Selanik’ten Tel Aviv’e ekosistem yolculuğum

Türkiye gibi fintek konusunda ilerlemiş ülkelerin teknolojilerini Yunanistan ve Balkan bankaları ile buluşturmak amacıyla bir etkinlik gerçekleştirdik. Türkiye’den 6 farklı fintek girişimini, o bölgeden 6 bankayla buluşturduk ve iş geliştirme çalışmaları yaptık.

İhsan ELGİN [email protected]

Bu yazımda geçtiğimiz ekim ayında katıldığım iki önemli global etkinlikten derlediğim notlarımı sizlere aktaracağım.

Selanik’te her yıl düzenlenen ve 84’üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Selanik Fuarı’nda bu yıl “Digital Greece” bölümü de yer aldı. Yunanistan’ın yeni Başbakanı Miçotakis’in dijitalleşmeyi gündemin ilk sıralarına alması, finansal teknolojiler ve KOBİ’lerin dijitalleşmesine odaklanması, bu alandaki fırsatları netleştiriyor. Biz de bu kapsamda Türkiye gibi fintek konusunda ilerlemiş ülkelerin teknolojilerini, Yunanistan ve Balkan bankalarıyla buluşturmak amacıyla bir etkinlik gerçekleştirdik. Türkiye’den 6 farklı fintek girişimini, o bölgeden 6 banka ile buluşturduk ve iş geliştirme çalışmaları yaptık. Diğer taraftan Digital Greece’te sergilenen 100’den fazla girişimi inceleyerek Yunanistan girişimcilik ekosistemini yakından değerlendirme fırsatı bulduk.

FIRSAT PAZARI
Ülkedeki girişimler daha çok küçük işletmelerin hayatını verimli hale getiren ve onların işlerini dijitalleştiren işlere odaklanıyor. Hükümetin bu konuda ciddi destekleri mevcut. Özellikle son 5 yıldır Yunanistan’ın, ekonomisinin toparlanması ve büyümesiyle beraber bir fırsat pazarı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Yunanlı şirketlerin Balkanlar’daki etkisiyle beraber Türk girişimciler için Yunanistan üzerinden uluslararası açılım potansiyeli mümkün. Bunu gerçekleştirmek için net senaryolarla hedef odaklı görüşmeler planlamak gerekli.

Burada bence en pratik çözüm, karşı tarafta iyi bir yerel iş ortaklığı yaparak bunun üzerinden ilerlemek. Güven veren taahhütlerde bulunmak ve bunları yerine getirmek iş dünyamızla ilgili şüphelerin ortadan kaldırılması için önemli. Bu bakış açısıyla bizim toplantılarımız çok verimli geçti. Kasım ayında toplantılarımızın ikincisini gerçekleştireceğiz.

ADAPTASYON KORKUSU
DLD Konferansı, girişimlerin büyük şirketlerle buluşabilmesi için düzenlenmiş dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri. İsrail girişimcilik ekosistemi, bizim ülkemizden farklı olarak daha geniş bir yaş grubuna hitap ediyor. Bu durum kurumsalda çalışanların veya tecrübeli insanların da girişimcilik ekosistemine adım atmasından kaynaklanıyor.

Konferansa dönecek olursam, tüm konuşmaları dinlediğimizde aklımızda şu iki cümle kalıyor: ‘Avrupa değişime adapte olamamaktan korkuyor’ ve ‘Kurumsal toplumsal sorumluluk üzerine aksiyona geçmeliyiz.’

ÖNEMLİ TESPİTLER

1- Gelişen yeni teknolojiler ve hızlanan dijital dünya karşısında AB rekabette geride kalma korkusunu ciddi yaşıyor. Bunun temel nedenleri olarak;

  • Sermaye eksikliği
  • Veri koruma düzenlemeleri
  • Yetenekli gençlerin Avrupa dışına gitmesi
  • Çin ve ABD’nin ise rekabette çok agresif ilerlemesi
  • Avrupa’nın regülasyonlar yüzünden veri ekonomisinde geride kalması gösteriliyor.

2- Diğer önemli bir konu da kurumsal toplumsal sorumluluk. Herhangi bir teknoloji alanında regülasyonlar gelişmese bile şirketlerin kendi kendine gizlilikten başlayarak toplumsal sorumluluk almalarının gerektiğinin üzerinde duruldu. Bence bu noktada en az sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik kadar düşünülmesi gerekiyor.

3- Sektörler tarafında finans, sağlık ve otomotiv halen odak noktası olmaya devam ederken teknoloji tarafında yapay zeka ve robotlar güçlenerek gündemin esas oyuncusu olmaya devam ediyor.

4- Bankalar konusunda en beğendiğim tespit, ‘Bugün bankalar artık diğer bankalarla değil günlük hayatımızda kullandığımız diğer uygulamalarla karşılaştırılıyor’. O nedenle bankaların kullanıcı deneyimi konusunda daha çok yatırım yapması gerekiyor. Ama sadece yazılımsal değil bakış açısı değişimine de yatırım şart!

DAHA AKTİF ROL ALMALILAR
Türkiye girişim ekosisteminin 2019’un üçüncü çeyrek rakamları Startups.Watch tarafından açıklandı. Rakamlara göre, bu yılın ilk 9 ayında 43 girişime toplamda 14 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Rakamlar az olmasına rağmen kurumların yaptığı yatırım tutarının 4,9 milyon dolar ile yüzde 28 seviyesine çıkması ise kurumlarının rolünü artırdı. Kurumlar tarafından yapılan yatırımların artması ve yeni kurumsal girişim sermayeleriyle bu oranın daha da artacağını öngörebiliriz.

Son 5 yıldır söylediğim gibi profesyonel yatırımcının az olduğu Türkiye girişimcilik ekosisteminde kurumların oyunda daha da aktif olması kritik önem taşıyor.

ETKİNLİK DISRUPT BERLIN
Yüzlerce girişimin kendisini anlattığı, workshop’ların ve paralel oturumlarla oldukça yoğun bir program sunan Disrupt Berlin, aynı zamanda önemli bir network sağlıyor. Bu etkinliğe katılmanızı öneririm. Disrupt Berlin 11-12 Aralık 2019 tarihlerinde Berlin’de gerçekleştirilecek.

PARIS FINTECH FORUM
En özel Avrupa fintek etkinliği olarak tanıtılan Paris Fintech Forum, 75 ülkeden 2 bin 700’ün üzerinde katılımcıyla gerçekleşecek. 250’den fazla banka, sigorta, regülasyon ve fintek CEO’sunun katılacağı, 160’tan fazla fintekin sahnede olacağı bu etkinliğe, fintek dünyası ile ilgilenen herkesin katılmasını tavsiye ediyorum. Forum 28-29 Ocak 2020 tarihleri arasında Paris’te gerçekleştirilecek.

Kitap tavsiyeleri
Startup Success: Funding the Early Stages of Your Venture Girişimciler için yatırımların hayati bir etkisi var. Girişimciler ihtiyacı olan yatırımı alamazsa ilerleme kaydedemez veya girişiminden tamamen vazgeçmek zorunda kalabilir. Bu bilgilendirici ve aydınlatıcı kitapta, Gordon Daugherty, bir girişimin evriminin ilk aşamalarında gerçekleşen yatırım alma sürecini açıklıyor.

Sur/petition: The New Business Formula to Help You Stay Ahead of the Competition Küresel pazarda hayatta kalmak isteyen şirketlerin rekabetçi olması gerektiğini ifade eden kitap, önemli noktalara vurgu yapıyor. Kitabın yazarı Edward De Bono, şirketlerin sadece ayakta kalmasını değil aynı zamanda başarılı olmasını da sağlayacak bilgileri paylaşıyor.

YENİ PLATFORMUN HEDEFİ
Girişimci Kurumlar Platformu, Türkiye’deki kurumsal şirketlerin “girişimci kurumlara” dönüşümünün desteklenmesi, kurumlar arası öğrenmenin geliştirilmesi, başarılı uygulamalar hakkında farkındalığın artırılması ve kurum girişimciliği kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla kurulan, kâr amacı gütmeyen bir çatı organizasyon. Danışma kurulunda Adnan Bali, Agah Uğur, Canan Özsoy ve Soner Canko’nun yer aldığı platforma, ilk yılında 5 farklı sektörden 22 büyük şirket üye oldu. Platformun ikinci yılı 9 Ekim’de “İnovasyon Liderleri Yuvarlak Masa Toplantısı” ile başladı ve bu yılki etkinlik ve faaliyetlerinin ana konsantrasyonu “üyeler arası iş birliği ve üyelerin sesini duyurmak” olarak açıklandı. Yıl içinde ayrıca hisse opsiyonu planlama, spin off yapılar üzerine toplantılar, vaka analizleri ve üyeler arası ortak inovasyon geliştirme çalışmalarına odaklanılacağına değinildi.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.