Annelutfen.com, bebekli ve çocuklu aileleri hedefleyen bir e-ticaret platformu. 18 binden fazla ürün çeşidinin olduğu sitenin kurucusu Roys Güreli, “Hedefimiz bebek ürünleri pazarında online ve mobil dünyada lider olmak” diyor.
1. Proje
Roys Güreli,Annelutfen.com’u Stanford’da okurken kurmaya karar verdi. 0-12 yaş arası çocuk sahibi annelerin tüm ihtiyaçlarını ekonomik fiyatlarla karşılamak üzere kurulan sitede, 18 binden fazla ürün çeşidi bulunuyor. Sitede süpermarket ve ev yaşam kategorisinde de ürünler sunuluyor. Avusturya Lisesi’nin ardından North Western Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği eğitimi alan Güreli, girişimciliğe atılmadan önce 3 yıl Borusan Holding’de çalıştı. Bu dönemde Borusan Holding’in CEO’su Agah Uğur’un asistanlığını yaptı. Güreli’nin hayatındaki dönüm noktasıysa 6 yıl önce Stanford’a kabul edilmesi oldu. Borusan’dan ayrılıp Stanford’a MBA yapmak için giden Güreli, burada kendi şirketini kurmaya karar verdi. İstanbul’a dönünce de 300 bin TL sermayeyle iş fikrini hayata geçiren Güreli, sitesinin doğuş sürecini ve planlarını şöyle anlatıyor:
BORUSAN’DA ÇALIŞTI
“Avusturya Lisesi’nden mezun olduktan sonra North Western Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği okudum. Sonrasında 5 yıl, Türkiye’de çalıştım. Borusan’da Agah Uğur’un iş asistanıydım. Onun ne kadar bilgili olduğunu görüp ben de bir iş yönetmek için bu bilgileri öğrenmem gerektiğini anladım ve MBA yapmaya karar verdim. Stanford’a MBA yapmaya gittim. Bu dönemde 2 arkadaşımla birlikte Türkiye’de kadınlara nasıl yardım edebileceğimizi araştırırken bebek ürünleri pazarında bir boşluk olduğunu keşfettik ve Annelutfen’in tohumlarını okulun son 6 ayında attık. Okul bitince İstanbul’a döndüm ve 2 ay sonra 300 bin dolar sermayeyle Annelutfen.com’u hayata geçirdim.
Roys Güreli
ÖNCELİKLİ PLANLARI
Annelutfen.com, 0-12 yaş anne, bebek ve çocuk ürünleri satan e-ticaret sitesi. Ana faaliyet kolumuzun yanında süpermarket ve ev yaşam kategorisinde de ürünler sunuyoruz. Amacımız ailelere en çok bebek ürünleri çeşidini sunmak. Tabii fiyatlar, hızlı gönderim ve kaliteli servis sunmak, ilk önceliklerimiz arasında bulunuyor. E-ticaretin yanı sıra Annelutfen’in misyonu Türkiye’de kadınların güçlendirilmesini sağlamak. Bu kapsamda yeni anneler için destek grupları oluşturuyoruz. Gençlik odaklı networking etkinliklerine ev sahipliği yapıp girişimcilik ve iş-yaşam koçluğu dersleri organize ediyoruz.
Şirket adı:
Annelutfen.com
Marka: Annelutfen
Girişimci: Roys Güreli
Kuruluş tarihi: 2011
Sektörü: E-ticaret
Faaliyet alanı:
Anne ve bebek ürünleri
Melek yatırımcı: Var
Sermaye ihtiyacı: Var
MENTORLUK ALDI
Siteyi ilk kurduğumuzda bizi 70 metrekarelik camsız depomuzda gören bir tedarikçimiz, “Siz iki kadın, bir başınıza ne yapabilirsiniz ki” deyip bize ürün vermek istememişti. Bugün Türkiye’nin en geniş çeşidi sunan bebek mağazası olduk ve onlar da bizim en büyük tedarikçimiz haline geldi. Bebek ürünleri pazarında online ve mobil dünyada lider şirket olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyoruz. 50 melek yatırımcıdan 3 farklı yatırım turuyla finansman desteği aldım. Bu kişiler yatırımcılığın yanında çeşitli konularda bana mentorluk da yaptı. Kısa bir süre öncede Kaliforniya merkezli Elixir Capital’dan yatırım aldık. Bu bizim için büyük bir yapı taşı oldu. Annelutfen’i lider bebek ve çocuk ürünleri şirketi haline getirip başka ürün gamlarında da müşterilerimize hizmet vermek istiyoruz
2. Proje – “GÜÇLÜ BİR OYUNCU OLACAĞIZ”
Şirketortağım’ın kurucusu Mehmet Buldurgan, melek yatırımcı ağını üniversitelerde daha etkin hale getirmeyi hedefliyor. Buldurgan, “Üniversitelerin kuluçka merkezleriyle daha yakın çalışıp iyi girişimleri ağımıza getireceğiz” diyor.
Mehmet Buldurgan, uzun yıllar Sabancı Holding’de üst düzey görevlerde bulunan ve son olarak da Temsa’nın CEO’luğunu yapan bir girişimci. Profesyonel yöneticilikten ayrıldıktan sonra önce danışmanlık şirketi, ardından da şirket evliliği portali sirketortagim.com’u kurdu. Buldurgan, Türkiye’nin ilk şirket evliliği portali olan sitesinde KOBİ’lerle yatırımcılar arasında sanal bir köprü vazifesi gördü. Şirket birleşmeleri için gerekli ortamı hazırladı. Daha sonra da yanına güçlü ortaklar alarak portalini melek yatırımcı ağına dönüştürdü. Küçük ve orta ölçekli şirketlerle yatırım arayışında olanlar arasında iletişimi sağladıklarını söyleyen Buldurgan, 57 yaşında girişimci olmasını şöyle anlatıyor:
57’SİNDE GİRİŞİMCİ OLDU
“Uzun yıllar Türkiye’nin en büyük şirketlerinde üst düzey yöneticilik yaptım. Bu dönemde şirket içi girişimci (intrapreneur) olarak çalıştım. 57 yaşına geldiğim zamansa kendi işimi ve girişimimi hayata geçirdim. İş hayatında edindiğim bilgi ve deneyimlerin en önemlisi, ‘Büyümek istiyorsak, güçlerimizi birleştirmek zorunda olduğumuz gerçeği’ oldu. Kendi işimi kurarken bu düşünceden hareket ettim. Birleşme ve satın almalar konusunda farklı bir iş yapmaya karar verdim. Şirket evlilikleri üzerine çalışırken en çok desteğe ihtiyacı olan kesimin KOBİ’ler olduğunu gördüm. Zaten büyük şirketler bir yolunu bulup kendilerine uluslararası bir ortak ediniyordu. KOBİ’lerse destekten uzak, adeta kendi hayat şartlarını yaşaması için bir köşeye itilmiş durumdaydı. Sonra da bu KOBİ’lerin bir araya gelebilecekleri ve şirket evlilikleri yapabilecekleri iş ortamını hayata geçirdim.
Mehmet Buldurgan
ÖDÜL ALDI
Şirketortağım Melek Yatırımcı Ağı rehberlik ettiği girişimcilerle ağında bulunan melek yatırımcıları bir araya getirerek yatırımcıların girişimlere finansman, bilgi birikimi ve tecrübelerini aktarmalarını sağlıyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen sektörler dahilinde girişimcilere destek veriyoruz. Ayrıca BKS (Bireysel Katılım Yatırımcısı Ağı) mevzuatı kapsamında akredite bir ağ olarak yatırımcıların yüzde 75 ve yüzde 100 vergi muafiyetinden yararlanabilmeleri için BKY lisans başvurusu hizmeti de sunuyoruz. Geçen yıl, Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA) ve Avrupa Melek Yatırımcılar Birliği (EBAN) tarafından Güneydoğu Avrupa’nın En İyi Melek Yatırımcı Ağı Ödülü’ne layık görüldük.
Şirket adı: Şirketortağım Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Marka: Şirketortağım Girişimci: Mehmet Buldurgan Kuruluş tarihi: 11.09.2014 Sektörü: Danışmanlık, yatırım Faaliyet alanı: Melek yatırımcılık Sermaye ihtiyacı: Yok
3. Proje – YURTDIŞINDA OFİS AÇACAK
Mobven, 3 yıl önce kurulmasına karşın 30 kat büyüdü. Hisar Girişim Fonu’ndan yatırım aldıklarını söyleyen Mobven’in kurucularından Serter Varol, “İstanbul’da iki ofisimiz var. 3’üncüsünü yurtdışında açacağız” diyor.
Mobven,iki genç girişimcinin kurduğu bir start up. Bankalardan telekom şirketlerine kadar birçok kurum için mobil stratejiler ve ürünler geliştiriyor. Kısa sürede hızla büyüyen şirketin en önemli özelliklerinden biri, kurucularının yönetim danışmanlığından gelmesi. “Sabah 9, akşam 6 çalışmak bize uygun değil” deyip kendi işlerini kuran girişimciler, üniversitelerini de onur derecesiyle bitirdi. 29 yaşındaki Serter Varol, Londra’da University of Hertfordshire’dan onur derecesiyle mezun oldu. 28 yaşındaki ortağı Emre Yılmaz ise Koç Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni birincilikle bitirdi. Varol, kendilerini mobil alanda başarıya götüren hikayelerini şöyle anlatıyor:
PAZARDAKİ AÇIĞI GÖRDÜ
“Üniversite hayatımdan sonra istemeyerek de olsa profesyonel hayata döndüm. Bu sürede banka ve telekom alanında kısa dönem çalıştım, daha sonra da yönetim danışmanlığına geçtim. Aslında hikayemiz de biraz o dönemde başladı. Bu dönemde ortağım Emre’yle tanıştım ve Mobven’i kurmaya karar verdik. İş fikrimiz pazar ihtiyaçlarını erken görmemizle oluştu. Mobil yeni gelişen bir alandı ve bu alanda hızlı düşünüp hareket edebilmek çok önemliydi. Sonuçta o zaman rakip olarak gördüğümüz büyük şirketler, bize göre daha hantal kalacak ve hızlı adaptasyonda zorlanacaktı. Kısa bir çalışmadan sonra doğru zamanda, doğru modelle doğru alan olan mobile giriş yaptık.
Serter Varol
HIZLI KARAR ALMAK
Sabah 9, akşam 6 çalışma modeli bize uygun değildi. Yaratıcılık ve kendi işinin sahibi olma fikri, her zaman bizi dürtüyordu. Bugüne baktığımızda bu kararın ne kadar doğru olduğunu görüyorum. Eğer biraz daha bekleyip kararlarımızı öteleseydik belki de bunların hiçbiri olmayacaktı. Bu felsefeyi iş hayatımızda da kullanıyoruz. Hızlı karar alan, hızlı bir şirketiz. Mobven’i kurduğumuzda şirkete iki farklı iş alanı belirledik. İlki, şirketlerin mobil alandaki ihtiyaçlarına göre servis sağlamak ve şirketleri bu alanda büyütmekti. Diğeri ise mobil alanda kendi ürünlerimizi geliştirip bu alanda yatırımlar yapmaktı. Müşterilerimize mobil uygulama yazılımları üretmenin ötesinde mobil alandaki stratejilerini de belirliyoruz.
Şirket adı: MobvenTeknoloji A.Ş. Marka: Mobven Girişimciler: Serter Varol, Emre Yılmaz Kuruluş tarihi: 08.10.2012 Sektörü: Mobil Teknolojiler Faaliyet alanı: Mobil uygulama yazılım, danışmanlık Sermaye ihtiyacı: Şimdilik yok
30 KAT BÜYÜDÜ
Türkiye’de mobil teknolojiler alanında oldukça hızlı büyüdük ve hedeflerimize yeni pazarları koyduk. Bunun da ilk meyvesini Londra ve Şikago’dan aldığımız iki yeni projeyle aldık. Geçtiğimiz 3 yılda şirketimiz değer ve sayı olarak 30 kat büyüyerek 35 kişilik bir ekibe ulaştı. 2015 hedefimizse ciroda ve büyüklükte yüzde 150 büyümek. Mobven’in başarılı olmasından sonra ikinci şirketimiz Proven’i kurduk ve burada da mobil ödeme ve mobil sipariş alanında ürünler geliştirmeye başladık. Şu anda yeme-içme pazarının en güçlü oyuncusu olan ürünümüz HesapAl, Mastercard ve Micros ile işbirliği içinde. Hedefimiz 2016’ın ilk yarısında 3’üncü ofisimizi yurtdışında açmak. Yakın gelecekte yatırımlarımızın odağı mobil finansal teknolojiler olacak.”
4. Proje – “İŞİM MOTİVASYON KAYNAĞIM”
Neslişah Alkoçlar Düzyatan, Raya Organik’i 12 yıllık araştırma sürecinin ardından 3 yıl önce kurdu. Düzyatan, “Sıfırdan bugünlere getirdiğim şirketim adeta çocuğum gibi. Aynı zamanda da motivasyon kaynağım oldu” diyor.
Neslişah Alkoçlar Düzyatan, Türkiye’nin yakından tanıdığı bir isim. Hülya Koçyiğit’in torunu oyuncu Engin Altan Düzyatan’ın ise eşi. Babasının turizm işinde çalışmak yerine İngiltere’de okurken merak saldığı organik beslenme alanında iş kurmayı kafasına koyan Düzyatan, şirketine de “doğal yaşam çizgisi” anlamına gelen Raya ismini koydu. Organik beslenmenin ve organik gıdaların hayat biçimi haline geldiğini söyleyen Düzyatan, “Ailemin işinden tamamen farklı bir kulvarda ilerliyorum. Bu konuda bana hiç baskı yapmadılar ve seçimim konusunda beni desteklediler” diyor. Düzyatan, 12 yıllık bir araştırma sürecinin sonucunda hayata geçirdiği şirketi Raya Organik’i şöyle anlatıyor:
YATIRIM ALMADI
“İngiltere’de okurken organik beslenmeyle tanıştım ve hayatımdaki etkilerini deneyimledikten sonra yaşam tarzımı bu yönde değiştirdim. 12 yıl boyunca konuyla ilgili birçok araştırma yaptım, eğitim aldım ve kendimi geliştirdim. Daha önce reklam satış işinde çalışmıştım ve bu işten kazandığım parayı da biriktirip yatırım araçlarıyla büyüttüm. Tamamen kendime ait olan bir birikimle şirketimi kurdum. Kimseden ya da hiçbir yerden yatırım konusunda yardım almadım. 2012’nin Haziran ayında da insanların hayatına sağlık ve doğallık katmak adına Raya Organik’i kurdum. 800 bin TL’lik sermayeyle yola çıktım.
Neslişah Alkoçlar düzyatan
POTANSİYELİ YÜKSEK
Kendi hayatımda keşfettiğim sağlığı, doğal ve iyi beslenmeyi insanların yaşamına katmak istedim. Türkiye’nin oldukça yüksek olan organik potansiyelini daha iyi yerlere getirerek dünya platformuna taşımak da en büyük misyonlarımdan biri oldu. Organik gıda konusunda henüz kendi üretim alanlarımız yok. Dolayısıyla bu alanda en iyi olanları tespit ettik ve gerekli kontroller doğrultusunda tüm ürünlerimizi onlardan tedarik ediyoruz. Ürünlerin hepsi Raya merkezinde raflara çıkarılmadan önce kontrolden geçerek paketleniyor ve daha sonra bunları müşterilerimize ulaştırıyoruz.
Şirket adı: Raya Organik Marka: Raya Organik Girişimci: Neslişah Alkoçlar Düzyatan Kuruluş tarihi: Haziran 2012 Sektörü: Gıda Faaliyet alanı: Organik beslenme, gıda Sermaye ihtiyacı: Var
KISA SÜREDE BÜYÜDÜ
Sektöre ilk girdiğimizde irili ufaklı yüzlerce şirketten biriydik. Ancak 3 yıl gibi kısa bir zamanda zirveyi zorlayan, sektörün en iyileri arasına girmeyi başardık. Ürün gamımızdan tedarikçi sayısına, dağıtım noktalarından personel sayısına kadar çok önemli yatırımlar yaptık ve büyüdük. Her geçen gün de yeniliklere imza atarak büyümeye devam ediyoruz. Ortaklık konusunda teklifler alıyoruz. Eğer içime sinen bir yaklaşımda cazip bir teklif gelirse ortaklık konusunda bir adım atabilirim. Raya Organik, benim çocuğum gibi bu nedenle verdiğim her kararda daha da titiz ve seçici davranıyorum. Yurtdışı kaynaklı bir kaç fondan ortaklık teklifleri aldık ve görüşmelerimiz devam ediyor. Organik beslenme/gıda alanında zirveye yerleşerek Türkiye’yi bu anlamda dünya platformuna taşımak öncelikli hedeflerim arasında.”
5. Proje – “EMLAK VİTRİNİ OLMAK İSTİYORUZ”
Fatih Elibol, 5 yıl önce kurduğu uluslararası yatırım danışmanlığı şirketi Realty-TR ile 27 ülkede 32 ofise ulaştı. Önümüzdeki dönemde franchise’la büyümeye devam edeceğini söyleyen Elibol, dünyanın emlak vitrini olmak istediğini belirtiyor.
Realty-TR,dünyada 32 ofisi olan uluslararası bir gayrimenkul yatırım danışmanlığı şirketi. Franchise vererek büyüyen şirketin kurucusu Fatih Elibol ise ABD’de Donald Trump’ın girişimcilik yarışmasını kazanmış başarılı bir girişimci. Bugün 35 yaşında olan Elibol, ABD’de okurken ev arayan öğrencilerin hayatını kolaylaştırmak için NY Estate adlı siteyi kurdu. Daha sonra da geliştirdiği projelerle Donald Trump’ın dikkatini çekip kendisinin yanında 8 yıl yöneticilik yaptı. ABD’den Türkiye’ye döndükten sonra Turyap’ta 2 yıl genel müdürlük yapan Elibol, franchise sistemiyle büyütmeyi hedeflediği şirketinin hikayesini ve hedeflerini şöyle anlatıyor:
HARVARD MEZUNU
“İşletme ve ekonomi politik alanında eğitim aldım. New York Üniversitesi’ni bitirdim, ardından Harvard Üniversitesi’nde yüksel lisans yaptım. 1996’da ABD’de üniversite eğitimimi aldığım dönemde, kiralık ev bulma konusunda çektiğim sıkıntılar neticesinde öncelikle öğrencilere yönelik kiralık ev arama sistemi geliştirdim. Online sistemdi ve o dönem yoğun ilgi gördü. Bu projemle Donald Trump’ın yarışmasına katıldım ve birinci oldum. Daha sonra bu yarışma sayesinde onunla birlikte 8 yıl çalışma imkanım oldu. Bu dönemde gayrimenkul sektöründe bolca tecrübe edindim ve çok önemli projelerin başında yer aldım. Bunu daha üst seviyeye taşımak amacıyla kendi markamı kurmaya ve tüm dünyanın gayrimenkul vitrini olmaya karar verdim.
Fatih Elibol
AR-GE 10 YIL SÜRDÜ
Gayrimenkul sektöründe uluslararası gayrimenkul yatırım danışmanlığı alanında franchising veriyoruz. Bugüne kadar bu sistemin gelişimi ve verimliliği için toplam 1,2 milyon dolar harcama yaptık. Finansman ihtiyacı için birikimlerimi ve kazandıklarımı kullandım. Gayrimenkul sektöründe hiçbir ülkede ve şirkette olmayan bir emlak francise sistemi oluşturmak amacıyla 10 yıllık AR-GE çalışmasının ardından 5 yıl önce ilk ofisimi Marmaris’te kurdum. 2013 yılına kadar Marmaris ofisinde kurduğum sistemi denedim. Daha sonra da 27 ülkeye geliştirdiğim franchise sistemini satmaya başladım.
27 ÜLKEDE 32 OFİSİ VAR
Şu anda 27 ülkede 32 ofisimiz var. Ben de bütün işleri Marmaris’teki ofisimizden yönetiyorum. Ekibimi de Marmaris’te kurdum. Öncelikle yurtdışındaki büyüme ve gelişmemizi tamamladıktan sonra Türkiye’de de franchise vermeye başladık. Şu anda franchise ofislerimizin açılışlarına ve yurtiçi franchise vermeye devam ediyoruz. Ataşehir, Dalaman, Bostancı ve Tekirdağ’da yeni ofis açılışlarımız devam ediyor. 3 yıl içerisinde yurtiçi franchise ofis sayımızı 250’ye ulaştırmak ve dünyanın gayrimenkul vitrini olan sistemimizi her geçen gün geliştirmek istiyoruz.”
0 yorum