Teknoloji şirketlerini destekliyoruz

TEB’in desteklediği girişimler, 2019’da toplam 7 bin 146 kişilik istihdam yaratırken, ciroları 890 milyon 700 bin TL oldu. Girişimler toplamda 81 milyon 200 bin dolarlık bir ihracat değerine ulaştı.

TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, 1.000den fazla teknoloji şirketinin büyümesi ve global ölçekte pazarlara erişimi için çalışmalarını sürdürdüklerini söylüyor.

TEB eknolojide yaşanan gelişim bütün sektörleri etkilerken, üretim ve tüketim süreçlerinin dijitalleşmesi de tüm tarafların iş yapış şekillerini değiştiriyor.

Bu noktada da KOBİ ve kurumsal yapıların doğru teknolojiyle bir araya gelebilmesi, teknoloji üreten girişimcilerin ve şirketlerin ise potansiyel alıcılar nezdinde müşteri kanallarını oluşturabilmesi önem kazanıyor. Bu yönüyle ülkemizde özellikle son yıllarda gelişen teknoloji tabanlı girişimcilik ekosisteminin bu ortam için avantaj sağladığını söyleyebiliriz.

TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, TEB olarak 2013 yılında başlattıkları Girişim Bankacılığı ile ülkemizde teknolojik girişimciliğin gelişmesi ve teknoloji üretimiyle bu üretime bağlı katma değerin artması için teknoloji şirketlerini desteklemeye başladıklarını belirterek, “Bu süreçte desteklediğimiz 1.000’den fazla teknoloji şirketinin büyümesi, üretilen değerin müşteriyle buluşması ve global ölçekte pazarlara erişimi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Her yıl bu yapıya 200’den fazla şirketi dahil ediyoruz” diyor. Bu doğrultuda, teknoloji şirketlerine yönelik ürün, hizmet ve uygulamalar geliştirdiklerini ifade eden Cengiz, sözlerine şöyle devam ediyor:

 

“ÖNCELİĞİMİZ”

“Bu müşterilerimize hizmet veren portföy yöneticilerimize özel eğitimler de veriyoruz. Teknoloji şirketleri portföyü için özel bir kredi programı hazırladık. İlk aşamada 50-100 bin TL limitlerle başlayıp belli ölçeğe gelenlere yoğunlaşıyoruz. Bizim farklılığımız can suyu olacak nitelikte kaynak sunuyor olmamız.

Önceliğimiz TÜBİTAK destekli projelere kredi sağlamak. Örneğin TÜBİTAK 1512 programına seçilmiş tek bankayız ve teknoparklara öncelik veren bir yapı kurduk. Teknoloji şirketleriyle birlikte oluşturduğumuz kendi ekosistemimizi, yine bankamızın KOBİ ve kurumsal müşteri ağıyla zenginleştiriyor ve her iki yapının da kazan-kazan sistematiğiyle katma değer oluşturmasına katkıda bulunuyoruz.

2019 yılında TİM-TEB Girişim Evi faaliyeti olarak başlattığımız S2C (Startup/Scaleup2Corporate) programlarımız ile inovatif çözümler sunan teknoloji şirketlerini, kurumsal/KOBİ şirketleriyle bir araya getirmeye başladık. S2C programı ile KOBİ ve kurumsal şirketler, en güncel ve yeni inovatif çözümlere yoğun bir tarama araştırma çabası vermeden hızlı bir şekilde ulaşma ve dilerlerse POC (Proof of Concept) yapabilme şansına sahipler.

YENİ PLATFORM GELİYOR
2019 yılında hayata geçirdiğimiz bu programla alanında lider 50’dan fazla kurumsal şirketle 200 teknoloji girişimcimizi bir araya getirerek kurumların dijital dönüşümlerinde TEB olarak yanlarında olduk. Bu ve benzer faaliyetlerimizi hızlandıracak ve daha fazla şirkete iş birliği imkanı sağlayacak dijital bir platformu da gelecek yıl devreye almayı hedefliyoruz.

Bu platform sayesinde kısaca girişimciler kendilerini, ürün ve hizmetlerini tanıtırken; KOBİ’ler ve kurumsal şirketler aradıkları teknolojik çözümleri, bu platform aracılığıyla hızlıca tarayabilecek, diledikleri şirketlerle iletişim kurabilecek. Platformda oluşacak teknolojik çözüm havuzu ve şirketlerin ihtiyaçlarına ilişkin veriler dikkate alınarak platformda akıllı eşleştirmeler sağlanabilecek.

KOBİ’lerin daha önce karşılaşmadıkları teknolojik önermelerle hem iş süreçlerinin hem genel anlamda teknolojik farkındalıklarının gelişmesi de platformun amaçları arasında yer alıyor. TEB olarak sağladığımız desteklerle 2019 yılında girişimcilerimiz, toplam 7 bin 146 kişiye ulaşan bir istihdam yaratırken, 2019 yılındaki ciroları 890 milyon 700 bin TL oldu ve toplamda 81 milyon 200 bin dolarlık bir ihracat değerine ulaştı.”

TÜRKİYE’DEN SEÇİLEN İLK HIZLANDIRMA MERKEZİ

GLOBAL ADIMLAR
Türkiye’deki en geniş girişimcilik ağına sahip hızlandırma merkezi TİM-TEB Girişim Evi, girişimcilerinin global faaliyetlerini kolaylaştırabilmek adına açtığı San Francisco TİM-tEb Girişim Evi’nden sonra, 94 ülkede 120’yi aşkın şehirde faaliyet gösteren ve 100’den fazla prestijli hızlandırma merkeziyle çalışan Global Accelerator Network’e (GAN) katılmaya hak kazanan Türkiye’deki ilk ve tek hızlandırma merkezi oldu.

DESTEKLER
GAN ile TİM-TEB Girişim Evi ortaklığı sayesinde, TİM-TEB Girişim Evi girişimcileri 10 binden fazla girişimcinin yer aldığı GAN Ventures Global Yatırım ağına dahil olarak bu ağın sağladığı birçok hizmetten ve dünyada bu ağa bağlı olan diğer hızlandırma merkezlerinin desteklerinden ücretsiz olarak faydalanabilecek.

YENİ BAŞVURULAR ALINDI

TİM-TEB Girişim Evleri çatısı altında desteklenen girişimcilere, Step UP, Level UP, Start UP ve Global UP gibi programlarla iş fikirlerinin hayata geçirilmesinden projenin tanıtımına, müşteri bulunmasından yatırımcılara sunulmasına kadar her aşamada destek verildiğinin altını çizen TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, temmuz ayı itibarıyla Start UP ve Level UP programlarına başvuruların tamamlandığını belirtiyor. Cengiz, 7 ilden her program için 10 yeni girişimci seçildiğini söylüyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.