için fatura düzenlemek zorunda.

Mükellef Lite bu noktada devreye girerek girişimcilerin şirket kurmadan finansal süreçlerini yönetmesine imkan sunuyor. Girişimciler şirket kurmadan kolay ve hızlı bir şekilde online olarak stok ve müşteri takibini yapmanın yanı sıra raporlarını hazırlayabiliyor. Ayrıca KOSGEB girişimcilik ön bilgilendirme ve marka tescil araştırması hizmetlerinden de faydalanabiliyorlar.

RAKAMLARLA MÜKELLEF

Mükellef’te 2021 Ağustos itibarıyla;

  • Binden fazla mali müşavir başvurusu,
  • 35 binden fazla üye kaydı,
  • 7 binden fazla şirket kuruluşu gerçekleştirildi.
  • Mükellef üzerinden yapılan işlem hacmi 8 haneli rakamları aştı.
  • 2021 Ağustos’ta Mükellef Amerika kuruldu.
  • Hedef, 2022 yılı sonuna kadar Türkiye, Amerika ve İngiltere için başlatılan hizmetlerle birlikte toplamda 20 bin şirketin online olarak kuruluşunu gerçekleştirmek.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.