“Online manav olmayacağız”


Mete Apaydın, çiftçilikle e-ticareti birleştirerek Portakalbahcem.com’u kurdu. Sitesinde başta portakal olmak üzere kendi bahçelerinde yetişen meyveleri ve bunlardan üretilen kurabiye ve reçelleri satan Apaydın, “Online manav olmayacağız” diyor.

Ayçe Tarcan Aksakal  [email protected]

Mete Apaydın

Mete Apaydın

Proje 1 – “Online manav olmayacağız”
Portakalbahcem.com’un kurucu ortağı Mete Apaydın, 30 yaşında genç bir girişimci. İstanbul’da endüstri mühendisliği okuduktan sonra memleketi Finike’ye, narenciye üretimiyle uğraşan ailesinin yanına döndü. 100 yıldır geleneksel metotlarla yapılan aile işi portakal ticaretini internete taşıdı. Yanına ağabeyini ve yakın arkadaşını alan Apaydın, böylece 2 yıl önce 100 bin lira sermayeyle e-ticaret sitesi Portakalbahcem.com’u kurdu. Site kurulduğu ilk yıl e-ticaret kategorisinde Altın Örümcek ödülünü aldı. Türkiye’nin en iyi e-ticaret sitesi seçildi. “Geçen yıl, 2013’e göre 3 kattan fazla büyüdüklerini ve Batı Antalya’nın en fazla kargo gönderimi yapan şirketleri arasına girdiklerini söyleyen Apaydın, projesini ve hedeflerini şöyle anlatıyor:

MÜHENDİS ÇİFTÇİ “İstanbul’daki eğitimimi tamamladıktan sonra ailemin yanına Finike’ye döndüm. Toprakla büyümüş biri olarak bahçelerimizle ilgilenmeye başladım. Bahçelerimizdeki ürünleri İstanbul’daki arkadaşlarımıza gönderiyorduk, çok beğeniliyordu. Biz de sulu ve kendine has aroması olan, bahçelerimizde özenle yetiştirdiğimiz bu lezzetleri, Türkiye’de her yere ulaştırmayı düşündük. Yaklaşık 4 yıllık bir çalışmadan sonra Ocak 2013’te Portakalbahcem.com’u faaliyete geçirdik. En büyük hedefimiz, Türkiye’de sezonunda taze meyve ve narenciyeye meraklı herkese ulaşabilmek.

“3 KAT BÜYÜDÜK” Portakal bahçelerimiz dedemden miras kaldı. Finike’de 500 dönümün üzerinde bir arazide üretim gerçekleştiriyoruz. Portakalbahcem.com için 3 ortak 100 bin TL sermaye koyduk. Fakat en büyük tecrübemiz, çiftçilik deneyimimiz oldu. Amacımız dünyanın en lezzetli portakalını bir tıkla Türkiye’nin her yerine ulaştırmak. Sitemizde satışa sunduğumuz ürünler, Finike’nin eşsiz narenciyeleri ve bu narenciyelerden elde ettiğimiz reçel, marmelat ve kurabiyelerden oluşuyor. Geçmişte tüketilen fakat günümüzde pazar endişesi ve verimlilik kaybından dolayı üretimine son verilen kokulu limon, kırmızı limon, şeker portakalı, yafa portakalı ve şadok gibi birçok cinsi yeniden dikiyoruz. 2014’te 2013’e göre büyüme hızımız yüzde 220 olarak gerçekleşti. Üye sayımız yüzde 200 civarında arttı. 2014’ün ilk 2 ayıyla 2015’in aynı dönemini karşılaştırdığımızdaysa yüzde 330 ciro artışımız mevcut.

“YENİ ÜRÜNLER GELECEK” Online bir manav değiliz ve olmayı da düşünmüyoruz. Meyvelerimizden elde ettiğimiz reçel ve kurabiyeler dışında yeni ve farklı ürünler üzerinde çalışıyoruz. Yatırım olarak mevcut paketleme alanımızı büyütmemiz gerekiyor. Müşterilerimizin ilgisi her geçen gün artıyor. Sezon boyunca tüm narenciyesini bizden alan müşterilerimiz mevcut. Onlara daha hızlı hizmet verebilmek için tüm iş süreçlerimizi geliştirip kapasitemizi artırmayı planlıyoruz. Kısa sürede Batı Antalya’nın en fazla kargo gönderimi yapan şirketlerinden birisi olduk. Hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. 2015’te yüzde 300 büyümeyi hedefliyoruz. Sepet ortalamamızı minimum yüzde 20 artırmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin önde gelen markalarıyla işbirliği planlıyoruz. Kurumsal hediye paketlerine biraz daha ağırlık vereceğiz ve şirketlerin müşterilerine ya da personellerine özellikle kış aylarında hasta olmamaları için doğal C vitamini hediye etmelerini sağlayacağız.”

Şirket adı: Finport Marka: Portakalbahcem.com Girişimciler: Mete Apaydın, Akın Veziroğlu, Murat Apaydın Kuruluş tarihi: Ocak 2013 Sektörü: E-ticaret F. alanı: Tarım ve gıda ürünleri üretimi, pazarlaması Melek yatırımcı: Yok Sermaye ihtiyacı: Var

Proje 2 – “ÜNİVERSİTELİLERE İŞ BULUYORUZ”
Üniversite kampüsünde kurulan Unisbul.com, ikinci markası Bakicibul.com’la büyümesini sürdürüyor. Sitenin kurucu ortağı Uğur Akkuş, “Üniversite öğrencisi veya yeni mezun çalıştırmak isteyen tüm işverenlere hitap ediyoruz” diyor.

Cemil Erol-Uğur Akkuş

Cemil Erol-Uğur Akkuş

Unisbul.com Yıldız Teknik Üniversitesi Kampüsünde doğdu.Mottosu “Üniversiteli gel, burada iş bul” olan sitenin kurucuları Uğur Akkuş ve Cemil Erol, bilgisayar mühendisi iki yakın arkadaş. Üniversite ikinci sınıfta okurken projelerini hayata geçirdiler. İş fikirlerini ise üniversitelilerin part time iş bulmada yaşadıkları sıkıntı oluşturdu. 2008’de kurulan sitenin dönüm noktasıysa kurulduktan 4 yıl sonra melek yatırımcı desteği alması oldu. Kariyer.net’in sahibi Mustafa Say, 3 yıl önce siteye yüzde 50 ortak oldu. “Üniversite öğrencisi veya yeni mezun çalıştırmak isteyen tüm işverenlere hitap ediyoruz” diyen Akkuş, hikayelerini ve yaptıkları işi şöyle anlatıyor:

ÜNİVERSİTEDE KURULDU “1987 İstanbul doğumluyum. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Bölümü’nden mezun oldum. Üniversiteye başladığım ilk yıl harçlığımı kazanmak için part time işlerde çalışmak istiyordum. Fakat diğer öğrenciler gibi part time iş bulmakta zorlanıyordum. Ayrıca internet forumlarında, mağaza önlerinde ‘part time çalışacak eleman arıyoruz’ diye ilanlar görüyorduk. Bunları bir çatı altında toplamak, üniversite öğrencilerine faydalı olabilmek amacıyla üniversiteden sınıf arkadaşım Cemil Erol’la Mayıs 2008’de, daha üniversite 2’nci sınıfta okurken Unisbul. com’u internet üzerinden faaliyete geçirdik. Daha ilk yılımızda sitemiz hem işverenler hem iş arayan üniversiteliler tarafından oldukça ilgi gördü. Yaptığımız farklı çalışmalarla bu ilgiyi gün geçtikçe artırdık. Part time iş ve eleman denince akla ilk gelen site olduk.

MELEK YATIRIMCI DESTEĞİ Şirketimizi kurduğumuzda devlet üniversitesinde öğrenciydik. Cebimizde paramız yoktu. Daha geniş çaplı hizmet vermek ve kurumsal bir yapıya bürünmek için birkaç yatırım şirketiyle görüştük. Ancak şartlarda anlaşamadığımız için kabul etmedik. Şirket kuruluş sürecimizde yaptığımız çalışmaları yakından takip eden Emrah Gür adında genç bir işadamının maddi ve manevi desteğini aldık. Kendisinden üniversite döneminde burs alıyorduk. Buradan gelen bir tanışıklığımız vardı. Emrah Gür, melek yatırımcılık görevini üstlendi ve bize şirketinde yer tahsis etti. Mart 2010’da Unisbul.com’u şirketleştirdik. En önemlisi de kendisinin sayesinde bir işadamının düşünce mentalitesini öğrendik. 2012’de de Kariyer.net şirketimize ortak oldu.

200 BİN ÖĞRENCİ Başlangıçta işverenleri ve iş arayanları siteye kayıt ettirmek için yoğun emek harcadık. Birçok şirkete projemizi anlattık. Görüştüğümüz kişiler, çalışan profesyonel İK’cı olduğu için ikna etmemiz çok kolay olmadı. En çok zorlandığımız konu, isim yapmış markaların sisteme dahil edilmesiydi. Bugün ise Türkiye genelinde 200 bin iş arayan öğrenci ve mezunun bulunduğu, Burger King’den Yapı Kredi’ye kadar büyük kuruluşların eleman ihtiyaçlarında kullandığı bir kurum olduk. Yeni girişimimizi yakın zamanda yayına aldığımız markamız Bakiciburada. com’la yaptık. Türkiye’nin eğitimli bakıcı bulma sitesi olarak bakıcı ihtiyacı olan ailelere hizmet veriyoruz. Bundan sonraki amacımız her iki iş bulma markamızı da daha iyi noktalara getirmek.”

Şirket adı: Unisbul Kariyer Hizmetleri Markalar: Unisbul.com, bakicibul.com Girişimciler: Uğur Akkuş, Cemil Erol Kuruluş tarihi: Mayıs 2008 Sektörü: E-ticaret Faaliyet alanı: İş ve eleman bulma Melek yatırımcı: Var Sermaye ihtiyacı: Var

Proje 3 – “KOBİ’LERİ HEDEFLİYORUZ”
Matriks’ten ilham alan Maptriks, şirketlere yeni yapacakları yatırım için en uygun yeri seçmeleri konusunda yardımcı oluyor. 100’ün üzerinde kurumsal müşterileri olduğunu söyleyen şirketin kurucusu ve CEO’su Fatih Kuralkan, “KOBİ’lere yayılacağız” diyor.

Fatih Kuralkan

Fatih Kuralkan

Maptriks,şirketlerin coğrafik pazarlarını mikro ölçekte analiz etmelerini sağlayan bir yazılım programı. Şirketlere yatırım yapacakları coğrafi noktayla ilgili her türlü bilgiyi sunuyor. Yeni bir mağaza açmadan önce cep telefonunuzdan Maptriks’e bakıp hedef kitlenize en uygun noktayı seçebiliyorsunuz. Carrefour gibi birçok büyük perakendeci yeni mağazalarının seçimini Maptriks’e göre yapıyor. Kurucusu Fatih Kuralkan, ABD iktisat eğitimi almış daha sonra da kendi işini kurmak için aile şirketinden ayrılmış bir girişimci. 40 yaşındaki Kuralkan’ın ilk girişimi, Yemeksepeti’ne rakip olarak açtığı Alo Yemek olmuş. 1 yıl sonra siteyi Doğan Online’a satan Kuralkan, 2008’de Matrix filminden esinlenerek kurduğu Maptriks isimini verdiği şirketinin hikayesini şöyle anlatıyor:

İLK GİRİŞİMİNİ SATTI “Amerika’da iktisat ve bilgi sistemleri eğitimi aldım. Daha sonra aile şirketimiz Kuralkan Holding’de yöneticilik yaptım. 2004’te Yemeksepeti yeni kurulduğunda, Alo Yemek adında rakip bir şirket kurdum. Bir yıl sonra şirketi Doğan Online’a sattım. 2008’de aile şirketinden ayrıldım. O zamanlar herkes, bulut bilişim üzerine odaklanıyordu. Değişen dünyada büyük verinin bulut üzerinden coğrafi olarak analiz edilmesi ihtiyacı doğacaktı. Bunun için de şirketlerin büyüyen coğrafik pazarlarını daha mikro ölçekte analiz etmeleri gerekecekti. Bu konuda dünyada iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar şirket vardı. Ben de neden bunlardan biri olmayalım diyerek yola çıktım ve Maptriks’i kurdum.

“BULUTA TAŞIDIK” Fikir ortaya çıktıktan sonra yazılımcı arkadaşlara belirli oranlarda hisseler vererek yapıyı kurdum. Önce yazılımla başladık. Coğrafi bilgi sistemlerini (GIF) buluta taşıdık. Müşterilere üzerinde harita verisi, 600- 700 tane de POI dediğimiz (Point of Interest) birtakım demografik verilerin yer aldığı bir araç sunduk. Sonra bunu geliştirdik. Daha detaylı veri almaya başladık. Hem araştırma şirketleriyle anlaştık hem kendimiz veri toplamaya başladık ve bir veri havuzumuz oluştu. Bunun sonucunda şehir planlamacıları, demograf ve sosyologlardan oluşan bir kadro kurduk. Maptriks, bugün tüm Türkiye’de perakendeden finansa kadar yeni yapılacak bir yatırım için en uygun il, ilçe, mahalle ve hatta sokağa kadar mikro ölçekte analizler sunan bir şirket oldu.

220 MARKAYA ULAŞTI Bugün 100’ün üzerinde kurumsal şirketin coğrafyayla alakalı bütün analizlerini yapıyoruz. 220 markaya ürün ve hizmetlerimizi sunuyoruz. Özsermayeyle hareket ettiğimiz için açıkçası fazla finansman ihtiyacı duymadık. Melek yatırımcılardan hiçbir destek almadık. Fakat tanıdığımız insanlar, arkadaşlarımız oldukları için görüşüyoruz ve “bir dünya şirketi nasıl olunur” konusunda fikirlerini alıyoruz. Gelecekle ilgi tek bir planımız var. O da Maptriks’i bir dünya şirketi yapmak. Bunun için de gerekli entegrasyonlar için tüm dünyaya hizmet verecek bir veri altyapısını ve teknolojisini geliştirerek bu alanda yatırımlarımızı tamamlayacağız. Mobil dünyaya iki yıl önce girişimizi yaptık. Son bir yılda yoğun bir şekilde mobil uygulamalarımız müşterilerimiz tarafından kullanılıyor. Ürün ve hizmetlerimize yeni yatırımlar yaparak bunu KOBİ segmentine indirgemek istiyoruz.”

Şirket adı: Maptriks Marka: Maptriks Girişimci: Fatih Kuralkan Kuruluş tarihi: 2008 Sektörü: Coğrafi bilgi sistemleri Faaliyet alanı: Yazılım, danışmanlık Melek yatırımcı: Yok Sermaye ihtiyacı: Var

Proje 4 – “FRANCHISING’LE BÜYÜYECEĞİZ”
Meal Box, fast food gibi sağlıksız yiyecekler yemeye alternatif olarak kuruldu. 2 yılda şube sayısını 18’e çıkardı. Kurucu ortaklardan Murat Demirhan, franchise vererek büyüyeceklerini ve bu yılı 50’nin üzerinde şubeyle kapatacaklarını söylüyor.

Murat Demirhan

Murat Demirhan

Meal Box,sağlıklı ev yemekleri sunan bir gıda şirketi. Kurucu ortağı ve genel müdürü Murat Demirhan, uzun yıllar P&G ve Gillette’te yöneticilik yaptı. P&G’deki son görevinde yıllık cirosu 100 milyon doları geçen bir grubu yönetiyordu. Demirhan, girişimcilik arzusunu 4 yıl önce kendi gibi yöneticilik yapan arkadaşlarıyla e-ticaret şirketi kurarak gerçekleştirdi. Bu ortaklık sonucunda 2 yıl önce Onlinemarket.com, daha sonra da Meal Box projesi hayata geçti. Meal Box’ın pazardaki rakiplerden farklı olarak sağlıklı yiyecek ve ev yemeklerine odaklandığını söyleyen Demirhan, Türkiye’nin önde gelen melek yatırımcılarından Hasan Aslanoba’nın da ortak olduğu girişimlerini şöyle anlatıyor:

P&G DENEYİMİ “37 yaşındayım. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü 2000’de bitirdim. İş hayatıma 17 yaşında, Eskişehir’de bir beyaz eşya dükkanını işleterek başladım. Profesyonel kariyerimin büyük bölümünü, 2000-2010 yılları arasında çalıştığım The Gillette Company ve Procter&Gamble şirketlerinde satış ve pazarlama rollerinde geçirdim. 2011 başında e-ticaret dünyasına geçiş yaptım. 2012’de ortaklarımla Online Market Bilgi Teknolojileri şirketini kurdum. 2013 Ocak’ta Onlinemarket.com ve Nisan 2013’te ise Meal Box projelerini hayata geçirdik. Kendimizi food-tech bir şirket olarak tanımlıyoruz. Eve servis formatında ve ev yemekleri alanında faaliyet gösteriyoruz.

SAĞLIKLI YEMEK Meal Box’ı kurmadan önce biz de çalışma hayatımızda sağlıklı yemek alternatifi bulamadığımızdan şikayetçiydik. Bu durum bizi sürekli fast food gibi sağlıksız yiyecekler yemeye sürüklüyordu. Ev yemekleri yapan çok yer olmasına rağmen aradığınız titizlikte, lezzette yemek bulmak zor oluyordu. Büyük bir kitlenin yaşadığı bu probleme karşı biz de bir fikir geliştirdik. İnsanlara hem lezzetli hem sağlıklı yemek yemenin keyfini yaşatmak için Meal Box markasını yarattık. Meal Box, gurme ev yemekleri pişiren, siparişlerini web sitesi, mobil uygulamaları ve telefon hattı üzerinden alan, aldığı yemek siparişlerini çok hızlı, sıcak ve ödüllü sunumuyla adreslere kendi ekibiyle teslim eden, kısacası tüm süreçlerini kendisi yöneten yeni nesil bir restoran zinciri.

“YATIRIMCI ALDIK” 50 bin TL sermayeyle işe başladık. Daha sonra şirketimizin ilk yatırımcısı olan Hasan Aslanoba’yla 3 yıla yayılan toplam 3,6 milyon dolarlık melek yatırım anlaşması imzaladık. Şu ana kadar bu anlaşma çerçevesinde iki proje için toplam 2,8 milyon dolar yatırım aldık. İlk şubemizi bir yıl önce Ataşehir’de açtık. Kısa sürede şube sayımızı 18’e çıkardık. Günlük 5 bin kap yemek satışı yapar hale geldik. Menümüzde 60’ın üstünde yemek var. Son 8 ayda işimizi yüzde 30 oranında büyüttük. Ocak 2015 itibariyle franchising modeliyle büyüme sürecine girdik. Bu yılı 50’nin üzerinde şubeyle kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Hedefimiz, yemek sektöründe kendimize güçlü ve kalıcı bir yer edinmek. Bu alanda yaratacağımız yeni işler ve markalarla sektörde yenilikçi ve dinamik bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Bir süredir yeni bir yemek girişimi üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl ortasında lansmanını yapacağız.”

Şirket adı: Online Market Bilgi Teknolojileri Marka: Meal Box Girişimciler: Murat Demirhan, Cüneyt Gürbüz, Bülent Demirhan Kuruluş tarihi: 2012 Sektörü: Yeme-içme, gıda F. alanı: Paket servis, ev yemeği Melek yatırımcı: Hasan Aslanoba Sermaye ihtiyacı: Yok

Proje 5 – 100 MİLYON OYUNCUYA ULAŞACAK
Ingame Group, 4 ortağın dijital oyunlar geliştirmek için kurduğu 4 şirketten oluşan bir oluşum. Kurucu ortaklardan Genco Alp, “3 yılda 100 milyon oyuncuya ulaşmayı hedefliyoruz” diyor. Grup aynı sürede 10 milyon dolar da yatırım planlıyor

Tuncay Büyükoğlu, Genco Alp, Burak Gözalan ve Özgür Soner

Tuncay Büyükoğlu, Genco Alp,
Burak Gözalan ve Özgür Soner

Ingame Group, Türkiye’den dünyaya yayılacak oyunlar geliştirmek için 3 yıl önce kuruldu. Daha önce profesyonel yöneticilik yapmış 4 girişimci tarafından kurulan şirketin hedefi, teknolojik açıdan evrensel, içerik olarak Türkiye’yi yansıtan oyunlar geliştirmek. Oyun tutkunu ortakların bugüne kadar geliştirdiği en önemli projeler arasında ise Pool Elite yer alıyor. Facebook’taki ilk 3D bilardo oyunu olma özelliğini taşıyan proje, dünyanın farklı ülkelerinden milyonlarca bilardo tutkununa ulaşmayı hedefliyor. Şirketin bir diğer önemli hedefiyse Türkiye’nin ilk çok oyunculu çevrimiçi oyunu Zula ile Türk dizilerinin yoğun olarak izlendiği ülkelerin oyun pazarlarında büyümek. Ingame Group kurucu ortaklarından Genco Alp, melek yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği girişimlerini şöyle anlatıyor:

BÜYÜME HIZI YÜKSEK “Ingame Group’un hikayesi 2012’de başladı. Yerli üretim dijital oyunlarımızı, Türkiye ve dünya pazarlarında oyun severlerin beğenisine sunmak amacıyla yola çıktık. Dijital oyun pazarının dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olması bizi heyecanlandırdı. Sadece Türkiye ile sınırlı kalmadan küresel bir oyuncu olma vizyonuyla faaliyetlerimizi sürdürmek istedik. Teknolojik açıdan evrensel, içerik olarak Türkiye’yi yansıtan oyunlar geliştirmek iş fikrimizin temelini oluşturdu. 2012’de faaliyetlere başladık. Fakat lansmanımızı geçen yıl gerçekleştirdik. Bugün Ingame Group’un çatısı altında 4 ayrı şirket yer alıyor.

2 MİLYON DOLAR YATIRIM 2 milyon dolar yatırımla faaliyetlere başladık. Finansman ihtiyacını karşılamak için yatırımcılardan da destek aldık. Ingame Group bünyesindeki oyun yapım şirketi Madbyte Games tarafından iki yıldır geliştirilen Zula’nın kapalı beta sürecini başlattık. Kapalı beta süreci devam eden ve şimdiden oyun severlerden büyük ilgi gören Zula’nın hikayesi sevilen Türk dizilerinden ilham alıyor. Oyuncular Zula’yı oynarken İstanbul’un Üsküdar gibi tarihi bölgelerinin sokaklarında veya metro istasyonları gibi bilinen yerlerinde dolaşıyor, oyunda kendi yaşamlarından yansımalar görüyorlar. Türkiye’nin ilk çok oyunculu çevrimiçi oyunu Zula ile Türk dizilerinin yoğun olarak izlendiği ülkelerin oyun pazarlarında büyümeyi hedefliyoruz.

“EKOSİSTEMİ GELİŞTİRİYORUZ” Ingame Group, oyun geliştirmenin yanı sıra yayıncılık faaliyetleriyle de dijital oyun ekosisteminin gelişmesine katkı sağlıyor. Bu kapsamda Lokum Games markası ile yayıncılık faaliyetlerini etkin ve optimize sürdürmek için birçok ürün geliştiriliyoruz. Lokum Games Ingame Group’un stüdyoları tarafından geliştirilen oyunları ve diğer partilerin oyunlarını farklı coğrafyalarda yayınlamayı hedefliyor. Bu doğrultuda ilk ciddi adımımızı geçtiğimiz ağustos ayında Çin’de düzenlenen ‘Chinajoy 2014’ fuarına katılarak attık. Önümüzdeki dönemde Lokum Games üzerinden birçok oyun Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarı ile Türkiye’de yayınlanırken Zula ve Pool Elite da Asya pazarında yayınlanacak. Amacımız küresel bir oyuncu olmak. 3 yılda 100 milyon oyuncuya ulaşmayı, aynı sürede sektöre 10 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyoruz.”

Markalar: Madbyte Games, Elite Game Studio, IZE Gaming, Lokum Games Girişimciler: Tuncay Büyükoğlu, Genco Alp, Burak Gözalan ve Özgür Soner Kuruluş tarihi: 2012 Faaliyet alanı: Dijital oyun Melek yatırımcı: Var Sermaye ihtiyacı: Var

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.