Dugun.com, evlilikle ilgili 30’dan fazla kategoriyi kapsayan canlı bir pazar yeri. Şirket, Hasan Aslanoba’dan 2 kez yatırım aldı. Kurucusu Emek Kırbıyık, 8 Arap ülkesinde büyümek istediklerini söylüyor.
Sedef Seçkin Büyük [email protected]
Start up dünyasının en beğenilen girişimcilerinden biri de Emek Kırbıyık… Henüz 40 yaşında. Ancak bugüne dek web tasarım şirketinden kafe ve hostel işletmeciliğine dek pek çok girişime imza atmış bir isim. Onu bu sayfalara taşımamızı sağlayan hikaye ise 2007’de kurduğu www.dugun. com’un bugün ulaştığı etkileyici nokta. Antalyalı öğretmen kökenli girişimci bir babanın oğlu olan Kırbıyık, daha lise yıllarında pansiyon, pide salonu gibi kendilerine ait küçük işletmelerde çalışırken kendi işine sahip olmanın ne büyük bir mutluluk olduğunu düşünüyor. 1993’te İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’ne girdikten sonra part-time çeşitli işler yapmaya ve 1995’te Fornet adlı internet şirketinde çalışmaya başlıyor. Ardından sistem destek uzmanı olarak Turk.net’e geçiyor. Mezuniyet sonrası Boğaziçi Üniversitesi’nde Executive MBA programına katılıyor ve ardından ABD’ye gidiyor. İlk yıl çeşitli işlerde çalışmanın yanı sıra düğünler için yemek organizasyonu yapan bir catering şirketinde çalışmaya başlıyor. Bu iş Emek Kırbıyık için bir dönüm noktası oluyor. Kırbıyık, bu şirkete iyi bir bilişim altyapısı kuruyor ve bu şekilde 100- 200 kişilik bir düğün için hangi menü seçilirse kaç kilo domatese, kaç kilo ete, kaç garsona, hangi ekipmanlara ihtiyaç duyulacağı otomatik olarak planlanabilir hale geliyor. Yemekleri hazırlayan catering şirketinin üretim sürecini otomatikleştirmek işletmenin verimliliğini çok artırıyor.
ABD’DEKİ VİZYONER PATRON
Emek Kırbıyık’ın hayata geçirdiği bu proje başarılı olunca ABD’deki patronu “Theknot.com adlı bir site var. Bunun rakibini birlikte yapabiliriz” diye bir teklif getiriyor. Emek Kırbıyık, bu proje üzerinde çalışmaya başlayarak öncelikle evlenecek çiftlerin ilgisini çekecek bir pazar yeri kuruyor. Amaç evlenmeye karar vermiş çiftlerle onların ilgisini çekebilecek düğün mekanı, gelinlikçi, davetiyeci, pastacı gibi şirketleri buluşturmak. ABD’de online düğün organizasyonu işinde çalışarak geçen 8 yıl sonrasında Kırbıyık, kendine ait bir web tasarım şirketi ve çöpçatanlık şirketi de kuruyor. 2007’de evlenmek ve bir aile kurmak üzere İstanbul’a dönmeye karar verince patronu ona “Nasıl olsa ABD’de de evden çalışıyordun. İstiyorsan işine Türkiye’den devam edebilirsin” diye bir öneri getiriyor. Kırbıyık da bu teklife olumlu yanıt verince hayatında farklı bir dönem açılıyor. Türkiye’ye döndükten sonra hem evleniyor hem arkadaşlarıyla birlikte Galata’da bir hostel kuruyor. Bir yandan da akşamüzeri 16.00 ile gece 24.00 arası ABD’deki işyeri için çalışmayı sürdürüyor.
DUGUN.COM’UN SIRRI NE?
1- ABD’de aynı işi yaptığım için önümü çok net olarak görebiliyordum. Ne zaman hangi noktaya ulaşabileceğimi isabetli olarak öngörebiliyordum.
2- Türkiye’de karşımıza belki 30 farklı rakip çıktı. Ancak hiçbiri ayakta kalamadı. Çünkü endişeye kapıldılar. Başka şeyleri denediler ve odakları dağıldı. Kimi hediye listesi yaptı kimi hediye satmaya çalıştı. Bir başkası yanlış ekip kurdu.
3- Odaklanmak çok önemli. Biz ana işimize yani pazar yeri oluşturmaya, listelemeye ve sitemize yeni kullanıcılar çekmeye odaklandık. Eğer pazar yerini güzel kurabilirsek kullanıcıların ve şirketlerin ilgisini çekecek iyi bir ticaret ortamı oluşacağını ve iyi bir gelir elde edebileceğimizi biliyordum.
4- Biz hep ne yaptığımızı bilerek ilerledik. Başarımızın sırrı da bu.
ŞİRKET NASIL DOĞUYOR?
Kırbıyık, ABD’deki patronuna işi geliştirmek için çok daha kapsamlı bir içerik üretmek gerektiğini vurguluyor, öneriler götürüyor, ancak kabul görmüyor. Bunun üzerine Türkiye’de benzer bir site kurarak kendi fikirlerini hayata geçirmek arzusu onu sarıyor. İstanbul, Ankara, İzmir’deki bütün düğün mekanlarının fotoğraflarını, e-posta adreslerini, tanıtıcı yazılarını, kapasite ve fiyat bilgilerini araştırarak sitenin içeriğini oluşturmak üzere ilk çalışmalara başlıyor. Mayıs 2007’de dugun.com sitesi yayına geçiyor. Ardından 2010’a dek mekanlardan gelen talepler doğrultusunda site güncelleniyor, içeriği geliştiriliyor. 2007-2010 sürecinde içerik geliştirme için yapılan yatırım tutarı, 100-150 bin dolar civarında. 2010’un sonunda şu anda şirketin hissedarlarından olan başarılı bir satış profesyoneli olan Emin Tunçen Mazı da satış müdürü olarak şirkete katılıyor. Kırbıyık, Mazı’yı ve onun şirkete olan katkılarını şöyle anlatıyor: “Geçmişte sarı sayfalarda ve Doğan Grubu’nda çalışmıştı. Onun geldiği ilk yıl ciromuz 150 bin TL idi, 750 bin TL’ye çıkardı. 2011’de 750 bin TL ciro yaptık ve o yıldan bu yana her yıl ciroda yüzde 100 büyüyoruz.” Bugün dugun.com’un bilgi teknolojileri departmanını yöneten ve şirketin CTO’su olan Mümin Aydın da hisse sahibi olan, kuruluşta büyük katkıları olan biri.
RAKAMLARLA DUGUN.COM
1- 2014 itibariyle her yıl evlenen 600 bin çiftin 200 binine ulaştık.
2- Günde yaklaşık 35-40 bin arasında kullanıcımız bulunuyor.
3- Şu anda düğün mekanından nikah davetiyesine, gelinlikçiden mobilyaya kadar uzanan 30 kategorimiz var. Amacımız bunların hepsinin kullanılması, hepsinde alışveriş yapılması.
4- Ayda yaklaşık 15 milyon sayfa gösterimimiz oluyor.
5- Bundan sonraki hedefimiz yurtdışında büyümek. Önceliğimiz ise geçtiğimiz yıllarda zafaf.net olarak adım attığımız Arapça konuşulan 8 ülkede yayılmak.
6- Yurtdışında hedeflediğimiz büyümeyi gerçekleştirmek için 5-10 milyon dolar arasında bir yatırım gerekiyor. Bunun için kendi kaynaklarımızı kullanabilir veya hızlı hareket etmek için yeni bir yatırım almayı düşünebiliriz.
İKİNCİ ATAK
Dugun.com adresindeki pazar yerindeki şirket sayısını artırıp içeriği derinleştirdikten sonra gelir yaratmak sorun olmuyor. Temmuz 2013’te dugun.com, Hasan Aslanoba’dan 2 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Ocak 2015’te ise 1 milyon dolar daha follow-up yatırımı yaptı. Aslanoba, şu anda dugun. com’un yaklaşık 5’te 1’ine sahip. Şirketin 3’te 2’si ise halen Emek Kırbıyık’a ait. Kırbıyık’ın hedefleri de heyecanı gibi sınır tanımıyor. Geçtiğimiz yıl Arapça konuşan, İstanbul merkezli çalışan 10 kişilik bir ekip kurarak 8 ülkeye açılan zafaf.net (zifaf yani düğün gecesi) adlı düğün sitesini hayata geçirdi. Şimdi bu ekip Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Mısır, Tunus, Fas ve Lübnan’daki düğün mekanlarını ve düğünle ilgili diğer şirketleri arayıp listeliyor, güçlü bir içerik oluşturmaya çalışıyor. Kırbıyık, bu 8 ülkede büyüyebilmek için şu anda yatırımlarına devam ediyor. Ortadoğu’da istediği noktaya gelebilmek için 5 ile 10 milyon dolar arasında bir yatırım yapmayı planlıyor.
0 yorum