Turkcell ve Garanti Bankası’nın işbirliği yaparak düzenlediği Ortak Kurum İçi Girişimcilik Programı kapsamında,iki şirketin çalışanları aynı gruplarda yer alarak iş fikirleri geliştirdi.
Nil DUMANSIZOĞLU [email protected]
Turkcell ve Garanti Bankası, yeni ürün ve hizmet geliştirme faaliyetlerini hızlandırmak amacıyla işbirliği yaparak Ortak Kurum İçi Girişimcilik Programı’nı hayata geçirdi. Program, iki kurumun çalışanlarından oluşan karma ekiplerin kontrolünde yürütülüyor ve bu yönüyle ilk olma özelliği taşıyor. Programda, Silikon Vadisi’nde doğan ve dünyanın dört bir tarafında yaygınlaşan Lean-Startup (Yalın Girişimcilik) yöntem ve araçları kullanılıyor.
PROGRAM NASIL İŞLİYOR?
2014 yılının Mayıs ayında başlatılan programa, yeni bir iş fikri olan tüm çalışanlar başvurabiliyor. Yapılan değerlendirmeler sonucunda seçilen fikir sahibi takımlar, fonlanarak 4 ay boyunca yalın yeni girişim metotlarıyla iş fikirlerini geliştiyor. Müşteriye sunulacak değer teklifi tanımlandıktan sonra saha çalışmalarıyla hedef kitleden geri bildirim alınıyor. Ardından prototip oluşturuluyor ve bunun üzerinden sürekli iyileştirme yapılarak ürün haline dönüştürülüyor.
Turkcell bünyesinde başlatılan iki programdan sonra Garanti Bankası’yla birlikte iki şirketin çalışanlarının aynı takımlarda yer alarak iş fikirleri geliştirdikleri bir program düzenlendi. Elemeler sonrasında her iki kurumdan toplam 20 adet girişimci ve 6 iş fikri seçildi. İş fikirleri çevresinde kurulan 6 karma ekip, 2 haftalık uygulamalı Lean- Startup eğitimi aldı. Programın ikinci fazına devam etmeye hak kazanan 4 proje, ekiplerin yönetiminde geçen 3 aylık tasarım ve geliştirme süreci sonrasında müşterilerin kullanımına sunuldu. Bireysel akıllı finans yönetimi, akıllı gider paylaşımı ve KOBİ’ler arasındaki alışverişleri daha güvenilir kılma konularında hizmet veren üç projenin, Garanti veya Turkcell bünyesinde değerlendirilmesi üzerinde anlaşıldı. Çağrı merkezi hizmetlerinin, anlık mesajlaşma deneyimiyle sunulmasını sağlayan Sor’un uygulaması ise faaliyetlerini iki kurumun desteğiyle ayrı bir girişim olarak sürdürecek. Sor’un uygulamasının kurucuları Turkcell’den Mustafa Gökçe ve Garanti Bankası’ndan Oğuzhan Başeğmez ile Anıl Kiper.
KURUM İÇİ GİRİŞİMCİLİK
Girişimciliği uçtan uca sahiplendiklerini ifade eden Turkcell Ürün, Servis ve İnovasyondan Sorumlu Grup Başkanı Yiğit Kulabaş, program hakkında şunları söyledi: “Turkcell’in kurum içi girişimcilik programı, diğer iç inovasyon faaliyetlerimizle birlikte devam edecek. 2014’te 4 program yaptık, çalışanlardan toplam 214 iş fikri başvurusu geldi. Bunlardan 32 tanesini program kapsamında değerlendirdik. 9 iş fikri için en temel fonksiyonları taşıyan ürünler (MVP) geliştirildi. Bunlardan 3 tanesi ticarileşti. 2015’te ilk programı mart ayında başlattık. O programdan çıkan fikirler şu anda geliştirilme aşamasında. 2015’in ikinci yarısında bir program daha başlatacağız.” Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer ise konuyla ilgili görüşlerini, “Turkcell ile ortaklaşa yürüttüğümüz bu programla girişimcilere ekosistemde verdiğimiz desteği kurum içine de taşımış olduk. Çalışanlarımızın girişimcilik kültürünü içselleştirmesini sağlayarak kendi işlerini başlatıp yönetebilecekleri bir ortam yarattık. Bu program, sadece girişimcilerin kullandığı yöntemlerin kurumumuz içinde yaygınlaştırılması açısından değil, aynı zamanda inovasyon alanındaki işbirliklerimizi derinleştirmesi açısından da bizim için çok önemli” diyerek açıkladı.
“PROGRAM UFKUMUZU AÇTI”
Turkcell ve Garanti Bankası’nın işbirliğiyle düzenlenen programa katılan, Cooltag adlı girişimin yaratıcılarından Fatih Ertuğrul Günay, eğitimle ilgili düşüncelerini şöyle anlattı: “Hepimiz işlerimizde uzmanız ama günlük işlerimizin yoğunluğunda yeni iş fikirlerine kapalı hale geliyor ya da yeterli zamanı bulamıyoruz. Zaman bulsak bile bu sefer nereden ve nasıl başlayacağımızı bilemiyoruz. Bu program her şeyi bir araya getirerek bize bu fırsatı sundu ve ufkumuzu açtı. İş fikrimi gerçekleştirme fırsatı bulmaktan öte tüm çalışma hayatım boyunca kullanabileceğim yöntemler öğrendim.”
“Yurtdışında yaygınlaştık”
Nuvia, enerjinin verimli tüketimini sağlayan ürün ve servisler geliştirme amacıyla 2013 yılında İTÜ Arı 6 Enerji Teknokenti’nde kuruldu. Yaklaşık bir yıllık AR-GE sürecinin ardından akıllı oda termostatı Cosa Akıllı Kombi Kiti’ni, 2014 yılının Aralık ayında piyasaya çıkardı. Cosa, kombileri cep telefonlarından yönetip kullanıcı hatalarından kaynaklanan verimsiz doğalgaz tüketimini yüzde 30’a kadar azaltabiliyor. Şirketin kurucularından Cem Gül ve Emre Erkin, Cosa ürününü şöyle anlatıyor: “Cosa, kısa sürede dört haneli satış rakamlarına ulaştı. Kendi web sitesi dışında n11, Tekzen ve Pupa mağazalarında da satılmaya başladı. Nuvia, bu süreçte melek yatırımcı Lale Saral Develioğlu ve Revo Capital olmak üzere iki yatırımcıyı da şirkete kattı. Türkiye’nin yanı sıra bölge ülkelerde de yaygınlığımızı artırarak akıllı ev sektörünün inovatif markalarından biri olmayı hedefliyoruz.”
“AMACIMIZ ELEKTRONİĞİ ÖĞRETMEK”
Karınca Lab, 2014 yılının Nisan ayında kuruldu. Karınca Lab’le birlikte Makey projesi de gelişti ve şu anda bu proje de satışta bulunuyor. Yatırım arayışında olduklarını söyleyen Karınca Lab’in kurucusu Şahin İncik, şunları söylüyor: “Karınca Lab, genellikle eğitim alanında ve insanlığa gerçekten fayda sağlayacak teknolojik son kullanıcı ürünleri geliştirmek için kurulmuş inovatif bir şirket. Şu anda 6 kişilik bir ekiple yolumuza devam ediyoruz. Ofisimiz İTÜ Arı Teknokent bünyesinde yer alıyor. Makey (Modüler Ardışıl Küçük Elektronik Yapboz) projesi üzerine şirketi kurduk. Amacımız çocuklara ve mühendis olmayan insanlara elektroniği öğretmek, kendi projelerinde ve oyunlarında basitçe kullanabilmelerini sağlamak. Gelecek hedefimiz, öncelikle Makey’in ülke çapında kullanılması, ardından yurtdışı satışlarının başlaması ve teknoloji öğretiminde temel bir araç haline gelmesi.”
0 yorum