Finansal Merkez Olabiliriz


Bitpanda, kısa bir süre önce Valar Ventures’tan aldığı 52 milyon dolarlık yatırımla dikkat çekti. Bu, Avrupa’nın 2020’deki en büyük Seri A yatırımıydı. Bitpanda, bu finansmanı yeni pazarlara açılmak için kullanacak.

NİL DUMANSIZOĞLU
[email protected]

Eylül ayında faaliyete başladığı Türkiye pazarı ise büyümenin odağı olacak. Avrupa’daki yeni kayıtların yüzde 30’unun Türkiye’den gelmeye başladığını söyleyen Bitpanda Türkiye ve MENA Genel Müdürü Elbruz Yılmaz, Türkiye’nin bir finansal merkez olacağını öngörüyoruz” diyor.

2020 yılında 979,5 milyon dolara ulaşacağı tahmin edilen kripto para piyasanın 2027’ye kadar 1,4 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Henüz kripto para birimiyle ilgili regülasyon olmasa da Türkiye, bu alanda gösterdiği gelişimle dünyanın ilgisini çeken ülkelerden…

Chainalysis’in dünya kripto para piyasasına ilişkin raporuna göre Türkiye, Orta Doğu’da en fazla kripto para işlemi yapan ülke konumunda.

Türkiye’nin bu potansiyelini değerlendirmek isteyen Bitpanda da eylül itibarıyla pazardaki faaliyetlerine başladı. Yakın zamanda Valar Ventures’tan 52 milyon dolarlık Seri A yatırımı alan Bitpanda, bu finansmanı, ekibini güçlendirmek ve yeni pazarlara açılmak için kullanacak.

Türkiye’nin, şirketin büyüme hedeflerinde etkili olması beklenen bir pazar olduğunu ifade eden Bitpanda Türkiye ve MENA Genel Müdürü Elbruz Yılmaz, ülkenin fintek alanındaki inovasyonları ve pazara hakimiyetiyle dünyada öneminin arttığını söylüyor.

Elbruz Yılmaz’la Türkiye’nin kripto para pazarındaki konumunu ve Bitpanda’nın hedeflerini konuştuk:

Bitpanda yakın zamanda ciddi bir yatırım alarak dikkatleri üzerine çekti. Biraz şirketten bahseder misiniz?

Bitpanda, birçok yatırım aracını kullanıcılarına sunan bir yatırım platformu. Henüz Türkçe karşılığı yok ama sektörde bize neobroker deniliyor. Alım-satım işlemlerinin kolaylık sağlaması ve tasarruf araçlarını kullanmak üzere hem bireysel hem ticari müşterilere hizmet veren bir platform.

2014 yılında Eric Demuth, Paul Klanschek ve Christian Trummer’ın ortaklığıyla dünyadaki yatırım araçlarına erişimi kolaylaştırmak ve bunları her kesimden insana sunabilmek amacıyla kuruldu. Şu anda 250’ye aşkın çalışanımız var. Avrupa Birliği dahil olmak üzere servis verdiğimiz pazarların toplamında 1,3 milyon civarında kullanıcımız bulunuyor. işimizin yoğunluğu kripto paralar, ancak başka yatırım araçlarını da sunabiliyoruz.

Kullanıcılarımız, sisteme kayıt yaptırdıktan sonra yatırım yapmak üzere bir para yüklüyor, daha sonra o yaptıkları yatırımın karşılığı olarak isterlerse kripto para isterlerse değerli maden üzerinden tasarruflarını değerlendirme fırsatı yakalıyor. Yakında hisse senetleriyle ilgili bir ürünümüz de çıkacak.

Yakın zamanda Avrupa’nın lider yatırım platformu Valar Ventures’tan 52 milyon dolarlık Seri A yatırımı aldık. Bu finansman bize ürünlerimizi geliştirmek, ekibimizi güçlendirmek ve yeni pazarlara açılmak için ihtiyacımız olan nakdi sağladı. Yıl sonunda ekibimizin 300 kişiyi geçmesini bekliyoruz. Özetle oldukça heyecan verici bir yolculuk içindeyiz.

Eylül ayında Türkiye pazarında faaliyete başladınız. Şirket, Türkiye’ye nasıl bir plan çerçevesinde giriş yaptı?

Türkiye, bizim için çok önemli bir pazar. Çok genç bir kullanıcı kitlesi mevcut, kripto para konusunda diğer pazarlara kıyasla oldukça bilinçli bir kitle olduğunu söyleyebilirim.

Bunun yanında hem fintek konusunda hem yatırım tarafında sunduğu araçlarla önde gelen, inovasyona açık, mühendislik yeteneği yüksek bir ülke. Bu anlamda, Bitpanda’nın uluslararası genişlemesinde önemli öğreticiliği var. Bu bizim için verimli ve keyifli bir yolculuk.

Türkiye pazarının Bitpanda için potansiyeli nedir?

Avrupa’daki kullanıcı sayımızın hızlı bir şekilde artmasını ancak önemli bir kısmının Türkiye’den gelmesini bekliyoruz. Henüz eylül ayında açıldık ve pazarlama çalışmaları, iş birliklerimiz konusunda tam kapasite çalışmamamıza rağmen halihazırda yeni kayıtların yüzde 30’u Türkiye’den geliyor.

Benim de görevlerimden biri, Bitpanda’nın ürün ve servislerini Türkiye’deki kullanıcılara sunabilmek için bir altyapı oluşturmak. Bunun temel taşlarından biri ekip. Şu anda Türkiye’deki ekibimizi genişletmek üzere işe alım görüşmelerimiz devam ediyor. Büyük ihtimalle yılbaşından itibaren başlangıçta ufak ama giderek büyüyen bir ekibimiz olacak. Bunun yanı sıra iş birliği içinde olduğumuz ortaklarımız giderek artıyor, yakında bunların açıklamaları da olacak.

Birkaç ayda böyle ilgi görmenizin sebebi nedir?

Daha önce duyurusunu yaptığımız için Bitpanda’nın pazara girişini bekleyen bir kitle vardı. Hem bekleme listesine giren hem bizimle temasa geçen kullanıcılarımız oldu.

Hızlı başlangıcımızın sebebi de bu beklenti oldu. Bununla beraber Türkiye’deki kullanıcılar oldukça bilinçli olduğu için bizi kendileri için iyi bir alternatif olarak gördüler. Bankalar ve ödeme kuruluşlarıyla iş birliklerimiz olacak. Bir de pazarlama çalışmalarımız artınca büyümenin daha da hızlanacağını öngörüyorum.

Türkiye’de kripto parada nasıl bir rekabet var? Bitpanda kendini nerede konumlamayı düşünüyor?

Türkiye’de hem iyi rekabet içinde olan lokal hem uluslararası oyuncular var. Türkiye’de şu anda sadece kripto para ürünlerimiz mevcut, buna yakında diğer ürünlerimiz de eklenecek, regülasyonla ilgili adımlarımızı atıyoruz.

Yurt dışındaki tecrübemiz, Avrupa Birliği’ndeki regülasyonlara uyumumuz kapsamında rekabet avantajlarımız olduğunu düşünüyoruz. Son teknolojiyi kullanan ve güvenilirlik açısından da standartların üzerinde olan bir platformuz. O yüzden iyi bir rekabet olacağını ve hızlı bir şekilde ciddi bir pazar payı alacağımızı düşünüyorum.

Bu iş birlikleri nasıl bir fayda sağlayacak?

Avrupa’da şu anda sanırım her ülkede 3-4 banka, 3-4 ödeme kuruluşuyla iş birliğimiz var. Hangi pazarda olursak olalım hedefimiz iyi bir kullanıcı tecrübesi yaşatmak. Bu anlamda Türkiye’deki modelimiz de yurt dışındakine benziyor.

Bankalarla yapılan iş birliği, kullanıcılarımızın TL yatırımlarını platformumuzda değerlendirme kolaylığı sağlıyor. Müşterilerimize çeşitli yatırım araçları sunabilmek için bu iş birliklerine çok önem veriyoruz. Türkiye’nin önde gelen 5 bankasıyla temas halindeyiz.

Vakıfbank ve Fibabanka iş birliklerimizin yakın zamanda duyurusunu yapacağız. Bankalara ek olarak Türkiye’de ödeme sistemi şirketi Papara’yla çalışıyoruz. PayPal’ın işlemlerini Türk server’ları üzerinden yapmayı reddetmesiyle Türkiye’den çekilme süreci yaşanmıştı.

Siz böyle bir sorunla karşılaşmamak adına nasıl bir yol izliyorsunuz?

Biz lokal pazarın gereksinimleri neyse tam uyum sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla regülasyon neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz. Bu da aslında bizim için zaten bir rekabet avantajı, kuvvetli olduğumuz bir alan. Regülasyonlar ve mevzuat belirlendikçe biz onlara uyum sağlarız. Zaten lokalizasyon en çok önem verdiğimiz konuların başında geliyor.

Türkiye’nin kripto para piyasasında dünyadaki konumu nedir?

Dünyada en büyük pazarlar Asya ve Amerika. Özellikle Çin, Japonya, Güney Kore hatırı sayılır hacimlere sahip. Avrupa da hacim olarak o seviyelerde olmasa bile en büyük pazarlardan biri. Türkiye de iyi bir yerlerde… Türkiye’ye olan ilgi de bunu gösteriyor.

Her pazarın kendine ait bir dinamiği, o pazarı iten güçleri var. Bence Türkiye, gerek fintek alanındaki inovasyonları gerek pazara olan hakimiyetiyle önemli pazarlardan biri ve giderek önemi artıyor.

Bitpanda’nın Türkiye için vizyonu ve hedefi nedir?

2021 yılında ciddi pazar payına ulaşmak istiyoruz. Yüz binlerce kullanıcının sistemlerimizde aktif olmasını bekliyoruz. Pazara sunduğumuz yeni ürünlerle beraber ciddi bir işlem hacmine ulaşacağımızı düşünüyorum. Bitpanda’nın Türkiye ve yakınındaki coğrafyalarla ilgili bir plan mevcut. Biz, Türkiye’nin bu plan kapsamında bir finansal merkez olacağını, bulunduğu bölge itibarıyla bu konuda söz sahibi olacağını öngörüyoruz.

“EKOSİSTEMİ BESLEYEN HER ŞİRKETİN POTANSİYELİ VAR”

EN ZORU REGÜLASYON
Pazarın çok hızlı geliştiğini görüyoruz. Bu sektörde aktif olan girişimlerin dikkat etmesi gereken hususlardan en önemlisi, regülasyon. Çünkü her ülkenin, her coğrafyanın ekonomik pazarı farklı. Örneğin Avrupa’da, bizim tabi olduğumuz regülasyonlar, Avrupa Birliği içerisindeki pazarları kapsıyor; ancak bununla beraber her pazarın kendine ait bir düzenlemesi, ihtiyacı olabiliyor. Dolayısıyla girişimciler açısından sanırım en çok eforun ve enerjinin harcandığı noktalardan biri bu.

“YATIRIM AVANTAJI”
Bu alanda, fırsat sadece kripto para borsası girişimlerinde değil. Aslında çok geniş bir ekosistem. Hizmet sunabilmek için bir sürü şirketle çalışıyor, iş birliği yapıyoruz. Bunların her biri kullanıcılar için bir problemi çözüyor. Bunun işleyebilmesi için gerekli olan teknolojileri, altyapıyı geliştiren şirketlerin de potansiyelinin olduğunu düşünüyorum. Bulunduğumuz sektör, girişimcilerin yatırıma erişimi açısından sıcak bir pazar ama bu işlerin de zorlukları mevcut.

“YATIRIM İŞLEMLERİ DEMOKRATİKLEŞİYOR”

“KULLANIMI ÇEŞİTLENECEK”
Kripto paraların şu anda günlük hayatımıza girmiş uygulamaları mevcut. Finansal teknolojilerde kullanılan modeller de var. Kripto paraların sunduğu avantajlar, işlem kolaylığı ve takip edilebilirlik. Şifreleme ya da kodlama dediğimiz teknoloji sayesinde blockchain altyapısıyla beraber örneğin bankalar arası transferlerde kullanılabiliyor.

Bir etkinliğe giderken kripto parayla ödeme yapabiliyorsunuz, kahvenizi kripto paraya bağlı bir kredi kartıyla alabiliyorsunuz. Bizim beklentimiz, kripto paraların kullanım alanının çeşitleneceği ve mutlaka hayatımızın değişmez bir parçası olacağı yönünde. Biz de sektör geliştikçe yeni şeyler öğreniyoruz.

“YENİ BİR ÇIĞIR AÇILACAK”
Şu anda insanların yatırım alışkanlıklarına, bankaların işlem modellerine, mevcut paranın yetersizliklerine baktığınızda kripto paranın değiştirebileceği ve hayatımızda iyileştirebileceği çok fazla alan var. Günümüzde bazı şeylerin görülmesi kolay olmasa bile önümüzdeki yıllar için benim beklentim, finansal erişimin herkes açısından artacağı yönünde. Kripto para ve blokchain teknolojisi sayesinde yeni bir çığır açılmasını bekliyorum. Bitpanda’nın da yapmaya çalıştığı, yatırım işlemlerini demokratikleştirmek, her kesimden bireyin yatırım araçlarına erişimini sağlamak.

“KRİPTO PARALARI LİSTELİYORUZ”

“5 BİN TÜR VAR”
Kripto paralar, yeterli ve geçerli bir varlık değer birimi olarak kendilerini kanıtlamış durumda. Bizim beklentimiz, tüm dünyada kripto paraya olan ilginin artması. Bu varlık değer sınıfının kalıcı olduğu ve giderek de güçleneceğini öngörüyoruz. Dünyadaki yatırımlara baktığımızda gerek büyük kurumlar gerek bireyler açısından artık burada bir değer olduğu ispatlandı. Dünyada şu anda 5 bine yakın kripto para türü mevcut. Biz platformumuzda bunların 30-35’ini listeliyoruz.

FİNSANSAL SAĞLIĞA DİKKAT
En önemli kriterimiz, bu para birimlerinin finansal sağlığı. Bunun için bir seçim kurulumuz var. Sonuçta pazara baktığınızda her ay yeni bir para birimi piyasaya çıkabiliyor. Pazarda bir hareket olduğu zaman tabii ki bunun bir analizini yapıyoruz, ancak kullanıcılarımıza gerçekten güvenli, seçilmiş bir yatırım aracı sunabilmek için ince eleyip sık dokuyoruz.

GERÇEK BİLGİNİN ÖNEMİ
Bitpanda’nın Crypto Index diye bir ürünü var. Bu ürünle kullanıcılar, piyasa büyüklüğüne ve likiditesine göre top 5, 10 veya 25 kripto paraların çeşitli portföyüne otomatik olarak yatırım yapmasını izleyebiliyor. Benim kullanıcılara da tavsiyem, hiçbir zaman fikirle gerçeği karıştırmamaları. Bugün dünyada herkesin her konuda hemen hemen bir fikri var ve fikir edinmek çok kolay. Ancak gerçek bilgi bence daha kritik ve önemli hale geliyor, biz de buna yönelik bir egzersiz içindeyiz.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.