Girişimcilik alanında pek çok çalışma yürüten Anadolu Efes, tüm girişimcilik programlarını “Gelecek Girişimcilikte” altında topluyor. Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, “Gençlere girişimcilik konusunda ilham verecek hikayeleri çoğaltmamız çok önemli” diyor.
Anadolu Efes tüm girişimcilik programlarını “Gelecek Girişimcilikte” altında topluyor. Şirketin girişimcilik alanında İTÜ ve ODTÜ ile yürüttüğü teknolojik girişim desteğinin yanı sıra Impact Hub-UNDP ile yürüttüğü sosyal girişimcilik programı Accelerate 2030 bulunuyor. Bunların dışında bireysel girişimcileri ve çalışanlarının projelerini de destekleyen şirket, sektörü geliştirmeyi hedefleyen farklı alanlardaki girişimlerle de iş birlikleri yapıyor. Gençlere ve geleceğe inanan bir şirket olarak girişimcilik ekosistemini çok önemsediklerini belirten Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, “Gençlere girişimcilik konusunda ilham verecek hikayeleri çoğaltmamız çok önemli. Kurulduğumuz günden bu yana, bu bakış açısıyla sektörümüzde ilklerin ve yeniliklerin öncüsü olduk” diyor. Ağırbaş, girişimcilik alanında yaptıkları çalışmaları ve bu bundan sonraki hedeflerini şöyle anlatıyor:
“FİKİR ÜRETİYORUZ”
“Kurum içi girişimcilik faaliyetleriyle çalışanlarımızın inovasyon süreçlerine katılımını sağlıyoruz ve onların projelerini hayata geçirerek girişimcilik ruhunu kültürümüzün bir parçası olarak yaşıyoruz. Bunun için Anadolu Grubu’nun inovasyon programı ‘Bi Fikir’ ayrıca ‘Anadolu Efes Fikir Kazanı’ adında 2 platformumuz var. Bi Fikir ile çalışanların herhangi bir konuda önerdiği fikirleri topluyoruz. Anadolu Efes Fikir Kazanı ile ise üzerinde çalıştığımız konular özelinde, inovasyona yönelik projeleri değerlendiriyoruz. Seçilen projeler için çalışanları Tasarım Odaklı Düşünme, prototipleme, yalın iş modeli oluşturma gibi eğitimler alıp projelerini hayata geçirmeleri için destekliyoruz.
Sektöre öncülük etmek için sadece kurum içinde değil kurum dışındaki gençlerle birlikte fikir üretiyoruz ve üniversitelerle iş birlikleri yapıyoruz. Son 2 yıldır Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tasarım Fabrikası ile iş birliğimiz çerçevesinde farklı bölümlerden üniversite öğrencileri ile çalışıyoruz. 2018 yılında farklı üniversitelerden öğrencilerle bir ay süren inovasyon kampı yaptık. Bu kampta öğrenciler hem inovasyon süreçlerini öğrendi hem bizim tanımladığımız iş problemi için yaratıcı çözümler bularak prototip ürettiler. 2018 yılında İTÜ ARI Teknokent ile iş birliği yaparak erken aşama kuluçka merkezi olan İTÜ Çekirdek’in ana paydaşlarından biri olduk.
“İŞ BİRLİĞİ YAPIYORUZ”
Sektörün gelişimi için, perakende tüketicisinin alışveriş deneyimini iyileştirmek, daha hızlı ve kolay sipariş vermeyi sağlamak, hızlı soğutmak, soğutucularımızın daha verimli çalışmasını sağlamak gibi farklı alanlarda girişimlerle çeşitli iş birlikleri yapıyoruz. Geliştirilen ürünlerin daha da ileriye gitmesi için pilot bölgelerde bu ürünleri deniyoruz. Örneğin, şirket olarak desteklediğimiz girişimlerden biri eğlence mekanları ve restoranlar için akıllı servis çözümleri üreten, Can Algül tarafından kurulan yerli bir girişim olan Pubinno. Akıllı musluk projesi işletmelerin en büyük sorunlarından olan fire oranının düşmesi ve aynı zamanda ürünün her seferinde aynı miktar ve soğuklukta servis edilmesini sağlayarak kaliteli bir servise imkan veriyor. Bu cihazı Pubinno ile birlikte geliştirip hizmet noktalarımızda kullanmaya başladık. Başka bir örnek olarak da ürünümüzün daha hızlı ve soğuk servis edilmesini sağlamak için 4 dakikada soğutma işlemi yapan yerli donanım girişimlerinden biri olan Icywave’den hızlı soğutucu dolaplarını aldık ve farklı kanallarda kullanmaya başladık.
İLHAM VERECEK PROJELER
2018 yılında WWF-Türkiye iş birliğiyle başlattığımız, arpa ve şerbetçiotu çiftçilerimizi akıllı, doğaya duyarlı tarım uygulamalarıyla tanıştırdığımız Akıllı Tarım projemizin pek çok genç girişimciye ilham vereceğini düşünüyoruz. Girişimcilik ekosisteminde odaklandığımız ikinci alan ise toplumsal fayda odaklı girişimler. Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında özellikle yerel kalkınmaya destek olmak amacıyla tarım ve turizm alanlarındaki girişimciliği destekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNDP ile birlikte yürüttüğümüz Gelecek Turizmde kapsamında kadınlara yönelik ev pansiyonculuğu, girişimcilik, tıbbi aromatik bitkiler, işletmede hijyen, hediyelik eşya tasarımı, güzel konuşma ve kooperatifçilik gibi eğitimler gerçekleştirdik. Proje bölgelerinde girişimci kadınların çalışmalarını destek olmak amacıyla kooperatifler kurulmasını öncülük ettik.
“ÇALIŞANLARIMIZ MENTOR OLUYOR”
Girişim programımız kapsamından en büyük desteklerimiz eğitim ve mentorluk alanında oluyor. Girişimcilere projelerini nasıl geliştirebilecekleri konusunda mentor ve eğitim desteği verirken bir yandan da projelerinin pilot uygulamalarına destek oluyoruz. Girişimcilere desteklerimizden biri de Anadolu Efes çalışanları mentorluğu. Anadolu Efes mentorları İTÜ Çekirdek’e başvurarak seçilen girişimler ile Accelerate2030 finalistlerine kendi uzmanlık alanlarında destek veriyor. 2018 yılında 20 gönüllü mentorumuz ile 79 girişime toplam 123 saat mentorluk verdik. Mentorluk programındaki çalışanlarımız girişimci ruhun kurum içindeki elçileri hem kendilerine hem kurumumuza çok katkı sağladı. İTÜ Çekirdek kapsamında ayrıca ön kuluçka aşamasını başarıyla tamamlayan girişimler arasından seçilen 3 girişim, finansman ve kuluçka desteğine ulaşmak için kasım ayında düzenlenecek ‘Big Bang Startup Challenge’ etkinliğinde her biri 50 bin TL olmak üzere toplam 150 bin TL’lik ‘Anadolu Efes Özel Ödülü’nü almaya hak kazanacak.
ACCELERATE2030 PROGRAMI
Bu yıl sürdürülebilir kalkınma hedefleri odaklı Accelerate2030 adlı yeni bir sosyal girişim programına başladık. Accelerate2030 Türkiye finalinde jüri tarafından seçilen Biolive, Naturansa, Joon ve Toklido Türkiye’de sürecek 6 aylık destek programına dahil olurken aynı zamanda bu yıl ekim ayında İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilecek finale başvurma şansını elde ettiler.
BIOLIVE
Biolive, plastikle ilgili problemlerin üstesinden gelmek ve biyoplastik pazarındaki eksiklikleri gidermek amacıyla zeytin çekirdek ve atıklarından tamamen doğal biyoplastik granüller üreten bir biyoteknoloji şirketi.
NATURANSA
Tüketici öncesi gıda atıklarının ayrıştırılması yoluyla yetiştirilen yenilebilir böceklerden yüksek kalitede protein üreten bir girişim. Giderek artan insan nüfusu için sürdürülebilir bir beslenme yöntemi de öneriyor.
JOON
Dezavantajlı gruplar ile çalışarak, zanaatı modern üretim yöntemleri ve tasarımla birleştiren Joon, meydana getirdiği yeni kullanışlı ürünlerin günlük hayata katılmasında öncü oluyor.
TOLKİDO
Tolkido, konuşma problemi yaşayan otizmli çocuklara kişiselleştirilmiş eğitimi mümkün kılmak amacıyla yola çıkıyor.
0 yorum