PİLOTT Girişimcilik Programı’nda 2 yıl ve 3 dönem geride kaldı. Türk Telekom Grubu Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, “Yeni dönemde yapacağımız yatırımların miktarını önemli ölçüde artıracağız” diyor.
Özlem Aydın Ayvacı [email protected]
Özlem Aydın Ayvacı
PİLOTT Girişimcilik Programı’nın 3’üncü dönemi sona erdi. Türk Telekom Grubu Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, bu yıl ikincisini düzenledikleri PİLOTT Girişimcilik Zirvesi’nin ardından önemli detayları şöyle paylaşıyor: “Türk Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan’ın açılış konuşmasını yaptığı zirvede, dünyaca ünlü girişimci ve yatırımcı Shervin Pishevar dinleyicilerle deneyimlerini paylaştı. Zirvede, ayrıca Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü M. Özyeğin ve başarılı girişimciler m-Spark’ın kurucu ortağı Ferhan Cook ve Big Chefs’in kurucu ortağı Gamze Cizreli konuşmalarıyla yer aldı.
KAZANANLAR: Programda yer alarak ilk üçe giren projeleri de bu zirvede açıkladık. AppAnalytics birinci, Kolay İK ikinci ve hrBeyond üçüncü seçildi. Sırasıyla 60, 30 ve 10 bin TL’lik ödüllerin sahibi oldular. Projeler ABD’de Silikon Vadisi’ni ziyaret etme şansı da kazandı. Jüri özel ödülünü kazanan Do Major ise TechCrunch Distrupt’ın aralık ayında Londra’da düzenleyeceği etkinliğe katılma fırsatını yakaladı.
İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ PİLOTT
Programı ile Türk Telekom Grubu olarak girişimcilerle her türlü işbirliğinin içinde olmak istiyoruz. Yeni dönemde PİLOTT Programı’nın kapsamını genişletecek, yepyeni olanaklarla zenginleştirecek adımlar atmaya hazırız. Yeni dönemde sadece programı çok daha verimli hale getirecek değişiklikleri uygulamakla kalmayacağız. Programdaki girişimlere yapacağımız yatırımların miktarını da önemli ölçüde artıracağız.”
Hakan Dursun
PİLOTT’TA 3 DÖNEMİN ARDINDAN…
1- 3 dönemde 40 üniversite ve teknokent ziyaret edildi.
2- Bine yakın başvuru alındı, 100’ün üzerinde girişimle yüz yüze görüşme yapıldı.
3- 20 saat eğitim verilirken, 240 saat mentorluk imkanı sağlandı.
4- Girişimlere program boyunca danışmanlık, mentorluk ve ofis alanı desteği verildi.
5- 3 dönemde toplam 30 girişim başarıyla mezun oldu.
6- İlk dönem MobiRoller, cubic.fm ve PEAK; ikinci dönem, Marvin, Vitringez ve Temizlikyolda projeleri ek yatırım ve Silikon Vadisi Turu ödüllerine hak kazandı.
7- Pilott girişimlerine toplam 750 bin TL sermaye desteği sağlandı.
8- 12 Pilott girişimi, Silikon Vadisi’ni ziyaret etti.
9- 8 girişim yatırım aldı. 1 girişim Türk Telekom Grubu tarafından satın alındı ve ürüne dönüştürüldü. 6 girişim Türk Telekom’la iş ortağı olurken, 8 girişimin ise Türk Telekom ile ticari işbirliği süreci devam ediyor.
“12 BİN ŞARKI ÖĞRETİYORUZ”
PILOTT Programı’nın 3’üncü dönemine başvuran girişimler arasından Do Major, Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Do Major’ü kuran girişimci Giray Songül, 26 yaşında. ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi’nden mezun olan Songül, yüksek lisansını London Business School yönetim programında tamamladı. Ankara Üniversitesi İşletme Fakültesi doktora programına devam ediyor. Songül, ürünlerinden myChordBook’u dünyanın en büyük şarkı öğrenme platformu haline getirmeyi hedeflediğini söylüyor ve “Daha büyük kitlelere ulaşmak ve internet üzerinden enstrüman eğitimi alanında dünyanın öncü şirketi olmak istiyoruz” diyor. Songül, Do Major’u nasıl kurduğunu ve geliştirdiğini şöyle anlatıyor:
Giray Songül
NEDEN BIRAKIYORLAR? “Kendi kendime gitar çalmayı öğrendiğim için akıllı müzik eğitim sistemleri geliştirmek istiyordum. İşin başında yaptığım bir anket yardımcı oldu. Ankette enstrüman çalmayı denemiş insanların yarısından fazlasının bir süre sonra bıraktıkları ortaya çıktı. Bunun en büyük sebebi, kişilerin sevmedikleri parçalarla eğitim almasından dolayı heveslerini kaybetmesiydi. Enstrüman çalmak isteyenlerin sadece çalmak istedikleri parçalarla eğitim alabilecekleri internet tabanlı bir sistem geliştirdik. Şirketi kurduğumuzdan beri 4 yazılım 2 donanım ürününü piyasaya sürdük. Aralarında en başarılı olan myChordBook isimli şarkı platformu oldu.
HIZLI BÜYÜME Şirketimizi TÜBİTAK 1512 desteği ve Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasından kazandığımız ödülle toplam 125 bin TL sermayeyle kurduk. Daha sonra Amerikalı ortağımız Fretligh’la anlaşmaya vardık ve donanım birimimizi kapatıp sadece yazılıma yöneldik. PILOTT Programı’na başvurular açıldığı zaman hemen başvurumuzu yaptık. myChordBook, bugün günde 6 bin kişiye, 12 bin şarkı öğretiyor. En fazla trafiği sırasıyla Amerika, Almanya ve İngiltere’den alıyor. Her ay yaklaşık yüzde 100 büyüyor.”
“KOBİ’LERİN İŞ YAPIŞ ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ”
PİLOTT Programı’nın 3’üncü döneminde Kolay İK adlı girişim 2’ncilik ödülüne layık görüldü. Kuruculardan Efecan Erdur, projeyi geliştirmeye Gizem Sevinç ile başladı. Ama Kolay İK’yı Çağlar Yalı ile birlikte kurdu.
İK’YA ÇÖZÜM BULDU Efecan Erdur, maaşlı çalışırken karşılaştığı problemlerin birikimi sonucu iş fikrinin ortaya çıktığını söylüyor ve projeyi şöyle anlatıyor: “Çalıştığım şirketlerden birinde kaç gün iznimin kaldığını öğrenmek için ilgili kişiye e-posta gönderdiğimde, bu talebime cevabın olması gerektiği kadar hızlı bir şekilde gelmediğini gördüm. Sonuçta bana göre İK uzmanının önünde bir ekran olmalıydı ve ‘10 gün izni kaldı’ yazmalıydı. Ancak işler hiç de bu kadar kolay işlemiyordu. Bende bu problemi çözebilmek için bulut üzerinde çalışan, kurulum, bakım, güncelleme ve yedekleme için ek çaba gerektirmeyen bir uygulama hayal ettim.
7 BİN KİŞİYE ULAŞTI Başlangıç sermayemizi kendi birikimlerimizden sağladık. Şubat 2015’e kadar sadece kullanıcı geri bildirimi toplayarak ürünü geliştirdik. Şubatta aktif satışa başladık. Melek yatırım konusunda birkaç organizasyonla görüştük. Bir ekiple yatırım sürecinin son aşamasına geldik. Büyümemizi daha da hızlandırarak kullanıcı sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Pilott’un bize en önemli desteği Türk Telekom gibi bir devle işbirliği fırsatı sunması oldu. Şu an kayıtlı 500 şirkete hizmet veriyoruz. Bugün itibarıyla ekibimiz 7 kişiye ulaştı. Yakın zamanda KOBİ’lerin iş yapış şekillerini radikal bir şekilde değiştirecek projelerle adımızı duyuracağız.”
0 yorum