“Yurt dışına özel ürün tasarlıyoruz”


3 gencin üniversitede kurduğu Ideasoft’un e-ticaret paketi yazılımını 6 bin küçük ve orta ölçekli şirket yani Türkiye’deki e-ticaret sitelerinin yarısı kullanıyor. Ortaklardan Seyhun Özkara, “2020’de 50 milyon TL ciroya ulaşmak ve yurt dışına açılmak için özel ürün geliştirmeye başladık” diyor.

2002 yılında hazırlık sınıfında İngilizce eğitimi sırasında çok fazla boş zamanımız vardı. O yıllarda bir şirketimiz yoktu ama ufak tefek işler yapmaya başladık. Biz Ideasoft’u 2005’te Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğrenciyken kurduk. Ortaklarım Fatih Çalışkan ve Kerem Kaya da aynı üniversitenin öğrencisiydi. Ortaklarımızdan ikisi iktisatçı, biri de makine mühendisi. Biz 3 ortak olarak iyi bir iş bölümü yaptık ve karşılaştığımız problemleri de büyük çatışmalara dönüşmeden çözmeyi başarabildik. Bence ortaklıklarda ilk yıllarda her türlü konuyu çözüme ulaştırabilmek için net, samimi olmak ve birlikte hareket edebilme yeteneğini kazanabilmek önemli. Biz iş hayatına erken başlayınca üniversiteden ancak 7-8 yılda mezun olabildik. Yazılım sektörüne girdiğimizde şirketlere web ve benzeri teknoloji hizmetleri sunuyorduk. 2005’te gördük ki sürekli olarak bir proje şirketi gibi çalışmak çok anlamlı olmuyor. Çünkü her müşteri için özel bir ürün üretiyorduk. Şirketlere özel web siteleri, e-ticaret siteleri kuruyorduk. Baktık ki sitenin altyapısını kurmaktan çok ürünlerin görsellerini çekmekle, taramakla ve siteye yerleştirmekle uğraşıyoruz. Bunun çok hızlı büyüyebilecek, ölçeklenebilecek bir iş modeli olmadığını gördük.

KRİTİK KARAR
Biz de stratejik anlamda kritik bir karar aldık ve kendi ürünümüz olan bir yazılımı üretmeye karar verdik. Ürettiğimiz yazılımın şirketlerin ürünlerini ve ürün görsellerini diledikleri gibi ekleyebilecekleri, ürüne ilişkin açıklamaları yazabilecekleri ve kendilerine özel tasarımlar geliştirebilecekleri, kısacası kendi kendilerine yönetebilecekleri bir yapıda olmasını hedefledik. Hızla ürün üzerinde çalışmaya başladık ve 2006’da komple bir e-ticaret yazılımı olan Ideasoft Paketi’ni piyasaya çıkardık. Bu karar iş hayatımızda aştığımız ilk büyük zorluktu ve çok doğru bir karardı. Yola çıktığımızda bazı yerel rakiplerimizin bin, hatta 2 bin müşterisi vardı. Arkadan gelerek önce onları yakaladık ve sonra da aradaki farkı hızla açmaya başladık. Proje firması gibi davranmayı bıraktık ve hızla bir ürün şirketine dönüştük. Bazı rakiplerimiz ise proje şirketi olarak çalışmayı sürdürdü ve ürünlerine odaklanamadılar. 2005’te yola çıktığımızda sadece 3 ortaktık. Sonrasında ise sekreterimiz, yazılım geliştirme için aldığımız arkadaşlarımız derken ilk yılın sonunda 6-7 kişiye çıktık. Yazılım geliştirme mühendislerine maaş ödüyorduk ama kendimiz maaş almıyorduk. Para kazanmak için ilk yıllarda ek işler yaptığımız oluyordu.

TEMKİNLİ BÜYÜME
Şirketi kurduğumuz 2005’te dışarıdan finansman bulmak neredeyse mümkün değildi. Şu anda girişimci olmak isteyen gençler, ilk yıldan itibaren kendileri de bir gelir elde etmek istiyor. Oysa biz yatırımcı bulma olanağımız olmadığından kendi yağımızla kavrulduk ve çok az gelir elde etsek de pes etmedik ve hep şirkete yatırdık. İlk yıl işe aldığımız iki yazılımcının maaşını ödeyebildiğimizi gördükten sonra üçüncüsünü işe aldık. Temkinli ve adım adım gittik. Cebimizdeki parayı çok tasarruflu harcadık. Deneyimli, bize ve ürünümüze inanan bir yazılımcıya bir miktar şirket hissesi vererek maaş almamaya ikna edebilirdik belki ama o yöntemi kullanmadık. Ortaklar olarak işimize tüm gücümüzle ve emeğimizle asıldık. İşin teknik tarafıyla ben ilgileniyorum. İşin satış ve pazarlama tarafıyla makine mühendisi olan ortağımız Fatih Çalışkan ilgileniyor. Muhasebe, idari işler gibi konulardan ise Kerem Kaya sorumlu. Ortaklar arası iş bölümümüz en baştan beri bu şekilde devam ediyor.

IDEASOFT’UN GÜNDEMİ

Gündemimizde yeni bir yatırım almak, hisse satmak yok. Nakit akışı açısından bir tur daha yatırım alıp bunu büyümeye kanalize etmek gibi bir ihtiyaç içinde değiliz.

Ideasoft kendi pazarını domine eden, kârlı bir operasyon noktasına ulaştı ve şu anda bu operasyonu doğru yönetmeye devam etmeye çalışıyoruz.

Türkiye’de 2 milyon 500 bin KOBİ var. Bunların 300-350 bininin perakendeci olduğunu tahmin ediyoruz. Henüz Türkiye’de 12 bin e-ticaret sitesi ya var ya yok. Bunların 6 bini de bizim e-ticaret paketimizi kullanıyor.

Müşterimiz olan ve e-ticaret paketimizi kullanan bu şirketlerin yüzde 95’i, küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor. Müşterilerimiz 50 farklı sektörde faaliyet gösteriyor.

Müşterilerimiz arasında sadece sporculara yönelik protein takviyesi olarak kurutulmuş eti cips gibi paketleyip satan bir örnek de var, Türkiye’nin en büyük tespih markası da var. TRT, THY, Esse, Bellona, ETİ, Siemens, Puma gibi birçok büyük markaya da hizmet veriyoruz.

Bizim 6 bin müşterimiz 2015’te toplam 550 milyon TL ciro yaptı. 2016 yılında onların toplam 1 milyar TL ciro yapacağını tahmin ediyoruz. 1 milyar TL demek yaklaşık Gittigidiyor.com büyüklüğünde bir satış cirosu anlamına geliyor.

Bir de telefonla alan ya da webde beğenerek, mağazaya gidip alan müşteriler de var. Biz e-ticaret sitelerinin online cirolarının 4 katı kadar da offline hacim oluşturduğunu tahmin ediyoruz.

Türkiye’de internetten alışveriş yapan 7 milyonluk kitlenin nüfusu 15 milyona çıktığında hacim zaten ister istemez en az 2 katına çıkacak. E-ticaret ve m-ticaret sitelerinin sayısı da katlanacak. Ideasoft olarak 2020 yılında 50 milyon TL’lik bir ciroya ulaşabilmeyi hedefliyoruz.

ABD’de yılda 10 bin doların altında ciro yapan 100 bin e-ticaret sitesi bulunuyor. Düşünün ABD’de bir konferansa giderken bindiğim taksinin şoförü Woodyhats.com isimli web sitesi üzerinden siperliği ahşap olan şapkalar sattığını söyledi.

Bizim de yurt dışındaki bu potansiyeli değerlendirmek üzere son 1 yıldır geliştirmeye başladığımız bir ürünümüz var. En kısa zamanda tamamlayıp yurt dışında pazara sürmeyi hedefliyoruz.

6 BİN SİTE KULLANIYOR
Bugün geldiğimiz noktada 6 bine yakın şirket Ideasoft Paketi’ni kullanarak e-ticaret sitesini yönetiyor. Bu da e-ticaret paket yazılımları kullanan pazarın yüzde 50’sine sahibiz demek. Pazardaki ikinci şirketin pazar payı ise yüzde 20’yi bile bulmuyor. Bu pazarı domine ediyoruz. Paket yazılımımızı ilk kez pazara sunduğumuzda ilk önceleri küçük şirketler müşteri portföyümüze girdi, sonradan büyük şirketler ve markalarla da çalışmaya başladık. Paket yazılımımızı Python ve PHP gibi çok daha yeni ve doğru teknolojileri kullanarak hazırladık ve rakiplerimize göre çok daha kullanıcı dostu, kullanımı kolay bir program yazdık. Bu programda ürün eklemek, açıklamalarını girmek gibi işlemler çok daha kolaydı. İlk piyasaya çıktığımızda 4-5 yerli rakibimiz vardı. Birkaç tanesi hala faaliyetlerini sürdürüyor, ancak küçük ölçekli şirketler. 2010’a geldiğimizde en büyük rakibimizi yakalamıştık. Sonrasında geçen her yıl pazar payımız katlanarak büyüdü. 5 yaşımızı doldurduktan sonra, yani son 4 yıldır Deloitte’un düzenlediği ‘En Hızlı 50 Teknoloji Şirketi’ sıralamasına giriyoruz. İlk yıl 4’üncü, ikinci yıl 6’ncı olduk.

İLK YATIRIMIN ÖYKÜSÜ
2011’de Microsoft Türkiye organizasyonunun kurucusu Emre Berkin’in, Ali Sabancı’nın, Garanti Bankası eski genel müdürü Akın Öngör’ün ve Tamer Özmen’in de bulunduğu Çit Yatırım (Çevrim İçi Teknoloji) ile tanıştık. Çit Yatırım, yaklaşık 10 iş insanının kurduğu bir yatırım şirketi; ağırlıklı olarak teknoloji ve bankacılık tecrübesi bulunan isimlerden oluşuyor. Onlarla Tahir Zaimoğlu (Zaimoğlu-Projectz) aracılığıyla tanıştık ve arkadaşlıkla başlayan bu ilişki, işimizi ve iş yapma biçimimizi tanıyıp yaptığımız işteki ilerleme hızımızı ve potansiyelimizi gördükten sonra yatırımcı olmaya kadar gitti. 2012’nin başında o zamanın parasıyla 1 milyon doların üzerinde yatırım alarak küçük bir azınlık hissemize sahip oldular. O günden bu yana başka bir yatırım almadık. Çünkü Ideasoft, kârlı bir şirket ve tekrar bir yatırıma ihtiyaç duymadık. Hatta şu anki senaryomuzda da kendi yatırımlarımızı yapıyoruz. Yeni ofisimize, ekipmanlara ve ekibimize yaptığımız yatırımlarla her yıl en az yüzde 50 büyümeyi hedefliyoruz. Yatırım almadan önce ekibimiz 25 kişiye ulaşmıştı. Şu anda 110 kişiyiz. Cirosal anlamda da TL bazında 2012 yılının 8 katına ulaştık.

“HER SEKTÖRDEN MÜŞTERİMİZ VAR”

EV HANIMLARI DA VAR Kombi bayisi, butik mobilya üreticisi, Arçelik bayisi, kendi evinde ürettiği ürünleri satışa sunan ev hanımları gibi müşterilerimiz bulunuyor. Ciddi hacimde online satış yapan müşterilerimizin yanı sıra online olarak sonlanması zor olan sektörlere de hizmet veriyoruz. Örneğin siz gidip 8 bin 500 liralık kombiyi, “sepete at” butonuna tıklayarak almıyorsunuz. Ticaretin online başlayıp offline olarak tamamlandığı birçok örnek de bulunuyor. Orayı arıyorsunuz, onlar gelip sizin evinizde bir keşif yapıyor. Kombi ve tesisat projesiyle birlikte 20-30 bin TL’lik bir iş hacmi doğuyor.

BAŞARI CİROYLA ÖLÇÜLEMİYOR Baktığınızda e-ticaret sitesinin cirosu sıfır görünüyor ama o müşterimiz, “Size ne kadar teşekkür etsem az, sayenizde ayda 100-150 bin TL’lik iş yapıyorum” diyerek bize şükranlarını sunuyor. E-ticaret sitesinin başarısı her zaman online cirosuyla direkt olarak ölçülemeyebiliyor.

ADANA’DAKİ PET SHOP ŞAŞIRDI Adana’daki bir pet shop kendi mağazasında ayda 30 bin TL ciro yaparken bir internet mağazası açtığında 60 bin TL kadar ciro yapabiliyor ve bu onlar için beklentilerinin çok üzerinde bir başarı oluyor. Çünkü iki caddeye ya da AVM’ye mağaza açmaktan çok daha az maliyetle cirosunu 3’e katlamış oluyor.

YATIRIMCIYLA SAMİMİ İLİŞKİ
Çit Yatırım’ın Ideasoft’a ortak olması tecrübe, bilgi ve ilişki ağlarımızı güçlendirdi. Yeni müşterilere ulaşmak, yeni projeleri neticelendirmek konusunda bize hız kattı. Yurt dışı projelerimiz sırasında Emre Berkin’in geçmiş deneyimlerini dinlemek ve tavsiyelerini almak bize önemli faydalar sağladı. Yönetim kurulumuzda Çit Yatırım’ı Ömer Erkmen temsil ediyor. Kendisi Türkiye’nin sosyal ağı diye bilinen Scorp’un ve Türkiye’nin en gözde 4-5 startup’ının da yatırımcısı ve teknoloji bilgisi çok yüksek bir insan. Biz Çit Yatırım’daki ve Zaimoğlu’ndaki diğer isimlerle de sosyal ortamlarda buluşuyor, konuşuyoruz. İlişkilerimiz gayet sıcak ve samimi, sadece iş ve yönetim kurulu düzleminde sınırlı kalmıyor. Yatırımcılarımız bizim Ideasoft’u iyi yönettiğimize inanan ve bizim yatırım yapma, büyüme iştahımıza sınır koymayan aksine hız katan bir yatırımcı grubu ve yönetime karışmıyor. Şirketin kontrolü tamamen bizde. Biz işimizi doğru yaptığımız sürece de karışmak isteyeceklerini sanmıyorum. Onlar start up’lara yatırım yapabilmek için gerekli teknoloji vizyonuna ve modern yönetim anlayışına sahip bir yatırımcı ekibi.”

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.