“1.000’den fazla girişimci kullanıyor”


Özlem Bay Yılmaz

Özlem Bay Yılmaz

Yerel yazılım alanında girişimciliği desteklemek üzere yola çıkan Microsoft, hazırladığı programlarla teknoloji girişimcilerinin büyümelerine yardımcı oluyor. BizSpark da bu programlardan biri.

Özlem BAY YILMAZ
[email protected]

Microsoft BizSpark, yazılım sektöründeki girişimcilerin ilk kuluçka dönemlerinde başarılarına katkı sağlamak amacıyla tasarlanmış global bir program. Şirket, bu programla girişimciliği desteklemeyi hedefliyor. Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, programı şöyle anlatıyor: “Desteğin temelinde 3 yıl boyunca girişimleri ücretsiz lisanslarla buluşturan BizSpark programı yer alıyor. Bu programla tüm dünyada 50 binden fazla girişim, Türkiye’de de binden fazla girişim, Microsoft yazılım geliştirme ürünleri ve bulut bilişim çözümlerine ücretsiz erişiyor. Bu programın yanı sıra Microsoft Ventures, Microsoft Innovation Center gibi çeşitli seviyelerde destek programları da teknoloji şirketlerinin dünyaya açılmasına katkı sağlıyor. Dağınık yapılardaki kurumlara optimizasyon hizmeti veren P1M1 ve sigortacılık sektörüne odaklanan Neosinerji şirketleri, Microsoft’un programları yoluyla büyümesine katkı sağladığı girişimler arasında.”

Cavit Yantaç

Cavit Yantaç

“HAYALİM HIGH-TECT START UP’I OLUŞTURMAKTI”
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Turkcell’de çalışmaya başlayan, ardından Kanada’da hem doktorasını yapıp hem Ericsson Kanada’da çalışarak iş tecrübesi kazanan genç girişimci Tolga Kurt, Türkiye’ye döndüğünde ise AirTies AR-GE Direktörlüğü görevini yürüttü. Sonrasında ise kariyerini kendi şirketiyle sürdürmeye karar verdi. Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emin Anarım ile birlikte 2009’da PlusOneMinusOne’ı (P1M1) kurdu. Microsoft BizSpark üyesi olan P1M1, şirketlere yönelik karar destek hizmetleri sunan bir yazılım platformu.

En büyük idealinin, Türkiye’den çıkacak dünyaya teknoloji satan bir high-tech start-up’ı oluşturmak olduğunu söyleyen Kurt, “Bugün PlusOneMinusOne’da bu hayali gerçekleştirmek üzereyiz” diyor.

İşletme etkinliği, optimizasyon ve tahminleme alanlarında büyük faydalar elde etmeyi sağlayan P1M1, finans başta olmak üzere tedarik yönetimi, lojistik planlama, lokasyon analitiği gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Şirket, “Yarın hangi ATM’ye kaç para koymalıyız”, “Hangi aracı hangi şekilde yüklemeliyiz”, “Önümüzdeki günlerde ne kadar sipariş alırız”, “Yarın hangi noktada kaç gazete satarız”, “Yeni mağazayı hangi lokasyonda açmalıyız” gibi sorulara cevap veren ürünler geliştiriyor.

2014’te 4 milyon TL ciroya ulaşan şirketin, 2015 ciro hedefi 8 milyon TL. 2014 sonunda Kanada’da bir ofis açan şirket; B.A.E, Ukrayna, Suudi Arabistan, Peru, Ürdün ve Rusya’da temsilcilikler verdi. 2015’te ise global anlamda daha hızlı büyümeyi hedefliyor.

Tolga Kurt

Tolga Kurt

“2015’te yoğun pazarlama yapacağız”
Mehmet Üst, bilgi teknolojileri alanında 31 yıllık iş deneyimine sahip bir girişimci. Bu sektörde programcılıktan başlayıp üst düzey yöneticiliğe kadar yükselen Üst, iş hayatının 27 yıllık kısmını ise sigorta sektöründe geçirdi. Kendi şirketini kurmayı seçen Üst, bir arkadaşıyla birlikte Neosinerji Bilgi Teknolojileri şirketini kurdu. Neosinerji, Microsoft Azure Platformu üzerinde bulut uygulamalar geliştiren Microsoft’un önemli yazılım iş ortaklarından biri. Odaklandığı sektör ise sigorta. Bu sektöre yönelik olarak BT danışmanlığının yanı sıra ürün geliştirme ve loyalty projeleri, iş akışı ve doküman yönetimi uygulamaları, iş zekası (BI) uygulamaları, kârlılık ve maliyet yönetimi, bütçe planlama, Fraud yönetimi, hasar yönetimi, veri madenciliği gibi konular üzerine hizmet sunuyor.

Mehmet Üst

Mehmet Üst

DİJİTALE TAŞINACAK
Şirketin amiral gemisi ise ‘Babonline (Broker, Acente, Banka) Online Sigortacılık Portalı’ projesi. Portal, sigorta aracılarının çalışmakta olduğu tüm sigorta şirketlerinin sistemlerine bağlanarak online ve gerçek zamanlı olarak teklif almalarına, poliçe düzenlemelerine ve tahsilat yapmalarına imkan sağlıyor. Üst, “2013 ve 2014, yatırım yılıydı. 2014 yılının ilk 9 ayında 357 bin TL gibi çok küçük satış cirosu elde edildi. 2015 ise Babonline’ın yoğun olarak pazarlandığı bir yıl olacak. Bu nedenle 13 milyon TL ciro hedefliyoruz” diyor.

Neler Sağlıyor
* Microsoft BizSpark, programı 3 yıllık bir periyodu kapsıyor.

* Yazılım geliştiren, 5 yaşından küçük, yıllık 250 bin dolardan düşük geliri olan genç girişimlere açık bir program.

* Bu programa giren şirketler, aynı zamanda Microsoft’tan ücretsiz teknoloji mentorluğu, destek hattı kullanımı ve satış/pazarlama desteği gibi konularda da destek alıyor.

* Programda başarıyla ilerleyen ve çözümü bulut bilişimi yoğun olarak kullanan şirketler, bir yıllık 60 bin dolara kadar ücretsiz Microsoft Bulut Bilişim Altyapısı (Azure) kullanım hakkına da kavuşabiliyor. Böylece girişimlere yıllık değeri 70 bin doları aşan bir katkı sağlanmış oluyor.

* Üyeler, program ortaklarının sunduğu indirim veya promosyonlardan da faydalanabiliyor. Örneğin Syncfusion ASP. NET MVC UI bileşenlerine ücretsiz sahip olabiliyorlar. Sendgrid’den 6 ay boyunca aylık 400 bin toplu e-mail gönderme hizmetini kullanabiliyorlar. PluralSight eğitim sitesindeki online eğitim içeriklerinden 3 ay boyunca ücretsiz faydalanabiliyorlar.

* Londra, Tel Aviv, Seattle, Paris gibi 7 farklı şehirde yer alan Microsoft Ventures Hızlandırıcılar programı da girişimler için önemli bir destek sağlıyor. Bu hızlandırıcılar, 3-4 ay süren ve teknoloji, iş danışmanlığı, risk sermayesi şirketleriyle bir araya gelme gibi aşamaları içeren bir hızlandırma programı uyguluyor. Bu programa dahil edilen girişimlerin, program süresince bu şehirlerdeki hızlandırıcılara gitmesi ve burada yakaladıkları ivmeyle tüm dünyaya açılabilmeleri bekleniyor.

* Türkiye’de Ankara’da Bilkent Cyberpark bünyesinde yer alan Microsoft Innovation Center da pek çok girişimin başarıyla büyümesine ve hem kamu hem özel sektöre yenilikçi projeler sunmasına katkı sağlıyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.