Genç girişimcilerin hikayeleri


Gençler, girişimcilikte teknolojinin yardımıyla sınır tanımıyor. Amerika’dan Hart Main ile Cameron Johnson’ın öyküleri de bu gerçeğin ispatı gibi. İşte onların hikayeleri…

Hande YAVUZ [email protected]

genc-girisimcilerin-hikayeleri-2Aslında uzunca bir süredir bu konu tartışılıyor. Hatta pek çok başarılı girişimci, sıklıkla bu soruya muhatap oluyor. Soru zor ve kritik: “Girişimcinin yaşı var mı?” Belki geçmiş için bu soru anlamlı olabilirdi. Ancak nesnelerin interneti, akıllı şehirler gibi geçmişte hayal bile edemeyeceğimiz teknolojileri konuşmaya başladığımız bu dönemde, bu soru biraz da anlamsız kılıyor gibi. Teknolojiyle yoğrulan gençler, girişimcilikte de ağırlığını hissettirmeye başladı. Pek çok uzman, teknolojideki gelişmelerin girişimcilikte yaş tartışmasını anlamsız kıldığını düşünüyor. Bu köşede sizlere aktarmaya çalıştığımız gibi gençler, son derece üretken ve girişimcilik konusunda da sınır tanımaz. Amerika’dan ilginizi çekeceğini düşündüğümüz iki örneği işte bu nedenle sizlerle paylaşıyorum…

14 YAŞINDAKİ MUM ÜRETİCİSİ
Hart Main, 14 yaşında ve bugün Amerika’da 60 mağazada satılan mum markasının sahibi. Girişimcilik fikri, Main’in kız kardeşinin okula bağış kapsamında “kızlara uygun kokulu” mum satmasıyla başladı. Main’in, erkeklere özel mum üretme projesi işte tam da bu sırada gelişti. Main kendi biriktirdiği 100, ailesinin katkıda bulunduğu 200 doları alarak birlikte erkeklere özel mum üretimine girmiş oldu. Bugün ManCans markası, Amerika’da 60 ülkede 9 bin adet satılıyor.

genc-girisimcilerin-hikayeleri-3GELİRİ 300-400 BİN DOLAR
Cameron Johnson ise daha henüz 9 yaşındayken ailesinin partileri için davetiyeler hazırlıyordu. İki yıl sonra Cheers and Tears adını verdiği şirketini kurdu ve sattığı kartlar sayesinde binlerce dolar kazandı. 12 yaşındayken kız kardeşinin 30 Beanie Babies oyuncağını 100 dolara satın aldı ve kardeşinden aldığı oyuncakları eBay’de ödediğinin 10 katına sattı. Daha sonra bebekleri doğrudan üreticiden almaya başladı ve bir yıldan az bir sürede 50 bin dolar kâr etti. Bu parayla reklam geliri aylık 3 bin dolar olan bir internet işi kurdu. 15 yaşına geldiğinde kurduğu diğer işlerle birlikte aylık gelirini 300-400 bin dolara çıkardı.

genc-girisimcilerin-hikayeleri-4

YANIK SPREYİ ÜRETTİLER
İlhami Tahnal ve Ahmet Yıldız, Şanlı Yuva Askeri Lisesi öğrencileri. MEF Eğitim Kurumları 24. Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması’nda birinci oldular. Tahnal ve Yıldız, projelerini şöyle anlatıyor:

NASIL BAŞLADI?
“İnternette yanık vakalarıyla ilgili haberleri okurken aklımıza Ahmet’in anneannesinin yanık kremi geldi. Anneannesi havacıva bitkisinden hazırladığı bir karışımı, yanan yerlerine sürermiş ve yanık çok kısa bir sürede iyileşirmiş. Biz de bu havacıva bitkisini araştırmaya karar verdik.”

SPREY ÜRETTİLER
Araştırmalara devam ederken karşılarına aynısafa çiçeği çıktı. Bu iki bitkiyi kullanarak bir sinerjistik etki oluşturabileceklerini düşündüler. Birçok gelişmeden sonra jel formuna alternatif yeni bir yanık iyileştirici sprey ürettiler.

HANGİ AŞAMADALAR?
Ürünleri seri üretime geçebilecek düzeyde. Fakat onların amacı ürünü ilaç haline getirerek ilaç sanayisine kazandırmak. Bu aşamalar yaklaşık 10-15 yıl kadar sürüyor.

genc-girisimcilerin-hikayeleri-5“İSTANBUL’U BİLİŞİM ÜSSÜ YAPACAĞIZ”
Burak Genç, Fatin Rüştü Zorlu Anadolu Lisesi öğrencisi. İBB Gençlik Meclisi ve Liseli Girişimciler Kulübü üyesi.
PROGRAMLAMAYI ÖĞRETİYORLAR
Codeİstanbul adlı bilişim projesi ortaklarından olan Genç, projelerinin 7-12 yaş arası çocuklara programlama ve bilişim teknolojilerinin temellerini öğretmek olduğunu belirtiyor ve devam ediyor: “Projemizi İBB Gençlik Meclisi’nde Meclis ile beraber geliştirdik. Genelde insanlar, kodlama gibi konulara üniversiteden sonra ilgi duyuyor. Bu projeyle 7-12 yaş arası çocuklara programlamayı öğretiyoruz.

20 BİN ÇOCUK EĞİTİM ALACAK
Hedef, 20 bin çocuğa bu eğitimleri vermek ve sonunda İstanbul’u bilişim üssü bir şehir yapmak.

AKILLI BASTON
Doğa Okulları öğrencileri olan Veysel Gündem, Miray Tarhan ve Arzu Akın, görme engelli bireylerin toplum içinde daha rahat bir hayat sürdürmelerine yardımcı olmak amacıyla bir proje geliştirdi. “Akıllı Baston” adını verdikleri bu projeyle Doğa Okulları’ndaki yarışmaya katıldılar.

genc-girisimcilerin-hikayeleri-6

AMAÇ NEDİR?
Doğa Anadolu Lisesi 12 Fen sınıfı öğrencisi Miray Tarhan, projenin öneminden şöyle bahsediyor: “Üçümüz de şunun farkındaydık: Toplumumuzda yardıma muhtaç engelli insanlar var ve bu insanlar için hayatlarını kolaylaştırıcı çözümlerin bulunması gerekiyor.” Üç arkadaş biraraya gelip günlerce süren bir fikir birliğine ulaşmaya çalıştı. Doğa Okulları Batman Kampüsü 12 TM sınıfı öğrencilerinden Veysel Gündem, “Daha sonra bu fikri t-MBA öğretmenimizle paylaştığımızda, proje geliştirme aşamasında bizden yardımlarını esirgemeyeceğini belirtti. Proje yazım aşamasında ise edebiyat öğretmenimizden destek aldık” diyor.

NE İŞE YARIYOR?
Akıllı Baston’un ne olduğuna gelince… Doğa Okulları Batman Kampüsü 12 TM sınıfı öğrencilerinden Arzu Akın, “Engelliler, bu bastonu kullanırken önlerine bir engel çıkarsa önceden sinyal veriyor. Kaybolurlarsa içindeki çiple güvenlik güçlerine veya aile fertlerine navigasyonla yer bildirimi gidiyor” diyor.

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.