6 şirket yaratan genç girişimci


Sedef Seçkin Büyük

Sedef Seçkin Büyük

Hakan Baş, son 4 yılda 6 start up kurdu. Ortaklarıyla birlikte defalarca yabancı yatırım aldı. O kadar pozitif ki hiçbir şey onun için “zor” değil…

Hakan Baş’ın adını Lidyana.com’un ortağı ve CEO’su olarak duyuyoruz. Oysa o, genç yaşta tam 6 şirketin kurucu ortaklığını üstlenmiş tam bir seri girişimci… Çocuk yaşlarda yüzmede elde ettiği başarılar, onu önce Yüzme Milli Takımı’nın kaptanlığına taşıdı, ardından da özgürlüğüne düşkün bir girişimci olmaya yöneltti. Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu olan Baş’ın anne ve babası diş hekimi. Yıllarca Acıbadem Hastaneleri’nin diş ünitelerini işlettiler. O yıllarda Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencisi olan Hakan Baş’ın idolü ise Acıbadem Hastaneleri’nin kurucusu ve babasının en yakın arkadaşı Mehmet Ali Aydınlar oldu. 2005’te Cornell Üniversitesi ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra Bank of America’da 2 yıl boyunca yatırım bankacılığı alanında çalıştı; şirket devirleri ve satın almaları konusunda deneyim kazandı. Türkiye’ye döndüğünde 1 yıl da Raymond James’te çalışarak TGRT’nin News Corporation’a satışı, Canan Kozmetik’in Loreal’e satışı gibi işlemlerin gerçekleştirilmesinde rol aldı. 2008’de Yale Üniversitesi’ne MBA için gitti; orada girişimcilik ve start up’lar üzerine çok sayıda seçmeli ders aldı. 2009 yazında Endeavor Türkiye’de staj yaptı. 2010’da Türkiye’ye döndükten sonra Hakan Baş’ın girişimci olarak öyküsü başladı. Sonrasını ondan dinleyelim:

KURUMSAL YAŞAM MI, GİRİŞİMCİLİK Mİ?
“Türkiye’ye döndüğümde Garanti Bankası hem çok iyi bir unvan hem çok iyi bir maaş teklif etti. Orada VP unvanıyla işe başladım.

Tam o günlerde Harvard’daki master’ını bırakıp Trendyol’u kuran Demet Mutlu, beni Sidar Şahin ile tanıştırdı. Sidar’la ilk tanıştığımız gün itibariyle çok iyi anlaştık ve böylece Peak Games’in temelleri atılmış oldu. Ben de Garanti Bankası’ndaki görevimden istifa etmeye karar verdim. Ancak ailem bu kararıma çok üzülünce bir an istifa etmekten vazgeçtim ve o gece Sidar’ı arayıp durumu anlattım. Daha sonrasında Demet ve Sidar ile tekrar konuştuk ve beni doğru hamleyi yapabilmem için cesaretlendirdiler. Sonrasında tekrar düşündüm ve Garanti Bankası’nda işe başladığımın 20’nci günü istifa ettim.

İLK İŞİ PEAK GAMES
Girişimcilik macerasında önüne çıkan ilk zor kararı bu şekilde veren Hakan Baş, hemen akabinde ortağı Sidar Şahin ile Ekim 2010’da Peak Games adlı şirketin temellerini atıyor. Öncelikle Safa Sofuoğlu adlı yaratıcı bir mühendisin yazdığı ve 3,5 milyon kişinin oynadığı bir okey oyununu satın alıyorlar. Sofuoğlu’na da hisse vererek, CTO rolünü üstlenmesini istiyorlar. İki haftada 10 kişilik bir kadro kurduktan sonra büyümeye odaklanıyorlar. Para ile çeşitli fonksiyonların satıldığı bir ‘çiftlik’ oyunu geliştiriyorlar. Okey oyuncularını bu oyuna da yönlendiriyorlar. Şirket 5-6 ayda para kazanmaya başlıyor. Hakan Baş, ilk göz ağrısının performansını şöyle anlatıyor: “Peak Games’i kurduktan 1 yıl sonra ayrıldım. Orada bir start up’ın kuruluşu ve yabancı yatırım alma sürecinin yönetimi gibi pek çok değerli deneyim edindim. Ben ayrıldıktan sonra da Sidar çok başarılı bir grafik çizdi. Peak Games, şu anda günde 15 milyon kişinin oyunlarını oynadığı dünyanın en büyük üçüncü sosyal oyun şirketi. Şu ana dek 4 kez yabancı yatırım aldı.”

İKİNCİ GİRİŞİM: DİJİTAL AJANS
Peak Games’in kuruluşundan 6 ay sonra sosyal medya pazarlamasına merak salan Baş, bu alandaki boşluğu fark ederek yakın arkadaşı Alper Afşin Özdemir ile birlikte bir dijital ajans kurmaya karar verdi ve Bera Medya Grubu’nun ilk tohumu atıldı. Sonraki gelişmeleri Baş, şöyle anlatıyor: “Alper ile yüzde 50-50 ortaklıkla Krombera’yı kurduk. Şu an Krombera, Digitürk, Akbank, Simit Sarayı, Forum Alışveriş Merkezleri’ni yapıp işleten Turkmall ile Türkiye Basketbol Ligi’nin dijital ajansı ve bünyesinde 60 kişi çalışıyor. Ayrıca Bera Medya Grubu çatısı altında Bera Bera adında bir halkla ilişkiler şirketi, Probera adında bir prodüksiyon şirketi ve Anibera adında bir animasyon şirketi de bulunuyor. Ben bir sporcu ve takım kaptanı olarak ekip kurmakta iyiyim. Krombera’da şirketi kurduk, stratejiyi belirledik. Yaratıcı, dinamik insanlarla iyi bir ekip oluşturduk.

Alper’in başarılı yöneticiliği sayesinde şirket, 3 ayda kendini döndürmeye başladı.”

LİDYANA’NIN ORTAKLIK SINAVI
Krombera, Alex de Souza’nın sosyal medya hesaplarını yönetirken, Alex, Hakan Baş ve Alper Özdemir’e Türkiye’de onlarla birlikte bir yatırım yapmak istediğini söyleyince bir e-ticaret projesi geliştiriliyor. Böylece Onur Kınay, Saffet Ulusoy, İsmet Öztanık ve Arda Turan’dan oluşan 6 kişilik bir ortaklık yapısıyla Lidyana. com’u kurmaya karar veriyorlar. Ancak sonrasında futbol camiasındaki bazı olumsuz olaylar nedeniyle Alex, Türkiye’de yatırım yapmaktan aniden vazgeçiyor. Bu durum Hakan Baş’ı yıldırmıyor ve hemen çözüm arayışına giriyor. Baş, bu zorluğu nasıl aştığını şöyle anlatıyor: “Şirketin kuruluşunu 15 gün erteledim. Yemetsepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın ile görüştüm. Nevzat Ağabey hem kendi ortak oldu hem beni Sina Afra, Tolga Tatari ve Ahmet Sarı’ya yönlendirdi. Onların yanı sıra Raiffeissen Investment’in 3 direktörünü de ortaklarımız arasına kattık. Böylece Lidyana.com tam 12 kişinin ortaklığıyla hayata geçirildi. Dışarıdan bakanlar bir start upta 12 yatırımcının işin içinde olduğu bir ortaklık yapısının yönetilmesinin zor olduğunu düşünebilir. Ancak ben olaya hep pozitif tarafından yaklaştım ve beklediğim gibi ortağımız olan tüm bu isimlerin yetenekleri ve deneyimleri inanılmaz bir sinerji doğurdu.”

SON PROJE
Alper Özdemir’le son kurduğumuz şirket Anibera, Türkiye’nin ilk 3 boyutlu, uzun metraj animasyon filmi olan “Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu” adında bir prodüksiyon yaptı. THY, Turkcell, LCWaikiki, Simit Sarayı, Doğa Koleji, Başbakanlık Kalkınma ve Yatırım Fonu gibi çok sayıda kurum sponsorluk yaptı. Kasım ayında sinemalarda gösterime girecek olan bu film, 3,5 milyon dolarlık bir yatırımla hazırlandı.

LİDYANA’NIN DEĞİŞİMİ
* Lidyana’nın popülaritesi ve ziyaretçi sayısı artınca giyim ve ayakkabı kategorilerinde de ürünler sunmaya karar verdik. Büyük markaları ikna etmek başta kolay olmadı. Ancak tek tek ziyaretler yaptım ve onları ikna etmeyi başardık.
* Takı ve aksesuar üzerine uzman bir e-ticaret sitesi kimliğinden sıyrılıp en şık moda markalarını sezonda satan prestijli bir site olarak konumlamayı hedefledik. İyi sonuçlar aldık.
* Bundan 1 yıl önce ciromuzda takı ve aksesuarın payı yüzde 85 iken bugün ise yüzde 12.

YABANCI YATIRIMCI İLGİSİ
*İndirim siteleri gibi büyük iskontolarla eski sezon ürünler satan bir e-ticaret sitesi olarak konumlanmıyoruz. Sezon ürünleri satan bir e-ticaret platformuyuz. Bu niş içinde Koton, Beymen gibi markaların kendi sitelerini hariç tuttuğumuzda bu pazarın yüzde 25’i bizim.
* Kuruluşumuzdan 3 ay sonra Mayıs 2012’de Yandex’in kurucu yatırımcılarından RuNet, 3 milyon dolarlık yatırım yaptı.
* Ardından Alman medya kuruluşu Burda Grubu’ndan 6 milyon dolarlık bir yatırım aldık. 2013’te ise Endeavor ve Stonebridge fonları şirketimize ortak oldu.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.