İnternet alışverişlerinde yaşanan teslimat sorunlarına çözüm getiren Bukoli’nin proje müdürü Hakan Arıkan, “Bizi seçen müşterileri 500 metreden fazla yürütmeyeceğiz. Yani teslimat için Bukoli’yi seçen müşteri, evine, iş yerine en fazla 500 metre uzaklıkta bir Bukoli noktası bulacak” diyor.
Nil DUMANSIZOĞLU [email protected]
Hakan Arıkan
bokoli, kurum içi girişimciliğin en güzel örneklerinden… Borusan Holding kuruluşu Borusan Lojistik’in inovasyon markası olarak geliştirilen Bukoli, elektronik ve mobil ticaret için kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. Teslimat sorunlarına çözüm getiren Bukoli, şöyle çalışıyor: İnternet alışverişini yapan kullanıcı, teslimat seçeneği olarak Bukoli’yi tercih ediyor ve kendisine en yakın Bukoli teslimat noktasını seçiyor. İşte Bukoli’nin özelliği tam da bu noktada başlıyor. Teslimat noktaları mahalle esnaflarından ve Bukoli makinelerinden oluşuyor. Geleneksel kargolarda ortaya çıkan mesai saatleri dışında ve hafta sonu çalışmama, alıcıyı adreste bulamama, görevlinin zamanında gelmemesi gibi sorunlar bu şekilde ortadan kalkıyor. Alıcı, iş çıkışında cep telefonuna SMS’le gelen kodu göstererek örneğin mahalle bakkalından sipariş ettiği ayakkabıyı alabiliyor. Bu sayede hafta içi, hafta sonu ayrımı olmadan teslimat noktası olarak seçtiği esnafın çalışma gün ve saatlerine göre gece saat 12:00’de bile kolisine kolayca kavuşabiliyor. Tüm BT, teknik altyapı ve üretim çalışmalarını Borusan ekibinin gerçekleştirdiği akıllı makinelerde ise cep telefonuna gelen kodu ve TC kimlik numarasını makine üzerinde bulunan kioska girerek ürünün bulunduğu dolaptan siparişini 7/24 teslim alabiliyor. Zaman ve mekan darlığı olan günümüzde, Bukoli “mobil” yaşayan insanlara sağladığı avantajla şimdiden ilgileri üzerine çekti. 1 yıl gibi kısa sürede İstanbul’un 33 ilçesinde 600’e yakın teslimat noktasına ulaştı. Ayrıca babil.com, 1v1y.com, ebebek.com, hizlial.com, kitapyurdu.com, lilakutu. com, sachane.com, bikutumutluluk.com evida.com, idefix.com, unnado.com ve markafoni.com gibi elektronik ve mobil ticarette lider konumda olan sitelerin de dahil olduğu toplam 12 şirketle birlikte çalışıyor. Bukoli’nin proje müdürü Hakan Arıkan, inovatif uygulama hakkında şunları söylüyor: “Bukoli’yi, 2014 yılında hayata geçirdik. Yaklaşık 5 ay, Borusan çalışanlarının da aktif katılımıyla İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 14 esnafla sistemi test ettik. Kasım 2014’te ise Kadıköy’de 35 teslimat noktasıyla hizmet vermeye başladık. Ekip olarak proje 4 kişiyle başladı. 6 kişiyle pilot uygulamalarımızı başarılı bir şekilde sonuçlandırdık. Şimdi de 19 kişiyle yolumuza devam ediyoruz. Bukoli’yi kullananlardan aldığımız yorumlara göre kullanıcılar yüzde 99,9 pozitif bir deneyim yaşadığını ve tekrar kullanacağını belirtiyor. Sosyal medyada Bukoli’yi deneyimleyen kullanıcılardan çok güzel tepkiler alıyoruz. Yansımalar, Bukoli olarak gerçekten ortaya çıkarmaya çalıştığımız faydayı, farkı tüketicilerin görebildiğini gösteriyor.”
BUKOLİ’NİN HEDEFİ
NOKTA SAYISI ARTACAK
Önümüzdeki süreçte hedefimiz, öncelikle bizi seçen müşterileri 500 metreden fazla yürütmemek. Yani teslimat için Bukoli’yi seçen müşteri evine, iş yerine en fazla 500 metre uzaklıkta bir Bukoli noktası bulacak. Ayrıca 7/24 teslimat yapılmasını sağlayan akıllı makinelerimizin sayısını artıracağız.
TÜRKİYE’YE YAYILACAK
Bu adımdan sonraki hedefimiz ise Bukoli rahatlığıyla tüm Türkiye’nin tanışmasını sağlamak. İstanbul dışında, e- ticaret için hacim anlamında büyük olan İzmir, Ankara, Antalya, Bursa gibi diğer illerde de olmayı planlıyoruz. Bukoli’nin teslimatta getirdiği çözümlerle tanıştırılacak ilk şehirlerarasında metropoller ilk etapta daha kritik bir rol oynayacak.
NE LAZIMSA GETİREN GİRİŞİM
Kapgel, Girişimci Çetin Öztoprak tarafından “Hayatı kolaylaştırmayı nasıl mobille birleştirebiliriz” sorusunun cevabı olarak hayata geçirildi. Bugün 20 binden fazla kayıtlı üyesi olan girişimden satın alınan ürünlerin toplamı ise aylık 100 bin TL’ye ulaştı. 1.500’den fazla mağaza, Kapgel sayesinde mobil ticaret pazarından pay almaya başladı. Girişimin kurucusu Öztoprak, mobilde başarının sırrını ve Kapgel’in önümüzdeki dönem hedeflerini paylaştı: “Mobilde başarılı olmak için ‘kusurluluğu’ benimsemek ilginç bir başlangıç noktası olabilir. Kullanıcılar, mobil ara yüzlerden çok daha kişiselleştirilmiş, basitleştirilmiş ve interaktif bir deneyim bekliyor. Start up’ların en büyük riski, ürün geliştirme süreci boyunca tüm kaynaklarını harcayıp ortaya ‘kimsenin kullanmayacağı, mükemmel bir ürün’ çıkarmak oluyor. Bunun yerine biz ‘mobil düşünerek’ kusurlu veya eksik olduğunu bile bile ürünümüzü piyasaya sürüp gelen tepkiye göre çevik güncellemeler yapıyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana en çok gurur duyduğum şey, bahsettiğim çeviklik ve adaptasyonu başarıyla uygulamamız oldu. Yatırımcılarımızı seçerken bu modelin bir fırsatını değerlendirebilecek kişi ve kurumlara öncelik gösteriyoruz. 2016’nın ilk çeyreğinde bu modeli ülke geneline ve yurtdışına taşıyacak stratejik yatırımcıları aramıza katmak için konuşmalar devam ediyor.”
2015’TE ÖNE ÇIKAN MOBİL GİRİŞİMLER
GIPHY: En popüler GIF veri tabanı. Kendi aramanızı gerçekleştirebiliyor ya da kategoriler arasından seçim yapabiliyorsunuz.
PERISCOPE: Twitter’ın canlı yayın uygulaması Periscope, çıkışıyla büyük yankı uyandırdı ve ilgileri üzerinde topladı. Uygulamanın kullanıcı sayısı 10 milyonu aştı.
LAYOUT BY INSTAGRAM: Instagram’ın harici uygulaması Layout, bir fotoğraf düzenleme uygulaması. Instagram hesabı olmayan kullanıcılar da yararlanabiliyor.
ENLIGHT: Gelişmiş fotoğraf düzenleme uygulaması olan Enlight, fotoğrafların detaylarını düzenlerken yaratıcılığı da destekliyor.
1010 BY GRAM GAMES: Bir Türk girişimi olan Gram Games’in ürünü 1010, basit ama bağımlılık yapan bir bulmaca.
YOUKNOW: Öncelikle webde faaliyet gösteren Youknow, canlı yayın uygulamaların mobilde popülerleşmesiyle mobil yatırımlarını yaptı ve kullanıcıların oldukça ilgisini çekiyor.
0 yorum