PROJE 1- “YURT DIŞINDA BÜYÜYECEĞİZ”
Kitlesel fonlama pazarının hızla büyüdüğünü söyleyen XYZ Teknoloji İş Geliştirme Direktörü Ayşegül Şensoy, “Büyümemizi İsviçre, Bahreyn, İngiltere gibi blockchain teknolojisi kullanan ve regülasyonları uyumlu ülkelerde devam ettireceğiz” diyor.
Hazırlayan: Ayçe Tarcan Aksakal [email protected]
XYZ Teknoloji, blockhain tabanlı kitlesel fonlama platform çözümleri üretiyor. Odaklandığı ikinci alan kripto para borsalarında kara para aklamayı önleyici yazılımlar geliştirmek. Finans sektöründe 15 yılı aşkın tecrübesi olan Emre Çorak ve Boğaziçi Üniversitesi’nde IoT ve blokzincir teknolojileri üzerine doktora çalışmalarına devam eden Kazım Rıfat Özyılmaz tarafından kurulan start up’ın Crowdchain ve Chaintrace olmak üzere iki markası bulunuyor. İş Geliştirme Direktörü Ayşegül Şensoy, yaptıkları işi şöyle anlatıyor:
KİTLESEL FONLAMA
“Blockchain tabanlı ilk projemizin kitlesel fonlama platformu olmasına karar verdik. Kararımızı etkileyen en önemli neden, finans alanında şirket varlıklarının dijitalleştirilerek alım-satımına olanak sağlayan yapının kitlesel fonlama platformlarında uygulanabilir olmasıydı. Bir menkul kıymetin, hissenin dijital karşılığı olan security token’lar dünyada öncü olan birçok borsada yakın dönemde işlem görmeye başlayacak. Biz finansal piyasaların geleceğini, merkeziyetçi sınırların büyük oranda kalktığı, hızlı, güvenli, yüksek komisyon masraflarının azaldığı ve merkezi otoritelerin de teknolojiden faydalanarak varlık göstermeye çalıştığı bir yöne doğru gittiğini okuyarak bu alanda geniş kitlelerce kullanılabilir bir ürün tasarladık.
“YENİ YAZILIM ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ”
Finansmana erişimi kısıtlı olan ya da olmayan girişimcilik ekosistemindeki şirketlerin kalabalık kitlelerce fonlanmasına bir platform üzerinden olanak sağlayan Türkiye’nin ilk regülasyona tam uyumlu çözümünü ürettik. Ayrıca kripto para borsalarında kara para aklama aktivitelerinin oldukça fazla olduğu ve giderek büyüyen bu piyasalarda, AML/ KYC dediğimiz kullanıcıların tanınması ve işlemlerin risk bazlı bir yaklaşımla tanımlanması için çalışıyoruz. Bunu da terörizmin finansmanı, kara para aklama ya da illegal aktivitelerin tespit edilmesi için regülatörler ve kripto para borsalarının işlem kontrolünde daha güvenli bir ekosistem yaratmak adına kripto para borsaları için kara para aklamayı önleyici bir yazılımla yapacağız.
417 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Kitlesel fonlama Türkiye için yeni bir kavram olsa da dünyada 417 milyar doları aşkın bir pazar ve giderek büyüyor. Ürünlerimiz yoğun olarak ihracat odaklı. Büyümemizi İsviçre, Bahreyn, İngiltere gibi blockchain teknolojisi kullanan, regülasyonları uyumlu ülkelerde devam ettirmek istiyoruz. Bu yeni teknolojinin getirileri, regülatörlerin blockchain teknolojisini kullanmaya başlaması ve dönüşen geleneksel piyasalar sayesinde çözümlerimizi hayata geçirmek için tüm olası pazarlarda ilişkilerimizi artırarak devam edeceğiz. Blockchain alanında farkındalık yaratarak bu dönüşümün kayda değer bir parçası olarak tamamı Türk mühendisler tarafından geliştirilen çözümleri dünyaya aktarmak istiyoruz.”
Girişimciler: Emre Çorak, Kazım Rıfat Özyılmaz
Şirket: XYZ Teknoloji
Marka: Crowdchain
Kuruluş: Mart 2018
Sektör: Bilgi teknolojileri
Faaliyet alanı: Blockchain, fintek yazılım geliştirme
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Yok
PROJE 2- “AÇIK BANKACILIĞA ODAKLANDIK”
Bankacılık sektöründe izi olmayan kişilerin kredi değerlendirmesini yapabildiklerini söyleyen Gini Finance’ın kurucusu Mehmet Bozacıoğlu, “Açık bankacılığa odaklandık. Hedefimiz, uluslararası pazarlarda çözümümüzü satmak” diyor.
Gini Finance, dijital bankacılık alanında hizmet veriyor. ADA (Alternative Data Aggregator) sunucusuyla bankalara pozitif telekom verisi sağlıyor. Bu veri sayesinde bankacılık dünyasında izi olmayan kişilerin de kredi değerlendirmesi yapılabiliyor. Finans sektörü için “veri toplayıcısı” olarak faaliyet gösterdiklerini belirten girişimin kurucusu Mehmet Bozacıoğlu, “Hedefimiz, uluslararası pazarlarda çözümümüzü satmak” diyor. Geçen yıl Experian genel müdürüyken kendi işini kurmak için istifa eden Bozacıoğlu, açık bankacılık alanındaki potansiyeli ve hedeflerini şöyle anlatıyor:
GENEL MÜDÜRLÜKTEN İSTİFA ETTİ
“Son 10 yılım Experian’da geçti. Ekibimle şirketi kredi risk alanında küçük bir ofisten bu alandaki Türkiye’nin en büyük danışmanlık ve yazılım şirketine dönüştürdük. Geçen yıl Türkiye genel müdürlüğü görevinden istifa ettim ve hemen sonrasında girişimimi kurdum. Kariyerim boyunca bankaların ve telekom operatörlerinin ihtiyaçlarına odaklandım. Yeni girişimimizde de yine bankaların kârlı müşteri edinimesine ve operasyonel verimliliğe odaklanıyorum. Dijital bankacılığın operasyonel anlamda büyük bir verimlilik sağlayacağının ve bu bağlamda daha küçük bankaların yaygın şube ağları olmadan kârlı müşteri kazanabileceğinin uzun zamandır farkındaydık.
“20 MİLYONUN İZİ YOK”
Avrupa’da uygulanmaya başlanan ‘açık bankacılık’ Türkiye’ye yakın bir zaman sonra gelecek ve sadece müşteri rızasıyla bankalar kendi müşterilerinin bilgilerini üçüncü partilerle paylaşabilecek. Çözüm platformumuzu bu eksen üzerinde sıfırdan geliştirdik. Herhangi bir bankanın ya da kurumun servislerini bir diğer bankada kullanabilmek üzere bir platform oluşturduk. Burada, KVKK konusu önemliydi ve platformumuzu buna uyumlu hale getirdik. Sadece Türkiye’de 20 milyonu aşkın bankada izi olmayan gerçek kişi olduğunu düşünürsek, bunlar arasında kârlı olabilecek müşterilerin toplamı bizim için potansiyeli oluşturuyor. Bankalara bu kişilerle ilgili alternatif veri sağlayarak onlara daha doğru kredi değerlendirmesi yapılmasını sağlıyoruz.
“KULLANIMI ARTACAK”
Şimdiye kadar kurumlar arası veri paylaşımında kullanılabilecek, KVKK uyumlu bir platformu hayata geçirdik. Ayrıca bu platforma veri sağlayacak çok önemli bir telekom operatörüyle anlaşma imzaladık. ADA sunucumuzun Türkiye’de açık bankacılık uygulamasına geçildiğinde kullanımının artmasını hedefliyoruz. Henüz 5 kurumla sözleşme imzaladık. Gelecek 5 yılda açık bankacılıkta rekabetçiliğe ve dolayısıyla kaliteli hizmetlere imza atacağız. Bunun için de kurumlara değer katacak teknolojiye yatırım yapmaya devam edeceğiz. Hayalim, Gini’nin başka ülkelerin pazarlarında da finans sektöründe veri toplayıcı ve paylaşımcısı olarak tercih edilmesi. Hedefimiz, uluslararası pazarlarda çözümümüzü satabilmek.”
Girişimci: Mehmet Bozacıoğlu
Şirket: Gini Finansal Danışmanlık ve Bilgi Hizmetleri
Marka: Gini Finance
Kuruluş: Nisan 2019
Sektör: Finans
Faaliyet alanı: Dijital müşteri kazanımı platformu
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Yok
PROJE 3- “AVRUPA’DA SAHA TESTİNE BAŞLIYORUZ”
Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Connect Ion’un kurucusu Talha Çuhadaroğlu, Avrupa’da saha testlerine başlayacaklarını belirterek, “Hedefim internet altyapısıyla otomotivin tek bir platformda buluşmasını sağlamak” diyor.
Otomotiv ve sürüş destek teknolojileri geliştiren Connect Ion’un, akıllı park asistanı ve sürüş asistanı olmak üzere 2 farklı ürünü bulunuyor. Park Asistanı, geri görüş kamerası olmayan araç kullanıcıları için geliştirilmiş. Sürüş Asistanı ise araç takibi, çalınma çekilme uyarısı, kaza durumunda hızlı ilk yardım, araç arıza bildirimi ve takibi, sürüş analizi hizmetlerini içinde barındıran çok yönlü bir sürüş destek platformu. Start up’ın kurucusu Talha Çuhadaroğlu, makine öğrenmesi ve yapay zeka destekli sistemle verilerin anonim olarak toplandığını ve analiz edildiğini belirterek, “Bu analizler sonucunda çok daha güvenli, ekonomik ve konforlu sürüş sunuyoruz” diyor. Çuhadaroğlu, şöyle konuşuyor:
İLK GİRİŞİM ÜNİVERSİTEDE
“1994 Çankırı doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladıktan sonra 2014’te Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü kazanarak Sakarya’ya yerleştim. Ardından ufak bir robot takımı kurdum. Bu takımla amacımız, basit robotlar yaparak çeşitli yarışmalara katılmak, tecrübe kazanmaktı. Ancak bu belirli bir maliyet oluşturduğu için karşılamamız gerekiyordu. Bu maliyeti dengelemek için Şanslı 80 Organizasyon ve Etkinlik girişimini kurdum. Toplamda 6 eğitim dönemi boyunca, 4 bin 800’den fazla katılımcıyla 52 etkinlik gerçekleştirdik. Bu girişimden elde ettiğimiz maddi güçle basit robotlar yerine daha büyük ölçekli projeler gerçekleştirebilme şansımız oldu. Bu yolculuk 2016’da şimdiki şirketim Connect Ion’la devam etti.
“DONANIM GELİŞTİRİYORUZ”
Amacımız, internet altyapısıyla otomotivin tek bir platformda buluşmasını sağlamak. Biz, yeni nesil bulut tabanlı iletişim platformu olarak piyasada konumlanıyoruz. Donanım geliştiren bir girişim olduğumuz için teknoloji seviyesi yüksek bir çalışma atölyesi kurarak işe başladık. Finansman ihtiyacımızı karşılamak için yatırımla ilerledik. 2016 yılında önce tohum yatırım, 2018 yılında çeşitli kurumlardan 100 bin TL hibe, 2019 yılında ise melek yatırım alarak sermayemizi başarılı bir şekilde artırdık. Seri üretim aşamasına gelen projelerimiz için 10 kişilik bir ekiple yoğun çalışmalarımıza devam ediyoruz. Büyüme hızımız maalesef henüz istediğimiz seviyelerde değil çünkü ürün satışını B2C’de başlatmakta gecikiyoruz. Bunun temel nedeni döviz kurlarındaki yükseliş ve donanımın getirdiği zorluklar.
“GLOBALDE BÜYÜYECEĞİZ”
Gelecekte bir platform şirketi olarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Amacımız, veri analizi ve makine öğrenmesini tüm araçlarda aynı düzeyde uygulamak. Büyük veri uygulamalarının, otomotiv sektöründe yerinin çok daha büyük olduğunun farkındayız. Otonom araçlarla eski nesil araçların buluşma noktası olacak Connecters Platformu ile global ölçekte operasyonlarımızı devam ettirmek istiyoruz. Çok yakın zamanda Avrupa’da saha testlerine başlayacak, oradan da global pazara emin adımlarla yürüyeceğiz. Connect Ion olarak en büyük hayalimiz global bir şirket olabilmek. Kişisel olarak hayalim ise büyük bir otomotiv üreticisine exit yaparak Connect Ion’un çok daha efektif bir şekilde büyümesini sağlamak.”
Girişimci: M. Talha Çuhadaroğlu
Şirket: Connect ION Teknoloji
Marka: Sürüş Asistanı
Kuruluş: Haziran 2019
Sektör: Otomotiv
Faaliyet alanı: Sürüş destek sistemleri
Melek yatırımcı: Var
Sermaye ihtiyacı: Var
PROJE 4- “KENDİ TEKNOLOJİMİZİ ÜRETTİK”
Sigortacılıkta hasar çözüm süreçlerine odaklandıklarını söyleyen Archmir’in kurucularından Talha Saruhan, “1,5 yıl süren AR-GE sürecini başarıyla atlatıp kendi teknolojimizi yarattık. Hayalimiz Türkiye’den çıkan unicorn olmak” diyor.
Archmir, sigortacılık sektöründe hasar çözümünü yeniden kurgulayan bir sistem. Bunu da kullanıcının hasarlı aracını çektiği tek bir fotoğraf ya da videoyla kaza anını simüle ederek gerçekleştiriyor. Odaklandıkları alanın sigortacılık sektörü olduğunu belirten ortaklardan Talha Saruhan, geliştirdikleri ürünün otomotiv sektöründe de kullanılması konusunda çalıştıklarını söylüyor. Archmir, uzun vadede sağlık, bilgisayar ve askeri teknolojilere odaklanmayı istiyor. “İşe 250 bin TL sermayeyle başladık” diyen Saruhan, 4 mühendis ortağın bir araya gelerek kurduğu girişimi şöyle anlatıyor:
“SUİSTİMALLER FAZLA”
“Oto hasar onarımı ve sigortaları konusunda uzman iş gücü gereksinimi çok fazla. İnsan gücüyle yapılan hasar incelemesi süreçleri toplam tazminat tutarında yüzde 15’ten fazla kayıp ve suistimale neden oluyor. Halbuki bugün teknolojinin geldiği noktada ufak ve orta ölçekli hasarlar insan gücü olmadan yapay zeka tarafından hesaplanabilir. En önemlisi bu sayede sigorta, filo ve otomotiv onarım şirketlerinin operasyonel ve teknik maliyetleri oldukça azaltılarak kontrol altına alınabilir. Bizim de başlangıç noktamız hasar çözümleri üzerine odaklanmak oldu. Çalışmalarımız sonucunda yüzde 70 doğruluk oranına sahip bir ürün elde ettik. Hedefimiz olan yüzde 95-99 doğruluk oranlarına ulaşmak için çalışmalara devam ediyoruz.
“250 BİN TL’YLE BAŞLADIK”
Geleneksel sistemin dönüşeceğini fark ettiğimizde bunun içinde olmamız gerektiğine inandık.
Ekibimiz güncel teknolojiyi kullanırken geliştiriyor. Çözülmesi zor olabileceğine inandığımız sektöre ilk önce odaklanmak istediğimiz için hasar süreçlerini yöneten ve kurgulayan bir yazılım üzerinde çalışıyoruz. Gelmek istediğimiz noktada kurduğu yazılımı birçok sektördeki probleme çözüm sağlayabilecek şekilde genelleştirmek istiyoruz.
250 bin TL sermayeyle işe başladık. Yıllardır saha tecrübesi sahibi olan kurucu ortağımızın sektörde gözlemlediği eksiklikleri analiz etmesiyle teknik ekibin yazılım tecrübesinin buluşması en büyük dönüm noktamız oldu.
“AR-GE SÜRECİNİ TAMAMLADIK”
Teknik anlamda AR-GE’den ürüne geçişi gerçekleştirmiş durumdayız. Ürünün stabil halde çalışması için gereken araştırma ve deneyleri kendi bütçemizden halihazırda gerçekleştiriyoruz. Yapısı itibariyle bir AR-GE projesi olan bu üründe AR-GE eşiğini geçmek bile bizim için çok büyük bir adım oldu. Yaklaşık 1,5 yıl süren bu süreci başarıyla atlatıp tamamıyla kendi teknolojimizi yarattık. Hala ürünümüzü geliştirme aşamamız devam ettiği için pazara çıkamadık. Global pazarda büyük bir oyuncu ile partnerlik ilişkisine girip globalde çalışmak istiyoruz. Hedefimiz sigorta şirketlerinin hasar süreçlerini uçtan uca çözümlerimizle dijital hale getirmek. Hayalimizse Türkiye’den çıkan bir unicorn olmak.”
Girişimciler: Mustafa Çakır, Talha Saruhan, Osman Akdeniz, İlker Kutsal
Şirket: Archmir
Marka: Archmir Kuruluş: 2018
Sektör: Yapay zeka tabanlı yazılım çözümleri
Faaliyet alanı: Sigorta ve otomotiv
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
PROJE 5- “BÜYÜMEK İÇİN YATIRIM ALACAĞIZ”
Türkiye’nin ilk kiracı raporu ve skorunu sunduklarını söyleyen Kiraplus Kurucu Ortağı Zühtü Eşiyok, “Daha da büyümek için yatırım alacağız” diyor. Eşiyok, büyümelerinde iki önemli dönüm noktası olduğunu anlatıyor.
Kiraplus kiralama pazarına odaklanan, ev sahipleriyle güvenilir kiracıları buluşturmaya yardımcı olan dijital bir platform. Kiracı adaylarının, kirasını zamanında ödeyip ödemeyeceğini, eve iyi bakıp bakmayacağını, ev sahibinin başını ağrıtıp ağrıtmayacağını anlamasına yardımcı oluyor. Kurucu ortaklardan Zühtü Eşiyok, her bir kiracı adayı için özel olarak düzenlenen Türkiye’nin ilk kiracı raporunu ve skorunu sunduklarını belirtiyor. Eşiyok, sundukları hizmet sayesinde ev sahipleri ve gayrimenkul profesyonellerinin kiralama sürecindeki risklerini ve streslerini azalttıklarını söyleyerek Boğaziçi Üniversitesi’nden arkadaşlarıyla kurduğu girişimi şöyle anlatıyor:
BOĞAZİÇİ TAYFASI
“Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra her birimiz farklı alanlarda uzun yıllar çalıştık ardından bu projede bir araya geldik ve Kiraplus’ı hayata geçirdik. Ben ve kurucu ortaklarımızdan Altemur, gayrimenkul piyasasında olduğumuz için kiralama pazarının sorunlarına ve ihtiyaçlarına çok yakındık. Bu tecrübe diğer ortakların girişimci ve teknoloji uzmanlıklarıyla birleşince fikir hızlı bir şekilde gelişmeye ve yön bulmaya başladı. İş fikriyse doğal bir ihtiyaçtan ortaya çıktı. Bugün Türkiye kiralama pazarında ödenmeyen kiralar, zarar gören evler, mutsuz ev sahipleri ve kiracılar gibi birçok sorun var.
“DAVA SAYISI ARTTI”
Türkiye’de günde yaklaşık 110 tahliye davası görülüyor. Biz de Türkiye’de kiracı adaylarını data bazlı analiz ederek ev sahiplerine ve gayrimenkul profesyonellerine ‘güvenilir kiracı’ adayları bulmalarında yardımcı oluyoruz. Kiralama sürecindeki risklerini ve streslerini azaltıyoruz. Girişimimizi kurarken ilk başta küçük bir sermayeyle yola çıktık, daha sonra büyümeye başladık ve bir ev parası yatırdık. Önümüzdeki dönemde daha da hızlı büyümek için yatırımcı almak istiyoruz. Ancak hala birçok büyük Türk şirketi ve bankası start up’ların önemini, dijital dünyayı ve yeni gelen yetişen jenerasyonun motivasyonlarını, bakış açılarını gerçek anlamda anlamış ve kabullenmiş değil. Bu da bizleri yatırım almada, dijitalleşme ve inovasyon dünyasında sıçramada ne yazık ki engelliyor.
İKİ DÖNÜM NOKTASI
Büyümemizde iki önemli dönüm noktası oldu. Kiraplus fikrimizle bir bankanın düzenlediği hekatonun Türkiye finalisti olduk. Daha sonra Lüxemburg’da Fincluders programına katıldık. Bu iki gelişme fikrimizin olgunlaşmasında büyük katkı sağladı. Diğer önemli dönüm noktası ise Remax Türkiye ve TEB’le çözüm ortaklığı sözleşmeleri yapmamız oldu. Bu iki iş ortaklığı büyümemizde bize artı sağladı. Önümüzdeki dönemde akıllı bir kiralama platformu olmak istiyoruz. Gayrimenkul sektöründe birçok sorun ve ihtiyaç bulunuyor. Bunlara cevap verecek daha birçok yenilikçi ürün geliştirerek kiracı, ev sahibi ve gayrimenkul danışmanlarının kullanımına sunmayı planlıyoruz.”
Girişimciler: Kaan Baral, Zühtü Eşiyok, Altemur Yalçınalp, Ömür Filiz, Altan Atabarut
Şirket: Kiraplus Teknoloji ve Pazarlama
Marka: Kiraplus Kuruluş: 2017
Sektör: Gayrimenkul ve finans teknolojileri
Faaliyet alanı: Konut kiralama pazarı
Melek yatırımcı: Yok
Sermaye ihtiyacı: Var
0 yorum