“Gençler girişimci olmak istiyor”


BizSpark start up’lara teknolojik altyapıda, fikirleri işe dönüştürmede ve yatırım bulmada destek oluyor. Microsoft’tan Cavit Yantaç, “Türkiye’de bilişim temelli servisleri üretecek olanlar için büyük fırsat var” diyor.

Özlem BAY YILMAZ  [email protected]

Henüz girişimciliğin yeni yeni filizlenmeye başladığı Türkiye’de, özellikle uygulama tabanlı işler ya da elektronik ticaret işleri gibi bilişim temelli servisleri üretecek olan start up’lar için büyük fırsatlar var. Bu fırsatların gerçekleşmesi ve değerlendirilmesi için Microsoft, BizSpark programı ile start up’lara hem teknolojik altyapı desteği hem fikirleri işe dönüştürme ve yatırım bulma aşamasında destek oluyor. Markafoni ve Yemekpeti.com’un ulaştığı piyasa değeri gibi gelişmelerin start up’ları özellikle internet girişimciliğine yönlendirdiğini belirten Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, “Geçtiğimiz günlerde yaptığım bir seminerde, 200 kadar öğrenciye, ‘Kaç kişi çalışmak istiyor, kaç kişi girişimci olmak istiyor’ diye sordum. Tam yarısı girişimci olmayı istiyor. Bu çocuklar internetle büyüdü, internetten alışveriş yaptı ve yemek sipariş etti. O nedenle bu alanda girişim yapmaları çok doğal” diye anlatıyor.

GLOBAL DÜŞÜNMELİ
Türkiye’de girişim ekosisteminin büyümesi için global düşüncenin yaygınlık kazanması gerektiğine vurgu yapan Yantaç, buna yönelik olarak şu örneği veriyor: “Türkiye’de finans sektörü ve POS ihtiyacı var. POS Türkiye’de çok cazip bir alan. Bu alanda çok güzel yatırımlar ve şirketler doğdu. Ancak bu şirketler sonra kendi içlerinde bölünmeye başladı. Bu bölünmeler de şirketlerin yalnızca Türkiye gibi küçük bir piyasaya odaklanmaları sonucunu doğurdu. Oysa piyasada 3-5 farklı ihtiyacı sağlayan şirketin sonradan birleşmesi gerekiyordu. Ayrıca global düşünmeleri şarttı.”

Cavit Yantaç

Cavit Yantaç

“Girişim ekosisteminin büyümesi için global düşüncenin yaygınlık kazanması gerekiyor.”

NESNELERİN İNTERNETİ
Son yıllarda nesnelerin interneti alanında önemli gelişmeler var. Artık sabah uyandığınızda kahvenizi içebilmek için yatağınızdan kalkmadan su ısıtıcınızı akıllı telefonunuzdan çalıştırabiliyorsunuz ya da buzdolabınızda yumurtanızın kalmadığını daha siz marketteyken öğrenebiliyorsunuz. Tüm bunlar artık ‘nesnelerin interneti’ ile mümkün. Yantaç, yeni oluşan bu ortamda müşteriye verilebilecek birçok şey olduğu görüşünde. Yantaç’ın fırsat gördüğü diğer alanlar ise eğitim ve sağlık. Özellikle etkileşimli eğitim teknolojileri alanında pek çok start up’ın Türkiye’de büyümeye başladığını gözlemlediklerini dile getiren Yantaç, şunları anlatıyor: “Eğitimde öğrencilerin erişebildiği cihazların sayısı arttı. Okul öncesi ve okul dönemindeki çocuklara yönelik eğitim programları önem kazanıyor. Diğer gelecek gördüğümüz alan ise sağlık. Adım sayan gibi uygulamalar genelde global oyuncuların elinde. Bu alana yönelik girişimler yapılmalı.”

Behice Funda

Behice Funda

Girişim ekosistemine destek
Microsoft’un tüm dünyada yazılım girişimcilerini destekleyen BizSpark ve BizSpark Plus programının Türkiye’deki yeni iş ortakları TEB Girişim Evi, İTÜ Arıteknokent, Girişim Fabrikası, Etohum ve StartersHub oldu. Bu kurumlar, Microsoft danışmanlığından da yararlanarak yazılım sektöründeki genç girişimcilere destek olacak. Microsoft’un yazılım sektöründeki girişimcilere kuluçka dönemlerinde destek olmak amacıyla hayata geçirdiği programları BizSpark ve BizSpark Plus yeni iş ortaklarıyla büyümeye devam ediyor. TEB Girişim Evi, İTÜ Arıteknokent, Girişim Fabrikası, Etohum ve StartersHub girişimci ekosistemini büyütme hedefiyle BizSpark Plus programına katıldı. Tekno girişimcilere 150 bin TL tutarında hibenin yapıldığı, TÜBİTAK’ın 1512 numaralı Teknogirişim Sermaye Desteği Programı’na dahil olan ve hibe için aday gösterilen kurumlar arasında yer alan TEB Girişim Evi, İTÜ Arıteknokent, Girişim Fabrikası, Etohum ve StartersHub, Microsoft BizSpark programıyla yerel yazılım ekonomisinin geliştirilmesine destek olacak.

GENÇ GİRİŞİMCİLER HEDEFLENİYOR
TÜBİTAK, BiGG (Bireysel Genç Girişim) Programı ile girişimcilerin teknoloji ve inovasyon odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için fikir aşamasından pazara sunma anına kadar olan faaliyetlerini desteklemeyi hedefliyor. TÜBİTAK’ın bu yıl program kapsamında verilecek hibeler için başvuruları doğrudan almayacağını, başvuruları yetkilendirdiği uygulayıcı kuruluşlar üzerinden alacağını açıkladığını belirten Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Pazarlama Direktörü Behice Funda, “Bu amaçla açtığı 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı-BiGG 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısında, süreçleri yürütmek üzere 17 uygulayıcı kuruluşu belirledi. Uygulayıcı kuruluşlar girişimcilere eğitim, rehberlik, ön kuluçka gibi hizmetler sunarken iş planı önerilerinin ikinci aşama başvurusu için uygun hale gelmesi konusunda da destek verecek. BizSpark Plus’ın iş ortakları da bu uygulayıcı kuruluşlar arasında ilan edildi” diye anlatıyor. TEB Girişim Evi, İTÜ Arıteknokent, Girişim Fabrikası, Etohum ve StartersHub, Microsoft’un altyapı ve birikiminden de faydalanarak TÜBİTAK hibesinden faydalanmak isteyen genç girişimcileri 1512 Girişim Seçme StepUP Programı’na alacak. Kişisel Gelişim Eğitimleri, Girişimcilik Eğitimleri, Teknik Eğitimler ve Uygulama olmak üzere dört ana modülden oluşan bu program sonucunda başarılı bulunan girişimciler ikinci aşama için hibe almaya aday olarak TÜBİTAK’a yönlendirilecek.

BİZSPARK’IN BİR ÜST SEVİYESİ
*BizSpark programının bir üst seviyesi olan BizSpark Plus, maksimum 5 yaşında olan ve cirosu 1 milyon doları aşmayan şirketleşmiş girişimcilere çeşitli fırsatlar sunuyor. Bir yıl boyunca 120 bin dolarlık ücretsiz Azure Bulut Platformunu ve Microsoft’un uygulama geliştirme platformu olan Visual Studio ve farklı Microsoft teknolojilerini ücretsiz kullanım hakkı sunan MSDN (Microsoft Software Developer Network) üyeliğini kullanmasını sağlıyor. Azure Bulut Platformu, sadece Windows işletim sistemi üzerinde değil, IOS, Android, Linux gibi tüm platformlar üzerinde çalışan sistemleri destekliyor. *Türkiye’deki BizSpark Plus Network ortakları aracılığıyla başvurulabilecek olan bu programa dahil olanlar, ayrıca hem Türkiye’de hem dünya çapında faaliyet gösteren Microsoft girişimci ekosistemine katılmaya hak kazanıyor. *Program ile Microsoft, yerel yazılım ekonomisini, girişimciliği ve inovasyonu desteklemeyi ve bilişim sektörüne ivme kazandırmayı hedefliyor. *Girişimciler, Microsoft BizSparkPlus programına TEB Girişim Evi, İTÜ Arıteknokent, Girişim Fabrikası, Etohum ve StartersHub üzerinden başvurabilir

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.