Kurumlarla girişimci işbirliği


Accor Hotels, BMW gibi büyük kurumsal şirketler, teknoloji girişimleriyle çeşitli işbirlikleri gerçekleştiriyor. Bunun en büyük nedeni, son yıllarda sektörlerin bir alana odaklı girişimler tarafından parçalanmasıdır.

İhsan ELGİN  [email protected]

İhsan Elgin

İhsan Elgin

Son yıllarda Google ve Microsoft gibi teknoloji tabanlı şirketlerin yanı sıra teknolojiye daha az odaklanan şirketler de (Coca Cola, Unilever, BMW, Accor Hotels gibi) teknoloji girişimleriyle farklı işbirlikleri oluşturmaya başladı. Dünyadaki birtakım gelişmeler de büyük şirketlerin farklı kanallar kullanarak girişimlere sistematik şekilde ulaştığını gösteriyor Kurumsal girişim sermayesi büyüyor. Global alanda girişim satın alma oranı artıyor. Avrupa’nın en büyük 130 şirketi yaptığı satın almaların yüzde 80’inde, erken aşama teknoloji girişimlerini tercih etmiş. Kurumsal iş hızlandırma programları popülerleşiyor. Ocak 2015 itibarıyla Avrupa’daki iş hızlandırma programlarının üçte biri kurumsal bir şirket tarafından yönetiliyor veya destekleniyor. Türkiye’de de benzer bir durum söz konusu. Core strateji olarak müşterilerimizin de içinde bulunduğu Multinet, Eureko Sigorta, Vestel, Turkcell, Türk Telekom, TEB, Garanti Bankası ve Akbank gibi büyük şirketlerin de girişimci işbirliğini artırmak ve rekabet avantajı sağlayabilmek adına farklı çalışmalar yürütmekte olduğunu görüyoruz. Girişimcilerin kurumsal şirketlerden gözleri korksa da doğru adımlar atıldığında kazan-kazan durumu yaratan işbirlikleri çıktığını görebiliriz. O zaman kurumsal ve yeni girişim işbirliğinin neden önemli olduğuna iki taraf açısından bakmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

KURUMLAR NE KAZANABİLİR?
Büyük kurumsal şirketin, küçük bir girişimle işbirliği yapmasının nasıl bir getirisi olabilir diye düşünebilirsiniz. Ancak son yıllarda sektörlerin bir alana odaklı girişimler tarafından parçalandığını görüyoruz (Örneğin bankacılık sektöründe girişimlerin ödeme sistemi, mikro kredi gibi alanlara odaklanması gibi). Bir sektörün birçok ayağında aynı anda faaliyet gösteren kurumsal şirketlere oranla yeni girişimler, bu alanlardan birini seçerek o alanda daha pratik, ucuz ve yenilikçi çözümler sunabiliyor veya sektörden hizmet alamayan tüketici gruplarına odaklanabiliyor (Square’in taksicilere kredi vererek tüketici kredisine girmesi). Durum böyle olunca kurumların girişimcilerle işbirliği yapması kaçınılmaz hale geliyor. Bir kurumun iş modelini, yeni bir pazar veya müşteri kitlesi için geliştirmesi veya yeni bir teknolojiyi test edebilmesi için o pazarda faaliyet gösteren bir girişimle işbirliği yapması, kurumu önemli bir AR-GE yatırımından kurtarıyor ve zamandan tasarruf edilmesini sağlıyor. Erken aşama girişimlerle yakın çalışan kurumların, girişimlerin esnek ve hızlı çalışma kültürlerini kendi iç yönetimlerinde de benimsemeleri uzun ve bürokratik süreçleri sadeleştirmelerini sağlıyor. Kurumların son zamanlarda en çok üzerinde durduğu konulardan biri olan girişimci gibi çalışan iş gücüne ulaşım ve potansiyel girişimci adaylarıyla yetenek kazanımı (talent acquisition) da kurumgirişim işbirliğinin yan faydaları olarak ortaya çıkıyor. Son olarak girişimlerle yakın çalışan kurumsal şirketlerin, diğer kurumlar arasındaki imajı olumlu yönde etkileniyor ve işbirliği mekanizmalarıyla kurum kültürüne yenilik getiriliyor. Özetle aşağıdaki başlıkları kurum-girişim işbirliğinden kurumların sağlayacağı temel faydalar olarak sayabiliriz: Kurumsal şirketler etkinlik, iş hızlandırma programları ve kurumsal girişim sermayesi gibi kanallarla girişimlere ulaşarak iş ortaklığı, yatırım ve satın alma gibi yollara gidebilir.

1- Yeni pazar/ Müşteriye ulaşma
2- Yeni teknoloji/Ürün
3- Süreçlerin geliştirilmesi
4- Girişimci iş gücüne ulaşım
5- Kurum imajı
6- Şirket kültüründe yenilik
7- Finansal getiri

ETKİNLİK
The Next Web Europe Conference
(26-27 Mayıs- Hollanda Amsterdam):
Teknoloji trendlerinin konuşulduğu 2 gün süren bu konferansı iş dünyasının önde gelen temsilcileri yakından takip ediyor.

Pioneer’s Festival
(24-25 Mayıs- Avusturya Viyana):
Avrupa’nın en büyük teknoloji konferansı. Yaklaşık 500 girişimci sunum yapıyor, yatırımcıların oldukça ilgisini çeken bir etkinlik.

Cannes Lions Festival:
(18-24 Haziran- Fransa Cannes):
Bu etkinlikte yaratıcı işlere ve bu işlere yönelik sektörlere, ilham veren projelere yoğunlaşılıyor.

GİRİŞİMCİLER NEDEN İŞBİRLİĞİ YAPMALI?
Kurum-girişim işbirliğinde kurumun daha avantajlı olduğu yönünde genel bir yanılgı olsa da girişimlerin de bu işbirliklerinden birçok kazanımı olabiliyor. Bunlardan birkaçı şu şekilde özetlenebilir: Erken aşama girişimlerin para kazanabilmesi, girişimin yatırım alması, bir diğeri de satış yapması şeklinde gerçekleşmektedir. Bir girişimin çok sayıda müşteriye ulaşması her zaman kolay olmuyor. Girişimin bir anda var olan bir müşteri kitlesine doğrudan ulaşım sağlayabilmesi kurumsal bir şirketin kaynaklarını kullanmasıyla mümkün olabilir. Bir girişimin her konuda bilgi sahibi olan bir mentorla çalışması yerine, faaliyet alanında uzman bir mentordan destek alması, girişimin başarısında önemli rol oynar. Kurumların sektörle ilgili yasal düzenlemelerden haberdar olması, girişimlerin regülasyona aykırı hareket etmesinin önüne geçiyor. Kurumların girişimlere sunduğu fiziksel ve ayni kaynaklar onları hızlandırıyor.

REKABETLE İŞBİRLİĞİ DÖNEMİ
Son dönemde gerçekleşen kurumgirişim işbirliklerine örnek olarak Avis araç kiralama şirketinin, saatlik araç kiralama olarak ortaya çıkan Zipcar’ı satın almasını gösterebiliriz. BMW‘nin araç paylaşım sektöründeki yatırımı olan ReachNow’ın başarılı şekilde faaliyet gösterebilmesinin en büyük sebeplerinden birinin trafik durum kontrolü yapan yazılım girişimi Ridecell ile yaptığı işbirliği olduğunu söyleyebiliriz. Accor Hotel zincirinin ise müşterilerine daha farklı bir deneyim sunabilmek adına, Airbnb’nin daha üst düzey ve lüks versiyonu olarak görülen Onefinestay girişimini satın alması, büyük kurumların girişimlerle işbirliğine ciddi yatırımlar yaptığını gösteriyor. Günümüz dünyasında rekabetten çok rekabetle işbirliği (coopetition) öne çıkıyor. Bu yeni dalganın farkına varan girişim ve kurumların bu avantajı kullanması da kaçınılmaz.

KİTAP TAVSİYELERİ
Dijital Bankacılık (Chris Skinner):
Fintech alanında dünyada neler olup bittiğini öğrenmek için mutlaka okunması gereken en önemli kaynaklardan birisi olan Dijital Bankacılık adlı kitabı girişimcilere tavsiye ederim.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.