1.Proje
“4 MİLYON KULLANICIYA ULAŞTIK”
Avrupa’nın en büyük sigorta broker’ı Carsten Maschmeyer’den yatırım alan sosyal medya platformu Scorp, bir yılda 4 milyon kullanıcıya ulaştı. Kuruculardan İzzet Zakuto, “Dünyada sosyal medya denince akla gelen tek kanal olmak istiyoruz” diyor.
Scorp, 15 saniyede insanların duygu ve düşüncelerini aktardığı videolu sosyal medya platformu. Ekşisözlük’ün videolu hali de diyebiliriz. 1 yıl önce, Koç Üniversitesi öğrencileri Sercan Işık ve İzzet Zakuto tarafından kuruldu. Geçtiğimiz ay Avrupa’nın en büyük sigorta broker’ı Carsten Maschmeyer’dan finansal destek alan şirkette 25 yaşından büyük kimse yok. Scorp’un kurucuları Sercan Işık 23, İzzet Zakuto ise 25 yaşında, ikisi de hala öğrenci. Zakuto, 1 yıl önce kurdukları start up’larını ve hedeflerini şöyle anlatıyor:
“MAKARNACI AÇACAKTIK”
“Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde okurken ortağım Sercan Işık’la tanıştık. O dönem ben 3’üncü, Sercan da 2’nci sınıf öğrencisiydi. Ağustos 2014’te “Ne yapalım” diye konuşurken makarnacı açma fikri ortaya çıktı. İlk etapta ABD’de beğendiğimiz bir makarnacının konseptini Türkiye’de hayata geçirmeyi düşündük. Ancak sonrasında aklımıza Ekşisözlük gibi Türkiye’de çok başarılı olmuş sözlük platformunun videolu halini hayata geçirme fikri geldi. Bu alanda açık olduğunu tespit edip ilerlemeye karar verdik. Böylece Scorp fikri doğdu ve hızla bu iş fikrini hayata geçirme kararı aldık.
Şirket adı: Scorp Sosyal Medya Teknoloji ve Anonim şirketi
Girişimciler: İzzet Zakuto, Sercan Işık
Marka: Scorp
Kuruluş tarihi: Temmuz 2015
Sektörü: Sosyal medya, teknoloji
Faaliyet alanı: Sosyal medya, teknoloji
Melek yatırımcı: Var
Sermaye ihtiyacı: Yok
“1 MİLYARI GEÇTİ”
Scorp, birçok konu başlığıyla gençlerin 15 saniyelik videolarla özgürce fikrini aktarabildiği bir video platformu. Bir nevi Ekşisözlük’ün videolu hali. Scorp için Twitter ve Snapchat’in ortak noktası da diyebiliriz. Türkiye’de kullanıcılar Snapchat’le video paylaşımına alışırken Twitter’da duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi sevdi. Biz de Scorp’ta her iki platformu bir araya getirdik. İlk etapta 10 bin TL’yle yola çıktık. İlk aldığımız yatırım ise 250 bin dolar oldu. İkinci ve üçüncü yatırım miktarımızı açıklamıyoruz. Ancak hızlı büyümemizi sağlayan üniversitenin kampüs ortamı oldu. İlk dönemde 20 bin üniversite öğrencisiyle görüştük. Bunların 500’ünün bize inanmasıyla kısa sürede hızlı bir ivme yakaladık. Scorp üzerinden yayınlanan videoların toplam izlenme sayısı 1 milyarı geçti. Kullanıcı tarafından oluşturulan 15 saniyelik videoların sayısı ise 16 milyondan fazla.
“ALMANYA’DAN YATIRIM ALDIK”
Faaliyetlerimize Türkiye’de başladık. Scorp birinci yıl bittiğinde 2,1 milyon olan kullanıcı sayısını bugün 4 milyona çıkardı. ABD ve Almanya’da da toplamda 300 binden fazla kullanıcıya ulaştık. Şu an için global olma yolunda attığımız adımların devamını getirmeye yönelik projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. San Francisco’da ofis açtık. Türk sosyal medya platformu olarak yabancı yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyoruz. Avrupa’nın en büyük sigorta broker’ı olan ünlü Alman iş adamı ve yatırımcı Carsten Maschmeyer’den yatırım aldık. Bu yatırımla birlikte Almanya pazarında hızlanmayı hedefliyoruz. Türkiye tarafında da ulaşabildiğimiz her noktaya ulaşmak ve tüm dünyada sosyal medya denince akla gelen tek kanal olmak istiyoruz. Ayrıca yeni gelir kanallarıyla günün trendlerini birleştirmek konusunda da her zaman yenilikçi ve öncü davranıyoruz. Artırılmış gerçeklik (AR) alanına da el attık. Scorp AR adından yeni bir ürün hazırlıyoruz.”
2.Proje
“FİKİR LİDERLİĞİNİ HEDEFLİYORUZ”
CreatorDen, sosyal medya fenomenleriyle markaları buluşturuyor. Üye olmak için minimum 5 bin takipçinin gerektiğini söyleyen CreatorDen’in kurucu ortağı Rick Köletavitoğlu, “Reklamcılıkta fikir lideri olmayı hedefliyoruz” diyor.
CreatorDen, hatırlı pazarlama (influencer marketing) yapan bir şirket. Sosyal medya fenomenleriyle sevdikleri markaları bir araya getiriyor. 6 ay önce kurulan şirketin web platformu sayesinde sosyal medya fenomenleri markaların kampanyalarını görüntüleyip teklif yapabiliyor. CreatorDen’de online olarak işleyen kampanya süreci, marka ya da ajansın kampanyanın detaylarını platforma girmesiyle başlıyor. Ardından sosyal medya fenomenleri söz konusu kampanya için teklif veriyor. CreatorDen Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Rick Köletavitoğlu, ortağıyla geçtiğimiz mayısta kurdukları şirketlerinin hikayesini şöyle anlatıyor:
“FİKİR KANADA’DA ÇIKTI”
“Netas Wesley Clover Teknoloji Fonu tarafından 150’den fazla şirket yaratmış, Kanadalı seri girişimci Terry Matthews’le bir süre geçirmek üzere Kanada’ya gönderildik. Bu dönemde Terry’nin 30’a yakın şirketiyle vakit geçirme ve gözlem yapma fırsatı bulduk. Özellikle mobil reklamları daha doğal ve eğlenceli hale getiren Pretio adında girişim ilgimizi çekti. İstanbul’a döndükten sonra sosyal platformların çıkışını ve genç nesillerin özelikle mobilde vakit geçirdiklerini gözlemlemeye başladık ve mobil reklam dinamiklerini acaba gerçek insan profillerine uygulayabilir miyiz diye sorgulamaya başladık. Bu araştırma sürecinde influencer marketing’le buluştuk ve fikrimizi projelendirdikten sonra yola çıktık. Sosyal medyada yüksek takipçi sayısı olan ‘influencer’ların kişilerin fazlasıyla ilgisini çektiğini gördük ve bunu markalarla bağdaştırınca çok etkili bir reklam mecrası haline geldi.
Şirket adı: CreatorDen Pazarlama Teknolojileri A.Ş.
Girişimciler: Rick Köletavitoğlu, Ozan Tabak
Marka: CreatorDen
Kuruluş tarihi: Mayıs 2016
Sektörü: Dijital pazarlama
Faaliyet alanı: Hatırlı pazarlama (influencer marketing)
Melek yatırımcı: Var
Sermaye ihtiyacı: Yok
“1 MİLYON DOLAR YATIRIM ALDIK”
Henüz tohum aşamasındayken TRPE Venture Partner’dan 1 milyon dolar yatırım aldık. Beta sürümünü yayına almış bulunuyoruz ve 500’e yakın influencer’la beta sürümü evresini test ediyoruz. Ayrıca influencer marketing’de hızlı bir büyüme beklediğimiz için bunu markalara göstermek adına DenMag dergisini çıkardık. Influencer marketing dijital kırılım içerisinde en yüksek geri dönüşü olan mecra haline gelmiş durumda. Biz de bunu dergimizle reklam verenlere anlatmaya çalışıyoruz. Bir de sosyal medyada kaliteli içerik üreten kişilerin buluşması için tasarladığımız Influencer Talks etkinliğimiz var.
“DEMOKRATİKLEŞME SAĞLAYACAĞIZ”
Reklamcılık sektöründe fikir lideri olmayı hedefliyoruz. İçerik üretimini ve dağıtımını demokratikleştirmeyi amaçlıyoruz. Bugün gördüğümüz reklamlar, kullanıcıların hayatının içine rahatsızlık vererek giriyor. Geleneksel reklamlar tamamıyla samimiyetini kaybetmiş durumda. Ayrıca bu tür reklamların geri dönüşleri pazarlama uzmanlarını tatmin etmiyor. Influencer marketing tarafında da birçok trend değişiyor. Sosyal medya influencer’larının takipçi sayısı çok yüksek olduğu zaman etki seviyelerinin düştüğünü görüyoruz. Bu nedenle 2017’de influencer marketing teriminin tekrar evrim geçireceğini düşünüyorum. Markalar daha az takipçisi olan influencer’larla daha fazla sayıda iş birliği yapacak ve kendi hedef kitlelerine hitap eden kişilerle ortaklıklar kurarak daha efektif bir erişim yaratacaklar. Biz de bu evrimleşmede öncülük yapmak üzere yola çıktık.”
3.Proje
“HEDEFİMİZ GLOBALLEŞMEK”
Müzik streaming pazarında yüzde 95 payla 1’inci olan Medianova’nın kurucusu Serkan Sevim, hedefinin global teknoloji şirketi yaratmak olduğunu söylüyor. Sevim, “Her yıl global rakiplerden büyük müşteriler alarak ilerliyoruz” diyor.
Medianova, sadece Türkiye’de değil, Orta Doğu, Amerika, Avrupa ve Hindistan’da bulut altyapı hizmetleri sunan bir Türk şirketi. İnternet üzerinden görüntülü yayın (streaming), kodlama, canlı yayın prodüksiyon ve site hızlandırma alanlarında hizmet veriyor. Türkiye’nin en büyük web siteleri performanslarını artırmak için Medianova’nın bulut hosting platformunu kullanıyor. Bu platformlar üzerinden günde 1,5 milyarın üzerinde işlem yapıldığını söyleyen Medianova’nın kurucusu Serkan Sevim, lisanslı melek yatırımcı. Mezun. com’un kurucularından, 444cicek.com’un da eski sahibi. “2010’da Mezun’daki hisselerimi satarak ilk başarılı çıkış tecrübemi yaşadım” diyen Sevim, 5 yıl önce Türkiye’nin 2’nci büyük çiçek şirketi 444cicek’i Çiçek Sepeti’ne sattı. Sevim, 3’üncü şirketini ve hedeflerini şöyle anlatıyor:
“RAKİPLERİMİZİ GEÇTİK”
“Kariyerimde Mezun.com, 444cicek ve Medianova olmak üzere 3 şirketim oldu. 3’üncü şirketim Medianova ise kısa sürede Türkiye’deki benzerlerinden çok farklı bir pozisyona geldi. Türkiye’deki streaming ekosisteminin eksikliğinden dolayı birçok bulut servisi geliştirdik ve hizmete sunduk. Bu sayede anahtar çözüm sunmada bugün global şirketlerin bir adım önünde yer alıyoruz. Ayrıca Türkiye’de gerçek teknoloji üreten şirketlerin çok az olmasından dolayı yüksek rekabet ortamında başarıyla ilerliyoruz. Şirketimiz ihracat gelirleri ve ithal ikamesiyle Türkiye’nin cari açığını finanse eden bir yapıda.
Şirket adı: Medianova
Girişimciler: Serkan Sevim
Marka: Medianova
Kuruluş tarihi: 2006
Sektörü: Bilişim teknolojileri
Faaliyet alanı: Streaming, bulut bilişim
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Yok
“HİNDİSTAN PAZARINA GİRDİK”
Medianova, sunucu haricinde hiçbir yazılım satın almıyor, başka şirketlerin dağıtıcısı konumuna girmiyor. Bu strateji ilk yıllarda zor bir süreçti, ancak şimdi şirketimizin tüm gücü sıfır hatayla çalışan bu özel altyapıdan geliyor. Bu sayede Türkiye’de müzik streaming pazarında yüzde 95 pazar payıyla birinciyiz. Web TV, canlı yayınlar ve Trendyol, Hepsiburada, GittiGidiyor, Kariyer.net gibi şirketlerin görsellerini host ederek her gün milyonlarca kullanıcıya dokunuyoruz. En büyük hedefimiz, geliştirdiğimiz teknoloji ve platformları yurt dışına satmak. Hindistan’da 8 şehirde network kurmak için bir anlaşma yaptık.
“YENİ ÜRÜN HAZIRLIYORUZ”
Yabancılara satışın fiyat rekabetiyle değil performansla olduğunu gördük ve bu alana ciddi yatırım yaptık. Amerika’dan, Fransa’dan ve Portekiz’den müşterilerimiz olmaya başladı. Yakında yine web performans altyapı hizmetleri özelinde yeni ürünlerin lansmanını yapacağız. Türkiye’de satın alma kültürü platform performansına bağlı olarak geliştikçe bizim de pozisyonumuz daha da güçlenecek. Yeni hedefimiz, teknoloji sektöründe Türkiye’den güçlü bir global şirket çıkarmak. Bu hedefin çok zor olduğunu biliyorum. Ancak bunu başarmak için her gün işe gidiyoruz. Rakiplerimiz hep global şirketler. Bu şirketlerle önce Orta Doğu ve Afrika’da sonra da Hindistan, Avrupa ve Amerika’da rekabet etmek istiyoruz. Türkiye’deki şirketler de bizim kalitemizin ve çalışma kültürümüzün yabancılardan daha iyi olduğunu görmeye başladı. Her yıl global rakiplerden büyük müşteriler alarak ilerliyoruz. Hedefimiz globalleşmek.”
4.Proje
“EN BÜYÜK ARAÇ FİLOSU OLACAĞIZ”
Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın’dan Lidyana’nın sahibi Hakan Baş’a kadar çok sayıda melek yatırımcının yatırım yaptığı Garajyeri.com’un CEO’su Arda Aşkın, “Amacımız Türkiye’nin en büyük saatlik ve günlük araç kiralama filosu olmak” diyor.
Garajyeri.com, kişilerin boşta duran arabalarını kiraya verip gelir elde etmelerini sağlayan bir platform. Araba ihtiyacı olanlar Garajyeri mobil uygulaması üzerinden kendilerine en yakın araca kiralama isteği gönderiyor. İsterlerse teslimat noktasından araçları kendileri gidip alıyor ya da ek bir ücret karşılığı kiraladıkları arabayı şirketin özel valeleri kapılarına kadar teslim ediyor. Kısa sürede Hummingbird Ventures, Nevzat Aydın, Hakan Baş gibi pek çok melek yatırımcıdan yatırım alan Garajyeri.com’un CEO’su ve kurucu ortağı Arda Aşkın, “Araç kapılarının Garajyeri mobil uygulamasıyla açılması ve diğer illere yayılma planımız var. Amacımız Türkiye’nin en büyük saatlik ve günlük araç kiralama filosu olmak” diyor. Aşkın, şöyle devam ediyor:
“ARABA BULAMADIK”
“2,5 yıl kadar önce anlık araba kiralama ihtiyacı duyduğumuzda hızlıca uygun fiyata araba bulamadık. Güvenilir araç kiralama şirketleri havalimanlarında ya da çok merkezi noktalardaydı. Minimum gün kiralama sınırı vardı. Sokaklarda ise kullanılmayı bekleyen yüzlerce araç vardı. Bu araçları ihtiyacı olan kişiler istedikleri zaman neden kullanamasın diyerek yola çıktık. Hızlıca bir web sitesi hazırladık ve dijital reklam kanalları aracılığıyla arabasını kiraya verip ek gelir elde etmek isteyen kişilerle çevresinden uygun fiyata araç kiralamak isteyenlerden talep topladık. Çıkan sonuçların tatmin edici olduğuna inanınca araçların kiralama süresince kaskolanmasını sağlamak için sigorta şirketleriyle görüşmelere başladık. Doğa Sigorta ile Garajyeri üzerinden kiralanan araçlara özel kasko poliçesi hayata geçince canlı yayına geçtik. Daha sonra aylık yüzde 100’e yakın büyümeyle ikinci yatırım turumuzu kapattık.
Şirket adı: Garajyeri.com
Girişimciler: Arda Aşkın, Erman Çağıral, Güven Özyurt
Marka: Garajyeri
Kuruluş tarihi: Garajyeri
Sektörü: Ulaşım
Faaliyet alanı: Araç kiralama
Melek yatırımcı: Var
Sermaye ihtiyacı: Var
“100 BİN DOLARLA BAŞLADIK”
2 yıl kadar önce 100 bin dolarlık tohum yatırımıyla yola çıktık. 2016’nın Şubat ayından beri de 800 bin dolar tutarında bir erken aşama yatırımla yola devam ediyoruz. Seri A yatırım turu için yurt dışı ve yurt içi yatırımcılarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bugüne kadar kamu kurumları tarafından verilen hibe ve teşviklerden hiç yararlanmadık. Yalnız bu ay içinde KOSGEB nitelikli personel ile TÜBİTAK 1.507 programlarına başvuru yaptık. İlk zamanlarda bu konulara odaklanmanın ve tüm planı bu hibeler üzerine yapmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu ve benzeri hibeler sizin sermaye yapınızı kurduğunuz anda yardımcı araçlar olarak görülmeli.
“İSTANBUL DIŞINA YAYILACAĞIZ”
Mayıs 2015’ten beri Garajyeri üzerinden binlerce kiralama yapıldı. Araç sahiplerine aktardığımız gelir miktarı 750 bin TL’yi geçti. Araç kapılarının Garajyeri mobil uygulamasıyla açılması ve diğer illere yayılma planımız var. Seri A yatırım görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız Türkiye’nin en büyük saatlik ve günlük araç kiralama filosu olmak. Tüm Türkiye’de her mahallede Garajyeri araçlarının olduğu bir gelecek hayal ediyoruz. İhtiyaç anında Garajyeri mobil uygulamasıyla aracın başına gidip kapıyı mobil uygulamamız üzerinden açıp arabaları hızlıca kiralayabildiğiniz bir dünya oluşturmak için çalışıyoruz.”
5.Proje
“KADIN ÇALIŞANLARI ARTIRACAĞIZ”
Sosyal medya kanallarıyla kısa sürede 500 bin kişiye ulaşan BinYaprak’ın kurucu ortaklarından Melek Pulatkonak, “2017’de üye sayımızı artıracak kampanyalarla sesimizi daha çok duyuracağız. Amacımız, 2018’e kadar 300 bin üyeye ulaşmak” diyor.
BinYaprak, kadının iş hayatındaki potansiyelini harekete geçiren, dijital kız kardeşlik ağı. Grupları, sohbet odaları ve videolarıyla iş hayatında başarılı olmuş kadınları keşfedeceğiniz dijital bir sosyal network sunuyor. Şirketin kurucularından Melek Pulatkonak, Microsoft’tan terk bir girişimci. Microsoft’un eski genel müdür yardımcısı. Aynı zamanda kız kardeşlik ağı TurkishWIN’in (Turkish Women’s International Network) kurucusu. Ortağı Aslı Caner ise Endeavor girişimcisi, dijital medya uzmanı. Pulatkonak, Aslı Caner’le bir yıl önce kurdukları BinYaprak’ı şöyle anlatıyor:
“MICROSOFT’TAN AYRILDIM”
“3 yıl önce Microsoft genel müdür yardımcılığı görevimden ayrılıp kadınların birbirine ilham verip fırsat yarattıkları kız kardeşlik ağı TurkishWIN’i kurdum. Global, iletişim dili İngilizce olan bu network’e Anadolu’dan genç kadınlar akmaya başlayınca Türkiye’nin 81 ilini kapsayacak bir kız kardeşlik ağı kurma fikri oluştu. Bunun ancak dijital bir platformla çözüleceğini anlayınca soluğu Endeavor girişimcisi, TurkishWIN üyesi Aslı Caner’de aldım. Kendisi Youth Media’daki ortaklığını sonlandırıp bize katıldı. İlk etapta farklı işlerde çalışan ve deneyimlerini paylaşan 1.000 kadının hikayelerini diğer genç kadınlarla buluşturma hedefiyle 2015’te Webrazzi’de lansmanımızı gerçekleştirdik.
Şirket adı: Bin Yaprak Bilişim Medya Danışmanlık
Girişimciler: Melek Pulatkonak, Aslı Caner
Marka: BinYaprak
Kuruluş tarihi: Ekim 2015
Sektörü: Medya ve bilişim
Faaliyet alanı: Network ve içerik yönetimi
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
“500 BİN KİŞİYE ULAŞTIK”
BinYaprak’ta amacımız, kadının içindeki iş hayatı potansiyelini keşfetmesini ve bu yolculukta yalnız olmadığını bilmesini sağlamak. Üyelerimiz ücretsiz olarak BinYaprak’ın sosyal network’ünü kullanıyor, ilham veren, iş hayatına dair samimi hikayelerden cesaret alıyor, canlı yayınlar ya da sohbet odalarında sorularını soruyorlar. Mart ayında BinYaprak internet sitemiz yepyeni bir ara yüzle yayına geçti. Web sitemize gelen yeniliklerle kullanıcılar 100’den fazla ilham verici hikayeye ulaşabildikleri gibi gruplar oluşturarak “Meslek”, “Memleket”, “Üniversite”, “Üniversite Kulüpleri” ve “Çalışan Anne” başlıkları altında bir araya gelme fırsatı buldu. Eylül ayında 2 bin 200 üyeye ulaştık. 118 ilham veren hikaye videomuz 40 bin kişi tarafından izlendi. Facebook sayfamızda 12 bin takipçimiz var. Sosyal medya kanallarımız aracılığıyla 31 Facebook canlı yayınında toplamda 500 bini aşkın kişiye ulaştık. Bu süreçte Yenibiriş Dijital İK partner’ımız oldu. Büyümeye devam ediyoruz.
“MOBİL UYGULAMA HAZIRLIYORUZ”
Çok yakında iş fırsatı servisini de yayına alacağız. Ayrıca servisimizi daha hızlı ve insan odaklı bir akışla yenileyeceğiz. Yarattığımız ihtiyaç patikaları üzerinden, somut sorunlarına ilişkin İlham Al, Keşfet ve Harekete Geç başlıklarıyla somut cevaplara ulaşılmasını sağlayan bir BinYaprak yolculuğu yaşatmak için hazırız. Üzerinde çalıştığımız ve 2017’de kullanıma açacağımız Mobil App ile daha çok kadının hikayesine ulaşmak ve daha çok kadına ilham vermek istiyoruz. BinYaprak’ın etki alanını büyütmek ve daha çok kadına destek vererek Türkiye’de kadın istihdamını artırmak en büyük hedefimiz. 2017’de üye sayımızı artıracak kampanyalarla sesimizi daha çok duyuracağız. Amacımız 2018’e kadar 300 bin üyeye ulaşmak.”
0 yorum