“Türkiye’nin En Başarılı 100 Start Up’ı” araştırması tamamlandı. Türkiye’nin dört bir yanındaki start up girişimleri, ekosistemin 58 önemli ismi tarafından değerlendirilmeye alındı. Bu değerlendirme sonucunda yenilikçi iş fikri, fikirlerini uygulama başarıları ve vadettikleri gelecek göz önüne alınarak ilk 100 seçildi. Listenin zirvesinde ise BiTaksi var. İkinci sırada Paraşüt, üçüncü sırada ise sosyal içerik platformu Onedio yer alıyor.
Türkiye, henüz yolun başında. Ancak son yıllarda ortaya çıkan örnekler oldukça umut verici. Türkiye’nin genç girişimcileri, birbiri ardına yenilikçi fikirlerini ticari işlere dönüştürerek yüzlerce start up’tan oluşan bir ekosistemi ortaya çıkardı. İşte bu ekosistemi desteklemek amacıyla “Türkiye’nin En Başarılı 100 Start Up’ı Araştırması” gerçekleştirildi. Araştırma, Vodafone’un girişimcilik programı FikirÇarkı, AnadoluJet, İTÜ ARI Teknokent ve DAP Holding sponsorluğunda, Bizz Consulting tarafından TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Endeavor Türkiye’nin desteğiyle gerçekleştirildi. Bir ilk olan araştırma kapsamında Türkiye’nin dört bir yanındaki start up girişimleri, ekosistemin 58 önemli ismi tarafından değerlendirilmeye alındı. Yenilikçi iş fikri, fikirlerini uygulama başarıları ve vadettikleri gelecek göz önüne alınarak seçilen girişimciler, bir anlamda Türkiye’de start up’lara ve onların performansına da ışık tutuyor. Türkiye’nin En Başarılı 100 Start Up’ı listesinde zirvede BiTaksi var. İkinci sırada Paraşüt, üçüncü sırada ise sosyal içerik platformu Onedio yer alıyor. Bu 3 başarılı girişimi sırasıyla Getir, Ingenious, Iyzico, Blesh, Peak Games ve Visionteractive takip ediyor.
En başarılı 100 start up içinde en başarılı 10 girişim, bu yılın ocak ayı başında düzenlenen özel bir törenle ödüllendirildi. En başarılı ilk 10’un yanı sıra “En Başarılı İlk 3 Start up Girişimci”(Zeplin, Armut.com, Annelutfen) “Anadolu kökenli En Başarılı İlk 2 Start up”(Infodif, Duraktan Taksi) ve “En Genç Start Up” (İzzet Zakuto ve Sercan Işık-Scorp) olmak üzere üç farklı kategoride de ödüller verildi. Peki ilk 100 start up arasına giren bu girişimcilerin ortak özellikleri neler? İlk 100’e girmeyi nasıl başardılar? İşte onların başarı hikayeleri…
HIZ VE ÖDEME KOLAYLIĞI
BiTaksinin yanı sıra Getir’in de kurucusu Nazım Salur, her iki girişimini de özsermayeyle kurdu. BiTaksi’de taksi arayan yolcularla yolcu arayan taksicileri biraraya getirdiğini belirten Salur, Getir’de ise ihtiyaç duyulan bir ürünün 10 dakika gibi kısa bir sürede talep eden kişiye ulaşmasını mümkün kıldıklarını söylüyor. “BiTaksi, taksi ücretini peşin, kredi kartıyla PayPal ve BKM Express ile ödeyebildiğiniz ilk ve tek uygulama” diyen Salur, sözlerine şöyle devam ediyor: “Ayrıca uygulama işitme engelliler ve görme engellilerin kullanımını kolaylaştıran özelliklere de sahip.” Getir’i önümüzdeki yıllarda dünyanın birçok büyük şehrine taşımayı planladıklarını açıklayan Salur, BiTaksi’ye ilişkin hedefini de şöyle paylaşıyor: “İstanbul’da yapılan taksi yolculuklarının yüzde 10’unu yapmayı hedefliyoruz.”
BASİT SÜREÇLER
Paraşüt, küçük ve orta ölçekli kuruluşların finansal operasyonlarını kolaylaştırmak amacıyla yola çıktı. Şirketin kurucusu Sean X. Yu, bugün Paraşüt kullanıcılarının faturalama ve finansal operasyonlarını hızlandırdıklarını belirtiyor. Şu an 50 bin işletmeye ulaşan Paraşüt, her ay en az yüzde 30 büyüme hızıyla yol alıyor. Yu, “Önümüzdeki 5 yılda Türkiye’de girişimcilerin vazgeçilmez, çözüm ortağı olmak istiyoruz” diyor. Iyzico, internet üzerinden sanal POS olarak hizmet veren bir ödeme platformu. Iyzico CEO’su Barbaros Özbugutu, “Iyzico sayesinde girişimciler karmaşık ve uzun süren sanal POS başvuru işlemleriyle uğraşmıyor ve Iyzico’ya başvuru yapmalarının ardından 48 saat sonra ödeme almaya başlıyor” diyor. Özbugutu, dünya devi şirketlerin birlikte belirledikleri 200’ün üzerinde güvenlik kriterine sahip olduklarının altını çiziyor. Kuruluşunun 3’üncü yılında Iyzico 20 binden fazla kayıtlı üye ve 4 bin 400’ü aşkın aktif üye iş yerine hizmet veriyor. Özbugutu, “Asıl hedefimiz, Türkiye’nin yakın çevresindeki coğrafyada ‘bölgesel ödeme şampiyonu’ olmak” diye konuşuyor.
YENİLİKÇİ VE ÖNCÜLER
Blesh, Apple tarafından iBeacon olarak markalaşmış Bluetooth Smart donanımını ve onu mobil teknolojilerle buluşturan yazılım platformlarını geliştirerek Türkiye ve dünyada aynı anda sunmaya başladı. iBeacon, yüksek hassasiyette lokasyon belirleyen bir teknoloji. Blesh’te beacon platformunu kullanan markalar, tüketicilerin akıllı telefonlarına kampanya mesajları yolluyor. Blesh Kurucu Ortağı Devrim Sönmez, 2 yılda AVM’ler, bankalar, havaalanları ve kafeler gibi alanlara yerleştirdikleri 12 bini aşkın sensörleri (beacon) bulunduğunu söylüyor. Blesh’in hedefi, bu yılın sonunda sensör sayısını 30 bine ulaştırmak. Visionteractive yarattığı yenilikçi reklam mecralarıyla öne çıkan bir start up. Girişimin ürünlerinden Prestagram, Instagram’da paylaşılan fotoğrafların çıktısını alabilen bir cihaz, Socialgoal gol attıkça tweet atan langırt. Ürünlerinin markaların kullanıcı ve müşteriyle birebir ve sosyal medya üzerinden etkileşime geçmelerini sağladığını belirten Visionteractive Kurucu Ortağı Onur Candan, “Gelecek 5-10 yılda global, alanında lider bir şirket olmak istiyoruz” diyor.
İRFAN ÇAVUŞ KOMSUKOY.COM KURUCUSU
“FARKLI OLMAYA ÇALIŞTIK”
İKİNCİ GİRİŞİMİM
Yurtdışında uzun yıllar restoranda çalışıp işi kavradıktan sonra kendi restoranımı açtım. Şimdiye kadar 5-6 restoranım ve 2 şirketim oldu. Komsukoy.com, ikinci girişimcilik deneyimim. Şu an çalışan 35 kişilik bir ekibimiz var ve 150 -200 bin dolar sermayeyle yola çıktık.
AİLEYİ BAZ ALDIK
Kemik müşteri olarak aileyi baz aldık. 7 yaşındaki çocuktan 70 yaşındaki büyükanneye kadar geniş ekonomik fiyatlı bir menü konsepti oluşturduk. Çocuk oyun alanı, geniş ve çeşitli gruplara hitap eden oturma alanları oluşturduk. SEÇİLEN BÖLGE
Önümüzdeki 10 yılı göz önünde bulundurduk. Yeni gelişmekte olan bir bölgeyi seçtik. Sosyal medyayı iyi kullanmaya çalıştık. Alternatifleri ve kültürleri gözlemleyerek gerek mekanda gerek lezzetlerde farklı olmaya çalıştık.
ANINDA CEVAP
Müşterilerimize anında cevap vererek,birebir tanıyarak hizmet vermemiz bize başarıyı getirdi. Franchise vererek ikinci şubeyi açtık. Üçüncü şubemizi de bu hafta açacağız.
İHTİYAÇLARI GÖRDÜLER
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de kadın girişimcilerin oranı, toplam girişimciler içinde sadece yüzde 7. Bu nedenle Türkiye’nin En Başarılı 100 Start Up’ı araştırması da kadın girişimcilere özellikle dikkat çekiyor. Kadın start up girişimcileri arasında araştırmada öne çıkan üç isimden biri de Armut.com’un CEO’su Başak Taşpınar Değim. Değim’in 2011 yılında hayata geçirdiği Armut.com, boyacıdan temizlikçiye birçok hizmete online olarak ulaşmayı mümkün kılan bir platform. Kendi geliştirdikleri tip akıllı algoritmaları kullanan bir benzerleri olmadığını belirten Değim, bu modelin kendilerini hızla büyüttüğünü, geçtiğimiz yıl yüzde 400 büyüdüklerini söylüyor. “Anne lütfen’in kurucusu Roys Güreli, kadınlar için anne olduklarında rahatça alışveriş yapabilecekleri, onlara rehber olabilecek bir site kurma hayaliyle yola çıktı. En yakın rakiplerinin 3 katı fazla ürün çeşidine sahip olduklarını belirten Güreli, her ay yüzde 10 büyüdüklerini dile getiriyor. Hedefine ilişkin şöyle konuşuyor: “Çalışan annelerin başka alışveriş ihtiyaçları da mevcut. Onlara ihtiyaç bazlı alışveriş tecrübesi sunacağız.”
AKILLI İŞ MODELLERİ
Ankara merkezli InfoDif Yazılım, güvenlik alanında sistemlerin entegrasyonu, özellikle de çok çeşitli üreticisi bulunan kamera gibi sensörlerden gelen verilerin işlenip sistemin akıllı hale gelmesine odaklanıyor. Şirketin kurucusu Kerem Çalışkan, iş modellerini şöyle anlatıyor: “AR-GE kökenli bir şirket olduğumuz için ürünlerin kullanım amacıyla kendimizi ve partnerlerimizi tanımlayıp sınıflandırdık. Portföyümüz Intel, Dell gibi dünya devleriyle beraber son kullanıcı ürünleri üretmekten tutun bir tünel inşa eden müteahhitlik şirketinin tünel içerisine kurabileceği olay algılama sistemleri sağlamaya kadar oldukça çeşitli.” Bir başka Ankaralı girişim Durak Taksi’nin kurucusu Mehmet Bıçak, taksilerin cep telefonuyla çağrılmasını mümkün kılmak için yola çıktı. Durak Taksi ile müşteriler üye taksileri online izliyor, taksiler de müşterilerin konumlarını haritada görebiliyor. “Bıçak, hedeflerini şöyle paylaşıyor: “Geçen yıl aylık 300 olan taksi çağrı sayımızı, bu yıl 1.500’e çıkardık. Bu yılki hedefimiz aylık çağrı sayımızı 5 haneli rakamlara çıkarmak.”
“100 BİNDEN FAZLA KULLANICIMIZ VAR”
PELİN KENEZ ZEPLİN KURUCU ORTAĞI
ORTAK DİL
Zeplin ekip olarak bizim ilk girişimcilik deneyimimiz. 4 kişi yola çıktık. Tasarımcılar ve yazılımcılar arasında uygulamayı geliştirme sürecinde birçok anlaşmazlıklar, gelgitler olabiliyor. Kısmen iki taraf farklı bir dil konuşuyor diyebiliriz. Biz Zeplin olarak onlara ortak bir dil oluşturuyoruz. Şu an SaaS(software as a service/hizmet olarak yazılım) iş modelimiz.
HIZLI UYGULAMA
Tasarım ve yazılımcılardan oluşan bir ekip olarak kendimiz de yaşadığımız bir problemi kullanıcılarla konuşarak çözmeye çalışıyoruz, gelen geribildirimlerle hızlı olarak uygulamayı geliştiriyoruz. Şu an Zeplin 100 binden fazla kullanıcıya sahip, ekibimiz de 8 kişi oldu.
GELİR MODELİMİZ
SaaS iş modelimiz olduğundan büyüme metriğimiz, aylık tekrar eden gelirden oluşuyor. Haftalık yüzde 4-5 oranında büyüyoruz. Bugün yazılımcılar için GitHub nasıl vazgeçilmez bir işbirliği aracıysa Zeplin’i de önümüzdeki yıllarda ürün ekipleri için aynı yere taşımayı hedefliyoruz.
“DÜNYA ÇAPINDA OLMAK İSTİYORUZ”
SERCAN IŞIK SCORP KURUCU ORTAĞI VE CEO’SU
FİKİR NASIL DOĞDU?
İzzet Zakuto ile bir derste tanıştık, çoğu konuda aynı kafadaydık. Birçok fikir ürettik, çünkü ortaya bir şey çıkartıp “Biz bu işi yaptık” demek istiyorduk. Scorp fikri doğdu.
YEPYENİ YOL
Scorp, insanların fikirlerini anlatmaları için yepyeni bir yol. Projedeki herkesin ilk girişim deneyimi. Aslında içgüdüsel olarak çok genel üç tane ihtiyaç var: Kendini ifade etmek, sevilmek ve keşfetmek. Scorp her konuda 15 saniyelik videoların yer aldığı bir platform.
ÖZGÜN PROJE
Scorp özgün bir proje. Fakat sözlük konseptinin Türkiye’de oturmuş olması biraz ilham kaynağı oldu. 2015 yılı Ağustos ayından bu yana Ülker, Doritos ve Penti gibi birçok markaya 700 bin TL reklam satışı yapıldı.
KULLANICI SAYISI
Scorp, 10 ayda 1 milyon 700 milyonun üzerinde kullanıcıyla 5,5 milyonun üzerinde 15 saniyelik video çekti. Kullanıcı sayımız haftalık olarak yüzde 7,5-9,5 oranında arttı. 5-10 yıl içerisinde de alanımızda dünya çapında bir oyuncu olmayı hedefliyoruz.
1 Comment