Teknolojiye dokunun


Microsoft, BizSpark ile teknoloji girişimlerinin önünü açıyor. Programın start up’lara sağladığı imkanlar oldukça fazla. Bunların başında Microsoft’un global girişimci ekosisteminin üyesi olmak var.

Özlem BAY YILMAZ [email protected]

Özlem Bay Yılmaz

Özlem Bay Yılmaz

Microsoft, BizSpark ve BizSpark Plus programıyla teknoloji girişimlerini destekliyor. Start up’lara hem teknolojik altyapı desteği hem fikirleri işe dönüştürme ve yatırım bulma aşamasında destek olan programdan yararlanabilmenin başlıca şartı, girişimin teknolojiye dokunması. Microsoft yetkilileri, start up’ların BizSpark’tan yararlanmaları için 5 neden olduğunu söylüyor. Bunun başında, tüm platformları destekliyor olması geliyor. BizSpark programından yararlanmak isteyen girişimcilerin uygulamaları net üzerinde olmak zorunda değil. Azure bulut servisleri Linux, PHP, IOS, Android gibi pek çok platformu destekliyor. Ruby, Phyton, Java, PHP, Node.js gibi birçok açık kaynak seçeneğiyle kodlamaya destek veriyor. Girişimci, alışık olduğu ve tercih ettiği tüm platformlarda işini geliştirebiliyor.

ÜCRETSİZ KULLANIM
Ücretsiz kullanım hakları da BizSpark’ın avantajlarından… BizSpark üyeleri, 3 yıl boyunca, aylık 5 kullanıcıya kadar kullanıcı başına 150 dolarlık ücretsiz Azure kullanım hakkı kazanıyor. Azure’un yanı sıra Visual Studio, Office 365, Windows gibi ürünlerin de tam sürüm lisanslarını bedelsiz olarak alıyorlar. BizSpark Plus üyeleri ise Azure kullanım hakkını ayda 10 bin dolara yükselterek bir yıl boyunca 120 bin dolarlık bedelsiz Azure servislerini kullanabiliyor. Özellikle bulut servisleri ve yazılım geliştirme ürünlerinin ücretsiz olarak kullanılıyor olması, işin başındaki girişimcileri ciddi bir teknolojik altyapı yatırımından kurtarıyor.

GLOBAL SİSTEME GİRİYOR
BizSpark üyeleri, Microsoft’un global girişimci ekosisteminin bir üyesi haline geliyor. Çözüm ve servislerini bu ekosistem içerisinde konumlandırma şansı buluyor. Ayrıca Microsoft, belli olgunluğa gelen ve müşteriye sunulmaya hazır haldeki uygulamalara ortak pazarlama ve ortak satış fırsatları yaratabiliyor. Girişimciler böylece Microsoft’un iş ortakları arasına girme şansını da yakalıyor. Erken dönemdeki girişimciler için BizSpark kapsamındaki ücretsiz yazılımlar ve bu yazılımların en verimli biçimde kullanılmasını sağlayacak eğitim içerikleri büyük fark yaratıyor. Microsoft Türkiye’nin yazılım geliştiricilere özel tasarladığı sınıf eğitimlerinin yanı sıra Microsoft Virtual Academy ve Açık Akademi üzerinden pek çok teknik eğitim materyali girişimcilere destek olarak sunuluyor. Microsoft, Türkiye’de BizSpark Plus Network Partner olarak seçtiği, İTÜ Arı Teknokent, E-Tohum, TEB Girişim Evi, Girişim Fabrikası ve StartersHub bünyesindeki girişimcilere iş geliştirme, teknik danışmanlık gibi konularda mentorluk yapıyor.

KİMLER ÜYE OLABİLİYOR?
5 yaşından küçük, henüz 250 bin dolar ciroyu geçmemiş ve teknoloji alanında yazılım geliştiren şirketleşmiş her girişimci BizSpark’a üye olabiliyor. BizSpark’a üye olmak için: www.microsoft.com/turkiye/ bizspark adresine göz atabilirsiniz.

Taner Akçok

Taner Akçok

“POTANSİYELİ BİLİYORDUK”
Profesyonel çalışma hayatına 2010 yılında Microsoft’ta başlayan Taner Akçok, pazarlama projeleri yöneticiliğinden program yöneticiliğine kadar dolu dolu 3,5 yıllık bir Microsoft deneyiminin ardından gözünü Amerikan rüyasına dikenlerden… ABD’de bir teknoloji şirketinde 1,5 yıl boyunca operasyondan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak çalışan Akçok, kariyerinin büyük bölümünü mobil uygulama geliştirme araçlarının pazarlamasına harcadı. Dolayısıyla mobil uygulamalarda pazardaki ihtiyaçları iyi biliyordu. ABD’de çalıştığı şirkette film stüdyolarına yönelik bir uygulama üzerinde çalıştıklarını belirten Akçok, kullanıcı davranışını anlamlandırmak için başvurdukları analiz ürünlerinin yetersizliğinden şikayet ettikleri bir sırada, neden kendi ürünlerini yapmadıklarını düşünmeye başladıklarını söylüyor. Akçok, girişim hikayesine ise şöyle başlıyor: “Sonrasında Silikon Vadisi’ndeki güvenli işlerimizden istifa ederek AppAnalytics’i geliştirmeye başladık. Hayatımızı bir şirkete satmak için henüz çok gençtik ve dünyayı değiştirebileceğine inanan küçük bir ekiptik. Mobil analitik pazarına yeni bir vizyon getirebilmek için yola koyulduk. Business Insider’da dünyanın en hızlı büyüyen ikinci B2B girişimi seçilmemiz de sanırım doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.”

teknolojiye-dokunun-3KULLANICI ODAKLI
Pazarda Google Analytics, Flurry ya da Mixpanel gibi pek çok mobil uygulama analiz ürünü var. Bunlar, ‘eventbased’ denilen, zamanının web analiz yaklaşımına göre tasarlanmış analiz ürünler. Fakat mobil tarafta kullanıcı davranışı web dünyasından çok daha farklı olduğu için event-based analiz yaklaşımı mobil kullanıcı davranışını ölçümlemede yeterli olmuyor. Bu nedenle event based yaklaşımının yanında kullanıcıların tüm dokunma etkinliklerini kaydedip bunu ısı haritası olarak göstermeye, kullanıcıların yaptığı el hareketlerini algılayıp bunları raporlamaya ve kullanıcıların cihazla girdikleri etkileşimleri analiz etmeye başladıklarını ifade eden Akçok, “Ardından ürünümüze anlık gönderi (Push Notification) analizi ve hata analizi (Crash &Exception) özelliklerini ekleyip baştan sona kullanıcı deneyimine odaklı bir analiz ürünü geliştirdik” diyor.

YATIRIM ÇEKİYOR
AppAnalytics ekibi şu anda 7 kişiden oluşuyor. Şirketin İstanbul’da ve Chicago’da ofisleri mevcut. Bu yılın ocak ayında Milestone Capital Partners’dan 300 bin dolarlık yatırım aldıklarını ifade eden Akçok, şunları ekliyor: “Planladığımızın daha da üzerinde bir seyir takip ediyoruz. Bu kadar yoğun ve büyük bir talep beklemiyorduk. Türkiye’de ve dünyada pek çok büyük markayla çalışmaya başladık. Business Insider tarafından dünyanın en hızlı büyüyen ikinci B2B girişimi seçilmiştik. Yurtiçi ve yurtdışında girdiğimiz tüm yarışmaları kazandık ve sonucunda Avrupa Birliği’nden 100 bin Euro hibe aldık.”

“HX DENEYİMİNİ ANALİZ EDECEĞİZ”
Mobil tarafta her şey UX denilen kullanıcı deneyimiyle başladı. Sonrasında bu konsept biraz daha evrilerek CX denilen müşteri deneyimine döndü. Şimdi ise konsept HX denilen insan deneyimine doğru gidiyor. Bundan 5 yıl sonra tüm mobil cihazlardaki HX deneyimini en iyi şekilde analiz etmeyi ve geliştirilmesine yardımcı olmayı hedeflediklerini dile getiren Taner Akçok, şöyle devam ediyor: “BizSpark Programı teknoloji girişimleri için çok değerli bir destek. BizSpark kapsamında Microsoft lisanslarını 3 yıl boyunca ücretsiz kullanabilmenizin yanında Microsoft’un global bazdaki BizSpark networküne de erişim sağlama imkanı yakalayabiliyorsunuz. BizSpark üyelerine sunulan eğitimler ve network imkanı teknoloji işi yapan girişimciler açısından kaçırılmaması gereken bir fırsat. BizSpark Programı kapsamında BizSpark Plus 120k Azure Benefit programı da bizim açımızdan çok büyük fayda sağladı. Özellikle bizler kendi ürünümüzde EventHub, Stream Analytics gibi Azure servislerini kullanarak ciddi performans iyileştirmeleri yakaladık.”

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.