“Türkiye’nin İlk Yerli Blockchain’ini Yaptık”

Blockchain son dönemde etki alanını hızlageliştiren, tüm dünyada bilinirliği ve kullanım alanı gün geçtikçe genişleyen bir teknoloji. Biz de Çağdaş Holding bünyesinde 2018 yılında kurduğumuz Bitci Teknoloji ile bu alanda araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütüyoruz.

Çağdaş Çağlar/Bitci Teknoloji Kurucusu

“Bitci Teknoloji nasıl ortaya çıktı?” dersek, aslında biraz kişisel ilgi ve merakla başlayıp daha sonra tutku ve inançla devam eden bir süreç oldu. Şirketin temelleri 2016 yılında mining işleriyle atıldı.

Daha sonra da bu alanda daha neler yapabilir, neler başarabiliriz diye kafa yorduk, araştırdık, dünyadaki tüm trendleri yakından takip ettik. Bu dönemde Türkiye’ye baktığımızda sadece kripto para alım satım platformları olduğunu gördük.

Biz de buraya çok farklı özellikler getirerek 2018 yılında Bitci.com’u devreye aldık.

Bunun dışında ise kripto paraların günlük hayatta kullanılması için Bitci Pay projemizi hayata geçirdik. Ama asıl önceliğimiz Türkiye’nin ilk blockchain’ini yapıp, ilk yerli ve milli coin’i çıkarmaktı ve bunu da başardık.

Geçtiğimiz yıl içinde de Bitci Teknoloji, Türkiye’de ilk kez yerli imkanlarla, Türk mühendis ve yazılımcılarla kendi blockchain’ini geliştirdi. Bitci Chain tamamen şirketleri blockchain dünyasıyla tanıştırmaya odaklanmış bir yapı.

Bitci Chain’in aynı zamanda kendi coin’i var. Bitci Coin de son dönemde gerçekten kripto para dünyasında en çok konuşulan coin’lerden biri oldu.

Bitci Teknoloji olarak yerli imkanlarla, kendi tasarımcılarımız ve mühendislerimizle geliştirdiğimiz blockchain’imiz üzerinde şu anda çok farklı sektörlere hizmet verebiliyoruz. Bu iş alanlarının başında da spor endüstrisi geliyor.

MCLAREN RACING’İN TERCİHİ

Son yıllarda dünyanın önde gelen spor takımlarının blockchain iş birliklerine ağırlık verdiğini görüyoruz. Burada da ilk olarak ‘taraftar token’ projeleri akla geliyor. Özellikle pandemi döneminde bunların sayısı daha çok arttı.

Burada blockchain teknolojisinin takımlara, kulüplere sunabildiği çok önemli avantajlar var. Biz de Bitci Teknoloji’nin geliştirdiği Bitci Chain ağı üzerinde dünyanın önde gelen spor takımlarıyla taraftar token projeleri geliştiriyoruz.

Bu çalışmaya Türkiye’de ilk olarak Karşıyaka ile başladık. Ardından Türkiye Milli Basketbol Takımımız, Eskişehirspor ve Ankaragücü ile devam ediyoruz. Yurt dışında da yine dünyanın çok önemli takımlarıyla anlaşmalarımız var.

Iskoçya’dan Glasgow Rangers, Ispanya’dan Real Betis ve son olarak Formula 1 tarihinin en başarılı takımlarından olan McLaren Racing, taraftar token projesinin ve blockchain teknolojilerinin geliştirilmesi için Bitci Teknolojiyi tercih etti. Bu gerçekten çok çok önemli bir proje.

5 yıllık iş birliği kapsamında F1 tarihinde ilk kez bir ‘taraftar token projesi geliştirilecek. Bu proje tamamen Bitci Teknoloji’nin kendi yazılımcıları tarafından geliştirilen Bitci Chain üzerinde çalışacak. Diğer bir ifadeyle Türkiye, tarihinde ilk kez F1’e böylesine önemli bir projeyi ihraç etmiş olacak.

Bunun dışında Bitci. com logoları, McLaren’ın yarış araçlarında ve pilotların kaskında yer alacak. Böylece yine ilk kez bir Türk şirketi sezon boyunca Fl’de uluslararası görünürlük kazanacak.

Yakın zamanda dünyanın farklı coğrafyalarından, farklı spor organizasyonlarından çok sayıda anlaşmayı açıklayacağız. Bunlarla birlikte Türkiye’nin tanıtımına da çok büyük katkı sağlayacağımıza inanıyorum.

KAHRAMANMARAŞ’TAN UNICORN’LAR ÇIKARACAK AYKUT BALCIOĞLU

2019 yılından bu yana TOBB Kahramanmaraş Genç Girişimciler Kurulu Başkanı olarak görev yapıyorum. Burada özellikle teknoloji girişimciliğini destekleyecek güzel projeler hayata geçiriyoruz.

Farklı ülkelerdeki start up’larla Türk girişimcilerini buluşturuyoruz. Yakın zamanda Almanya Başkonsolosluğumuzun da desteğiyle Almanya’daki girişimcilerle Türk girişimcileri bir araya getireceğiz. Almanya’da dev üretim tesisleri ve robotlar var.

Fakat genç nüfus bizdeki kadar yoğun değil. Yetişen yazılımcı sayısı az ve bu da bir ihtiyaç. Dolayısıyla artık Türkiye’den yazılım veya kod ihraç etmek hayal değil. Bu amaçla Kahramanmaraş’ta detaylı bir kodlama okulu projesi başlattık.

İlk mezunlarını bu yıl verecek. Lise çağındaki öğrencilerin sıfırdan başlayarak kodlamayı öğrenecekleri bir müfredat oluşturduk. O kadar hızlı ilerliyorlar ki ek dersler ilave etmek zorunda kaldık. Şu anda kodlama okuluna katılan tüm gençler kendi oyunlarını, uygulamalarını ve robotik kodlamalarını yapabiliyor.

FACEBOOK İSTASYON PROJESİ

Başarıyla mezun olan arkadaşlarımıza teknoloji şirketlerinde yaz stajı imkanı sağladık. Ayrıca staj sonrası geldiklerinde şehirde TOBB, Facebook ve
Habitat Derneği birlikteliğinde hayata geçirilecek olan Facebook İstasyon projesinin de temellerini attık.

Yakın zamanda faaliyete geçireceğimiz bir girişimcilik merkezimiz olacak. Atölyesi, çalışma ortamları ve Facebook tarafından gönderilecek eğitmenleriyle Türkiye’den yeni unicornlar çıkarmak için çalışıyoruz. İlk yılımızda 3 projeyle TeknoFest’e gireceğiz. 1 robot ve 2 mobil uygulama projesiyle katılım göstereceğiz.

İTALYAN VE TÜRK START UP’LARI BULUŞACAK

Aynı zamanda DEİK İtalya İş Konseyi Üyesiyim. Burada Türkiye ile İtalya arasında start up ekosistemini geliştirecek projeler üzerinde çalışıyoruz. Ticari olarak İtalya bizim en önemli pazarlarımızdan.

Coğrafi yakınlık ve uzun zamandır süregelen ticari ilişkiler iki ülkeyi de birbiri için vazgeçilmez kılıyor. DEİK olarak iki ülkenin yatırımcılarını ve start up’larını buluşturmak istiyoruz. Burada yaratılacak sinerjiyle önemli başarı hikayeleri çıkacağına inanıyoruz.

NOSTALJİK ÇİKOLATAYI MARKALAŞTIRDI SEDA ŞAHİN / 1983 BEYOĞLU ÇİKOLATA VE KAHVE KURUCU ORTAĞI

2013 yılında evlilik dolayısıyla geldiğim Antalya’da medya iletişim danışmanlık hizmetinin İstanbul’daki gibi çok profesyonel olmadığını ve henüz gelişmediğini gördüm.

Freelance medya iletişim hizmeti işleriyle bir süre devam ettim. Ardından farklı bir alana yönelmeliyim diye düşündüm. İstanbul’da çok sevdiğim nostaljik meşhur Beyoğlu çikolatasının Antalya’da olmadığını fark ettim. Alanında deneyimli akademik eğitimler veren kahve eğitmenleri ve çikolata ustalarıyla görüştüm.

Bize özel reçetelerle üretim yapması için bir şirketle anlaştım. Ardından Antalya’nın en işlek ve popüler caddesinde 40 metrekare bir mağaza kiraladım. Dekorasyonundan menüsüne kadar her alanda Beyoğlu nostaljisini hissettirecek butik bir mekan oluşturdum.

Menümüzü meşhur kırma Beyoğlu çikolatası, Beyoğlu kahvesi, dünya kahveleri ve benmari usulü erittiğimiz sütlü, bitter çikolatadan oluşan bize özel tatlılardan oluşturduk.

2017 yılında franchise sistemiyle büyümeye karar verdik. Şu an Türkiye genelinde 17 şubemiz yurt dışında Irak Erbil Family Mall AVM’de şubemiz bulunuyor.

Bunun yanı sıra çikolata akademisi kurarak çocuk ve yetişkinlere özel çikolata yapım workshop’lar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bayi ağımıza her geçen gün farklı bir şehir ekleniyor. Şu ana kadar bir yatırım almadık. Yatırım almayı düşünürsek üretim kısmını güçlendirip ihracat aşamasını planlayabiliriz.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.