“67 üniversitede ilgiyle karşılandık”


Turkcell’in terminal ve mobilite direktörü Anıl Gül, 52 şehirde 67 üniversiteye giderek öğrencilere uygulama geliştirme teknolojilerini anlattıklarını söylüyor.

Nil DUMANSIZOĞLU  [email protected]

Anıl Gül

Anıl Gül

Mobil cihazlar, gün geçtikçe hayatın vazgeçilmez unsurları arasında sağlam bir yer edinmeye başladı. Alışkanlıklarımız da bu cihazlara göre şekilleniyor. Araştırmalar gösteriyor ki insanlar, artık cep telefonlarına televizyondan daha fazla zaman ayırıyor. Bilgisayar pazarı küçülürken mobil cihaz satışları artıyor. Son döneme damgasını vuran 4G’nin, özellikle hız konusunda getireceği avantajların mobil cihaz kullanımını daha çok artıracağını öngörmek hiç de zor değil. Teknoloji sektörünün bugünlerdeki en önemli konusu olan 4G, uzun süre gündemde kalacak gibi gözüküyor. Nesnelerin interneti kavramı da gittikçe güçlenen konular arasında yer alıyor. Birbirine bağlı cihazlarının sayısının artması, önümüzdeki dönemde büyük bir dönüşüm yaşanacağı anlamına geliyor. Durum böyle olunca mobil alanda yapılacak teknolojik girişimler için yeni fırsat kapıları açılıyor. Mobil girişimcilikde hızla ivmelenen ve yatırımcıların ilgisini çeken bir konu. Sadece San Francisco’da 4 bin farklı donanım odaklı girişimin bulunduğu, Avrupa’daki 1 milyar dolar değerlemenin üstünde bulunan 45 şirketin tamamının bir mobil uygulamaya sahip olduğu düşünüldüğünde bu konunun önemi daha iyi anlaşılıyor. Turkcell de mobil girişim olanaklarının farkında ve bu konudaki çalışmalarını hızla sürdürüyor. Turkcell’in Türkiye’deki mobil uygulama geliştirici açığını kapatmak ve başarılı gençlere kariyer kapısı aralamak amacıyla başlattığı, “Geleceği Yazanlar” projesinin üye sayısı 40 bine yaklaştı.

BİR SEKTÖRE DÖNÜŞEBİLİR Mİ?
Üyelerin kendi kendilerine öğrenme becerisini artırmanın yanında, neler öğrendiklerini de sorgulamalarının önünü açtıklarını belirten Turkcell Terminal ve Mobilite Direktörü Anıl Gül, üyelerinin şimdiye kadar 8 bine yakın başarı belgesi aldığını söylüyor. Gül, “Projemizde 52 şehirdeki 67 üniversiteye giderek öğrencilere uygulama geliştirme teknolojilerini anlattık ve büyük ilgiyle karşılaştık. Gittiğimiz yerlerde gördük ki mobil uygulama geliştiriciler, aynı zamanda platform ve sunucu servislerine, nesnelerin internetine de en az bu konu kadar ilgili” diyor. Anıl Gül, Türkiye’de mobilin bir sektör olabilmesi için bu alanda iş yapan teknoloji şirketlerinin 4 haneli sayılara ulaşması gerektiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Yatırımcıların akreditasyon sürecini daha hızlı işlemesi, sektördeki kaliteli işgücünün artması, üniversitelerdeki mobil odaklı eğitimlerin nitelik ve nicelik açısından yukarılara çekilmesi ve yeni girişimcilerin önünü açabilecek düzenleme ve desteklerin getirilmesiyle Türkiye olarak dünyayla yarışabilecek noktalara gelebiliriz.”

Müge Budak, Fatih Yurdagül, Mert Neşvat, Tolga Kayhan

Müge Budak, Fatih Yurdagül, Mert Neşvat, Tolga Kayhan

WARBLER CANNES’A GİDECEK
Turkcell’in mobil uygulama ve girişimcilik hareketi Geleceği Yazanlar, müzik uygulamalarının geliştirilmesi amacıyla Turkcell Müzik Maratonu’nu gerçekleştirdi. Yarışmada Warbler girişimi, birincilik ödülünü kazandı. Warbler ekibi üniversite yıllarından beri tanışıyor. Ekibin ilk projesi üniversite zamanında yazılım alanında eğitim veren bir portal’dı. Bu proje sayesinde ekibin çekirdek kadrosu oluşturuldu. Mert Neşvat, Tolga Kayhan, Müge Budak, Gülnur Çakır, Fatih Yurdagül, girişimlerini ve hedeflerini şöyle anlattı: “Bu zamana kadar BattleHack (Paypal), Hacking (ING Bank), Microsoft Hackathon ve Turkcell Müzik Maratonu etkinliklerine katılarak dereceye giren projelere sahibiz. 2014 yılında Abi Tavsiyesi, Puno, Gingo, Leo ve Warbler adında 5 proje geliştirdik ve bunlardan ikisini yayınlandık. Şu ana kadar projelerimizde bir yatırım almaya ihtiyaç duymadık. Ancak 3’ncü çeyrek sonuna doğru bitirmeyi planladığımız online yemek servisi projemiz için yatırım almayı düşünüyoruz. 2015 yılı içerisinde bir projemiz için yatırım almayı ve Turkcell ile iş ortaklığı kurmayı planlıyoruz. Warbler projemizle haziran ayında yapılacak olan Cannes Uluslararası Müzik Festivali’ne (MIDEM) katılarak projemizi global çapta pazarlamak istiyoruz. Gingo projesi için ise ING Bank ile görüşmelerimiz sürüyor. 2014 Nisan’ında ilk sürümü ile kısa bir süre içinde App Store eğlence kategorisinde ilk sıraya yerleşen ‘Abi Tavsiyesi’ uygulamamızın yeni versiyonunu da büyük bir heyecanla 29 Mart’ta yayınladık. Start up olarak 5 yıl sonrasını tahmin etmek epey zor olsa da üretkenliğimizi kaybetmeden sürekli yeni ve etkileyici projeler üreten ve global çapta tanınan bir ekip olmak istiyoruz.”

farkli-is-fikirleri-gelistiriyorus.3“FARKLI İŞ FİKİRLERİ GELİŞTİRİYORUZ”
Pogitive’nin kurucuları Onur Yazıcı, Emre Büyükkürkçü, Dilara Kadakaloğlu ve Umut Özgür Karakuş, reklam bütçeleri bulunmadığı için ve isimlerini duyurmak amacıyla Geleceği Yazanlar Maratonu’na katıldı. Yarışmada dereceye giren ekip, jüriden aldığı geri bildirimlerle projelerini geliştirme fırsatı buldu. Pogitive ekibi projelerini şöyle anlatıyor: “Pogitive mobil, tablet ve web sitesi aracılığıyla sosyal medya üzerinden bir haber dağıtım uygulaması. İnternet gazeteciliğinde alışılagelen anlayıştan farklı olarak, kamuoyu üzerinde söylemleriyle gündem yaratan kişilerin gün içerisinde söylemleri ve demeçleri paylaşılıyor. Sadece ‘Kim ne dedi’ formatında haberlerin paylaşıldığı uygulama içerisinde, siyaset, ekonomi, kültür-sanat, spor ve magazin gibi haber kategorileri yer alıyor. Geleceği Yazanlar Maratonu’na, reklama ayırabilecek herhangi bir bütçemiz bulunmadığı ve uygulamamızın profesyoneller tarafından nasıl yorumlanacağını merak ettiğimiz için katıldık. Yatırım almadık, çünkü yatırım olmadan da projemizi hayata geçirebileceğimize inanıyorduk. TCM ve Microsoft, bu süreçte bize Açık Akademi’de bir yer ayırdı ve uygulamamızı duyurma konusunda yardımcı oldu. Pogitive bizim ilk göz ağrımız. Onunla edindiğimiz deneyimlerimizi kullanarak 2015 yılı içerisinde farklı iş alanları için yeni iş fikirleri geliştirmeyi hedefliyoruz.”

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.