1.Proje
“YAPAY ZEKADA ÖNCÜ OLACAĞIZ”
P&G’den Bayer’e kadar çok uluslu şirketlerin satış performanslarını ölçmek için kullandığı yazılımları geliştiren REM People’ın kurucularından Bülent Peker, “Yapay zeka yazılımlarında dünyada öncü olmak istiyoruz” diyor.
REM People, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde faaliyet gösteren yeni nesil araştırma ve teknoloji şirketi. Girişim, perakende şirketlerinin satış noktalarındaki satış, pazarlama, tanzim, teşhir ve genel perakende performansını ölçümlüyor. Daha sonra da bu ölçümleri kendi geliştirdiği akıllı karar destek ve raporlama sistemleri üzerinden şirketlere web tabanlı ve anlık olarak raporluyor. Müşterileri arasında P&G, Bayer, PepsiCo, Adel, Disney, Intel gibi dünyaca ünlü çok uluslu şirketler var. Yapay zeka yazılımları alanında çalıştıklarını belirten REM People Kurucu Ortağı Bülent Peker, “Geliştirdiğimiz altyapının global araştırma şirketlerinde bile benzeri yok” diyor. Peker, 1,5 yıllık girişimlerini şöyle anlatıyor:
İLK MÜŞTERİ P&G
“Girişimimizi kurma fikri, 5 yıl önce ortaklarımızdan Emre Haraççıoğlu’nun uluslararası bir şirkette çalıştığı dönemde ortaya çıktı. Emre’nin o dönem çalıştığı şirkette kullanılan bazı sistemlerdeki eksikleri ve geliştirilebilecek alanları tespit etmesi, bu eksiklerin giderilmesi gerektiğiyle ilgili fikrini belirtmesiyle bu alana odaklanmaya, teknoloji ve ürün geliştirmeye karar verdik. Ancak işin teknik tarafına hakim olan bir beyne ihtiyacımız vardı. Kurucu ortaklarımızdan Mert Alemdar, bu safhada devreye girdi. Şirketimizin kuruluş aşamasında Bursalı melek yatırımcı Ferhat Bakgör’den 600 bin dolar seed (sermaye) yatırım aldık. Kurulduktan bir ay sonra da P&G’yi müşterimiz olmaya ikna ettik.
Şirket adı: REM Araştırma
Girişimciler: Bülent Peker, Emre Haraççıoğlu, Mert Alemdar
Marka: REM People
Kuruluş tarihi: Mayıs 2015
Sektörü: Perakende araştırmaları ve perakende denetimi yazılımları
Faaliyet alanı: Yeni nesil araştırma/ teknoloji
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
ÖRNEK OLDULAR
P&G ile birlikte yaptığımız projeler, kısa sürede bölgesel ve uluslararası alanda ses getirdi. Bu sayede P&G Türkiye yönetimine, Avrupa çapında çok prestijli bir ödül kazandırdık. Ardından PepsiCo ve Bayer ile çalışmaya başladık. Bayer ile Türkiye’de büyük bir araştırma ve ölçümleme projesine imza attık. Bayer’in global merkezinden gelen yetkililer, projeyi “örnek uygulama” seçti ve Bayer dünyasındaki tüm ülkelere benzer projeler uygulamalarını tavsiye etti. Şu anda 30 kişinin çalıştığı kocaman bir start up olduk. Eylül 2015-Eylül 2016 döneminde yüzde 1.360 oranında cirosal büyüme kaydettik. 2017 hedefimiz, yüzde 400 oranında cirosal büyümeyi gerçekleştirmek. Bu yıl en önemli önceliğimiz ise 2016’da başladığımız ihracat fırsatlarını değerlendirmek olacak.
“YAZILIM İHRAÇ EDECEĞİZ”
Müşterimiz olan çok uluslu şirketlerin Orta Doğu yönetimlerinden gelen talepleri karşılayıp bu pazar içerisindeki etkinliğimizi artırmayı ve Türkiye’den tüm dünyaya yazılım ihraç eden bir şirket haline gelmeyi arzu ediyoruz. En geç 2020’de şirketlerin stratejik kararlarını artık insanların yerine bilgisayar ve yazılımların alacağı bir döneme gireceğiz. Biz de bu alanın öncüsü olabilmek için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Machine learning ve yapay zeka sistemlerinin yazılımlarımıza entegre edilmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kendi kendine öğrenebilen, şirketlerin pazarlama alanında alacakları tüm kararlarla ilgili stratejik öngörü ve tahminlerde bulunarak aksiyon önerileri sunabilen entegre bir yazılımı hayata geçirebilmek için çalışıyoruz.”
2.Proje
HEDEFTE 50 BİN OTEL VAR
Otellerin satış potansiyellerini yükseltmelerini sağlayan HotelRunner, 127 ülkeden 24 binden fazla tesise hizmet veriyor. Şirketin kurucu ortağı Ali Beklen, planlarının 50 bin otele hizmet vermek olduğunu belirtiyor.
HotelRunner, IBM’de çalışmış iki girişimcinin kurduğu bulut tabanlı bir turizm platformu. Konaklama tesislerini online ortama taşıyarak, onların tek bir panelden daha fazla satış kanalına ulaşmasını sağlıyor. Böylece oteller tüm dünyadan rezervasyon alabiliyor, satış performanslarını artırabiliyor. Bugüne kadar 212 Capital Partners, Aslanoba Capital, TÜBİTAK ve KOSGEB’den destek alan HotelRunner, 127 ülkeden 24 binden fazla tesise hizmet veriyor. IBM’de çalıştıkları dönemde çok sık seyahat ettiklerini belirten HotelRunner’ın kurucu ortaklarından Ali Beklen, “Bu sayede turizm şirketlerinin teknoloji açıklarını fark ettik” diyor. Türkiye’den dünyaya teknoloji ihraç eden bir şirket konumuna gelmek istediklerini söyleyen Beklen, şöyle konuşuyor:
“İHTİYACI GÖRDÜK”
“Yurt dışına gittiğimizde çalıştığımız şirketin anlaşmalı olduğu bir otelde kalıyorduk. Acente, rezervasyonumuzu e-posta ya da telefonla yapıyordu. Otele gittiğimizde ise fiyatı bizimkinin yarısı kadar olan çok şık başka bir otel buluyorduk. Ancak bu otelin internette online varlığı bulunmuyordu, ülkenin yerel dilini biliyorsanız sadece telefonla arayarak yer ayırtabiliyordunuz. Bu işi araştırdığımızda dünyada otellerin online görünürlüklerinin çok düşük olduğunu gördük. Türkiye’de ise 20-25 bin tesis online idi. Bunların da online rezervasyon ve ödeme sistemi yoktu. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak iş fikrimizi geliştirdik.
Şirket adı: HotelRunner
Girişimciler: Arden Agopyan, Ali Beklen
Marka: HotelRunner
Kuruluş tarihi: 2011
Sektörü: Bilişim
Faaliyet alanı: Turizm
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
TEK EKRANDAN YÖNETİM
Otel yöneticisi HotelRunner’a geldiği zaman hazır web sitesi temalarından birini seçerek web sitesini ücretsiz oluşturabilir, resimlerini yükleyip fiyatlarını yayınlar. Kendi alan adını alarak, bu web sitesini alan adına bağlayabilir. Ardından entegre online rezervasyon ve ödeme modülüyle online rezervasyon ve ödeme almaya başlayabilir. Facebook’a entegre bir modül ekleyerek Facebook sayfası üzerinden de rezervasyon alabilir. Bizimle çalışan oteller aynı zamanda Booking.com, Expedia.com gibi 150’den fazla online acenteyle de bağlantı kurup onlara envanter ve fiyat gönderebilir. Sunduğumuz en önemli fayda, otel yöneticisinin tek ekrandan tüm satış kanallarını yönetebilmesini ve tüm dünyaya envanterini açıp satış potansiyelini yükseltebilmesini sağlamak.
127 ÜLKEDE HİZMET
Düşük maliyetlerimiz sayesinde Türkiye’de binlerce otel müşterimiz oldu. Bugün yalnızca Türkiye’de değil, dünyada tercih edilen online seyahat sitesi Booking.com’un tercih edilen teknoloji sağlayıcıları listesine giren ilk Türk teknoloji şirketi olduk. Ayrıca TripAdvisor’ın premium iş ortağıyız. Şu anda 127 ülkeden 24 binden fazla tesise hizmet veriyoruz. Bu tesisleri 150’den fazla online satış kanalı ve acente ile gerçek zamanlı olarak buluşturuyoruz. Planlarımız arasında 50 bin otele hizmet verir hale gelmek yer alıyor. Aynı zamanda yeni ve küresel satış kanallarıyla iş birliklerimiz devam edecek. Şu anda şirkete ilgi duyan ve yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırım fonlarıyla seri A yatırım turumuz için görüşmelerimiz devam ediyor. Kısa vadede en önemli hedefimiz, turizm sektörünün global ve büyük teknoloji şirketlerinden biri olmak.”
3.Proje
“2017’DE 5 MAĞAZA AÇACAĞIZ”
Günlük ziyaretçi sayısını 10 bine yükselten Annedukkan.com, 2017’de İstanbul, Ankara ve İzmir’de 5 mağaza açmayı planlıyor. Kurucu ortak Yetkin Turhal, “Sitemizde 20 bin ürün var, hedefimiz ürün çeşitliliğini artırmak” diyor.
Annedukkan.com, anne-bebek ürünlerinin satıldığı bir e-ticaret sitesi. 2 yıl önce Yetkin Turhal (29) ve Görkem Taş (27) tarafından kurulan sitenin günlük 10 bin ziyaretçisi bulunuyor. Devaevi adıyla kurulan bir internet girişimini devralarak işe başladıklarını belirten sitenin kurucu ortaklarından Yetkin Turhal, kuruluş sermayelerinin 3 milyon TL olduğunu, 2 milyon TL de ilave yatırım yaptıklarını belirtiyor. 10 milyon TL ek yatırım yapacaklarını, 2017’de 5 fiziksel mağaza açacaklarını belirten Taş, hedeflerinin kaliteli ve sağlıklı anne çocuk ürünlerini uygun fiyatla satmak olduğunu söylüyor. Turhal, sitelerinin hikayesini ve bugün geldikleri noktayı şöyle anlatıyor:
İNGİLTERE’DE PAZARLAMA OKUDU
“İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İşletme Enformatiği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Londra’da Middlesex Üniversitesi’nde pazarlama yüksek lisansı yaptım. Ardından İngiltere’de bir süre çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndüm. Sonrasında bir yazılım şirketinde çalışıp sektörel deneyim kazandım. Bu sırada yakın arkadaşlarım evlendi, çocukları oldu. Yaşadıkları maddi ve manevi sıkıntıları görünce ortağım Görkem Taş ile bir araya geldik ve ailelerin yükünü bir nebze olsun azaltmak adına kaliteli ve sağlıklı ürünleri, uygun fiyatla sunabileceğimiz e-ticaret sitesi oluşturduk.
Şirket adı: YG Sağlık Güzellik ve Medikal Ürünleri Pazarlama
Girişimciler: Yetkin Turhal, Görkem Taş
Marka: Annedukkan.com
Kuruluş tarihi: 2015
Sektörü: E-Ticaret-perakende
Faaliyet alanı: Anne – bebek
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Yok
“3 MİLYON TL İLE BAŞLADIK”
Projemizi en ince ayrıntısına kadar şekillendirdik. 2014 yılında ‘Devaevi’ ismiyle kurulan bir internet girişimini devralarak yeni bir web sitesi arayüzü ve annedukkan. com ismiyle harekete geçtik. Başlangıçta 3 milyon lira yatırım sermayesi kullandık. Ardından 2 milyon liralık bir yatırımımız daha oldu. 2017 sonuna kadar da toplam sermayemizi 15 milyon lira seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Günlük ziyaretçi sayımız şimdilik 10 bin civarında. 9 ay gibi bir sürede hedeflediğimiz doğrultuda yüzde 120 büyüme sağladık. Şu an sitemizde 2 bini aşkın ürün var. 40’ın üstünde tedarikçi şirketle çalışıyoruz. İlk mağazamızı geçen yıl kasım ayında İstanbul Bahçeşehir’de açtık. Başlangıçta 4 kişilik bir ekiptik. Şu anda ofiste ve sahada toplam 25 kişiyiz.
“DİSTRİBÜTÖRLÜK ALDIK”
Kurulduğumuzdan beri yüzde 200’lük bir ciro artışı yakaladık. Bu artışın da istikrarlı bir şekilde devam edeceğini öngörüyoruz. 2016’yı tahminlerimizin üzerinde bitirdik. 2017 sonunda aylık ciromuzun 1,5 milyon TL seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz. Dışarıdan bir yatırım almayı planlamıyoruz. Bunun yanında henüz Türkiye’de olmayan markalarla distribütörlük anlaşmaları gerçekleştiriyoruz. Distribütörlük anlamında ilk adımı, dünya doğal emzik kategorisi lideri Danimarka markası Natursutten’i Türkiye’ye getirerek attık. Natursutten’in ardından bebek arabası ve araba koltuğu tasarımı, üretimi yapan Portekiz markası Bébécar’ın da Türkiye distribütörü olduk. Bu tür distribütörlük anlaşmalarımız 2017’de de devam edecek. 2017’de ürün çeşitliliğimizi artıracağız. İstanbul, Antalya ve İzmir’de toplam 5 mağaza açmayı planlıyoruz.”
4.Proje
“SIRADA ABD PAZARI VAR”
Twentify, 3 yılda 7 ülkede 201 bin kullanıcıya ulaştı. Bounty uygulamasıyla insanlara para kazandırdıklarını söyleyen Twentify Kurucusu ve CEO’su İlker İnanç, dünyanın en büyük mobil iş gücü platformu haline gelmek istediklerini belirtiyor.
Twentify, yaşları 24, 26 ve 27 olan 3 genç bilgisayar mühendisinin kurduğu kitle kaynaklı bir mobil iş gücü platformu. Sahadan bilgi toplaması gereken şirketlerle bu veriyi sahada onlar için toplayabilecek akıllı telefon kullanıcılarını bir araya getiriyor. Kanada ve Meksika’da faaliyet gösteren Twentify, ABD de dahil 7 ülkede operasyona sahip. Kuruluş aşamasında Kanada merkezli TRPE Venture Partners’tan 1 milyon dolar değerinde yatırım aldıklarını, ikinci tur yatırımlarını da tamamladıklarını belirten Twentify’ın kurucu ortağı ve CEO’su İlker İnanç, mobil dünyadaki hedeflerini ve “para kazandıran” Bounty uygulamasını şöyle anlatıyor:
MOBİL İŞ GÜCÜ PLATFORMU
Kendimizi talep bazlı mobil iş gücü platformu olarak tanımlıyoruz. Yarattığımız Bounty bir mobil uygulama. Şirketlerin tüketici iç görüleriyle saha bilgisi toplamaları ve daha iyi iş kararları vermeleri için bağımsız mobil iş gücüne erişmelerini sağlıyor. Türkiye’nin dört bir yanında fiyat takibi, mağaza denetlemesi, gizli müşteri, müşteri kazanımı gibi çok çeşitli ve ihtiyaca göre şekillenebilen bir hizmet veriyoruz. Çok farklı sorunlara yönelik hızlı, verimli ve geniş yaygınlıkta çözümler üretebildiğimiz için perakendeden bankalara, mobil operatörlerden elektrik dağıtım şirketlerine kadar birçok farklı şirketle çalışıyoruz.
Şirket adı: Twentify
Girişimciler: İlker İnanç, Tolga Bakkaloğlu, Çağlar Bozkurt
Marka: Twentify
Kuruluş tarihi: Şubat 2014
Sektörü: Teknoloji, Kitlekaynak, Mobil İşgücü Platformu
Faaliyet alanı: Pazar araştırması, Müşteri Kazanımı, Saha Operasyonu
Melek yatırımcı: Var
Sermaye ihtiyacı: Var
“210 BİN KULLANICIMIZ VAR”
Melek yatırım ile girişimimize başlamadık. Aldığımız ilk yatırım, melek yatırımdan bir adım ileride olan bir girişim sermayesi fonu oldu. İlk turumuza 2014’te TRPE Venture Partners’tan aldığımız 1 milyon dolar yatırımla başladık. Büyüme ve yayılma stratejilerimizin güçlü oluşu, ikinci tur için yurt içinden ve yurt dışından birçok yatırımcının ilgisini çekti. Operasyon yaptığımız ülkelerdeki işimizi büyütmek ve ABD pazarındaki yaygınlığımızı artırmak adına 2’nci tur yatırımımızı yakın zamanda aldık. Şu anda 210 bini aşkın kullanıcımızla birlikte 100’den fazla müşterimize 7 ülkede hizmet veriyoruz ve bu sayılar her geçen gün artıyor. Kurumsal müşterimize verdiğimiz hizmetle şirketlerin yüzbinlerce lira tasarruf etmesini sağlarken, doğrudan satışlarını artıran projeleri onlarla birlikte geliştirdik. Ayrıca uygulamamızı kullanarak işleri yapan akıllı telefon kullanıcıları da yüzbinlerce lira para kazandı.
“EK GELİR KAZANDIRIYORUZ”
Kullanıcılarımız Bounty’yi boş zamanlarında kullanıp ortalama 150 TL ek gelir elde ediyor. Ancak biraz daha sıkı çalışıp ayda 4 bin TL kazanan kullanıcılarımız da var. Türkiye’de yakaladığımız başarıyı aktif olduğumuz ülkeler olan Kanada, Meksika, Güney Afrika, Ukrayna, Tayland ve Nijerya’da da sürdürüyoruz. Şimdiki hedefimiz ABD pazarı. ABD’de operasyona başladık ve Amerikalı kullanıcılarımız da sistemdeki görevleri yaparak ek gelir elde etmeye başladı. Hedefimiz müşteri ve kullanıcı erişimimizi büyütmek ve yeni pazarlara açılarak aktif olduğumuz ülke sayısını artırmak. Sonrasında dünyanın en büyük mobil iş gücü platformu haline gelmek istiyoruz. Bir gün Twentify platformu ile dünyanın herhangi bir yerinden, dilediğiniz zaman, dilediğiniz işi yaptırabilecek ya da istediğiniz bilgiye ulaşabileceksiniz.”
5.Proje
“UZMAN AĞIMIZI GENİŞLETECEĞİZ”
Farklı sektörlerden uzmanları ihtiyacı olan şirketlerle buluşturduklarını söyleyen Hayal Koç, “Platformumuzda her sektör, konu ve coğrafyadan 15 bini aşkın uzman bulunuyor” diyor. Expertera’nın hedefi uzman ağını 25 bine çıkarmak.
Expertera, şirketleri ve dünyanın önde gelen uzmanlarını proje bazlı çalışmalar için bir araya getiren bir pazaryeri platformu. Şirketlerin ihtiyaçları doğrultusunda, esnek süreler ve bütçelerle her türlü uzmanlığa hızlıca erişmelerini sağlıyor. Expertera’nın kurucu ortaklarından Hayal Koç, oluşturdukları platformda her sektör, konu ve coğrafyadan 15 bini aşkın uzmanın bulunduğunu belirtiyor. Platformda sadece Türkiye’den uzmanlar değil, ABD, Avrupa ve Uzak Doğu’dan uzmanlar bulunuyor. “Uzmanlara zevk aldıkları projelerde çalışma imkanı, networking fırsatı ve ek gelir kaynağı sunuyoruz” diyen Koç, 3 yıl önce kurdukları girişimlerini ve hedeflerini şöyle anlatıyor:
“BAĞIMSIZ ÇALIŞAN ARTACAK”
“Esnek iş gücü modeli dünyada çok hızlı gelişen bir trend. Artık profesyoneller daha özgür ve esnek çalışmayı tercih ediyor. Teknolojik gelişmeler sayesinde ofis dışında çalışma imkanı da mevcut. Biz de şirketlerin bilgi ve uzmanlığa çok daha hızlı ve esnek bir şekilde erişmek istediğini fark ettik. Sunduğumuz “esnek iş gücü” çalışma modeli de dünyada hızla gelişiyor. ABD’deki bağımsız çalışan oranı yüzde 40’a yaklaştı ve bağımsız çalışanların neredeyse yüzde 80’i, bu modeli geleneksel istihdam modellerine tercih ediyor. Öte yandan şirketlerin yüzde 80’ine yakını kısa dönemli, proje bazlı çalışan sayısını artırmayı planlıyor. Türkiye’de de bu modelin ivme kazandığını görüyoruz.
Şirket adı: Expertera
Girişimciler: Alp Sezginsoy, Hayal Koç, Elif Çakmakoğlu Sökün
Marka: Expertera
Kuruluş tarihi: 2013
Sektörü: Danışmanlık
Faaliyet alanı: Danışmanlık/ İK
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
15 BİNİ AŞKIN EŞLEŞTİRME
Şimdiye kadar farklı sektörlerde 1.000’den fazla uzmanlık eşleştirmesini tamamladık. Platformumuzda her sektör, konu ve coğrafyadan 15 bini aşkın yetkin uzman var. Bu uzmanlar sadece Türkiye’den değil, Amerika, Avrupa, Uzak Doğu gibi birçok ülkeden geliyor. Platformumuzdaki uzmanların yüzde 30’u yurt dışından. Uzmanlarımız arasında Silikon Vadisi’nden veri mühendisleri, ürün yöneticileri, McKinsey’nin deneyimli danışmanları, C-seviye yöneticiler, satış kanalları ve perakende zinciri uzmanları bulunuyor. Avrupa’nın en büyük üst düzey yönetici ve uzman havuzu olan Senior Management Worldwide ile anlaşmamız sayesinde 50 bin üst düzey yöneticiye de erişimimiz var. Geçen yıl Garanti Bankası’nın Garanti Partners hızlandırma programına seçildik ve birlikte KOBİ’lere esnek çalışan hizmeti sağlamaya başladık. Yoğun ilgi görüyoruz ve 2017’de bunu hızlandırmayı hedefliyoruz.
GÜÇLÜ BÜYÜME HEDEFİ
2016’da 2 kat büyüdük. 2017’de daha güçlü bir büyüme hedefimiz var. En önemli önceliğimiz, online platformumuzu kullanan müşteri sayısını artırmak. Bunun için yurt dışına açılmayı planlıyoruz. Yakın tarihte İTÜ GATE Uluslararası Hızlandırma Programı’na seçildik. Bununla birlikte Amerika ve Orta Doğu’daki müşteri sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Şirketimizi ölçeklendirmek için teknik altyapımızı kuvvetlendirmek ve böylelikle müşteri/uzman deneyimini ve eşleştirme verimliliğimizi geliştirmek istiyoruz. En önemlisi de sürekli geliştirdiğimiz uzman ağımızı 25 bine çıkarmak. Hedefimiz, her şirketin dünyanın en iyi uzmanına erişimini sağlamak.”
0 yorum