1.Proje
“YATIRIMCILARA KAPIMIZ AÇIK”
Basın iletişimi yapan BültenGönder.in 3 ay önce yayına başlamasına rağmen başarılı bir grafik çiziyor. Benelux Ülkeleri’ne açılmayı planladıklarını söyleyen kurucu ortaklardan Seçkin Canan, “Beklediğimizden hızlı büyüdük, yatırımcılara kapımız açık” diyor.
Şubat ayında 100 bin TL’lik ön sermayeyle hizmete başlayan BültenGönder.in, basın iletişimi yapan bir start up. Kişi ve kurumların basına ulaşmasına aracı oluyor. Basın bülteni yazımı, dağıtımı ve raporlaması hizmeti veriyor. Haber değeri olan içeriğe sahip, ancak sesini duyurmakta zorlanan kişi ve kurumlara insan odaklı servis sunduklarını söyleyen BültenGönder.in’in kurucu ortaklarından Seçkin Canan, iletişim ajansı Olmadık Projeler’in kurucusu. Online iletişim sektöründeki açığı görüp bu alana yatırım yapmaya karar verdiklerini belirten Canan, BültenGönder.in’in kuruluşunu ve gelişimini şöyle anlatıyor:
FİKİR İŞ ORTAKLARINDAN ÇIKTI
“Olmadık Projeler çatısı altında birlikte çalıştığımız iş ortaklarımızın basın iletişimi konusunda uçtan uca hizmet veren bir yapı olmadığından dert yanmalarıyla ilk fikir ortaya çıktı. Sonrasında yaptığımız pazar araştırmalarında nitelikli içerik üretmeye yönelik bir girişim bulunmadığını ve var olan az sayıdaki servisin sadece basın listelerini kullanıcılara sunarak hizmet verdiğini gördük. Sektörde fark ettiğimiz açık doğrultusunda bir servis olarak basın bülteni yazımı, dağıtımı ve raporlaması hizmeti veren, özel haber çalışmaları için aracı olan en küçükten en büyüğe tüm kişi ve kurumların fayda sağlayabileceği bu servisi oluşturmaya karar verdik.
“HER AY 4 KAT BÜYÜYORUZ”
İş fikrini geliştirme sürecinde basın veri tabanı için farklı kurumlarla iletişime geçtik. Medya takip merkeziyle iş birliği konusunda uzlaştık. Ardından basın iletişimi alanında tecrübeli bir ekip Olmadık Projeler’in deneyimi ve liderliği altında kuruldu. Kasım 2016’da beta yayınına başlayan servisimiz, geçtiğimiz şubat ayında canlı yayına geçti. Bugüne kadar Itelligence Türkiye’den Ersa Mobilya’ya, Sinemasal’dan Kolay İK’ya kadar farklı sektörlerden birçok şirket BültenGönder.in hizmetinden faydalandı. Her ay 4 kat büyüyen bir servis olduk. Elbette bunda yeni bir girişim olmamızın payı büyük. Başladığımız noktaya bakınca, bu kadar kısa zamanda beklediğimizden daha hızlı ilerlediğimizi söyleyebilirim.
BENELUX YATIRIMI
Yatırım sürecinde Olmadık Projeler tüm yatırımı üstlendi ve gerekli giderleri finanse etti. Başa baş noktasına ulaşmadan hiçbir yatırımcının kapısını çalmadık. Bundan sonraki adımda BültenGönder.in yatırımcılara da kapısını açacak. Türkiye operasyonu her geçen gün yere daha sağlam adımlarla basarken yurt dışında da yapılanmamızı genişletmek istiyoruz. Bu konuda ilk görüşmelere başladık. Özellikle medya veri tabanı sağlayıcıları ve farklı ülkelerdeki halkla ilişkiler uzmanlarıyla iletişim halindeyiz. 2018 başında servisimizi Benelux bölgesinden başlayarak genişletmeyi planlıyoruz. En önemli hedefimiz basın iletişimi konusunda alanının en iyisi olmak… Bizim kendimize koyduğumuz hedef bu. Basın iletişimini bir servis olarak sunan yapımızla farklı coğrafyalarda basına ulaşmak ve sesini duyurmak isteyen kişi ve kurumlara en iyi hizmeti sunmak vizyonuyla büyüyoruz.”
Şirket adı: BültenGönder.in
Girişimciler: A. Seçkin Canan, Cem K. Sancar
Marka: BültenGönder.in
Kuruluş tarihi: Ocak 2016
Sektörü: İletişim
Faaliyet alanı: Basın iletişimi
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Yok
2.Proje
KULUÇKA MERKEZİNİ YÖNETECEK
Yatırım ağlarından kurumsallara kadar 2 yılda 350 şirket, Kolektif House’un paylaşımlı çalışma alanlarına taşındı. Girişimciliğin gelişmesine katkı yaptıklarını söyleyen Ahmet Onur, “İş Bankası’nın kuluçka merkezini de yöneteceğiz” diyor.
Paylaşımlı çalışma alanı (coworking) sektörü dünyada hızla büyüyor. 3 yıl önce dünyada 5 bin 800 paylaşımlı ofis alanı varken bu sayı 2017’de 13 bin 800’e çıktı. Türkiye’de ise bu akımın öncüsü 2,5 yıl önce kurulan Kolektif House oldu. İş fikri, Amerika’da eğitim alan çocukluk arkadaşlarının Türkiye’ye döndüklerinde sıkıcı bir ofiste çalışmak istemeyip farklı bir ofis arayışına girmesiyle gelişti. Dünyadaki birçok modeli yerinde görüp deneyimleyip Türkiye’ye özgü hazır ofis ve paylaşımlı çalışma alanı konseptini geliştirdiklerini söyleyen kurucu ortaklardan Ahmet Onur, ortak çalışma trendinin Türkiye’de hızla yayıldığını belirtiyor. “Coworking yenilikçiliğe açık tüm girişimci, freelancer ve mobil çalışanların benimsediği bir konsept oldu” diyen Onur, Kolektif House’un geldiği noktayı şöyle anlatıyor:
350 ŞİRKET ÜYE
“İki yıl içinde Sanayi, Şişhane ve Levent olmak üzere 3 farklı lokasyonda toplamda 7 bin 400 metrekarelik alan açtık. Şu an bünyemizdeki 350 şirket, hayatına mutluluk ve üretkenlikle devam ediyor. Bunlar arasında BIC, GBA, 500Startups gibi yatırım ağlarıyla Yandex, İş Bankası, Pepsi gibi kurumsal şirketler de var. Letgo, Mutlubiev, Sinemia gibi alanında başarılı olmuş şirketler ve Vietnamist, Adxclusive, Epigra gibi kreatif ajanslar da çatımızı, kocaman bir network ağına dönüştürüyor. Son dönemde girişimcilik ekosisteminde önemli adımlar attık. İş Bankası’nın yeni açılacak kuluçka merkezini biz ve bizim koordine ettiğimiz diğer ortaklarımız yönetiyor olacak.
YÜZDE 60’I İŞ BİRLİĞİ YAPIYOR
Bizim için en önemli konu üyeler arası etkileşim. 3 coworking alanımızda etkileşimin artması ve iş birliklerinin doğması için 280 etkinlik yaptık. Kolektif ailesindeki üyelerin yüzde 60’ı birbirleri arasında iş birliği yapıyor. Bunlar yarattığımız faydaların temeli! Sunduğumuz mali müşavirlik, avukatlık, sekreterlik gibi ek hizmetlerle Kolektiflilere her alanda destek oluyoruz. Kolektif House’ta masa başında çalışırken bir anda Balili bir masöz size masaj yapmaya başlayabilir veya stresli günlerinizde uygulayabileceğiniz nefes eğitimleri verilebilir. Aynı şekilde yoga eğitimleri ve spor egzersizlerimiz de oluyor. Pazartesi sendromlarına meydan okuyarak, haftaya tüm üyelerimizle birlikte kahvaltı ederek başlıyoruz. Üyelerimizle seyahatler organize ediyoruz ve her alanda samimiyet yakalıyoruz.
“ANADOLU YAKASI’NDA AÇACAĞIZ”
Samimiyetimizi ve ruhumuzu koruduğumuz sürece büyümeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde, Anadolu Yakası’nda bir adres açmak gibi bir hedefimiz var. Sonrasında yurt dışına açılmak ve globalleşen bir marka olmak istiyoruz. İşini tutkuyla yapan bir ekiple çalışınca, heyecan ve üretim de hiç eksik olmuyor. Daha fazla içerik üretmek için planlar yapıyoruz. YouTube kanalımız Kolektif TV’yi çok daha büyüterek, bir YouTube kanalına çevireceğiz. Vizyonumuz, insanların çalışmak ve çalışırken olabildiğince motive ve mutlu olabilecekleri bir platform olmak. Bu vizyonumuzu da dünyaya yaymak, daha mutlu yaşayan Kolektiflilerin sayısının katlanarak artması temel hedefimiz.”
Şirket adı: Kolektif House
Girişimciler: Ahmet Onur, Civan Orhan, Yiğithan Orhan
Marka: Kolektif House
Kuruluş tarihi: Temmuz 2014
Sektörü: Ofis
Faaliyet alanı: Hazır ofis ve paylaşımlı çalışma alanı
Melek yatırımcı: Var
Sermaye ihtiyacı: Var
3.Proje
“ÖDÜL VE İNDİRİM DAĞITIYORUZ”
İndirim ve promosyonları kolayca yakalamanızı sağlayan Gripper, 2017 sonuna kadar 2,3 milyon kullanıcı ve 17 bin işletmeye ulaşmayı hedefliyor. Gripper’ın kurucularından Ali Can Taner, sistemi Türkiye’de yaygınlaştırmak istiyor.
Gripper’ın İngilizce kelime anlamı “kıskaca almak”. Yengeç logolu start up’ın yaptığı iş de bir nevi kullanıcılarının cep telefonlarından indirim ve kampanyaları yakalamasını sağlamak. Gripper uygulamasını indiren kullanıcılar akıllı telefonları üzerinden kendilerine en yakın indirimleri ve promosyonları görebiliyor. Antalyalı çocukluk arkadaşları Ali Can Taner ve Sadi Düldül tarafından kurulan Gripper, kısa sürede 50 bin kullanıcıya ulaşmış durumda. “2017 sonuna kadar 2,3 milyon kullanıcı ve 17 bin işletmeyi hedefliyoruz” diyen Gripper’ın kurucusu ve COO’su Ali Can Taner, bir yıllık girişimlerini ve hedeflerini şöyle paylaşıyor:
FİKİR ANTALYA’DAN ÇIKTI
“İkimiz de Antalya doğumluyuz. Anasınıfında tanıştık, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversiteyi birlikte okuduk. 2008’de Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programlama Bölümü’nden mezun olduk. Birlikte aynı iş yerlerinde çalıştık. Yazılım hayatımıza girdiği andan itibaren sürekli yenilikçi fikirleri tartışıp proje üretiyorduk. Antalya sınırları içinde birkaç ufak projemiz oldu, ancak hep ulusal hatta global bir proje yapmanın hayalini kuruyorduk. Son iki yılda, konum tabanlı uygulama ve artırılmış gerçeklik akımı hızla gelişmeye başladı. İnsanların uygulamalarda bizzat fiziksel olarak var olma istekleri ve indirimkampanya gibi kavramlardan vazgeçememeleri bizi ‘Konum Tabanlı Ödül Yakalama’ uygulaması geliştirme düşüncesine itti.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Gripper, üye iş yerlerinin tanımladığı ödülleri, mobil uygulama yardımıyla yakalayabileceğiniz ve ödülü veren iş yerinde kullanmanıza yarayan bir mobil uygulama. Uygulamaya ilk başladığınızda ‘Yumurta Yengeç’ olarak başlıyorsunuz, yakaladığınız ödülleri kullandıkça puan kazanıp seviye atlıyorsunuz. Gripper uygulamasını önce tüm Türkiye’de, sonrasında dünyanın birçok ülkesine yayma gibi bir hedefimiz var. Bunun için sağlam ve emin adımlarla ilerliyoruz. Kısa zamanda 62 bin kullanıcıya ulaştık. Yeni bir uygulama olmamıza rağmen 411 işletmeyle çalışıyoruz. Bugüne kadar 899 bin 520 TL değerinde, 179 bin 904 ödül dağıttık. Bu yılın ilk çeyreğinde en çok dağıtılan ödüller sırasıyla ücretsiz sinema bileti, burger, nargile, kahve ve lahmacun oldu. Antalya haricinde, Ankara’da aktif kullanılıyoruz ve burada 11 bin 365 kullanıcımız bulunuyor.
HEDEF 2,3 MİLYON KULLANICI
Antalya’da kısa süre içerisinde 200’ün üzerinde işletme toplam değeri yaklaşık 600 bin TL’yi bulan ödül tanımladı. Bu sistemi tüm Türkiye’ye hızla yaygınlaştırmak en önemli hedefimiz. Sistemimizde binlerce ödül var ve insanlar sürekli, ‘Gerçekten ücretsiz mi?’, ‘Ödüller Nasıl yakalanıyor?’ şeklinde sorular soruyor. 2017 sonuna kadar 2,3 milyon kullanıcı ve 17 bin işletmeye ulaşmayı hedefliyoruz. Ciro bazında ise 2017 hedefimiz yüzde 150 büyümek. Sistemimizi tüm Türkiye genelinde çok daha hızlı bir şekilde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.”
Şirket adı: Gripper
Girişimciler: Ali Can Taner, Sadi Düldül
Marka: Gripper
Kuruluş tarihi: 2016
Sektörü: Bilişim
Faaliyet alanı: İndirim, kampanyalar
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
4.Proje
“10 KAT FAZLA TALEP OLUŞTURDUK”
Satmak istediğiniz evi, 3D ortamda oda oda gezilebilir hale getiren Yuvaco’nun CEO’su Altay Tınar, emlak piyasasında klasik gayrimenkul satış ve kiralama yöntemlerine göre 10 kat daha fazla talep yarattıklarını belirtiyor.
Yuvako yeni nesil teknolojik bir emlak ofisi. Evini hızlıca satmak isteyen ya da ev arayan kişilerin tüm ihtiyaçlarını, sürecin en başından anlaşmayı yapana kadar takip edip, modern ve teknolojik pazarlama metotlarıyla çözüm üretiyor. Klasik emlakçı deneyimini değiştirmek hedefiyle yola çıkan start up’ın kurucuları daha önce teknoloji girişimlerini çeşitli kademelerde yönetmiş 4 kişilik bir ekip. Yuvako CEO’su ve Kurucu Ortağı Altay Tınar, 1 milyon TL yatırım yaptıkları girişimleriyle ilgili şu bilgileri veriyor:
TEKNOLOJİ KÖKENLİLER
“Yuvako’nun kurucuları olarak daha önce teknoloji girişimlerini yönetmiş bir ekibiz. Gayrimenkul alım satımı, insanın hayatındaki en önemli ticari kararlarından biri. Bu kararın Türkiye’de hala klasik ‘emlakçı’ modeli çerçevesinde düşük bir müşteri memnuniyetiyle verilmesi bizim gibi yenilikçi teknolojilere hakim bir ekipte çok daha iyisinin mümkün olduğu fikrini uyandırdı. Sonrasında yeni bir ev almak ya da evini satmak isteyen kişilerin yaşadığı problemlere teknolojik ve müşteri memnuniyeti odaklı çözümler sunan Yuvako ortaya çıktı.
“3D İLE ODA ODA GEZDİRİYORUZ”
Satmak istediğiniz evi özel bir teknoloji sayesinde 3D ortamda oda oda gezilebilir hale getiriyoruz. Bu da aynı anda yüzlerce kişinin evinizi, oraya bizzat gelmek zorunda kalmadan gezmesini ve sadece ciddi alıcıların ziyaret etmesini sağlıyor. Özellikle sattığı mülkte halen oturan ya da kiracısı olan ev sahipleri, bu yöntemi ev sakinlerini daha az rahatsız ettiği için avantajlı buluyor. Ayrıca evin ve çevrenin özel videosuyla ilgili profesyonel fotoğraf çekimini de kurguluyoruz. Durgun piyasalarda ev satmak kendimizi kanıtlamamız için aşmamız gereken bir zorluktu. Afiş asmak ve internetteki ilan sitelerini kullanmanın ötesinde, doğru alıcılara hızla ulaşacak satış ve pazarlama aktivitelerini yöneterek sonuç alabildiğimizi gördük. Yuvako olarak eviniz için ürettiğiniz özel içeriği, Instagram, Facebook, YouTube, Google gibi kanallardan doğru alıcıların önüne çıkarmak için yatırım yapıyoruz. Bu sayede klasik yöntemlere göre 10 kata kadar daha fazla talep oluşturarak, evin kısa sürede ve doğru fiyata satılmasını sağlıyoruz.
4 BİN KİŞİ BAŞVURDU
Hizmet vermeye başladığımız ekim ayından beri çok hızlı yol aldık. Şu anda portföyümüzde yüzlerce ikinci el konut ve 13 sıfır inşaat projesi bulunuyor. 4 binin üzerinde alıcı ve satıcı adayı hizmetlerimizden faydalanmak için bize başvurdu. Her ay 10’un üzerinde satış ve kiralama anlaşmasına aracılık ediyoruz. Bu rakam da hızla artıyor. Yuvako’nun yenilikçi ve müşteri memnuniyeti odaklı felsefesine inanan tecrübeli ofislerle birlikte çalışıyoruz. Bunun ilk örneğini Zekeriyaköy’ün önde gelen gayrimenkul ofislerinden Vis Gayrimenkul ile başlattık. 2017’nin başından itibaren Zekeriyaköy’de YuvakoVis markası altında hizmet veriyoruz. Büyük şehirlerimiz öncelikli olmak üzere büyümeyi hedefliyoruz. Çok yakında hedefimizde satış ve kiralama rakamlarımızı günde 1 eve kadar yükseltmek var. Türkiye’de emlak danışmanlığı alanında akla ilk gelen marka olmak ve klasik emlakçı deneyimini değiştirmek de hedeflerimiz arasında.”
Şirket adı: Yuvako Teknoloji AŞ
Girişimciler: Altay Tınar, Melih Herman, Selen Erdem, Can Erenberk
Marka: Yuvako
Kuruluş tarihi: Ekim 2016
Sektörü: Gayrimenkul danışmanlığı
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
5.Proje
“BÜYÜME AŞAMASINDAYIZ”
Çalışanlara esnek spor üyeliği sunan Sports&Merits’in kurucularından Bülent Ozan, “İstanbul, Ankara ve İzmir’de hizmet veriyoruz. Yakında tüm Türkiye’de çalışanlara anlaşmalı spor merkezlerimize tek bir üyelikle erişim imkanı sağlayacağız” diyor.
S ports& Merits, çalışanların daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunan bir start up. En önemli özelliği çalışanlara esnek spor merkezi üyeliği sunması. Girişim büyük şehirlerde spor yapmak isteyen çalışanların tek bir spor salonuna bağlı kalma mecburiyetine son veriyor. Daha önce profesyonel yöneticilik yapan kurucu ortaklardan Bülent Ozan, “Çalışanlara, anlaşmalı spor merkezlerimize tek bir üyelikle erişim imkanı sağlıyoruz” diyor. Sports&Merits üyeliğiyle spor merkezlerinde sunulmayan 1 ay, 3 ay ve 6 ay süreli üyelik yapılması da mümkün oluyor. “Üyelerimiz diledikleri üye spor merkezinde, diledikleri zaman istedikleri branşta spor yapabiliyor” diyen Bülent Ozan ve ortağı Türker Baloğlu,girişimlerini şöyle anlatıyor:
ESNEK SPOR ÜYELİĞİ
“Spor yapma alışkanlıklarına yepyeni bir anlayış getirerek esnek spor merkezi üyeliği sunuyoruz. Öncelikle tek bir spor salonuna bağlı kalmak mecburiyetine son veriyoruz. Şu anda İstanbul, İzmir ve Ankara’daki çalışanlara, anlaşmalı spor merkezlerimize tek bir üyelikle erişim imkanı sağlıyoruz. Bu imkanı yakında tüm Türkiye’de sunmaya başlayacağız. Üyelerimize istedikleri aktiviteyle uğraşma esnekliğini de sunuyoruz. Üyelerimiz sabah evlerinin yakınında streching, öğlen ofislerinin çevresinde kardiyo, akşam katılacakları bir davet öncesinde spinning ya da iş seyahati için şehir dışında olduklarında diledikleri zaman istedikleri branşta spor yapabiliyor. Bu hizmeti de son derece uygun bir fiyatla sunuyoruz.
“300 BİN TL İLE BAŞLADIK”
İş modelimiz çok yüksek sermaye gerektirmeyen bir model olduğundan 300 bin TL gibi bir sermayeyle başladık. İş modelimiz tümüyle dijital ve mobil yaşam temeline oturuyor. Bu şekilde başlangıçtaki insan kaynağı ihtiyacımızı en aza indirgedik. Pazarlama, halkla ilişkiler, sosyal medya ilişkileri, finansal hizmetler ve bilgi teknolojileri fonksiyonları için de oldukça kontrollü bir şekilde dış kaynak kullanıyoruz. Bu şekilde maliyetlerimizi minimize ettik. Bugüne kadar tüm finansman ihtiyacımızı kendi birikimlerimizden karşıladık. 8’inci ayımızda üye sayımızı ve daha da önemlisi gelirlerimizi her ay artırarak büyüyoruz. Bu noktada bize yeni kapılar açabilecek güçlü bir stratejik yatırımcı fikri çok cazip görünüyor.
“YENİ MARKALARIMIZ OLACAK”
Her ay ciroyu büyüttüğümüz modelimizde şu anda ‘büyüme’ denilen aşamadayız. Türkiye genelinde yaygınlaşma planımız olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Şimdiden üye şirketlerimiz, bölge müdürlüklerinin ve diğer ofislerinin de bulunduğu diğer şehirlere gitmemiz konusunda talepte bulunuyor. Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra Food&Merits ve Entertainments&Merits gibi yeni markaları da portföyümüze katmak ve hayata geçirmek adına hayallerimiz var. Ayrıca spor yapan ve sağlıklı kalan üyelerimizin birbiriyle iletişim kurabileceği bir dijital platformu da hayata geçireceğiz. Aynı yapıyı yurt dışında sunan benzer şirketlerle iş birlikleri kurmak ya da operasyonumuzu yurt dışına taşımak planlarımızın son halkasını oluşturuyor.”
Şirket adı: Merits Spor Danışmalık ve Pazarlama A.Ş.
Girişimciler: Bülent Ozan, Türker Baloğlu
Marka: Sports& Merits
Kuruluş tarihi: Nisan 2016
Sektörü: Spor, sağlık, iyi yaşam
Faaliyet alanı: Üyelik hizmetleri
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
1 Comment