Hikayeleştirerek anlatmanın yolları


İhsan Elgin

İhsan Elgin

Başarı için kendinizi motive etmeniz önemli. Eğer motive olursanız tutkulu olursunuz. Siz tutkulu olursanız dinleyicileri de ateşler ve hikayenin bir parçası yaparsınız. Hikayenin bir parçası olurlarsa hem sizi hem de aktarmak istediklerinizi hatırlarlar.

Hepimiz hikaye dinlemeyi severiz. Çocukluğumuzda anlatılan hikayeler ile başlayan ve belki de yaş ilerledikçe önemi gittikçe artan bu ortak zevk, bir tesadüf değil. Anlatan kişiyi pür dikkat dinlememizi sağlayan, merak ve öğrenme isteği uyandıran, duygulara dokunan hikayeleştirme yöntemi iş hayatında da pek çok kişinin kullandığı etkili bir iletişim aracı. Burada işinizle ilgili vermek istediğiniz ana mesajı hikayeleştirmenizi sağlayacak 8 farklı yöntemden bahsedeceğim.

8 FARKLI TEKNİK
* Kahraman yolcuğu
* Dağ
* İç içe daireler
* Karşılaştırmalı anlatım
* Her şeyin ortasından başlama
* Kesişen fikirler
* Yanlış başlangıç
* Yaprak yapısı

HİKAYELEŞTİRME YÖNTEMLERİ
1. Yaptığınız işi hikayeleştirmenize ve dinleyicilere sesinizi duyurmanıza yardımcı olacak hikayeleştirme yöntemlerinden ilki, mesajınıza uygun bir kahraman yolculuğu (monomyth) yaratmak. Kahramanın bilinenden bilinmeze olan yolculuğunu ve bu süreç boyunca başından geçenleri aktarmayı sağlayan bu yöntem, kendinizi tanıtırken ya da risk almanın faydalarından bahsederken kullanabileceğiniz etkili bir teknik.
2. Üst üste gelen zorluklarla nasıl başa çıktığınızı anlatmak, konuşmanızda zincirleme olaylardan bahsetmek için dağ (mountain) tekniği ile hikayeleştirme kurgusu oluşturabilirsiniz. Dağ tekniği, dinleyicilerde dizi izlemeye benzer bir etki yaratacak; konuşma aralarındaki iniş çıkışlar dinleyicilerin dikkatini sürekli canlı tutmanızı sağlayacaktır. Ana olaya gelene kadar zirveye yavaş yavaş tırmanırsınız.

İKNA KABİLİYETİ NASIL ARTIRILIR?
3. Vermek istediğiniz ana mesajı birden çok örnekle desteklemek, bu sayede dinleyicileri ikna kabiliyetinizi artırmak isterseniz iç içe daireler (nested loops) yöntemini kullanabilirsiniz. Örneğin, müşterilerine sigorta satışı gerçekleştirmek isteyen acentelerin, yaşanmış örnekler ile sigorta poliçelerinin önemli bir güvence kaynağı olduğunu anlatması, dinleyicinin empati kurmasını ve sigorta almaya ikna olmasını destekleyen bir teknik olacaktır.
4. Karşılaştırmalı anlatım (sparklines) yöntemiyle ise dinleyicilerin mevcut durum ve önerilen çözümü karşılaştırması ve bu yolla ortak bir çözüm hayali yaratılması sağlanabilir. Siyasetçilerin sıkça başvurduğu bu yöntemin belki de en iyi örneklerinden biri, ırkçı uygulamaların olmadığı bir dünya hayalini paylaşan Martin Luther King’in “I have a dream” konuşmasıdır.
5. Dinleyicileri ilk saniyeden itibaren kendinize çekmek, hatta onlara küçük bir şok yaşatmak istiyorsanız, her şeyin ortasından başlama (in medias res) yöntemine başvurabilir; hikayenizin en can alıcı noktasını konuşmanızın başında dile getirebilirsiniz.
6. Öte yandan, zıt fikirlerin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan bir başarı hikayesi anlatmak, güçlü işbirliklerinden bahsetmek için ise kesişen fikirler (converging ideas) yöntemi kullanılabilir. Birbiri ile anlaşamayan ikiStanford’lu Sergey Brin ve Larry Page’in bir araya gelmesi ile kurulan Google, bu anlatım tekniği ile hikayeleştirilebilir.
7. Sonucu tahmin edilebilir bir hikaye anlatıyorsanız, dinleyicilerin dikkatini çekebilmek için yanlış başlangıç (false start) yöntemini kullanabilir; dinleyicilerin beklentilerini sarsarak ilgi toplayabilirsiniz. Başarı hikayeleri dinlemeyi bekleyen Harvard Üniversitesi öğrencilerine 20’li yaşlarında tecrübe ettiği başarısızlıklarını anlatmaya başlayan Harry Potter’ın yazarı J.K Rowling, yanlış başlangıç tekniğine güzel bir örnek.
8. Meksikalı yönetmen Alejandro González’in buluşma noktaları bir trafik kazası olan üç farklı hayatı anlattığı 21 Gram filminde kullandığı hikayeleştirme yöntemi de iş hayatında kullanılabilecek etkili anlatım tekniklerinden biri. Yaprak yapısı (petal structure) adı verilen bu teknikle birbirinden bağımsız gibi görünen konuların kesişim noktalarını ön plana çıkarabilir, farklı senaryoların tek bir fikirle olan bağını daha güçlü bir şekilde anlatabilirsiniz.

STARTUPS.WATCH’DAN 2’NCİ ÇEYREK RAKAMLARI
l.)2016’nın ikinci çeyreğinde Türkiye’de toplam 7,5 milyon dolar değerinde 13 adet yatırım turu gerçekleşti. Bunlardan 6,8 milyon doları 8 adet venture capital yatırımı, 0,7 milyon doları ise 5 farklı melek yatırımı şeklinde oldu.
2.)Globalde ise 2016’nın ikinci çeyreğinde en çok yatırım yapan ilk üç ülke sırasıyla; Amerika (20,2 milyar dolar), Çin (16,7 milyar dolar) ve Hindistan (1,5 milyar dolar)
3.)2016’nın ikinci çeyreğindeki yatırım sayısı ilk çeyreğe oranla yüzde 38 düşerken, geçtiğimiz 2015’in ikinci çeyreğine oranla yalnızca yüzde 7’lik bir düşüş söz konusu.
4.)Bu çeyrekte en çok yatırım yapılan dikeyler ise pazaryeri (3,6 milyon dolar), SaaS (1 milyon dolar), Ondemand mobile (1 milyon dolar) ve Fintech(0,9 milyon dolar).

ÖZGÜN OLMAK ÖNEMLİ
Hikayenizi anlatırken kendinizi her zaman dinleyici yerine koyun. Başarılı bir konuşmacı olabilmenin belki de en önemli kuralı özgün olmak. Özgün olabilmek içinse sürekli gözlem yapmalı, konuşmanızda inanmadığınız duygu ve düşüncelere yer vermemelisiniz. Ancak başarı için en önemlisi kendinizi motive edebilmenin yollarını araştırmak. Eğer motive olursanız tutkulu olursunuz. Siz tutkulu olursanız dinleyicileri de ateşler ve hikayenin bir parçası yaparsınız. Hikayenin bir parçası olurlarsa hem sizi hem de aktarmak istediklerinizi hatırlarlar.

ETKİNLİK
Pirates Summit (6-7 Eylül- Almanya Köln):
Özellikle Avrupa’dan yakın gelecekte parlayacak yeni girişimlerden haberdar olmak ve yatırımcılarla tanışmak için iyi birer fırsat olan bir etkinlik.
Techchrunch Disrupt (12-14 Eylül-San Francisco ABD):
2 gün süren etkinlik boyunca ABD’de yakın gelecekte parlayacak yeni girişimlerden haberdar olabilirsiniz. Ayrıca yatırımcılarla tanışabilirsiniz.
Startup İstanbul (6-10 Ekim-İstanbul Türkiye)
ABD, Avrupa ve Asya’dan gelen girişimci ve yatırımcılarla buluşabilirsiniz.
Webrazzi Summit (19 Ekim-İstanbul Türkiye):
Türkiye’nin en etkili internet konferanslarından biri.

Kitap tavsiyeleri
The Entrepreneur Mind: 100 Essential Beliefs, Characteristics, and Habits of Elite Entrepreneurs (Kevin D. Johnson):
Girişimcilikte yöntemler, teknikler önemli ancak girişimcinin kendisi başarının esas belirleyicisi. Girişimci gibi düşünmenin ne olduğunu anlamak için iyi bir rehber olan bu kitabı tavsiye ederim.

Getting to Yes: Negotiating Agreement Without Giving ( Roger Fisher, William L. Ury, Bruce Patton):
Başarılı bir insanın en önemli özelliği ikna kabiliyetinin olmasıdır. Bu kitap bu konuda kendini geliştirmek için temel kitaplardan biri.
Startup Wealth: How the Best Angel Investors Make Money in Startups (Josh Maher):
Ülkemizde yeni gelişen melek yatırımcılık (Bireysel Katılım Sermayesi) konusunda yaklaşım eksikliği nedeniyle boşa giden yatırımların arttığını gördüğüm için bir kitap önermek istedim. İçindeki bazı tüyoları tavsiye ederim.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.