“Mentorluk yaparak sıçramalarını sağlıyoruz”


Microsoft’un start up’ları desteklediği BizSpark programına bugüne kadar 2 binden fazla şirket giriş çıkış yaptı. Şu anda 1.000 BizSpark üyesi var ve bunların 100’ü çok hızlı büyüyor.

resim-1Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin büyümesi ve global rekabette söz sahibi olabilmesi için fırsatın ve seçeneğin en geniş olduğu alan, bilişim teknolojileri temelli servislerin sunulduğu uygulamalar. Bugün dünyada milyar dolarlık bir uygulama pazarı var ve Türkiye’nin bu pazardan aldığı pay ise neredeyse sıfır. Türkiye’de, uygulama tabanlı işler ya da elektronik ticaret işleri gibi bilişim temelli servisleri üretecek olan start up’lar için inanılmaz büyük bir fırsatlar var. Bu fırsatların gerçekleşmesi ve değerlendirilmesi için Microsoft, BizSpark programıyla start up’lara hem teknolojik alt yapı desteği hem fikirleri işe dönüştürmesi ve yatırım bulması aşamasında destek oluyor. Bu programdan yararlanabilmenin başlıca şartı teknolojiye dokunması. 5 yaşın altında olması da şirketlerde aranan diğer bir özellik. Dolayısıyla start up’ları daha ilk adımlardan itibaren tanıdıklarını belirten Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, “Bu 5 yıl içerisinde başarılı olanlar da batanlar da oluyor. Aralarından geçmişte Bizspark üyesi olan Markafoni, Trendyol, Mekanist gibi şirketler de çıkıyor. Bugüne kadar 2 binden fazla şirket BizSpark’a girip çıktı. Şu anda 1.000 üyemiz var ve bunların arasından 100’ünün uçtuğunu söyleyebiliriz. Ortak özellikleri ise global düşünmeleri” diye anlatıyor.

“EKSİKLİKLERİ GİDERİYORUZ” Teknoloji start up’larına bakıldığında yüzde 10’luk bölümün ciddi büyüme gösterdiği, yüzde 40’lık kısmın yürüdüğü, geri kalan yüzde 50’nin ise uzun bir emekleme döneminden sonra ortadan kalktığı görülüyor. Bunun nedeni ise girişim ekosisteminin doğası. Öyle ki fikri olan herkes bunu hayata geçiremiyor. Sadece iç faktörler değil dış faktörler de bunda etkili. Start up’lar, zaman içinde yanlış bir fikir üzerinde ilerlediklerini görüp vazgeçebiliyor, erken dönemde giriş yaptıklarını fark edebiliyorlar ya da doğru bağlantıları kuramadıkları ve ürünlerini pazarlayamadıkları için çekilmek durumunda kalıyorlar. Yantaç, start up’lara bir anlamda ‘mentorluk’ yaptıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Üyelerimizle birebir tanışarak ihtiyaçlarının neler olduğunu, nereye doğru büyümek istediklerini, neyin büyümelerini engellediğini daha rahat görebiliyoruz. Bizimle çalışan start up’lar, en çok faydayı onların kollarına girip yeni müşteriler bulmamız konusunda yaşadıklarını söylüyor. Satış pazarlamadaki eksikliklerini biz gideriyoruz. Pazarlama ağlarını genişletmelerine yardımcı oluyoruz.”

Arif Emre TAŞ
Oyun teknolojileri geliştiriyorresim-3

resim-2Türkiye’de Bizspark ile hayata geçmiş birçok başarılı şirket var. Girişimci Emre Taş’ın kurduğu Alictus da bunlardan biri. Alictus, kendi teknolojilerini geliştiren bir oyun stüdyosu. Yani temelde oyun teknolojileri ve oyunlar üzerine çalışıyor. Bunun yanı sıra hem Türkiye’deki hem yurtdışındaki oyun stüdyolarına, başta oyunlarının performanslarını iyileştirme ve başka platformlara hazırlama olmak üzere değişik alanlarda danışmanlık hizmetleri veriyor. Zaman zaman çeşitli kurum ve markalar için yaptığı çalışmalar da oluyor.

Taş’ın ve şirketinin öyküsü Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Bölümü’nde eğitim gördüğü dönemde daha ikinci sınıf öğrencisiyken başlıyor. O dönem freelancer olarak mobil ve Facebook oyunlarının çevirilerini yapmaya başlayan Taş, zaman içinde kendini dünyanın en büyük sosyal oyun şirketlerinin çılgınlık yaratan Facebook ve mobil oyunlarının Türkiye lokalizasyon ekiplerini kurarken ve yönetirken buluyor. Ancak kendi şirketini kurma girişimleriyle birlikte üzerindeki lokalizasyon projelerini tamamen devrediyor. 2011’in sonuna doğru da kendi şirketi Alictus’u hayata geçiriyor. Bundan sonrasında tam zamanlı olarak Alictus’a vakit ayırmaya karar veriyor. Verdiği bu karar, tam da oyun endüstrisinde ismi geçen birkaç şirketten gelen iş tekliflerini geri çevirdiği ve ODTÜ’de devam eden lisans eğitimine ara vermeye karar verdiği bir döneme denk geliyor.

ÖĞRENME SÜRECİ
2012 yazından Temmuz 2013’te ODTÜ Teknokent’te, Alictus olarak şirketleşene kadar geçen süreci, “Girişimciliği öğrenme dönemi” olarak gördüğünü belirten Taş, “MildMania, Panteon ve UDO Games gibi girişimlerle birlikte ODTÜ Teknokent’in Animasyon Teknolojileri ve Oyun Merkezi (ATOM) adlı ön kuluçka merkezinde bu dönemi bir arada geçirdik” diyor.

Taş, dünyadan 300’den fazla start up’ın yer aldığı AppCampus Alumni’da yakın zamanda başkan yardımcılığı görevini üstlendi ve Dijital Oyun Geliştiricileri Derneği’nde denetim kurulunda yer alıyor.

FONDAN YARARLANDI

Şirketin Mart 2014’te Windows Phone Mağazası’nda yayınlanan “Witch Potion” adında bir bulmaca oyunu var. Bu oyunun geliştirilmesinde Microsoft’un AppCampus fonunu kullandıklarını belirten Taş, şunları anlatıyor: “AppCampus programı kapsamında, Finlandiya’ya, AppCademy kampına davet edildik. 3 yıldır açık olan ve bu ay içerisinde sonlanan bu global fondan Türkiye’den yararlanan ilk şirkettik. Bizim ardımızdan UDO Games ve MildMania’ya da referans olduk ve onlar da oyunlarını Windows Phone Mağazası’na bu fonu kullanarak geliştirdi.” Geliştirmesini, prototip aşamasının ardından sonlandırdıkları birçok oyunu da olmuş Alictus’un. Üzerine emek harcanmış bir projeyi sonlandırmanın zorluğuna değinen Taş, “Diğer yandan bu gibi kararlar potansiyeli daha yüksek bir projeye kaynak aktarmak demek olduğundan günün sonunda alınması gerekiyor. Yüksek potansiyel gördüğümüz oyunlardan birini de yazdan önce yayınlamayı planlıyoruz” diyor.

“KELİME AVCISI” YOLDA

Alictus’un yakın zamanda Türk Amerikan Derneği için geliştirdiği ‘TADDEE Kelime Avcısı’ adında bir Facebook oyunu, meraklılarıyla buluşacak. Türk Amerikan Derneği’nin dil kurslarının tanıtımı için hazırlattığı bu oyun üzerinden düzenlenen kampanyalarla Türk Amerikan Derneği, oyunculara zaman zaman burs ve indirim dağıtacak. Alictus’un, daha önceden iOS’ta büyük başarı yakalamış ve Windows Phone Mağazası’na geliştirilmesini üstlendiği ‘Darklings’ oyunu da şu an mağazada çok yeni olmasına rağmen kısa sürede AppStore’daki başarısını yakalayacak gibi gözüküyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.